Sunday, July 14, 2013

Peristiwa Ramadhan ke- 6

MasyaAllah.... Ujian datang lagi... Astagfirullah... Kuatkan aku untuk terus bertahan... Syukurku alhamdulillah kerana masih diberi kesempatan untuk terus bernafas... Umur masih panjang.... Nasib masih menyebelahi aku, alhamdulillah... Mujur aku n housemate aku xde pe2... Alhamdulillah sangat2.... Tiada keceraan yang kami alami, cuma kereta yg cedera agak teruk di bahagian hadapan... Uwaaaa... Nak melalak pon xguna, sume dah jadi... Alhamdulillah dapat no plat lori yang langgar tu.. Moga cepat la sume ni selesai.... Ya Allah, bantu aku, kuatkan aku..... Moga semuanya selesai......

Sunday, May 26, 2013

Duhai Hati... Duhai Airmata

Duhai hati...Kenapa mesti kau sakit?? 
Duhai air mata, mengapa kau mengalir?? 
Aku tahu kalian sakit ye... 
Bersabarlah... 
Andai itu ujian untuk diriku... Aku terima... 
Sakitnye terasa perit mencengkam sanubari.... 
Aku kalah lagi dengan linangan air mata yang seperti xhenti2 mengalir dari tubir mata...
Akan kuterus bertahan demi rasa yg aku simpan n semai setiap saat, masa dan ketika...
Takkan pernah kulepaskan kau pergi..
 Biar sakit terus mencengkam jiwa..
Bertahan dan terus bertahan...

Sakitnya xmampu kuungkap...
Hanya linangan airmata mampu kuluahkan...
Sakit terase sampai teresak2 aku sendirian...
Aku cuba tabah dan kuat, tapi aku juga manusia biasa...
Tak mampu jua kutahan pilu itu...
Kau pernah menyukai dia, siapa yg xterase??
Itu persoalannya....

Ku hambat rasa sedih, pilu, luka dan kecewa jauh2 dari jiwa yang satu...
Tapi makin aku tolak, makin kuat cengkamannya...
Aku pasrah...
Yang pasti tangisan itu membawa sampai ke dalam lenaku...

Tuesday, May 14, 2013

Langit malam

Syok2 study tiba2 teringat pe yang aku n klasmate aku, Kak Ili n my rumate, Ain bualkan mase kuar makan baru-baru ni..... Aku kate kat diorang, "saye nak mengira bintang dengan suami saya...." Hahahaha... memang kna gelak ler... At that time, bintang n buruj bersepah memenuhi dada langit... Bulan pulak seolah-olah tersenyum.... fasa bulan sabit baru.... 

Em, bila tgk bintang2 n buruj tu, aku tersenyum sendiri.... Teringat ade satu hari dalam byk2 hari dalam idop aku n Mr. S, kami merenung langit yang sama walau lokasi yg berbeza... 
How sweet...

Memang menjadi angan2 aku yg entah kesampaian ke x, aku nak sangat merenung dada langit dan mengira bintang bersama seorang lelaki bergelar suami.... Berbual dan berborak antara kami je... Just two of us..  Ye la, bila dah halal nak kuar malam2 berdua pon org xkisah, nak wat pe pon xde siapa yg persoalkan.....

Gambar sekadar hiasan...hehe

Sweet duduk berdua mengira bintang......hehehe...
Update pasal berangan sebab bosan... now, time to go... Study!!!

Saturday, May 11, 2013

Exam Time

Yes, it is just around the corner.... So, are u ready?? hehehe... Tengah2 study, terfikir lame dah xupdate blog... So, mencari ilham meluah rasa di laman sesawang....

Actually xsure nak tulis ape.. sebab terlalu banyak nak diluahkan tapi xtau mane satu yg perlu diluahkan dulu... Jari bertingkah xsehaluan dengan rasa dan fikiran... So, lambat2 jari menaip membuatkan semuanya xmampu diluahkan dalam sekelip mata. 

Skang fokus utk exam, study + study  n study.... Dah nak abes dah semester 7.. Tua dah aku rasa... Ye la, dah 10 semester di IPG Kampus Tengku Ampuan Afzan. Tggal ag 1 more to go... Kuatkan hati ini utk terus tabah bertahan Ya Rabb.. Macam2 dalam kepala ni ade.. Tapi semuanya kena sabar.. Yang penting skang adalah study for exam.. Naseb baik semester 7 menyaksikan aku bertarung dengan 2 paper je.. EDU 3107 Bimbingan dan Kaunseling Kanak- kanak dengan paper Action Research... huhuhu... 2 paper pon punyer la malas study... Ish!!! Pe nak jadi ni cik Janna oooi??

Sebab dah lme xupdate tu mnyusul masuk new post ni..hehe... padahal org dok sibuk study... Memandangkan time ni sepatutnya study tp aku on9 n download movie... So, time to go.... Sebelum study tu, jom wat masker telur jap.. Whitehead n blackhead dah mnular kat muka ni... Jom hapuskan mereka!!! Ok, got to go..

Thursday, March 28, 2013

I want you ----> Mr. mok2


I want you to tell everyone that you truly love me.... 
I want you to watch the sunrise with me... 
I want you to watch movies with me... 
I want you to wipe my tears away... 
I want you to tell me you miss me..
 I want you to take pictures of us... 
I want you to smile ever single time you see me.... 
I want you to know how much I love u mok2....
 I just, want you.... 
Only u my mok2....


There are empty side without you....

2 years

Alhamdulillah..... Hari menginjak hari, masa kian pantas meninggalkan saat lalu, hari ini bakal menjadi semalam dan esok menjadi hari ini..... Kini 2 tahun itu tiba walau susah payah ku pertahankan usia tersebut... Walau kau pernah menyakiti hati dan perasaanku, aku sendiri xpasti dan xpernah bertemu jawapan mengapa engkau juga yang aku rindui....

Allah pertemukan aku dan kau saat kte sendiri xpernah terfikir apa yang akan terjadi pada masa depan.... Berpisah membuat kte bersama insan lain yang Allah pertemukan dalam hidup kte.... Bertemu dengan kau kembali menjadikan hari-hariku kembali indah... Xpernah terfikir akan dipertemukan kembali kerna kau dengan cara hidup kau dan aku dengan cara hidupku.... Kte berbeza dan jarak itu memisahkan kita.... 

Walau kau pernah menyakiti hatiku, buat aku terluka dan menangis mengenang tindakanmu, tapi aku lantas menerima kau kembali saat huluran cintamu kepada ku... Biar ramai menentangku, biar ramai memusuhiku, biar ramai mencadangkan aku melupakanmu tapi aku sendiri xpunya alasan mengapa kau juga yang aku rindu.....

Kau mengatakan aku xpernah peduli dengan ape yang kau lakukan, tapi hanya aku yang mengerti betapa pedulinya aku dengan setiap tindakanmu... Aku mengira waktu dan berdoa semoga Allah mempertemukan kte... Tapi kte hambaNya hanya mampu berdoa... Kte merancang Allah juga yang menentukannya.....

Saat ini, Allah masih meletakkan dirimu adalah insan yang aku cintai dan nantikan hadir dalam hidupku. Aku berdoa semoga kaulah insan yang Allah ciptakan untukku.. Menemani hari2 sepiku, menggembirakan aku saat aku bersedih, memimpin tanganku saat aku terjatuh, membimbing aku mendekati Yang Maha Esa dan yang paling penting menjadi imam dalam setiap solatku.....

Terima kasih untuk hari2 dalam 2 tahun yang berlalu... Kau menghiasi hidupku... Membuat aku kadang-kadang tidak mengerti dengan sikap aku terhadapmu.. Marahku dan sedihku, kau juga yang aku cari walau kau adalah puncanya.... Kau pernah membuat aku menangis namun kau juga membuat aku tertawa... Membuat aku menghitung masa merindui dirimu...

Terima kasih untuk semuanya... Kau insan teristimewa di hatiku... Kau tempat aku bercerita, tempat aku meluahkan marah, kalau dulu kau juga teman yang selalu menemani aku bermain game, kita tertawa bersama, bergaduh sebab kalah main game macam budak2, berlumba untuk menang tapi akhirnya kau juga yang menang...... Aku selalu nombor dua.... Kau banyak membantu dan mengajar, menegur kalau ada aku tersilap langkah, terima kasih sahabat juga insan teristimewa di hatiku.....

I miss u a lot.... mok2!!! Thanx 4 everything..... 

Wednesday, March 27, 2013

Cuti datang lagi....

Alhamdulillah....Dapat la berehat dari kesesakan menyiapkan Rancangan Mengajar Harian untuk 1 week..... Memang lega...Tapi xlega jugak coz assignment menanti utk disiapkan... Kna rancang utk last observe ag...Memang bz jugak...

Balik dari Kelantan, berehat di rumaha saje.... Plan nak ke Subang terbatal saat Ibu mintak Along balik..huhu... No more skating, no more dating...huhuhu... Pdan muka... Len kali la jawabnye... Ada rezeki, ade la.....

Hari2 cuti dihabiskan bersama family.... Merasai kesusahan hidup mereka yang siang malam berusaha untuk meneruskan kehidupan.....  Sedangkan aku, hanya ingin bergembira... Tau ke aku betapa susahnye mereka nak hidup??? Kau perlu bersyukur Janna..... Tnpa mereka yang Allah utuskan, kau xkan berada di mana kau berada sekarang..... Jangan mudah lupe diri..... Peringatan keras utk diri sendiri.....

Ok, saat post status ni, hati aku xtau pe yang aku rasa.... Sedih, gembira, gusar, susah hati, teruja... Semuanya dalam satu rasa... Bercampur baur.... Sabarlah hati, jangan terus gundah gulana.......

Wednesday, March 13, 2013

Kepenatan

Praktikum kali ke-3.... Wah!!! Sangat stress even ade 3 bulan utk abeskan observe...Ni sume sebab English Language... Kna ajar BI, memang stress....Bi ko pon teruk, nak ajar dak2 BI... Haru biru...kah3... Tapi halangan tetap perlu ditempuhi.... Biar beribu yang menentang tapi tetap kan ku renangi jua...ceyh!! Ayat..kih2... Ble BI je mula la, diam xkate pe.... Ngadap lesson plan mcm nak wat pe je...ngadap laptop cari bahan, cari idea, cari strategi, cari ilustrasi..... Sakit abes bdan...macam g jogging tiap petang...hahaha.... Tapi sempat ag tdo..huhu..

Macam hari ni la, abes suda observe BI yg kedua...last observe adalah observe bersama antara pensyarah pembimbing dengan guru pembimbing.... More nervous than the previous two observations.... Hope cepat la abes...nak rest je ase....hehe..but it calls experience... Byk pengalaman aku tempuhi sepanjang praktikum fasa 3 ni...Memang byk yg bmenguji kesabaran, menguji daya pemikiran, menguji kewibawaan.... Macam2... it test my toughness.... Tol ke ayat tu?? Ckgu Bi ni...hehe... Tapi Sekolah Kebangsaan Bndar Temerloh memang akan menjadi tempat yg akan aku kenang.... Best school gak la.... yang paling best, Guru Besar memang hebat!!!!hehehe.... Okla, nnt aku update ag pasal pengalaman sepanjang praktikum fasa 3 ni... Banyak tau...Tggu..... (Ade ke yg tggu???haha.... Watvever!!)

Saturday, February 16, 2013

Hari ini dan semalam

Hari ini aku mampu tersenyum....
Hari ini aku mampu bergelak ketawa...
Hari ini aku mahu seluruh dunia tahu khabar gembira...
Hari ini aku mahu semua mendengar bahagianya aku saat ini.....

Kegembiraan itu seperti membuat aku lupa kesedihan yg aku alami hari semalam...
Tipu andai aku ungkapkan bahawa aku dah melupakannya,
Ia masih segar dalam ingatan benak ku kala ini...
Sukar untuk kulupa walau kau disisiku..

Hadirnya kau mungkin menghilangkan sedihku, 
mengubat kelukaan yg kau sendiri ciptakan untuk tatapanku,
Sampai bila janjimu kurasa benar dihatiku,
Sesungguhnya sisa kelukaan itu akan terus kekal dlm pundak ku.

Aku manusia biasa yg Allah ciptakan hati nurani yg satu ini,
Saat kau disisi, aku lupa kelukaan semalam yg kau ciptakan,
Hingga aku lupa ada air mata masih berbaki,
Yang aku sendiri tidak sedar ia kering tidak ditangisi..

Hadirmu seperti jua semalam yg berlalu,
Seperti hari-hari dahulu,
Tetap ade gusar di hatiku,
Tentang dia, kau dan juga aku....

TAKKAN SEMUDAH ITU UNTUK KULUPAKAN LUKA SEMALAM YG KAU CIPTA...
walau tawaku menghiasi setiap langkahku....
Sesungguhnya cintaku padamu hanya satu, walau terluka ku ubati sndiri demi mendapatkan cita yg satu...
Ku kejar bahagia bersamamu,
Andai Allah sudah janjikan kisah kita begini....
Aku terima kerana hatiku hanya satu...
Biar ia terluka dan terhiris olehmu, tetap ku tunggu huluran cintamu kembali....

Hatiku hanya satu,
Kusimpan ia untuk mu,
Tapi aku xtau hatimu....
Itu gusarku...

Tapi ape lagi yang aku boleh lakukan,
Selain berserah hanya padaNya yang satu...
Kutitip doa moga hatiku x kau lukai lagi,
Kerana hatiku hanya satu, bimbang berderai dan berkecai x boleh bercantum kembali...
itu luahan kata hatiku saat ini....


Thursday, January 3, 2013

Saya xpernah membenci awak....

Ye... itu luhur dari hati... Biar satu dunia memaksa saya membenci tp selagi Allah xmengkehendakinya, saya tetap saya yang awak kenal dulu.... Tapi saya xkan pernah mengalah... Awak yg memulakan jadi awak yg perlu betulkan kesilapan awak..... Saya akan terus menanti... Menanti dengan sabar... Saya xpasti skang utk percaya pd awak lagi... Tapi saya xkan dan xpernah buang awk dlm idop sye... We still frenz..... Saya memang sygkan hubungan kte... Sebab sye tggu awak...Tapi awk xpernah nak tnjuk syg awk pd saya... Penipuan awk wat sye mngerti sye bukan pilihan awak....

Awak berjanji memang manis kan..... Tapi ape lagi yg sye nak pegang klu awk dah tipu sye.... Second chance??? Mungkin dan xmungkin... Sye terharu dengan kate2 mama awak yg mendoakan kte bersatu.... Saya pon pernah mengharapkan begitu... Tapi dalam keadaan skang ni, sye xnampak ape usaha awk nak dekatkan sye dan awak... Sye yg beria jadikan awk kawan lagi... Cuba awk fikir, klu org lain nak ke die berkawan dgn org yg dah tipu die giler2??? Lame tau tempoh penipuan awk... Awak sedar x??? Sedar x awk memang xjanji, tp kate2 awk yg terkini tu sume janji2.... Yang saye memang takut nak percaya..... Pernah ke awk fikir nak cari sye skang??? Utk pulihkan hubungan kte??? X kan??? So, pe plak sye nak cari awak...u should see me first.....

Saya tunggu awak!!!!


gler2 fon baru

Disebabkan rebat Telefon Pintar RM200 iaitu Pakej Komunikasi Belia 1 Malaysia yang baru, hari ni puas aku usyar2 fon yg terlibat n memenuhi minat aku... terminat plak kat samsung galaxy ace plus.... Padahal duit gaji Disember lom masuk ag n xtau berapa dapat... Em, berangan la nak fon mahal.....

Penat mata n jari menaip name2 fon yang aku usyar.... Pergh!!! Yg berkenan harga plak 'baik punyer'.... Ntah la, tukar ke x...huhuhu.... Macam angan2 tggal angan2 je... Tgk la nanti cmne..... Utamakan yg perlu dulu... Agpon fon Nokia aku tu sememangnye berjasa dlm idop.... Masih setia berkhidmat.... So, xtau la nak tukar ke x....

 Dah la rebat tu de certain fon je yg leh beli... So, yg sdeynye samsung galaxy ace plus tu xde dlm senarai.. So, sad... Ngajuk n frust la..... Tgk ekonomi n kehendak.... Yang ane nak dipilih... Susahkan nak wat pilihan.... Usyar2 je memang seronok.... Bergantung pada keadaan ler... Ke ade yg nak belanja janna??? Klu de sila tggalkan no fon, nnt janna contact...hehehe...

Ok la, memandangkan dah xde pe nak wat... Jom tdo!!!

^___^

Wednesday, January 2, 2013

2012 yg berlalu dan 2013 yg tiba

Alhamdulillah...Masih diberi kesempatan bernafas menyedut oksigen kurniaan Ilahi.... Tahun baru menginjak tiba meninggalkan tahun lepas yg berlalu..... 2012 dalam kenangan menggamit memori suka duka dalam mengenal erti kedewasaan.....

Permulaan 2012 yg penuh dengan suka dan gembira, pertengahan 2012 yang penuh dengan jerih perih kehidupan dalam mengejar segulung ijazah dan mencari redha Ilahi dan pengakhiran 2012 yang penuh dengan drama nostalgia menggamit seribu kekuatan dan ketabahan.... Itulah coretan 2012 yg telah ditinggalkan..... Kenangan itu tetap kekal dalam sanubari.... Kerana kenangan akan tetap jd kenangan yg xkan boleh diputar kembali..tetapi boleh diimbas sebagai pengajaran hari ini..... Hidup ini penuh dugaan dan cabaran, yang lemah akan terus tersungkur tapi yg kuat akan bangkit meneruskan perjalanan... Aku tidak mahu digelar lemah tapi akan terus mencari kekuatan dalam sisa kepedihan....

Itu pengajaran wat diri ini..... Jangan pernah mengharap pd sesuatu yg xpasti.... Usaha tetap usaha... Segalanya kembali kepadaNya.... Serah kan kepada yg Maha Kuasa.... 

Aku akan terus melangkah biar seribu dugaan menerpa kerana satu yg aku percaya 'Allah sentiasa di sisi'....
Ujian itu didatangkan kepada yg kuat untuk menguji ketabahan hati.... Andai itu ujian buatku, akan kudepani dugaan tersebut... Tapi satu pintaku Ya Allah, bantulah aku kerana aku sangat memerlukan bimbinganMu.....

Duka semalam belom tentu terubat lagi hari ini..... Itu yg dapat disimpulkan... Walau hubungan diteruskan xkan same dengan yg lalu.. Masa lalu xkan kembali.... Teruskan meniti hari mendatang utk mengumpul kembali sisa kekuatan.... Life must go on... Masih rmai yg memerlukanku.. So, wat pe nak bersedih sangat... Allah kan ade sebagai tempat mengadu... Ujian yg datang sebagai tnda Dia syg padamu dan ingin kamu terus mengadu padaNya sebab Dia rndu tangisan dan senduMu..... Jadi, redha, berserah dan tawakal selain terus berdoa...... Itu jalan terbaik.... Tapi silaturahim jangan diputuskan kerana Allah xsuka kita hidup membenci.... Aku pon xtenteram andai kita terus membenci....

So, 2012 yg berlalu biarkan berlalu... Ambil yg buruk sebagai pengajaran...yang baik jdkan pedoman.... 2013 akan diharungi dengan tabah dan cekal... Itu harapan dan impian.....
Bye 2012....Welcome 2013.... Allah bagi peluang utk hidup, jgn sia2kan dengan kesedihan...... Tabah dan kuat..... So, duhai hati jangan pernah mengalah.... Ujian utk menguji...... Salam..

Amboi!! Berkurun, bersawang~~

Hehehehe.... Setelah sekian lame, dah tahun baru 2013.... Baru ingat nak update blog...kih3... Bz atau malas...2 perkara yg bila ade salah satu memang xdapek den nak menolong.... Ni awal2 semester memang rajin meng'update' blog, nanti ble dah bz..... Blog ntah ke mana....

Banyak cerita nak cerita...tapi biar lah dulu....satu persatu jgn gelojoh...huhu.... Ni cter pasal blog bersawang dulu.... Sekian lme bru nak update....Last update 5 oktober 2012...Ni plak dah masuk 2013...Ish3!!!

Xpe2, akan ku cuba utk rajin update....Smoga impian tahun baru akan terlaksana.....

Cau cin cau..... Sayonara...~~~

^____^