Friday, October 5, 2012

Lamenye x update

Fuhhhh!!! Akhirnya berjaya juga aku sign in kat blog aku ni.... Berjaya juga untuk menaip post baru...  Terasa berkurun lame x mengupdate blog yg satu ni...hehehe... Kesibukan menguasai diri.... Ni baru berkesempatan mengarang... Padahal di waktu ini xde idea pon nak bercerita pasal apa... Terlalu banyak kejadian yg terjadi pada aku pemilik hati yang rapuh ni..... Macam2 terjadi wat aku kadang2 bermain dengan perasaan sendiri.... 

Xpe la, at least alhamdulillah la sebab berjaya juga masuk untuk uodate status... Ramai ke menanti kedatangan post baru??? Ceyh!! Macam la ko famous benar Cik Janna oooi...hahaha... Jangan nak perasan k...Ko syok sendiri je...Xpe2... Janji dapat luahkan ape yg terbuku... kan3?? sape yg stuju sila angkat tangan, raise your hands please...hehehe....

Orait just nak menunjukkan yang aku dah leh post or update status je ni... Nnti dah de cter post baru akan menyusul..hehehe....

Friday, August 10, 2012

OK???

Dah beberapa minggu di Lanai, sume nye bertambah baik.... Lancar dan licin je.. Tapi perasaan nak balik tetap xleh nak disangkal oleh kami guru-guru praktikum di Lanai...hehehe... Kami berjaya menghadapi dan meneruskan kehidupan di sini dgn baik... Alhamdulillah....

Xlama lagi nak raye.. Alhamdulillah jugak SK Lanai amek cuti Jumaat before cuti raya... Leh la balik awal...hehehe.. Tapi ble dah masuk usia 20an ni, raya pon bese2 je terasa... Excited nak raya xsama macam mase kecik2 dulu... Sebab pe, memang kompom la penat gler time raye.. Sapa ag nak diharap klu time raya.. aku n kak long jugak..... So far, persiapan raya aku sekadar sahaja... Xde nak vogue sangat... Xtau nak raya kat ne pon..hahaha.... Just dok umah je kot.. Klu ade pon g umah mmber2 terdekat...

Em, so far cter pasal Lanai.... 3 minggu di sana sume nye ok... Makan memang sangat mewah ble berbuka.... Smpai kekenyangan time nak wat RPH malam tu...hehehehe... Tertonggeng2 nak siapkan satu RPH..hahaha...Lawak je... It gonna be my memories there..

Hope the next 6 weeks sumenye lancar.... Observe lecturer pon alhamdulillah ok...Tapi yg major lom observe ag.. nervous beb nervous..hehe..... InsyaAllah everything gonna be all right then..... InsyaAllah.......

Monday, July 30, 2012

Salah Tafsiran

Kadang kala kata-kata yang didengar disalah tafsir... Bukan orang lain je buat benda tu tapi kadang kala kita sendiri pernah membuat tafsiran yang salah... Jadi, bagaimana??? Jangan salahkan orang andai berlaku sedemikian..... Aku tak salahkan mereka andai ade yang salah beranggapan bahawa aku tiada semangat untuk berada di Lanai adalah kerana kesukaran atau halangan untuk aku berskype or bermeseg dengan buah hati aku... Aku xsalahkan pon member2 aku sebab memang patot pon mereka beranggapan macam tu..... 

Padahal semangat tu ilang sebab memikirkan nak ajar budak2 orang asli tu cmne.... Nak bagi mereka faham ape yang aku ajar... Ya Allah beri aku kekuatan agar aku mampu menyampaikan ilmu yang berguna buat manfaat mereka... Cmne nak rendahkan tahap pemikiran kita untuk pastikan objektif dan hasil pembelajaran tercapai..... Kadang kala idea tu xmuncul-muncul... Ilang terawang-awang xtau nak kejar ke mana.... Nak tangkap pon xtau.....

Bukan menjadi masalah buat aku pasal line telefon tu sebab ade tempat- tempat tertentu yang boleh aku dapatkan line telefon andai rindu nak contact2 sape yang aku rindu...huhuhu..... Tu xmenjadi masalah sangat la.... Salah ea klu nak contact sape2 yang aku nak??? Slah ke klu kte cari line fon semata-mata nak kol org yang kte ingat n rindu??? Ok, fine... Salah ek??? Ok, aku dah buat salah la ni..... Cmne nak wat??? De sape2 leh tolong???

Ok, masalah aku skang adalah pasal pengajaran... Aku xde masalah nak berada di Lanai... Klu orang lain dihantar ke sini pon aku rasa masalah diorang pon same dengan aku. sebab ape aku kata macam tu, sebab mmber2 yang praktikum sama dengan aku pon menghadapi masalah yang sama.... Pening nak cuba bagi murid2 asli ni faham pe kte ajar... Kesian dengan murid2 di Lanai ni.... Aku terlalu simpati dengan diorang tapi ape yang aku leh wat selain bantu berulang kali mengajar tajuk yang sama hingga mereka faham.... Beri aku kekuatan Ya Allah..... Agar diri ini tabah menghadapi 2 bulan bersama murid2 di Lanai..... 

Wish me luck!!!! Chaiyok2 Janna..... U can do it.... Thanx to my Mr. S.... 

Saturday, July 28, 2012

Berpraktikum + Berpuasa di Lanai

       Baru seminggu abes praktikum Fasa 2.... 7 weeks to go.... Terasa sangat lambat mase berlalu.... Terasa setiap saat yang beredar terlalu lambat bergerak....... Aku xkisah berada di bumi Lanai, seronok mengajar dak2 peribumi. Mereka terlalu innocent. Aku leh jadi pelakon yang hebat di hadapan mereka... Apa yang aku buat, mereka perhatikan dan kadang-kala mereka ikot. Berbeza dengan budak2 Melayu yang sebaya mereka. Klu budak2 Melayu pada usia 10- 11 tahun dah pandai melawan kata2 cikgu.. Cuma mereka terlalu ketinggalan je dari segi pencapaian. Itu xmenjadi masalah kerana dah tugas guru untuk mengajar dan juga mendidik anak2 kecil ini menjadi lebih baik. 
          Ini merupakan satu pengalaman yang xmampu semua orang miliki. Berada jauh dari keluarga dan insan tersayang menjadikan diri ini perlu berdikari. Perlu bijak menyusun dan mengatur rutin harian. Tabahkanlah hati saat ia gundah sendirian Ya Allah..... Seronok dapat memasak juadah berbuka dan berbuka bersama dengan guru2 di SK Lanai.. Satu pengalaman yang xmungkin dapat andai berpraktikum di tempat lain... Itu kelebihan berada di Lanai. Bukan senang tau.... Xsume orang dapat merasai saat itu. Aku mungkin salah seorang insan yang bertuah dianugerahkan peluang sebegitu. Dapat berterawih dengan murid2 peribumi juga menjadikan aku insaf... Betapa mereka yang langsung tidak tahu ape2 hanya mengikut sahaja ape yang dilakukan oleh guru2. Ikot arahan dan tindak tanduk para guru. Mereka terlalu daif. Terlalu comel bagi aku. Comel deng Mereka sangat aktif. Lagu dan nyanyian sangat mereka gemari. Zikir yang dilagukan memang mudah untuk mereka hafal. Sangat minat dalam nyanyian.
       Apa yang kelakarnya mereka murid2 asli ni, lepas bersahur memang kedengaran la suara mereka melalak menyanyi lagu2 yang mereka tahu. Lagu Indon bukan men ag... Tapi membaca xtau. Itu bezanya mereka. Tapi mereka sangat menghormati guru2. Kadang2 seperti takut dengan guru.  Bermain sangat menjadi keutamaan bagi mereka. Lepas terawih pulak terus je masuk bilik tidur..huhuhu.... Seronoknya la hai..... Kalau kat sekolah Melayu, kompom kna hambat dengan warden sebab kna g prep...hehehe.... Itulah situasi bagi anak2 asli di Lanai.....
          Bagi aku sendiri, berada di Lanai xde la terlalu asing bagi aku. Cuma yg jadi terase ckit sebab masalah line telefon je la.... Tapi syukur alhamdulillah, still ade kawasan2 yang bleh dpt line telefon tu... Cuma susah ckit la..... So, ni ujian utk aku... Tabahlah harapnya mghadapi ujian berjauhan ni..... Moga jarak ini menjaga hubungan aku dengan die... Bak kate kawan2 n sahabat2 aku la..hehehe.. aku ulang je...
         So far, berpuasa dan berpraktikum di Lanai utk tahun 2012 tidak akan aku lupakan.... Jarak memisahkan kami, tapi harapan hati tetap dekat....... Duhai hati, kuat dan tabahlah menghadapi ujian ini... Bukan lama pon...... InsyaAllah, sumenye dengan bantuan Mu Ya Allah.........

^________^

Makmal Komputer


Laluan berbukit dari pejabat or bilik guru ke bilik darjah

Ihsan encik google je gmbr2 ni, xsempat ag nak amek2 gambar...hehehhe
Satu yg aku lupe nak gtau, air Lanai sangat sejuk.... Terlalu sejuk dan xtau la ble nak suam2 kuku or bese2.....hehehe

Saturday, July 21, 2012

Harapan......

Mungkin lagu ni dah lme....
Tapi aku pon xtau ble sebenarnya lagu ni dah berkumandang.....
Bagi aku lagu ni lembut je di pendengaran aku...
menangkap di kalbu....
Sweeeeeettt sgt...

Xpe la org nak kate ape pon pada aku...
kasar kat luar lembut kat dalam la ape la...
I dont care coz Allah dah jadikan aku macam ni......
Aku juga diciptakan punya perasaan....

Balik pd cter lagu ni... aku jumpa satu video yg sweeet sangat bagi aku....
Memang harapan sume org nak macam ni kan....
Persoalannya Allah juga yang mengurniakan semuanya...
Aku juga tak lepas dari terus berdoa dan berdoa...
Moga harapan ku menjadi nyata bersama dia yang aku sayang.....
Siapa dia.....
Allah juga yang tahu betapa dalamnya rasa ini..
AnugerahNya yang terindah dalam hidupku.....

Comel kan????
Tau x, aku leh nangis tengok video ni even beberapa kali aku ulang tgk.....
Mampukah diri ini disayang???
Tanpa ditinggalkan???
Aku xnak apa yang jadi pada Ma jadi dalam lembaran kehidupan aku...
Sakitnya Allah sahaja yang tahu.......
Kuatkan hati ini Ya Allah...
Moga ia xrapuh dalam menjalani kehidupan menghadapi ujianMu.....

Wednesday, July 18, 2012

Lamenye...

Lamenye x menaip post terbaru kat blog... Terlalu bz... Bz dgn aktiviti di IPG dan juga bz dgn aktiviti untuk menyenangkan hati sendiri.... Alhamdulillah, syukur elaun dah pon masuk... Sempena elaun masuk, rumate aku Ain ajak la aku n Wani, klasmate aku untuk g abeskan duit di KL.....

Memang seronok berjalan2... Ilang tension2 yang ade bersarang dalam benak ni.... Release tension... Tapi tension tu tetap akan dtg balik... Stress tu datang dan pergi.... Sronok menghabiskan masa...... Sronok sgt.... Menghabiskan masa di Jalan TAR, Berjaya Times Square, i-city dan the Curve.... Walaupon penat tapi rasa best sangat.... Mungkin sebab bersama orang tersayang menghabiskan masa...... Nanti de masa leh cter2 ag... Skang kna masuk klas dulu... Cau cin cau......

Tuesday, July 3, 2012

Praktikum Fasa 2: Lanai oh Lanai

       Saat berita tersebut sampai ke gegendang telinga ketika sedang seronok mengunyah buah salak milik Diba, aku sendiri xtau nak cakap ape. Saat tawa menghiasi bibir sebenarnya airmata mengalir laju dalam sanubari. Aduh!!! Aku bukan sedih untuk berada di Lanai, tapi sedih sebab kenapa tiba- tiba aku dan Adibah yang dihantar ke Lanai sedangkan perang dingin yang berlaku adalah antara Fetri, Asma dan Mel. Bukan aku atau Diba... Kami langsung tiada kena mengena dalam alkisah seribu satu malam tentang pergaduhan tentang pensyarah dan tempat praktikum... 

      Tapi aku redha andai rezekiku di Lanai. Cuma cara atau sebab kenapa kami dihantar ke Lanai membuatkan aku sedikit xpuas hati. Tapi siapa aku??? Aku ibarat mentimun bersama durian, bergolek aku terluka dan digolek juga aku yang terluka. Jadi, ape lagi yang boleh aku lakukan selain hanya berserah kepadaNya dan berusaha sepanjang keberadaan aku di sana. Moga jalan yang aku lalui sepanjang di sana lebih mudah berbanding andai aku berada di SK Tempoyang. Moga orang yang teraniaya doanya Kau makbulkan Ya Rabb...... Andai ini ujian untuk aku, ya aku terima dengan rela hati.....

     Sedikit gusar memandangkan kurangnya kemudahan line internet dan line telefon....huhuhu.... Mesti rindu kat Mr. S....huhuhu..... Kuterima ujianMu untuk kami. Moga kesabaran menjadi milikku dan dia. Jagakan dia untukku Ya Allah......... Sesungguhnya hanya Kau yang mampu membalikkan hati2 kami Ya Allah... Moga pendirian itu tetap teguh. Jadikan aku tabah dan kuat menghadapi setiap ujianMu. Kerana Kau yang mencipta langit dan bumi dan diri insan kerdil ini. Jadikanlah kiranya hati ini terus cekal menghadapi ranjau kehidupan ini. Sesungguhnya jalan yang aku lalui hanya untuk mencapai redhaMua. Satu pintaku yang xhenti aku ungkapkan padaMu Sang Pencipta, "jangan kau palingkan hatiku dari Mu, bimbinglah aku untuk sentiasa berada di jalanMu yang lurus.... Cekalkan hatiku dan jadikanlah aku sentiasa mampu  tersenyum walau saat hati yang aku miliki kian rapuh terluka dek kerana khilaf duniawi".....

^_________^

Pinjamkan aku kekuatan untuk aku tempuhi jalan-jalan berliku...
Moga ketabahan itu sentiasa menjadi peneman aku saat aku sendirian....
Agar langkah kaki ini tidak terhenti dan tersungkur bukan di jalan yang sebenar....
Moga hati ini tidak terlalu rapuh untuk meneruskan cabaran masa hadapan yang tiada siapapun tahu apa yang bakal ditempuhi di kemudian hari....
InsyaAllah........

22 Jun 2012

   Tengah syok2 lepak tgk movie sambil berbaring dan bermalasan atas katil, aku dikejutkan dengan satu berita yang aku xjangka secepat itu aku terima.... Kak long selamat melahirkan anak perempuan melalui kaedah caesarian. Aku memang terkejut. Sedikit marah pon ade sebab aku langsung xdiberitahu ape2 pasal Along bersalin. Dah bersalin baru nak gtau. Waktu tu pulak dah petang, klu gtau awal ckit aku dah boleh balik ke Kuantan. 
     
   Naseb tak menyebelahi aku tol... Knon merajuk la... Hari tu memang ilang mood aku lepas diberitahu Along dah bersalin. Sebab aku geram la xde sape yg beritahu aku yang Along dah masuk labour room... Ape xpenting ke aku ni???? Haish!!! Emosi oh emosi..... Memang beremosi tol aku malam tu... Tdo pon awal je sbab geram... Daripada menangis baik tdo... Bangun2 pagi mata bengkak... Tu yang aku xsuke pasal aku skang... Mudah sangat nak menangis..... Murah sangat airmata tu??? 
   
    Last2 lembut jadi hati aku bila Along sendiri kol aku.... Baru la luruh sume ego dan kemarahanku... Selamat datang dalam keluargaku NUR NAFISAH MAISARAH.... Moga dirimu menjadi insan yang kuat dan solehah..... Mencontohi Saidatina Khadijah atau mungkin Rabiatul A'dawiyah... 

Thursday, June 21, 2012

Bersyukurkah aku????

Apa lagi yang kau xpuas hati??? Walau kadang kala lambat, tapi kau masih dapat apa yang nak... Cuma ade bnda yg masih lom kau perolehi tapi berbanding dengan nikmat yang Allah anugerahkan, kau masih mempersoalkan apa yang Allah beri padamu???? Nyata kau memang xpandai bersyukur........

Cuba mengimbas segala nikmat yang kau perolehi sepanjang kau menjalani kehidupan... Banyakkan??? Cuba senaraikan.... mesti banyak dalam list apa yang perolehi.... Betul x??? Antaranya: kau dapat kejayaan dalam pelajaran, keluarga yang memahami, rakan taulan dan sahabat handai yang sporting dan ade time susah n senang dan yang terkini orang yang kau harap2 hadir menghiasi hidup kau hadir mengetuk pintu hatimu walau belum sepenuhnya memiliki tapi sekurang-kurangnya kau dapat..... Tak mampu lagi kau bersyukur??? Apa lagi yang kau nak Janna??? Masih tidak berpuas hati??? 

Bersyukurlah.....  Kadang kala ada benda yang kita nak xdapat dan diganti dengan sesuatu yang xdihajati... Kita xberpuas hati sedangkan Allah lebih Mnegetahui apa yang terbaik buat hambaNya... Allah itu Maha Mnegetahui....

Sekurang-kurangnya ucapkanlah syukur "Alhamdulillah" atas apa yang kau peroleh..... Mungkin lom tiba masanya kau dapat apa yang kau hajati...... Jadi bersabarlah... Berusaha dan jangan putus asa.... Peringatan buat diri sendiri dan rakan taulan...... 

Alhamdulillah.... Diri ini bertambah bahagia sekarang.... Syukur Ya Rabb!!! Alhamdulillah.........

^_______^



*Ihsan drpd Book of Quote

Tuesday, June 19, 2012

18 JUN 2012

18 Jun 2012... Maka bermula la tugas sebagai seorang guru pelatih.... Bertemu semula dengan  buku2, kertas2 dan ABM juga..... Bermula la semester baru dengan subjek yang baru.... No more EDU subjek and elektif 2 subjek. Apa yang paling membimbangkan aku saat menjejakkan semula kaki ke institut adalah bimbang tentang praktikum.... Risau bergelumang dalam diri.... Takot pon ade... Dah la kna praktikum time bulan puasa.. Mak aih!!! Xdapat aku bayangkan menjerit ngajar mase bulan pose... Hah!!! Baru kau tau ye jah.... Macam ane ckgu-ckgu kita dulu nak mengajar time pose... Tapi tu sume bukan penghalang.... Bukan penyebab kenapa kita xleh berjaya.... Di mana lokasi sekolah aku praktikum, masih menjadi tanda tanya... Xtau di mana jasa baktiku akan dicurahkan.....

Actually, xtau nak update ape... Cter nak dikongsi banyak tapi still xtau nak mengarang ayat yang sesuai untuk tatapan umum.... Sebab ade bnda yang boleh dikongsi tapi ada cerita yang perlu disimpan kukuh menjadi iktibar buat diri sendiri dalam mengorak langkah meneruskan kehidupan sebagai manusia biasa. Semester baru, macam biasa la ade azam baru.... Tapi sejauh mana tercapainya azam baru tu lom dapat ditentukan lagi..... Moga ia tercapai juga hendaknya.... Hanya doa kutitipkan wat luahan hati kepada Yang Maha Pencipta. 

Permulaan semester dah dimulakan dengan tutorial yg bertimbun.... Tapi yg seronok just 4 subjek je yang perlu belajar... Tapi sejauh mana 'tough' setiap subjek tu.... Ye la, msti la ckit subjek nya... Klu x cmne nak cope dengan praktikum ag... Aduh!!! Nak bahagikan masa adalah agenda yang teramat penting..... Kat mana la aku dihantar???? Takot, berdebar dan macam2 ag ade rasa.... Ye la, banyak ag yg kna belajar.... So, keep up good work..huhu.... Usaha tangga kejayaan.... U can do it Janna.... InsyaAllah....

Tuesday, June 12, 2012

Indahnyaaaa

Alhamdulillah!!!! Itu perkataan yang aku hanya mampu sebut setelah usai ujian memandu..... Wow!!! Sangat susah bagiku untuk mendapatkan lesen memandu... Memang patot la rmai yg memilih untuk xambil lesen atau ambil lesen terbang....... Syukur sangat2.... Aku lega dah saat dan tika ini.... Alhamdulillah Ya Allah... Kau mendengar doa dan permintaanku.... Alhamdulillah!!!!!!

Wow!!!! Terase sangat lega ble sah settle sume bnda ni.... Tak perlu la aku trun ke Muar untuk dapatkan lesen... Leh datang Muar dengan hati yang lega and leh jalan2...hehehe... Berjalan2 je kau ingat ye Janna.... Bese r.... Em, lepas ni aku leh cuti dengan aman....huhu...

Syukur sangat2 Ya Allah.... Aku rasa indahnya nikmatMu setelah Kau bagi aku ujian itu... Aku rasa nikmat dan bahagia itu setelah kesulitan yang aku hadapi... Jadi, aku akan lebih berhati2 dan menghargai anugerahMu itu... Menjaga apa yang aku miliki..... Syukur Ya Allah....... Balik ke Kuantan dengan hati yang lega dan girang.....

Monday, June 11, 2012

Alamak!!!!

Aduh!!!! Awat la hang berbunyi xkena tempat.... Hai, sang perut..... Kenapa ko nak bunyi time tengah sunyi sepi dalam wayang.... Alamak!!!! Alamatnya, dengar la lagu drum ko ketuk2...hehehe... Ataupun lagu keroncong irama Melayu... Nseb xsekuat paluan kompang...hahaha...  Lu bikin gua malu sajaaa...... Aduyai!!! Control punyer control orang sebelah dengar pulak... Naseb baik my dear S je yang dengar walaupun padahal aku sendiri xsure pon amoi sebelah aku td dengar ke tidak.... Al-kisah, kena ketawa je la... Xpe2.... Nseb bek dalam wayang tu gelap, klu nampak pon samar2 je.. Klu x, memang kompom2 akan terserlah muka merah n control saye yang tengah menahan maluuu yang teramat sangat...hehehehehehe..... Puas control dah, bunyi kuat jugak.. Mau xdengar org sebelah..hahahaha... Seharian xjumpa nasi macam ni la jadi nye.. Ble dah jumpa nasi, angin pulak perut kau Janna.... Ngade2 ek???

Neway, 10 Jun 2012.... Im tooooo happy.... Alhamdulillah.... Syukur kupanjatkan ke hadrat- Mu Ya Ilahi.... Aku terlalu bahagia..... Aku tersangat bahagia.... Namun, Ya Allah... Ku sering memanjatkan doa kepadaMu agar bahagia ini berkekalan dunia dan akhirat.... Sentiasa diredhai Mu..... InsyaAllah....... Kupanjatkan kesyukuran, Alhamdulillah... Kerna kau menghadirkan dia dalam hidupku..... Ku harap hanya ajal yang mampu memisahkan kami dan andai itu terjadi kuharap akhirat menjanjikan pertemuan aku dan insan kesayanganku ini yang  seterusnya berkekalan selamanya.... Hanya Kau selayaknya tempat aku mengadu, memanjatkan kesyukuran dan meluahkan rasa bahagiaku...... Alhamdulillah Ya Ilahi.... 

Hanya Kau yang Mendengar getar dan rasa bahagia dalam jiwa ini.... Moga aku sentiasa menjadi insan yang pandai bersyukur dengan nikmat dan anugerahMu.... Jangan kau palingkan aku dari nikmat dan keampunanMu Ya Allah...... Izinkan aku mengecapi kebahagiaan ini bersama dia yang aku sayang selamanya...... InsyaAllah.....
Alhamdulillah Ya Rabb!!!!!! Atas segala nikmat dan kurniaanMu atas diri hambaMu yang kerdil ini... 

p/s: Saya bahagia dapat jumpa awak sayang.....


Just sharing..... From Mr. Google...hehehe




Tuesday, June 5, 2012

GERAM....

Ye....Geram yang amat aku rasakan mase test JPJ 5 Jun 2012... Dah la kali ke-3 test, failed ag.... Gerammmmmmmmmmm nye..... Tolong la Tuan... Rayu aku... Tapi xdiendahkan.. Xyah la pandang muka saya yg comel n tengah marah ni.... Rasa nak cekik-cekik je tuan..... Ada ke dia kate aku nye keta tu jejak line putih.. Padahal xkena pon... Aduyai!!! Dah la cuti dah nak abes... Ape aku x marah n sedih.... Tuan xkesian ke kat saya????hukhukhuk....

Puas aku argue dengan JPJ tu.... Xkan bagi failed jugak padahal tayar keta tu xjejak pon line putih tu.... Alamak!!!! Xkan tuan nak jumpa saya lagi next week??? Jangan la macam ni... Saya banyak lagi benda lain nak fikir.... Please!!!! Dengan xberperikemanusiaan, die failed kan aku... Dulu tuan yang luluskan saya bahagian 3 yang jalan raya tu... Kenapa kali ni bagi failed yg ni pulak?? Tuan ade komplot ke?? Haish!!! Geramnyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!! Dah la mase aku bercakap die pandang aku, bukan pandang line putih tmpat aku parking tu.... Ag la aku rasa nak cekik2 or tumbuk2 die..... Saya bukan nak bayar untuk test je... Alamak ai!! 

Xpe, tuan ingat saya akan putus asa??? Saya akan cuba lagi.... Hope kali ni berjaya... Apa Tuan suka ek bagi failed kat orang??? Jangan pandang muka saya sebab saya memang geram teramat sangat dengan tuan... Saya berjanji yang saya akan buat sehabis baik len kali.... Dan saya akan jumpa tuan untuk ucapkan terima kasih teramat sangat sebab gagalkan saya masa cubaan ke-3 saya... InsyaAllah!!!!! Janna xkan putus asa!!!!!

Friday, June 1, 2012

Risau + Bimbang

Aduyai!!!! Dikerah otak untuk terus berfikir.....  Apa la dia tengah buat??? Sakit ag ke kepala tu?? Demam ke?? Tak larat ke?? Risau.... Bimbang... Awak OK ke kat sane?? Saya tau saya tak perlu risau sebab mama awak ada dengan awak... Klu awk sorang ag la saye risau.... Ag la saye xsenang duduk... Sorry, sebab nampak macam busybody je saye ni.... Saya just xsuka dengar awak xsihat.... Saya xsihat xpe, sebab saya kuat dari awak.....hehehe.....

Awak..... Saya nak awak sihat... Risau dengar awak xsihat... Demam la,sakit kepala la... Tu la kena ujan kan ari tu.... Aduh!!! Saya yang bimbang... Memang perempuan ni dianugerahkan dengan minda yang terlalu banyak berfikir..... So, Im so sorry klu saya ni macam banyak je membebel... Anta mesej suruh awak makan ubat la, wat ini la n wat itu la... Im so sorry klu awak x suka.. Asalkan awak sihat, lega bagi saya yang jauh dari awak... Hope U'll get well soon.. Xmau sakit2 ye awak..... Saya sentiasa berdoa moga Allah melindungi awak............ Salam rinduuuu dari kejauhan..... 
Get well soon dear.......

S & J

Wednesday, May 30, 2012

Menunggu....

Huhuhu.... Pagi yang indah dicemari dengan rasa marah dan geram yang menggunung tinggi.... Ape reaksi korang semua kalau dari pukul 8.30 pagi menunggu untuk keluar last2 kul 11 lebih baru boleh kluar??? Marah x??? Sakit aty x??? Xtau la korang spesies ape klu korang xmarah...  Sebagai manusia biasa memang geram teramat sangat..... Hal ni sume berkaitan dengan cousin aku ( bukan Mr S ye).. Kate nak kuar pagi g JPJ tapi kejut dari pukul 8.30 pagi xbangun2.... Pkul 10 lebih baru bangun n gerak kuar kul 11 pagi....

Ape xpanas ke??? Aku baru start bace novel dah nak tamat pon menunggu dan terus menunggu... Mau x hangin satu badan... Tapi aku bersabar lagi.... Hari ni (30 Mei 2012) dalam sejarah aku control kemarahan aku.... Sebab dengan sepupu2... Malas nak bising2... Leceh tau diorang ni... Umur dah boleh tahap kahwin dah, tapi nak bangun pon susah.....  Sakit nye hati dan sanubari aku.... Tapi la kan, bukan aku je nak marah or sakit aty, dengan adik beradik die skali geram.... hohoho..... 

Then, dapat la bebas jalan kat Muar shopping dengan cousin2 pompuan aku untuk beli barang2 tanpa kehadiran  my uncle yg aku panggil 'abah'.... He is a policeman... A strict person... Memang dia x bagi aku n adik2 spupu ni nak jalan2 tanpa pengawasan dia... Ni la baru rasa bebas nak kenal bandar Muar... Selama aku trun n berada di Muar, memang inilah yg terjadi.... Nak cari kasut tggu abah, nak makan luar tggu abah n nak shopping tggu abah.... So, memang kna kuar dengan abah la....hehehe... He is too protective.. Tapi anak2 dalam kawalan..... Kan3??? Bagus la..... Klu x, anak liar keluar xtau g ane2... At least dia tahu.... Dalam kawalan dan pengawasan... So, aku yg memang selalu berdikari kluar bandar sendiri ble kat Kuantan, jadi xtau nak wat pe... Naseb bek aku ni layan novel2... Dan sepupu aku ni sorang kaki novel... So, ade la keje yg agak berfaedah untuk aku lakukan...hehehe..... 

Skang aku tengah menyibukkan diri untuk menghabiskan tugasan membaca novel Bila Hati Kata Sayang, penulis Marissa dan diterbitkan oleh Karya Seni Enterprise.... So, meh aku cter ckit pe yang terkandung dalam novel ni yang mampu menarik perhatian aku untuk terus melekat membaca dan berusaha menghabiskannya.... 

"Cter ni pasal heroin yang bernama Atiqah yang bertunang atas dasar pilihan kedua pak cik dan mak cik dia yang telah membesarkan dia setelah ayahnya meninggal dunia. Ibunya menghilang tanpa khabar berita. Yang menjadikan konflik pada awal cerita, si tunang Atiqah bernama Syed Adriz yang langsung xpernah diketahui atau dilihat oleh Atiqah ni merupakan VIP yang keras kepala serta hanya mahukan Atiqah yang mengemas bilik yang dia check-in di resort tempat Atiqah bekerja. Dia terus berusaha memastikan Atiqah jatuh cinta dengan dia dengan pelbagai cara. Si Atiqah ni pulak xabes2 risau menduakan tunang dia... Ha!!! Tak ke kesian Atiqah tu....  Berusaha menolak perasan sayang pada lelaki yang dirasakan 'misteri' pada pandangan Atiqah.  Padahal lelaki tu dah tau yang si perempuan yg hanya pengemas bilik tu tunangan dia.... Konflik berlaku bila Atiqah ni jatuh cinta pada Syed Adriz yang merupakan penginap tetap bilik VIP di resort tempat Atiqah bekerja....huhuhu... Lawak jugak si Adriz tu... A tiqah ni langsung xde clue pasal Adriz ni tunang dia... Bijak betul Adriz berlakon...hehehe..... Last2 Atiqah sangat terkejut saat Adriz ingin menyarungkan cincin, barulah dia perasan....hahahaha.... Ble hati dah sayang kan, perasaan sedih masa nak kahwin jadi terkejut yang amat...hehehe... Cian Atiqah.... Tapi ada bahagia saat itu menyaluti jiwanya"

Haaaa.... tu cter dari awal sampai pertengahan novel tu.... Yang len lom abes baca ag... So, jom same2 kita teruskan pembacaan....hehehe... Ok2... Selamat membaca... !!

Bila Hati Kata Sayang
Marissa


Hehehehe..... Ape yang aku suka cerita ni sebab macam biasa la yang lelaki sweeeeet sangat... Yang pompuan pulak sempoi2 n gelabah... Comeeey kan?? Eh, excited sorang2... Ok, pe ag yang best sebab heroin xsuka minum kopi macam aku...hehehe.... Agpon kejadian n latar tempat banyak berkisar di Kuantan.. Suke la aku ckit.... ckit je la....hehehe...


Jom berangan bersama saya!!! Ceyh!!! Ade hati ek.... hehehe..... Let's go.... Ok la, nak continue berangan.... Jom!!!!hehehe.....

^______________^



Monday, May 28, 2012

Apahal????

Ye!!! Itu persoalannye saat aku FAILED 3 penjuru mase test kereta........ Apa masalah aku sebenarnye.. Belajar bukan men canteeek je... Ble test ko xwat elok2..... Ko nyusahkan org dalam ko xsedar.... Ko sedar x?? Membazirkan duit orang.... Xleh ke ko gunakan duit org tu dgn bijak.... Aduh!!! Pe masalah dak Janna ni??????

Aaaaaaaaaaaarrrrgggghhhh!!!!! Ape masalahnye xkutemu jawapannye... Saat ini hanya ingin berdiam diri rasanya.... Xde mood langsung..... Nak nangis pon dalam diam...... Hanya Allah mendengar tangisan kudusku..... Ku mencari kekuatan dalam kesepian..... Nak berlari balik Kuantan rasanya saat ini.... 

Ok la..... Nak tidooooooo.... Makan pon xlalu langsung nak masuk perut.. Tekak tak terima... Klu kat Kuantan mahu aku kuar g lepas stress karaoke.... Ye la, selain mengadu pada Yang Esa... Aku xtau nak cakap kat sape... Sori la Mr. S saye terpaksa lepas kat awak jugak..... Dilema saye ni... Saya pendam je sebab xmau orang tau... Tapi awak memang selalu jd tempat saye mengadu... Sorry la ek....Sebab awak tempat kedua saya mengadu.... Allah Maha Mengetahui rasa ini...  Neway, thanx pada awak... Saya selalu ganggu dia... 

Ok2.... Nak melepaskan perasaan japppp!!!! huhuhu..... Salam muhibbah!! Apsal tetiba salam muhibbah... Ntah la... Jiwa kacau macam ni la jadinye....hhuhu.... Salam SEJAHTERA... C korang pon msti nampak betapa serabutnya aku saat ni... So, sebelum lebih serabut.. Better I go.....

Happy + happy + happy...

Alhamdulillah.... Xtergambar gembira hati ni..... Im too happy... It was one of our sweet memories together....  Ble bersama 'die' hati ni mcm kat taman bunga...kah3... control Janna.... Perumpamaan je tu...hehehe...

Ok la, ckit story pasal pertemuan yg dirancang last minute...hehehe... Memandangkan keberadaanku di bumi bersejarah Melaka... Kuusulkan kepada si die untuk bertemu.... Memang saya yg ajak die.. So??? Malu??? Ahh!! Malu melepas.... Ceyh!! Bukan men ag skang berani nmpak??? hehehehe... Skang la bru dapat kekuatan n keberanian tu.... heehehhe... Thanx a lot Ya Allah... Kau pertemukan juga aku dgn die hari itu (26 May 2012).... Thanx pada Ain my lovely rumate.... Dia jugak yang banyak mendengar luahan dan beri pendapat pada aku.... Ain banyak memberi idea untuk menjayakan pertemuan ini....Ye la, aku ni baru bertatih kan....hehehe..... Thanx a lot Ain n tak lupa pada family Ain.... I owed with U...

Melaka Sentral jadi saksi pertemuan kami.... Macam bese r, ble nak jmpe die nervous tu ade.. Tapi kali ni lain dari sebelum2 ni... Im too happy kot sampai xsempat nak nervous...kah3.... Rlex Janna... =) Sebenarnya, nervous gak la ckit....hehehe... Dah la muncul tiba2.. Thanx sayang.... Awak berjaya wat saya kelam-kabut....hahaha... Berderau darah tetiba je muncul belakang ayah Ain.....hahaha.....  Naseb depan family Ain, saye control... Klu depan Ain je... Rsa nak tumbuk2 awak tau... Awak tau la, sye memang suke jadikan awak punching bag saya....hehehe....

Aeon Bandaraya Melaka juga jadi saksi pertemuan kami... hehehe... Ade sweet memory there... Tgh2 jalan nak mencari surau, jmpe S & J Giftshop..... Dah la die nmpak lu.. Tersengih2 gelak sorang2... Saya memang geram ble awak gelak xajak saya..hehee... Ble dah saya nmpak.. Saya pon tergelak sama dgn awak... So, funny.. Kebetulan yg manis for both of us... Sempat jugak possing kat depan kedai tu... Tu pon curi2 sebab segan gak...hehee... Bese r, awak memang cameraman saya kan... So, awak memang xde gmbar...hahaha... Thanx 4 da picture....


S & J.....hehehe... Ini yang kami gelakkan...
Ihsan Encik Google je ni...hehehe.....




There I am....hehehe... Sempat aej possing jap kat situ....
Walau curi2 sebenarnye....hehehe
Thanx awak, my cameraman....

Snap......hehehe

   Then, gerak ke Melaka Sentral semula... Kelakarnye, berpusing2 tempat yg sama....hahaha.... Patot g kiri  tapi kami belok ke kanan... Dah lalu tempat yg same..... Padahal mudah je jalannya...hahahaha..... Syukur alhamdulillah... Tiket bas kul 4.30 pm.... Thanx tggu sampai bas saye naik gerak lu baru awak balik... Thanx a lot.... Jarang org tggu saye nek bas tau.... Ain n mak cik je yg selalu tggu saya naik bas bru diorang balik....  Bese la, saye ni org yang berdikari... Untong tau awak!!! kah4.... Masuk bakul angkat sendiri pulak...hehehe... Xkisah la ape pon.. Just kidding!!! Em, thanx a lot... Terubat rindu saya kat awak.. Sebab saya sendiri xtau bila lagi kte dapat jumpa lagi... Thanx a lot dear.... 


    Awak sampai dengan selamat juga hati saya rasa lega..... Alhamdulillah.... Doa ku dimakbulkan untuk jumpa awak hari sabtu tu.... Saya happy sangat... Tapi awak tau la kan saya ni xtau nak ungkap... Depan mata saya tumbuk2 je awak... Cakap saya banyak je... Tapi saya nak awak tau satu benda... Awak la yg saya sayang.... Awak jangan gelak pulak sebab saya jujur ngaku kat cnie....... Ye, terharu dan sangat happy ble awak kate awak boleh jmpe saya... Thanx sanggup trun dari KL ke Melaka.... Awak wat saye terharu... Xpe la, mungkin Lipis bukan destinasi yg sesuai untuk awak drive sejauh itu.... Saya tau, jarak itu memisahkan kte tapi bukan hati kita... Kan3??? I hope so.....


     Ckop la sampai cnie dulu.. Mata xngantok ag, tapi kna tdo awal coz esoknya de test kereta.. May Allah our relatinship....  Hope u r my destiny.... InsyaAllah Ya Allah!!! Hanya Kau tempatku mengadu... Kerna hanya Kau Yang Maha Mendengar...... Thanx Ya Allah....... Alhamdulillah kerna Kau yang akhirnya membuatkan rancangan kami berjaya... Thanx Ya Alah kerana Kau mempertemukan kami..... Aku terlalu bersyukur.... Alhamdulillah....... Aku bahagia Ya Allah...... Alhamdulillah... Kau mendengar ku.... 

^_____^


Cuti Sekolah Datang Lagi....

Alhamdulillah.... Its come again....hehehe... Cuti sekolah datang lagi (baca nada Tora datang lagi...).. Cuti sekolah ni pe lagi yang nak dibuat --->  Makan + Tidur + Tgk TV.... Itu lah kerja nye...hehehe... Trase best gler... Time utk menggemukkan badan..... Cuma jadual aku len ckit awal2 cuti ni coz kna amek kelas belajar keta.. Ye ler, org failed test JPJ...huhuhu....  Nak dapatkan lesen bukan semudah dijangka... Aduh!!! I hope I'll pass the test this coming 29th May 2012....

Ingatkan nak balik Kuantan awal...lepas test (29/5) tapi kna pulak teman pak cik n mak cik aku anta sepupu aku yg dapat masuk Kolej Universiti Islam Melaka (KUIM)... Melangut la aku nak tggu 4hb 6.....hahaha.. Im bored..  Nak jpe Ikram.... Then, balik Kuantan kna g Mersing pulak.... Banyak ag jalan yg bakal aku tempuh... Perjalanan yg panjang...hehehe....

Moga segala jalan yang ku tempuh dipermudahkan olehMu Ya Allah... Aku pohon redhaMu dalam segala hal kerna Kau yang menciptaku dan kau juga yang menetukan segalanya buat diriku yang kerdil ini........ InsyaAllah... Aminnn.

Wednesday, May 23, 2012

R+I+N+D+U = M+I+S+S

Rindu pada kak long, rindu Kak Ngah, Tok, Ma, Abg Chik n Ikram (paling dirindui.... si kecil nakal ni)
Memandangkan rasa rindu yang meluap-luap (amboi!!! dah xtau nak cakap ayat yang sesuai....hehehe...).. So tgk je la gmbr yg tertera.....huhuhu.... Miss them so much right now.... Klu de sayap, rasa nak terbang balik jap.... Lepas tu balik smula institut utk study for last paper..... Boleh x???
























:: Miss them so much!!!!

Awalnye....

Hehehehe.... Sangat seronok n girang hati ni jawab paper PJM 3112 Pengurusan dan Pentadbiran Pendidikan Jasmani dan Sukan..... Alhamdulillah..... Syukur ku panjatkan ke hadrat-Nya.... kerna sesungguhnya Dia memudahkan jalan yang aku lalui ini...... Siap kuar awal ag paper PJ...huhu.... Bali makan roti canai dengan dearest classmates - Miza, Ain, Wani n Diba...hehee.... Awal tau kuar....


 Cuma paper BI yang bakal tiba ni agak mencabar sanubari serta jiwa aku...hehehe... Bese r, BI ni aku suke ckp je, bab nak menulis mintak jauh la....huhuhu.... Hope paper last nnt dipermudahkan jua hendaknya.... Last paper for this Semester 5/2012..... Ade ag 3 semester nak kuar ke alam pekerjaan.....huhu.. Bantu aku Ya Allah..... 

Actually aty x berape nak tenteram bila abes je paper PJ dapat pulak berita my lovely sis masuk hospital coz darah tinggi.... U oll bayangkan 140/90....memang tggi ler...Normal blood pressure is 120/80.....So, think by yourself..... Ane aku yg jauh beribu batu ni x kerisauan memikirkan ibu yang mengandung berbadan dua..... Hope everything gonna be ok there..... Tggal last paper je ag... Sabar ye hati....

Last paper yang mencabar...  Hati ni dah separuh kat Kuantan... Nak balik Kuantan... Tapi perlu ditempuhi jugak hari2 di Muar...huhuhu... Sabar ye hatiku sayang.... Moga kuat menempuh dugaan dariNya.... Allah menguji seseorang mengikut kemampuannya... So, redha + tawakal setelah berusaha... Jangan lupe doa n istiqamah..... InsyaAllah, U can face it..... 


Tuesday, May 22, 2012

S.Y.U.K.U.R

Alhamdulillah..... Usai sudah peperiksaan SCE 3110... Selesai paper bagi subjek major umpama selesai semua paper exam.... Padahal exam BI ade lagi yg agak mencabar...huhuhu..... Leh la nak rest ckit... 2 papers more to go before holidays for 3 weeks.....

Pe nak wat sepanjang 3 minggu bercuti??? Any ideas??? Any suggestion??? Ok, 1st week im kinda bz coz attend driving class.... Hrpnye 'lepas' la ujian memandu kali ni... Nak balik Kuantan cepat..... Then, I dont know nak wat pe??? Tapi aty ni memang rasa xsabar sgt nak balik Kuantan...... Wait for me!!!! Skang malas nak plan pe sangat sebab klu plan besenye xjd.... Along dah sarat, nak ajak karaoke pon xberape elok... Tapi hope ade la teman2 yg sudi nak kuar dgn saye untuk mengisi cuti saye.....hehehehe....

So far, alhamdulillah sangat2 selesai 3 paper.....  Should be focus on 2 papers more..... PJM 3112  & ELE 3103....... Facebook yang telah di'activate' kan telah diaktifkan semula...hehehe.... Men2 ek Janna??? Em, bese r.... Jiwa muda...hik2.....

Ok la, got to go!!! Baju saye sebaldi minta dibasuh.... So, kna gerak dulu... Exam2 ni, baju jgn lupe dibasuh pulak...huhuhuhu..... Ok... C u all later....

^_____^

:: Klu buah hati duduk dekat, leh la ajak dating......huhuhu

Sunday, May 20, 2012

Terima Kasih

Aduh!!!! Study oh study..... Aku memang kurang ckit bab2 Biologi ni....hehehe.... So, cuak die memang teruk ckit la.....  Tapi berlagak cool je la..hehehe.... Dalam aty Allah je tau...

Ok la, walaupun cuak utk exam kian terasa.... Sebab kian hampir untuk jawab exam tu kan..... Dah la lkkasi mase menjawab langsung xstrategik.... Dok depan sekali memang aku elak....Tapi dapat plak kali ni.... Naseb2!!!!!

Saje je amek mase untuk post walaupun sebenanrnya xtau nak cter pasal ape untuk update kali ni...... Klu saye cter ckit pasal 'Mr. S' saye ok x??? huhuhu... Lantak la org nak kate saye ngade2 ke.... Sebab Mr. S tu kawan saya...hikhik...

Xtau nak describe camne.... Tapi boleh x saya nak cakap yg "awak tau x awak comel"..... Abes 2 subtopik saye study just nak jawab soalan killer dari awak tentang saya....hahahaha.... Bila saya fikir lain, awak pulak fikir lain.... Benda mudah jadi complicated... Awak buat saya tersenyum dan klu tak keterlaluan saya nak cakap yg awak buat saya ketawa terbahak-bahak tau.....hahahahahaaha...... Release ckit tension saya.... Kes sebab nak contact xcontact je.... Awak tanye macam soal siasat saye je tau....huhuhu....

Sampai saya speechless.... No words to describe and answer your questions... Sebab saya salahkan diri saya, awak pulak salahkan diri awak... Saya rasa mesti klu x disebabkan saya nak study, mesti berlarutan lagi sesi salah-menyalahkan diri yg berlangsung antara kita....hahahaha...... Ingat dah tutup kes, tapi x jugak...hahaha.... Seriously, awak memang 'comel' dengan stiap pertanyaan awak......Sampai sekarang, awak wat saya tersenyum.... Terima kasih awak!!!!! 

Ok la, memandangkan time study.... Xleh la nak update panjang2... Ckit je sudaaaa la dulu..... Nanti klu mase cuti, lagi panjang saya update....hehehe..... Got to go!!!! Bintang dan Galaksi Bima Sakti menanti saya untuk dibaca!!!! 

^______^
Terima Kasih, awak......
Mr.S yang kelakar......huhuhuhu
:p :p :p


Sekadar tatapan bersama.......


Friday, May 18, 2012

Saje

Tengah2 syok study, dengar lagu ni... Dah lame jugak xdengar.... Suka suara Safura..... Sharing is caring....

Jangan Menangis Sayang


Sampainya hati mu
Buatku tertunggu-tunggu
Kemana kau sayang
Tidur malam tak menentu
Rindu merindu selama ini
Ku takut kan menjadi kenangan

Aku menangis sayang
Bila kau tiada
Tak sanggup rasanya aku
Berjauhan dari mu
Resah hati ku

Jangan menangis sayang
Ku seperti dulu
Rindu ku hanya padamu
Cinta ku hanya untukmu
Buat selamanya

Kalau padi kata padi
Tidak aku tertampi-tampi
Kalau benci kata benci
Tidak aku nanti terus menanti

Berjanjilah kau sayang
Hanya aku di hati mu
Kerna ku dah berjanji ........hanya kau di hati

p/s: Walau jarak berjauhan, jangan awak buang saya dari hati awak..... ^___^

Just Sharing

Hai!!!! Is everybody out there ok?? hehehe.... Hope you all always all right with the rest of your family, works and also your beloved ones.....


Nak update pon xtau nak menulis pe.... Banyak yg xtertulis.... Tak tau nak luah ayat cmne...hehehe... Ye ler, memandangkan kesibukan study utk 3 more papers..... Terpaksa deactivate my facebook account because cannot focus....hehehe... Alasan je tu... De yang ag memaksa saye berbuat demikian... Xpe la sebab hanya saye je yg tau dan juga Allah Yang Maha Esa sebab dan musababnya........ X banyak yg nak share... Len2 nnt sye tulis masa lain je la.... Skang just nak share something yg saye baca... Selamat membaca....


Jarak Itu Menjaga Aku dan Dia

Semua insan dalam dunia ini pasti pernah merasai perasaan itu. Perasaan yang tidak asing lagi dalam jiwa kita sebagai manusia. Perasaan yang kadangkala hadirnya tanpa kita duga atau kita paksa.


Memang sudah menjadi fitrah kita sebagai manusia untuk merasai perasaan itu. Cuma mungkin bagaimana perasaan itu hadir dalam diri kita berbeza bagi setiap individu.
"Dijadikan indah pada (pandangan) manusia kecintaan kepada apa-apa yang diingini, yaitu: wanita-wanita, anak-anak, harta yang banyak dari jenis emas, perak, kuda pilihan, binatang-binatang ternak dan sawah ladang. Itulah kesenangan hidup di dunia, dan di sisi Allah-lah tempat kembali yang baik (syurga)."

[Ali 'Imran, 3:14]

Dalam diam, perasaan itu hadir di hatiku
Seperti insan lain, aku jua merasai perasaan itu. Perasaan yang bukan baru semalam berputik, tetapi telah hampir 5 tahun aku pendam. Aku sering tertanya-tanya salahkah untuk aku mempunyai perasaan yang bukan aku reka atau cipta, perasaan yang hadirnya tak pernah aku paksa, perasaan yang tak berubah sedikit pun walau banyak dugaan menimpa. Namun dalam aku melangkah menyusuri perasaan itu, aku sering dilanda rasa khuatir. Aku khuatir andainya rasa cinta ini melebihi rasa cintaku pada-Nya. Aku khuatir andai rindu yang aku pendam melebihi rinduku pada-Nya. Diri ku dan dia diikat dengan satu ikatan di dalam hati. Ikatan yang tak perlu aku dan dia lafaz melalui bicara kata.
Cukuplah rasa ini aku pendam dan dia juga memendam rasa yang sama. Jasad aku dan dia beribu batu terpisah. Hati aku dan dia juga beribu batu menjauh. Kini, wajahnya pun mungkin telah menjadi samar-samar di ingatanku. Suaranya seperti ku ingat-ingat lupa di telingaku. Rinduku padanya yang tidak menentu telah menjadi rindu yang ada hala tuju.
Saat aku dan dia menjauh
Pernah satu ketika dulu, aku kecewa dengan keadaan ini. Aku rasa seperti tidak sempurna dengan ketidakhadiran dia disisi. Namun kini, aku mengerti mengapa dia makin menjauh dari aku. Aku hormat keputusannya kerana aku tahu semua ini dia lakukan demi kebaikan aku dan dia.Teringat aku bicaranya tentang kisah kami. Kami dipertemukan dalam keadaan yang aneh sekali. Dalam keadaan saling tidak mengenali, perasaan yang tidak disangka-sangka hadir dalam diri kami. Sehingga kini, aku masih tidak mengerti bagaimana perasaan itu hadir dan bercambah sehingga ke saat ini.
Oleh itu, aku megerti mungkin pertemuan yang aneh ini harus jua dilalui dengan jalan yang aneh. Biarlah 'JARAK' ini menjadi penjaga bagi aku dan dia. Biarlah ingatanku tentang dia yang makin samar-samar di dalam hatiku menjadi penguat hubungan aku dengan ya-Rabb. Aku yakin dengan rencana yang telah tertulis untukku. Aku yakin jika tertulis jodoh antara kami, sejauh mana aku dan dia berlari menjauh, kami akan dipertemukan jua di garisan takdir antara kami nanti.
Jarak ini menjaga aku dan dia
Kini aku semakin mengerti, 'JARAK' ini bukan untuk menghukumku. Tetapi 'JARAK' ini untuk menjaga aku dan dia. Dengan 'JARAK' ini aku dan dia berjanji untuk berubah menjadi yang lebih baik. Dengan JARAK ini aku dan dia berjanji untuk memperbaiki cinta kepada Illahi.Dengan jarak ini aku dan dia berjanji untuk mencintai Pencipta kami lebih dari segalanya. Dengan JARAK ini aku dan dia berjanji untuk mendalami Islam hingga ke akar umbi. Dan Dengan JARAK ini jua aku dan dia yakin andai tiba saatnya nanti, aku dan dia akan lebih bersedia untuk melayari semua ini dengan jalan yang diredhai.
Terima kasih Ya Allah kerana memberi peluang kepadaku melalui jalan-Mu ini. Terima kasih kerana memberikan JARAK itu kepada aku dan dia.
"Ketahuilah hanya dengan mengingati Allah, hati akan menjadi tenang"

(Ar-Ra'd 13:28 )

Aku sedar, aku insan yang masih rapuh. Kadangkala hatiku goyah melihat keadaan sekeliling yang menekanku. Jika tidak kerana JARAK ini,mungkin aku akan mencari pelbagai alasan untuk bersama dia. Iman ku akan goyah saat terpandang wajahnya. Hatiku akan bertambah rindu saat mendengar suaranya. Moga hidayah yang diberi ini akan terus membajai hatiku. Aku yakin semua ini rencana Mu Ya Allah. Moga di akhir JARAK ini, Kau memberi kesudahan yang baik untuk aku dan dia....

InsyaAllah.....
Ku harap pengakhirannya manis wat kami.......
hehehe.... Sape???? Ttbe teringat seseorang....huhu..
Dia ingat saye ke??? Sudah2!!! Time to study....huhu
^_____^
Saya baca post ni pon kat blog iluvislam... Biasa lah, sebagai mengisi rohani yang minta diisi.... Mohon share ye...hehehe.... Continue membaca banyak lagi post2 berguna di sini...