Monday, February 27, 2012

Izinkan aku

Keluh kesah itu hanya utk didengari oleh Yang Maha Esa....
Dengarlah rintihku Ya Allah....
Agar sekurang-kurangnya aku tahu masih ade yg sudi mendengar rintih hibaku....
Sayu hati menangisi kekerdilan diri.....
Sedar kekhilafan yang bermaharajalela....
Kerdil dengan kekurangan diri....
Tapi syukurku masih bersisa...
Kerna Kau masih sudi mendengar rintihku...
Siapa aku padaMu aku tidak peduli kerna kutahu aku hanya hambaMu yang banyak khilafnya.....


Izinkan aku menjadi insan yang sentiasa tersenyum walau gundahnya dan hibanya hati hanya Kau yang tahu....
Izinkan aku menjadi pencinta yg setia...
Izinkan aku menjadi perindu yang merindu dari kejauhan...
Izinkan aku mengenaliMu lebih dari mengenali insan yang Engkau ciptakan...
Izinkan aku menjadi insan yg paling gembira setelah kekusahan yg Kau ciptakan....
Izinkan aku bahagia andai masih bersisa kehidupan ini...
Iznkan aku menjadi insan yang sentiasa mensyukuri nikmat pemberianMu agar aku tidak lupa siapa aku...
Izinkan aku menjadi anak yang sentiasa mendoakan kedua ibu bapanya....
Izinkan aku menjadi sahabat yg sentiasa mendahulukan sahabatnya melebihi dirnya....


Terlalu banyak rasanya inginku pinta dariMu.... 
Kerna segalanya bagai terdiam kaku dalam batin tapi tersembunyi di sebalik zahirnya.....
Izinkan aku Ya Allah........


Kerna aku tetap mahu agar:
aku tetap TERTAWA walau aku sbnrnya ingin MENANGIS..
aku tetap TERSENYUM walau sebenarnya KECEWA..
aku tetap KUAT walau aku sebenarnya SUDAH LEMAH..
aku tetap SEMANGAT walau aku TERTEKAN oleh masalah..
dan yang penting aku tetap SABAR dan memandang segalanya baik saja
walau sebenarnya hatiku sedang TERLUKA..



Tabahkan hati ini menerima setiap ujianMu agar aku menjadi antara hambaMu yang sentiasa mengingati dan mensyukuri nikmat pemberiaMu.....

Saturday, February 25, 2012

Bukan pintaku

Ya Allah, andai Kau mendengar kata hatiku saat ini....
Ingin kuluah segalanya kpd Mu Ya Allah....
Biar lega rasa yang tertanggung selama ini...
Hanya kau yang bisa meredakan rasa yang kupendam ini Ya Allah.....

Segalanya bagai tersekat dikerongkong...
Tak terluah dan hanya terpendam...
Inginku luahkan pd keluargaku aku sayang pd mereka...
Tiada kudrat membantu mereka saat ini...
Lemah rasa seluruh uratku memikirkan kesusahan yang mereka tanggung....
Sedangkan aku hanya bergoyang kaki mendengar keluh kesah mereka...
Apa lagi yang boleh aku buat....
Aku tak mampu Ya Allah....
Aku hanya bisa mendengar....
Hanya bisa mengiakan sahaja...
Tanpa mampu berbuat ape2....
Lemahnya aku Ya Allah.......
Bantu aku Ya Allah.......


juga....
Ingin kuluahkan kepada 'die' sayangnya aku pdnya...
Tapi ape aku leh wat... kerna ini ketentuannya...
Ilangkan dia dari pandanganku Ya Allah...
Agar aty ini tidak selemah ini...
Agar langkah ini masih ade sisa2 kekuatan..
Tabahkan aty ini menerima ketentuanMu...
Aku tak mampu meneruskannya....
Biarlah dia bersama insan yg lebih layak wat dirinya..
kerna aku mengerti siapa aku....
Siapa aku untuk menolak takdir begini....
Maafkan segala kesilapnku....


Aku tak minta begini Ya Allah......
Tabahkan hati ini....
Agar tidak tersungkur sebelum tibanya di garisan...

Friday, February 24, 2012

Dont judge a book by its cover ^____^

Alhamdulillah, masih diberi kesempatan mencoretkan ape yg terase ingin diluahkan.....
Terima kasih pd yang sudi mendengar luahan ini.....
Special thanx pd my lovely rumate, Ain......
Malu rse >___< but thanx ek.....

Hidup ini terlalu indah bagi yang bernasib baik....bagi yang tak bernasib baik selalu akan rasa rendah diri dan sedih..... Tapi itu lumrah kehidupan... Allah itu Maha Adil sebab kadang kala kita akan mengalami kesedihan dan kadang kala kita akan merasai kegembiraan dan kebahgiaan....... Ingin rasanya aku ungkapkan rasa bahgia ini kepada sume insan yang aku sayang.... Tapi sebagai manusia biasa aku juga ada keterbatasan.... Ada sesuatu yang xmampu terungkap hanya dengan kata2... Biar tersimpan kukuh menjadi tanda tanya yang entah bila akan terbongkar dan menjadikan misteri yang tersimpan kukuh itu terurai hanya dengan terjawabnya persoalan....

Ya, aku gembira dengan apa yang aku ada kala ini.... Bahgia yang kadang kala hanya terungkap dengan rasa syukur 'Alhamdulillah'...... Syukur tak terhingga...... Tapi hanya Allah yang tahu ape yang bersarang d minda.....kan???? Jadi, coretan ini melambangkan ape yang aku rasai...... Mungkin hanya ini medium untuk aku melepaskan kebingungan dan tekanan yang bersarang...... Moga dikurangkan bebanan fikiran ini.....

Mengapa semakin hari, semakin sarat rasa bebanan yang ditanggung??? Padahal sudah sekian lama dibawa bersama diri kerdil ini........ Aku percaya pada ungkapan 'Dont judge a book by its cover'.... Sebab hanya aku kenal siapa aku sebenarnya....... WE can be pretender, hypocrite or what so ever, but ONLY we know who we are...... 

^______^

Monday, February 20, 2012

Sekian lama

Wah, busy benar hingga lame tol x'mengupdate' blog ni..... Arini ade ckit keterujaan dab kejutan yang berlaku....
Memang agak terkejut saat buke fb nmpak notification kat mesej....sape lak nak anta msej..... Xkan la si Mr. S coz bru pas msej die kat fon..... Em, bile buka upenyer ckgu aku beb.... Wah3, sekian lme jugak aku xterima teguran dari beliau.... Tup3!!!! Dapat teguran...Tegurannye dirahsiakan di cnie...hehehe.... 

Seriously, aku rindukan teguran berguna dari beliau.... Dia kuanggap lebih dari seorang guru biasa.... Dulu selalu msej2... Ttbe aku jd rindu... Sorry ek ckgu...hehehehe....Xlebih dari seorang abang n adik.... Sebab aku xde abang kan... Xsalah kot.... Last jumpa die mase Form 2.. Aduh!!! Rindu saat sekolah dulu....hehehe..... Then, lepas SPM, aku msej die pon die jarang2 nak balas... Satu dua msej tu ade la... Mane de nak bg tguran bagai kat aku..... Rindu dapat borak2 dengan die mase sekolah dulu.... Dulu len skang len... Walau sebagai anak murid dan guru, tapi aku jadi malu nak berinteraksi dengan die.....

Tapi teguran die, sampai sekarang aku semat dalam aty... Thanx cikgu coz bagi kesedaran pd aku.... Cuma aku xdapat la nak tunjuk kat die yang aku masuk universiti coz aku dapat masuk institut pendidikan guru.... Tapi xpe, still ade peluang untuk aku kot... InsyaAllah..... Pe2 pon, teguran dia tersemat kukuh diingatan aku... Thanx a lot cikgu......

Monday, February 13, 2012

Soalnya Hati


Soalnya hati xsape yang mengerti....
Jika yang sudi ada pon, mungkin kadang kala tidak sume cerita itu mampu disampaikan....
Pasti ada rahsia yang xperlu dikongsi dan dibongkar....
Cukup lah jika kau mengerti bahawa aku cukup kuat untuk menanggung derita ini...

Soalnya hati.....
Tak mampu terluah dengan kata-kata...
Hanya mampu dipendam dalam seribu kelukaan yang bersarang dan dipendam jauh di dasar lubuk hati yang terluka...
Tak mampu terluah dan terungkap...
Air mata mengiringi langkah ini saat aku tak kuat menahan derita ini sendirian..
Tapi air mata juga mampu membuat aku lega dan kembali bangkit melawan duka yang bertandang....

Aku gembira saat kau hadir...
Menemani sepi yang bertandang...
Sentiasa cuba menjadi pendengar yang setia...
Tapi cukup kau mengerti bahawa aku xmampu meluahkannya.....
Belum tiba saat hijab itu kubuka...
Kugentar sendirian....
Itulah alasan mengapa sedih dan pilu itu biar kutahan sendiri...
Kerna aku takut kau tak mampu menerima siapa aku sebenarnya....

Soalnya hati....
Kuatlah kau menanggung beban itu sendirian..
Kau perlu kuat dan tabah untuk orang lain...walau kau hampir tersungkur menanggungnya sendirian..
Tabahlah hati...
Menangislah andai itu mampu membuatkan kau terus bertahan menahan pilu itu....

Soalnya hati...
Andai kau berduka....ketahuilah bahawa masih ada yang lebih teruk dari penderitaan yang kau tanggung...
Motivasikanlah dirimu agar kuat dan tabah menongkah arus kehidupan dalam mencari redha-Nya...

Soalnya hati...
Aku tahu kau mampu...
Mampu menangis sendiri..
Mampu menzahirkan ketawamu...
Kerna kau dilahirkan menjadi seorang wanita yang tabah walau kau bersendirian.......

Soalnya hati...
Teruslah berjuang....
Andai kau tersungkur dalam pencarian mencari kebenaran...
Teruskan bangkit menongkah segala duri ranjau yang kau tempuh...
Air mata memang selalu menjadi temanmu...
Tapi ia juga menjadikan kau kuat...
Menjadikan siapa kau hari ini...
Kau dilahirkan tabah walau kedukaan menyelubungi hidupmu...

Soalnya hati insan bernama NURULJANNA.........
Sepi yang kau pendam kadang kala terzahir melalui sayu dan redup matamu...
Tapi cuba nafikan kedukaanmu dengan senyummu yang manis menutup kedukaan dan kelukaan itu...
Agar insan2 di sekelilingmu hanya mampu melihat senyummu yang manis....
Walau batinmu terseksa menahan derita itu.....
Jeritlah dalam hatimu agar tidak didengari sesiapa kerna biarlah duka itu kau pendam...

Soalnya hati.....
Terus tabah Janna...kerna kau mampu mencari jalan sendiri melalui jalan-jalan sedih dan pilu...
Terus berdoa agar kau dikurniakan ketabahan dan kecekalan....
Andai kau terus berjuang...kau pasti berjaya....

Pendamlah dukamu dan zahirkan kegembiraan....
Kau bisa terus ketawa dan tersenyum kerna kau dilahirkan istimewa....
Kau diciptakan sedemikian....
Zahirmu kasar, tapi nalurimu terlalu lembut untuk disentuh...
Hanya insan terpilih yang ciptakanNya untukmu mampu mengesan siapa dirimu sebenarnya...

Teruskan perjuanganmu mncari redha Ilahi....
Kerna hanya Dia yang mendengar semua luahanmu.....
Tersenyumlah dan luahkan pada Yang Esa...
Kerna...airmatamu terlalu bernilai untuk kau tangisi setiap kekesalan...
Tapi airmatamu bernilai untuk mengiringi ketabahanmu....
Jangan kau menangis kerna terluka..
Tapi menangislah kerna kau kuat menahan deritamu sendirian...
Pendamlah ia selagi mampu....
Luahkannya pada yang sudi dan mengerti iaitu Yang Maha Esa

Monday, February 6, 2012

Trip ke KL ag.....hehehe

Alhamdulillah....Berjaya plan aku n mmber2 nak g mjlis cukur jambul cucu pada mak angkat kami kat Mempaga  1...Kre2 anak sedara angkat kami ler tu...hehehe...berjaya kami lunaskan pada 4 Februari 2012...Konvoi 2 kereta (keta Uche n Miza)......

Then, 5 Februari yg sepatotnye disambut Maal Hijrah 1433, diabeskan dengan mghabiskan masa+ duit+ tenaga ke Kuala Lumpur..... Jalan TAR+ Sogo+ PWTC (aku xjoin)+ Berjaya Times Square+ Low Yat...... then blik smule ke Lipis mlm ari yg same.... Tak ke penat tu???hehehe.....

Aku plak plan len ckit dari plan kawan2 aku...jmpe dgn Mr. S la.....Tambahan plan sbenarnye...hehehe.... First time bersendirian nek monorel la bagai ke TS....hahahaha.....Cuak tahap pe ntah sorang2 tapi muke lagak cool...hahahaha...nseb bek everything smoothly work as plan n told by my beloved frenz....hehehe...Thanx u olls... Just tersesat jap kat Berjaya Plaza sebab silap cross jalan...sumenye bermule dgn pencarian toilet... Last jmpe jugak Mr. S kat dpn McD TS tu...... Syukur la..... Walau penat...but im happy..... ^_^

Happy dgn mmber2....Dapatkan abeskan duit....wawawa....duit abes ganti berganti dengan barang2....Tapi pe yg aku pling epy sbab dapat handbag....hehehee... Walau bese  n it looks simple je....But it gave me a big meanings....Thanx awak..... 
At the same time, aku dapat tmbah ag koleksi baju2 aku......dapat ler 3 helai baju g KL tu.......2 helai t-shirt n sehelai kemeja, pink colour ag....

Im epy with the plan........thanx a lot 2 all of u guys coz same2 bersusah payah membelanjakan duit, walau aku tau korang ag banyak abeskan duit...hahahaha... thanx a lot dear guys!!!! Thanx sgt2 coz ajar aku nak ke Times Square dari Sogo Jalan TAR tu....first time la aku nek lrt n monorel sorang2.....Fuhhhh!!! nseb xde pe2...hehehe..... Dah besar aku upenye!!!kah4...Siap sesat2 b4 jmpe Mr. S.....

Do you know how happy I am???

Im epy every time I saw u even in the picture on ur fb......
Im epy when I saw ur fb is appear 2 b on9 even u dont poke or chat with me....
Im epy even just receiving ur message ask me what am I doing at that time....
Im epy just read again your previous messages.....
Im epy just saw ur comment on the chatbox of my blog (i knew u r here)
Im epy even just keep reminding of you...


Hahahaha....Im even thought that how stupid I am just doing something like that???
But the first thing I remember is I am toooo glad to have you.....
Syukur alhamdulillah..... Thanx Allah for giving him to me.....
Hope it same goes to you right now......
p/s: maaf blogger jiwang ckit.....hehehehe