Thursday, June 21, 2012

Bersyukurkah aku????

Apa lagi yang kau xpuas hati??? Walau kadang kala lambat, tapi kau masih dapat apa yang nak... Cuma ade bnda yg masih lom kau perolehi tapi berbanding dengan nikmat yang Allah anugerahkan, kau masih mempersoalkan apa yang Allah beri padamu???? Nyata kau memang xpandai bersyukur........

Cuba mengimbas segala nikmat yang kau perolehi sepanjang kau menjalani kehidupan... Banyakkan??? Cuba senaraikan.... mesti banyak dalam list apa yang perolehi.... Betul x??? Antaranya: kau dapat kejayaan dalam pelajaran, keluarga yang memahami, rakan taulan dan sahabat handai yang sporting dan ade time susah n senang dan yang terkini orang yang kau harap2 hadir menghiasi hidup kau hadir mengetuk pintu hatimu walau belum sepenuhnya memiliki tapi sekurang-kurangnya kau dapat..... Tak mampu lagi kau bersyukur??? Apa lagi yang kau nak Janna??? Masih tidak berpuas hati??? 

Bersyukurlah.....  Kadang kala ada benda yang kita nak xdapat dan diganti dengan sesuatu yang xdihajati... Kita xberpuas hati sedangkan Allah lebih Mnegetahui apa yang terbaik buat hambaNya... Allah itu Maha Mnegetahui....

Sekurang-kurangnya ucapkanlah syukur "Alhamdulillah" atas apa yang kau peroleh..... Mungkin lom tiba masanya kau dapat apa yang kau hajati...... Jadi bersabarlah... Berusaha dan jangan putus asa.... Peringatan buat diri sendiri dan rakan taulan...... 

Alhamdulillah.... Diri ini bertambah bahagia sekarang.... Syukur Ya Rabb!!! Alhamdulillah.........

^_______^



*Ihsan drpd Book of Quote

Tuesday, June 19, 2012

18 JUN 2012

18 Jun 2012... Maka bermula la tugas sebagai seorang guru pelatih.... Bertemu semula dengan  buku2, kertas2 dan ABM juga..... Bermula la semester baru dengan subjek yang baru.... No more EDU subjek and elektif 2 subjek. Apa yang paling membimbangkan aku saat menjejakkan semula kaki ke institut adalah bimbang tentang praktikum.... Risau bergelumang dalam diri.... Takot pon ade... Dah la kna praktikum time bulan puasa.. Mak aih!!! Xdapat aku bayangkan menjerit ngajar mase bulan pose... Hah!!! Baru kau tau ye jah.... Macam ane ckgu-ckgu kita dulu nak mengajar time pose... Tapi tu sume bukan penghalang.... Bukan penyebab kenapa kita xleh berjaya.... Di mana lokasi sekolah aku praktikum, masih menjadi tanda tanya... Xtau di mana jasa baktiku akan dicurahkan.....

Actually, xtau nak update ape... Cter nak dikongsi banyak tapi still xtau nak mengarang ayat yang sesuai untuk tatapan umum.... Sebab ade bnda yang boleh dikongsi tapi ada cerita yang perlu disimpan kukuh menjadi iktibar buat diri sendiri dalam mengorak langkah meneruskan kehidupan sebagai manusia biasa. Semester baru, macam biasa la ade azam baru.... Tapi sejauh mana tercapainya azam baru tu lom dapat ditentukan lagi..... Moga ia tercapai juga hendaknya.... Hanya doa kutitipkan wat luahan hati kepada Yang Maha Pencipta. 

Permulaan semester dah dimulakan dengan tutorial yg bertimbun.... Tapi yg seronok just 4 subjek je yang perlu belajar... Tapi sejauh mana 'tough' setiap subjek tu.... Ye la, msti la ckit subjek nya... Klu x cmne nak cope dengan praktikum ag... Aduh!!! Nak bahagikan masa adalah agenda yang teramat penting..... Kat mana la aku dihantar???? Takot, berdebar dan macam2 ag ade rasa.... Ye la, banyak ag yg kna belajar.... So, keep up good work..huhu.... Usaha tangga kejayaan.... U can do it Janna.... InsyaAllah....

Tuesday, June 12, 2012

Indahnyaaaa

Alhamdulillah!!!! Itu perkataan yang aku hanya mampu sebut setelah usai ujian memandu..... Wow!!! Sangat susah bagiku untuk mendapatkan lesen memandu... Memang patot la rmai yg memilih untuk xambil lesen atau ambil lesen terbang....... Syukur sangat2.... Aku lega dah saat dan tika ini.... Alhamdulillah Ya Allah... Kau mendengar doa dan permintaanku.... Alhamdulillah!!!!!!

Wow!!!! Terase sangat lega ble sah settle sume bnda ni.... Tak perlu la aku trun ke Muar untuk dapatkan lesen... Leh datang Muar dengan hati yang lega and leh jalan2...hehehe... Berjalan2 je kau ingat ye Janna.... Bese r.... Em, lepas ni aku leh cuti dengan aman....huhu...

Syukur sangat2 Ya Allah.... Aku rasa indahnya nikmatMu setelah Kau bagi aku ujian itu... Aku rasa nikmat dan bahagia itu setelah kesulitan yang aku hadapi... Jadi, aku akan lebih berhati2 dan menghargai anugerahMu itu... Menjaga apa yang aku miliki..... Syukur Ya Allah....... Balik ke Kuantan dengan hati yang lega dan girang.....

Monday, June 11, 2012

Alamak!!!!

Aduh!!!! Awat la hang berbunyi xkena tempat.... Hai, sang perut..... Kenapa ko nak bunyi time tengah sunyi sepi dalam wayang.... Alamak!!!! Alamatnya, dengar la lagu drum ko ketuk2...hehehe... Ataupun lagu keroncong irama Melayu... Nseb xsekuat paluan kompang...hahaha...  Lu bikin gua malu sajaaa...... Aduyai!!! Control punyer control orang sebelah dengar pulak... Naseb baik my dear S je yang dengar walaupun padahal aku sendiri xsure pon amoi sebelah aku td dengar ke tidak.... Al-kisah, kena ketawa je la... Xpe2.... Nseb bek dalam wayang tu gelap, klu nampak pon samar2 je.. Klu x, memang kompom2 akan terserlah muka merah n control saye yang tengah menahan maluuu yang teramat sangat...hehehehehehe..... Puas control dah, bunyi kuat jugak.. Mau xdengar org sebelah..hahahaha... Seharian xjumpa nasi macam ni la jadi nye.. Ble dah jumpa nasi, angin pulak perut kau Janna.... Ngade2 ek???

Neway, 10 Jun 2012.... Im tooooo happy.... Alhamdulillah.... Syukur kupanjatkan ke hadrat- Mu Ya Ilahi.... Aku terlalu bahagia..... Aku tersangat bahagia.... Namun, Ya Allah... Ku sering memanjatkan doa kepadaMu agar bahagia ini berkekalan dunia dan akhirat.... Sentiasa diredhai Mu..... InsyaAllah....... Kupanjatkan kesyukuran, Alhamdulillah... Kerna kau menghadirkan dia dalam hidupku..... Ku harap hanya ajal yang mampu memisahkan kami dan andai itu terjadi kuharap akhirat menjanjikan pertemuan aku dan insan kesayanganku ini yang  seterusnya berkekalan selamanya.... Hanya Kau selayaknya tempat aku mengadu, memanjatkan kesyukuran dan meluahkan rasa bahagiaku...... Alhamdulillah Ya Ilahi.... 

Hanya Kau yang Mendengar getar dan rasa bahagia dalam jiwa ini.... Moga aku sentiasa menjadi insan yang pandai bersyukur dengan nikmat dan anugerahMu.... Jangan kau palingkan aku dari nikmat dan keampunanMu Ya Allah...... Izinkan aku mengecapi kebahagiaan ini bersama dia yang aku sayang selamanya...... InsyaAllah.....
Alhamdulillah Ya Rabb!!!!!! Atas segala nikmat dan kurniaanMu atas diri hambaMu yang kerdil ini... 

p/s: Saya bahagia dapat jumpa awak sayang.....


Just sharing..... From Mr. Google...hehehe




Tuesday, June 5, 2012

GERAM....

Ye....Geram yang amat aku rasakan mase test JPJ 5 Jun 2012... Dah la kali ke-3 test, failed ag.... Gerammmmmmmmmmm nye..... Tolong la Tuan... Rayu aku... Tapi xdiendahkan.. Xyah la pandang muka saya yg comel n tengah marah ni.... Rasa nak cekik-cekik je tuan..... Ada ke dia kate aku nye keta tu jejak line putih.. Padahal xkena pon... Aduyai!!! Dah la cuti dah nak abes... Ape aku x marah n sedih.... Tuan xkesian ke kat saya????hukhukhuk....

Puas aku argue dengan JPJ tu.... Xkan bagi failed jugak padahal tayar keta tu xjejak pon line putih tu.... Alamak!!!! Xkan tuan nak jumpa saya lagi next week??? Jangan la macam ni... Saya banyak lagi benda lain nak fikir.... Please!!!! Dengan xberperikemanusiaan, die failed kan aku... Dulu tuan yang luluskan saya bahagian 3 yang jalan raya tu... Kenapa kali ni bagi failed yg ni pulak?? Tuan ade komplot ke?? Haish!!! Geramnyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!! Dah la mase aku bercakap die pandang aku, bukan pandang line putih tmpat aku parking tu.... Ag la aku rasa nak cekik2 or tumbuk2 die..... Saya bukan nak bayar untuk test je... Alamak ai!! 

Xpe, tuan ingat saya akan putus asa??? Saya akan cuba lagi.... Hope kali ni berjaya... Apa Tuan suka ek bagi failed kat orang??? Jangan pandang muka saya sebab saya memang geram teramat sangat dengan tuan... Saya berjanji yang saya akan buat sehabis baik len kali.... Dan saya akan jumpa tuan untuk ucapkan terima kasih teramat sangat sebab gagalkan saya masa cubaan ke-3 saya... InsyaAllah!!!!! Janna xkan putus asa!!!!!

Friday, June 1, 2012

Risau + Bimbang

Aduyai!!!! Dikerah otak untuk terus berfikir.....  Apa la dia tengah buat??? Sakit ag ke kepala tu?? Demam ke?? Tak larat ke?? Risau.... Bimbang... Awak OK ke kat sane?? Saya tau saya tak perlu risau sebab mama awak ada dengan awak... Klu awk sorang ag la saye risau.... Ag la saye xsenang duduk... Sorry, sebab nampak macam busybody je saye ni.... Saya just xsuka dengar awak xsihat.... Saya xsihat xpe, sebab saya kuat dari awak.....hehehe.....

Awak..... Saya nak awak sihat... Risau dengar awak xsihat... Demam la,sakit kepala la... Tu la kena ujan kan ari tu.... Aduh!!! Saya yang bimbang... Memang perempuan ni dianugerahkan dengan minda yang terlalu banyak berfikir..... So, Im so sorry klu saya ni macam banyak je membebel... Anta mesej suruh awak makan ubat la, wat ini la n wat itu la... Im so sorry klu awak x suka.. Asalkan awak sihat, lega bagi saya yang jauh dari awak... Hope U'll get well soon.. Xmau sakit2 ye awak..... Saya sentiasa berdoa moga Allah melindungi awak............ Salam rinduuuu dari kejauhan..... 
Get well soon dear.......

S & J