Monday, December 13, 2010

malunyer aku........

malunyer aku bukan sbab tndakan aku sndiri tp org lain....
ape nak jd skang ni?????manusia dh xde rse malu ke?????
melakukan dosa scara terang-terangan.........
yg mnjadi aku ag malu adalah mereka seagama ISLAM dgn aku.....aduh melayu ag beb....MasyaAllah......
pkai tudung bukan men.......bru umur belasan thn......

cmne manusia masa hadapan?????
aku jd musykil..aku jd runsing mmikirkan manusia masa dpan......
terlalu moden hingga lupe nilai2 moral, etika dan prinsip2 idop yg wajib dpatuhi.........
ape dh terlalu moden n maju hingga lupe adab sopan????
hingga tgglkan rasa malu??????
aku terpanggil mencoretkan coretan ini bukn hanya utk mmbuka aib bangsa ku...tp mahu menyedarkan saudara seIslam......ape lupekah kite pd Hari Penentuan??????
aku tau aku buknnye baik sgt...tp just nak ingatkan DIRI aku n sahabat2 handai.......
beringatlah.......!!!!!!

rindu......

pagi yg indah dgn kedinginan dsbabkan ujan.......
rncgn utk ke bndr perlu dbatalkan...
bukn nak g dating pon, just nak melangsaikan sume brg2 kperluan adikku yg bakal dok kat asrama next year.....


ble buke je fb...mataku tertangkap pada gmbr aku yg ditagged oleh sahabatku mse d plkn...
wawawa.......malu pon ade beb...
kalakar ble tgk gmbr2 2...rndunye pd kenangan mse kat kem especially mse Wirajaya.......
saat2 gnting kpenatan xkan aku lupekan..nak pengsan pon ade...hehe...
mse ni la aku rse aku n geng2 charlie(kompeni kesygn aku beb) sgt rapat...
saling bekerjasama, bntu-mmbantu dlm satu pasukan, mmg kemenangan yg kami cari tp erti sebuah pengorbanan n persahabatan ag pntg mse 2.....sush payah kami terokai jugak utan kelapa sawit kat tasik chini 2...parit yg berair ke, parit yg dlmnye xmampu lalui sorg2 ke, curam ke, pacat ke...kami lalui gak dgn jayanya.......hahaha.....syukur alhamdulillah, everything goes smoothly....mmg terbaek la...aku rndu saat bersama mmber2 plkn......


mse d PLKN aku jd diri aku sndri, aku knal sape aku, kbolehan aku, kelebihan yg ada pd aku n yg paling pntg aku sronok mngikuti latihan mse d PLKN.....
biarlah ape org nak kate coz aku slalu dgr ade yg kate PLKN xbest, bosan, pnat n tension....
thats true, sbab mmg kat sane pnat....ari ni pon aku terpanggil utk mncoretkan luahan ati psl latihan 2...
mmg latihan 2 pnat, wat kulit aku itam..hahaha...
tp saat2 manis mmg byk yg aku xmampu dpt kat tmpt len..aku bangga dpt mnjalani latihan PLKN.......
lantak la org len nak kate aku ape..tp mmg mnyeronokkan....


dlm klas CB, aku dpt knal kwn2 n yg pling pntg aku lbh knal sape aku........aku jd smakin berani utk berhadapan dgn masalah aku.....
spjg latihan kat sane, byk aku blajar....yg pling aku byk blajar ialah TEPATI MASA n DISIPLIN......
huh, mmg mnyakitkan ati ble aku ingat mse kat kem 2...mcm2 kami kna wat....tp kseronokan yg aku dpt xmungkin dpt aku cari kat len2 tmpt.....mmg berbeza......


utk menggambrkan betapa epy nye mse kat kem, mmg xdpt aku coretkan sumenyer...cukop la skadar mngimbau knangan mse kat kem dolu2 scara ringkas...hehehe....i really love that moments!!!!!
# for all my frenz in camp, hope 4 da best 4 u all..........wish we could b 'role model' 4 others.........


sweet memories there.......xkan aku lupekan...........

kenangan terindah.......susah snang drasa....smpai naek nak dmam x dmam aku mse kat kem...
yg klakar, mse kat kem nak dmam pon xjadi, tp blik je smpai dmam2  nak amek result SPM.....hehehe
aku akui kata2: "xknal maka x cinta"......awal2 latihan mmg aku rse nak lari pon ade..hehehe....kantoi suda...tp ble dh lme ckit, mmg best.....syukur alhmdulillah......im njoy 4 da great moments there.....susah payah, suka duka, hilai tawa n hiba silih berganti spjg aku kat sane.....
PLKN TASIK CHINI RESORT r da best......luv u.....

ni lah kem tmpt aku mnjalani latihan PLKN- Kem Tasik Chini Resort..

Tuesday, October 26, 2010

aku.......

nape xtau skang ttbe je aku rse cam nak bace puisi...
org study...aku edit blog..haha.....
fokus2....nape ilang time cam ni...
ok2...ni antara sajak yg aku suke.....
baca n hayati......



Siapalah Aku 



Kalaulah aku..
seekor burung..
akan aku terbang tinggi...
tapi tak mungkin... tak mungkin...
kerana aku adalah aku...
seorang insan yang lemah..




Kalaulah aku..
seekor ikan...
akan aku berenang di lautan dalam...
tapi tak mungkin... tak mungkin...
kerana aku adalah aku...
seorang insan yang lemah...




Kalaulah aku...
sekuntum bunga...
akan aku hiasi dunia seindah yang mungkin...
tapi tak mungkin... tak mungkin...
kerana aku adalah aku...
seorang insan yang lemah...




Kalaulah aku air...
akan aku sirami Kuala Lumpur ini...
yang sedang diCATU air...
tapi tak mungkin.... tak mungkin...
kerana aku adalah aku...
seorang insan yang lemah...




Kalaulah aku...
Kalaulah aku...
Kalaulah aku...



kelakar..kelakar...
kalaulah aku...



Ahh mengarut semua itu...
Yang harus dihadapi ialah realiti bukan
fantasi....




cetusan minda




Di dalam mentari terpercik misteri
lambaian wajah umpama bidadari
kucapai namamu tegak baiduri
didalam lamunan kita menari
mimpi pasti,
datang dan pergi
namun pepohon tetap teguh
walau berbuah ranting rapuh
teguh matlamat jiwa utuh
disimbah racun tidakkan luruh.

*hadapi realiti...jgn hanya berfantasi.....

Thursday, October 14, 2010

RAYA 2010

walaupon dh lpas buln Syawal thn ni...tp aku terasa nak mncoretkan sesuatu tentang sambutan raya aku tahun 2010 ni.
cam bese, sambutan hari raya aku tetap hambar xmcm orang len..aku xpernah rse beraya beria2 cam family org len..org len g umah sedara mara, tp aku still stay at home.....
tp alhamdulillah kdtgn mmber2 skul dulu wat idop aku ceria ckit...they r my strengths.....my happiness..
mmber2 aku rmai laki2..aku pon xtau la nape..hahaha..mgkin aku ni jenis yg kasar, so laki ni kasar, leh la tahan dgn my behaviour..hihihi
ada gak dak pompuan, tp tau je la, klu pompuan ni, kna dok umah time raye2 ni, layan tetamu katenye..hahaha...
syukur gak mmber aku de yg de lesen 2 dtg umah amek aku bwk g jln2 umah mmber2 yg len..wah, hepi gler rase....
i really enjoy with them..release all my tension....
dok umah pon aku stress gak...huhu
borak2 n bergelak ketawa mengimbau kenangan lame mmg best..
kenangan yg aku rse manis dlm idop aku..

bergelak ketawa.....(aku, apeh,aidil,sue,malinee,akim n ejai)

my old frenz.....(apeh,aidil, sue, akim n malinee, xlupe kameraman-ejai)

thanx 2 my frenz.....luv u all very much.....aku bersyukur ade korg dlm idop aku.....
khadiran korg wat aku lupe sekejap masalah yg aku alami..thanx a lot my dearest frenz!!!!
hope dpt enjoy ag next time dgn korg.


about what????

I dont know what i gonna talk actually right now....
hearing 4 da music, just 2 release tension...
I really hate stress time...sometimes I feel like I want 2 go back 4 my previous life,
life when I was in primary school...
i really like that moment..i miss it very much.
nothing is problem..n problem is nothing...
everything is all right...I can do what I want 2 do..
even my mum cant do anything on me..hahaha..my life is mine..
its my sweet memory..
I have much time 2 enjoy with my friends, I have free time 2 go anywhere I want...
its almost 8 years ago....
so where I am now????
Now....
I am going 2 b a teacher..haha
its really amazing..
1stly, I didnt know why im here..but only Allah knows...
but now its slowly change my perception 2 b where I am now...2 b a good teacher!!!
Many people said 'life must go on'.....yes, its true..
anything happen, we should face it with our effort...try 2 settle every problem slowly...
dont make it more complicated.....

its all about life....how we face it....

Kembali Semula

Setelah sekian lama aku x melawat ke blog aku sendiri..xtau la pe dh jadi, dh berkulat ke berkulapok ke,x ku tahu..........
kesibukan sbg seorang bakal guru membuatkan aku xde masa nak buke blog sendiri......
hehe..tp kdg kala 2 ble teringat kat blog, cm mls lak nk mnulis........hehehe..........
everything is great if we do as we like  tapi kdg kala kte sndiri x yakin akan diri sndiri......
aku kini mghampiri ujung semester ke-2 dlm siri program ijazah sarjana muda....hehe....
jatuh bangun, penat lelah, mmg sentiasa bermain every day....
mkan, tdo, sembang2, kuliah...silih berganti hadir memenuhi jadual hidopku.......
keluhan demi keluhan dah bese kudengari baik dari clasmate2 aku atau rakan2 semaktab.....
aku pon kdg kala mngeluh gak..hehehehe....
pnat....letih...mengah....bertukar ganti....
aku pon xtau smpai ble harus ku mengorak langkah menahan cabaran idop yg kdg kala wat aku cam nak jatuh tersungkur....
ku kuatkan juga demi family tercinta.......
demi cintaku pada keluarga, aku jadi kuat dan tabah.....
thats me.......

p/s: chaiyok2 kpd sume especially clasmates aku........
korg juga menjadi penghibur n menemani jalan yg sukar ini.....

Monday, August 9, 2010

Ramadhan Al-Mubarak datang lagi....

sudahkah kita brsedia mngutip pahala2 yang Allah sediakan di buln mulia ini??????
terlalu byk nkmt pmberiannya dlm setiap lgkh kita.....terutama dlm buln mulia ini.....
sama2 lah kita mncari keredhaan Allah dlm mndekatkan diri kita kpdNya.....
kita buknlah sorg insan yg smpurna....tp sekurang2nya kita dh mncuba utk mnjadi yg terbaek...insyaAllah Allah sntiasa brsama hmbaNya yg sering brusaha mndapt redhaNya........

syukurilah nikmt Nya kerana msh mmberi pluang kpd kita utk mnjejakkan kaki ke dlm buln yang penoh dgn kberkatan n keredhaanNya.....
cari n kutiplah segala yang ada dlm buln ini....
moga kita sume mndapat keberkatan n rahmat drNya...insyaAllah......


dlm kesempatan ini ku ambil pluang utk mngucapkan SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK yang bakal tiba insyaAllah beberapa jam dr nukilan ku diposkan......
kutitipkan ucapan ini buat sume yg mngenali diri ini especially kpd guru2 yg byk berjasa dlm idopku, sahabat2 handai yang byk mnceriakan idopku n pd yg mngenali diri yg serba kekurangan ini.........
insyaAllah kita sama2 berusaha utk mndapat redha Ilahi....rahmatNya kita kejar...agar usaha kita semua brhasil...insyaAllah........

sama2lah kita mningkatkan amalan kita di buln mulia ini selain mnsyukuri nikmat pmberianNya.....insyaAllah...

pilihan di tangan kita......

Sbagai manusia kita sering brhadapan dgn masalah....
yang mgkin kite rse runsing mghadapinya.....
tp tanpa kite sdari, ada hikmah dsebalik sesuatu kjadian....
syukuri lah sgala nikmat bpmberianNya.....
sesungguhnya...tanpa kite sdari juga...ada insan yg ag merana drpd kite....
bangga lah dgn apa yg anda ada......

td aku de g 1 program utk wanita......permata yg dicari....
aku bangga jd wanita yg dlahirkan dr rusuk insan bernama lelaki atau juga dkenali sbg kaum adam.....
aku brsyukur dgn sgala hidayah pmberian Allah utk ku yg aku tau hanyalah sorg hamba biasa yg djadikan utk mgabdikan diri kpd Yang Maha Esa........
ayat2 yang aku dpt n paling mmberi kesan kpd aku ialah "jgn kau brsedih andai tiada kaum adam mghampiri krana kau miliki cinta yg abadi"(lbh kurg la ayt die cm 2 ler).......
CINTA?????
aku sndiri sukar mntafsir nye......
sgalanya terletak pd iman dan taqwa......
bg aku...bukn aku mnolak ftrah kjdian mnusia yg ingin dcintai n mcintai....
tp aku sndiri msh mncari2 apa itu cinta yg aku sndiri sukar mrungkainya.......
aku tau cinta yg kekal n abadi hanya cinta kpd Nya.....
tp sbg manusia yg dciptakan hati, perasaan n naluri, aku juga mncari cinta insan yang Allah cptakan utkku.....
yg sntiasa mnjadi tanda tnye dlm hatiku...adakah ada insan yg kucari itu?????hanya Allah Maha Mangetahui..

satu ag yg aku suka dgr "klu kite dambakan insan yg soleh mndekati kite..kite prlulah jd insan yg solehah trlbh dulu"...
aku sgt brstuju dgn prnyataan trsebut.......
biarlah ape org nk kate asal kite knal sape diri kite sbnrnye...,...
ktahuilah bahawa insan yg paling akrab dgn kite adalah DIRI KITA SENDIRI.....
sayangi dr kite dahulu sblom kite pstikan org lain mnyayangi kita......
hormati diri kite utk org lain mghormati kita.........

aku tertarik dgn sebuah sajak yg aku sndiri xtau penulisnya......tajuk nya: Akulah perempuan itu......
aku mengajak wanita2 d luar sana utk sama mghayati bait2 sajak nukilan insan brnama wanita:


Akulah perempuan itu......


Akulah perempuan itu...
Yang sejak kecilnya,
ketandusan kasih soerang lelaki bernama ayah,
Bukan tiada, namun kemesraan sukar dicari...



Akulah perempuan itu,
yang zaman remajanya,
berprinsipkan 'aku boleh hidup tanpa lelaki',
namun mampukah aku?



Akulah perempuan itu,
yang hipokrit terhadap prinsipnya,
maafkan aku wahai dunia,
kerana terlalu ego dengan pendirianku,
yang akhirnya memakan diriku sendiri.



Nyatanya akulah perempuan itu,
masih mentah untuk mengerti erti cinta,
dibuai indah dengan janji² manis,
seorang insan bernama lelaki.



Realitinya akulah perempuan itu,
yang tidak pandai memilih,
antara kaca atau permata,
antara nafsu atau akal,
antara jantan atau lelaki.



Akulah perempuan itu,
yang akhirnya menjadi mangsa,
pada seorang bernama jantan,
wahai,
kuharap kasih padamu,
kuharap kau pebimbingku,
namun kau punahkan harapanku,
kau musnahkan kehidupanku,
kau tinggalkan aku di lorong sepi,
setelah apa kau hajati tertunai.



Wahai dunia,
ketawalah kau sepuas hatimu,
melihat aku menerima padah,
bagaimana harus ku tentang mukamu dunia..
bagaimana harus kuhadapi waktu mendatang...



namun wahai lelaki,
jangan kau ingat perempuan itu lemah,
jangan kau ingat aku sudah tidak mampu berdiri,
jangan kau ingat aku sudah mati.
Mati? ya, mungkin aku sudah mati untuk insan seperti kau lelaki,
namun aku tidak mati untuk kehidupan,
akan kubuktikan padamu,
aku mampu menawan dunia,
walau dulu aku pernah jatuh,
kini aku sudah bangkit,
walau tiada sokonganmu lelaki,
aku mampu berjaya,
kerana aku tahu,
akulah perempuan yang tabah itu...





Buat insan senasibku,
jangan kalian ingat hidup ini tiada gunanya,
bangkitlah...
buktikan pada mereka kita mampu berjaya,
biarpun satu dunia memandang hina...



Buat insan sejenisku,
berhati²lah pada seorang bernama lelaki,
Manisnya mungkin mengalahkan madu,
namun pahitnya sudah pasti mengalahkan hempedu,
jangan kau terlalu percaya,
jangan kau terlalu bersandar
jangan kau terleka dengan kaum yang satu itu...





Padamu Ya Allah,
aku mohon berjuta keampunan,
moga masih ada ruang buatku,
moga pintu taubat masih terbuka,
buat diriku yang terlalu hina ini.

Buatmu lelaki,
dendamku masih belum terlerai........

Saturday, July 31, 2010

GLAMOROUS NIGHT PISMP SAINS 2010

29 july 2010........berlangsung la anniversary ke-2 dak2 sains.....
mkn mlm yg bertemakn merah, hitam dan putih dberi nama GLAMOROUS NIGHT.....
ia bukti klewujudan kami slame 2 thn di bumi Lipis yg lebih kcil ag adalah bumi Afzan......

walau de la bbrp prkara yg mghlanag dan hmpir mghntikan hasrat mngadakan nyer....syukur ia brjalan nlncar spt yg drancang..
cm bese la...nk wat mjlis mmg susah....
org ni bz..org 2 xde...cm2 hal ler.....de je yg mghalang........
mjlis mlm 2 brjln lncar walaopon hanya sorg lecturer yg mghadiri....dan abg nik serta abg faizol skali dtg...hehehe....mjlis turut meraikan perpisahan dgn abg nik, pmbantu mkmal yg sporting n tahan ler dgn kerenah kami...
moge abg nik brjaya n bhgia brsama family trcinta....ingt kami sokmo...huhuhu

berkisar ttg mlm glamorous nyte:
cm2 ragam n gaya dpt disaksikan oleh dak2 sains mlm 2....
bergaya sakan ler...
hehehe
de prtndingan Prince n Princess yg diadili oleh pn Razimah (KJ Sains)...
Syahid dinobatkan sbg Prince of da nyte manakala Miza dinobatkan sbg Princess of da nyte.....
mmg sporting tol diorg 2 org ni....romantik gitu kate Puan Razimah..hehe
kenangan yg indah slame kami d sini....
dh kenyang perot mkn chicken chop n mushroom soup yg pelik 2, brtukar2 hdiah lak......
then, sesi amek gmbr...pdhal b4 mjlis, dh de sesi amek gmbr...hehe..
puas ler brgambar......sakan sgt.....hahaha...dh xtntu..men msok je kamera sape2...hehe
mjlis 2 sgt best........i really like it.....moge ia jd kngn yg terindah buat kami sume.......
p/s: luv u all my frenz.....korg mmg best n sporting bangat...hehehe...hahaha......

Saturday, July 10, 2010

sem baru.....

bese la....klu dh b;lajar 2...ada exam...blajar....buku...kertas...pen dan yg berkaitan dgn pembelajaran la.....
sntiasa bergelumang setiap hari......


sem baru dh 2 mggu berlalu....
ni dh nk mule mggu ke-3 dh.....
aku msh rse same cm dulu...
mls ade...bosan nyer dok 2 mggu kat mktb......
tutorial....PCK.....ISL.....sume kna settle...lom cmpur ag dgn grouping yg kna settle gak......
aku perlu kuat mghadapi sume ni....kjyaan msti aku genggam buat mmbahagiakan ibu ku yg tercinta....hanya harapan nyer yg aku bawa......
hope aku kuat utk abes kn sisa idop n berjaya.......

p/s: buat kengkawan sume....all da best dgn result yg baru dpt 2....kite usaha ag......
same2 kte berjaya.........

kRiNdUaN bLoM TeRjAwAb

kebosanan dok kat mktb buat aku rse rndu kat umah.....ingt family aku...
ingttok maa, along, angah, abg chik, aleen n muhammad.....
klu kumpul rmai2 kn best.....luv them.....aku pling suke saat2 brkumpul rmai2.....
kluarga aku mmg hepi go lucky.....klusume dh blik...mmg bergagar la umah....tmbh2 skang family aku dh tmbh sorg bile along kwin.....im so hepi.......
aku sangat bersyukur coz bile dgn family, aku dh x ingt sume mslh yg aku ade......aku brsyukur d anugerahkan dgn family yg begini........
rndu diorg sgt2......................
diorg wat aku rse hepi....
walopon kdg2 gaduh smpai x bertegur...mmg 2 dh adat...tp air yg dicncang xkan putus.....
tp kdg aku lbih suke amek lgkh xblik coz...jauh d mate dkat d hati......
aku tau aku adik, anak n cucu yg paling nakal n keras kpala....tp diorg still trime aku seadanye.......
walopon dr kecik smpai besar aku sokmo rse aku yg pling truk dlm family...tp diorg ttp sayang aku..........
byk benda aku wat yg kdg2 x fikir family....tp ntah la..kdegilan aku wat aku men tibai n sapu je ape aku nk wat.......hehehehe.....itu lah aku........
                dr atas: pak teh, ibu, pak andak, maa n my beloved grandmum...tok


aku lbih suke mrndu dr jauh...coz aku tau aku degil..so biar diorg rse ble aku xde.....coz aku tau klu aku berada dgn diorg....aku bukn dgr ckp diorg pon......luv them very much......

               dr atas: angah, aleen aku n along- my beloved cousins....

                    dr atas: muhammad, abg chik n aleen....my sis n brothers...


THIS IS MY BELOVED FAMILY.........

Tuesday, July 6, 2010

2010 FIFA World Cup South Africa

demam bola kian menginjak ke penghujung nyer.....kini hanya tinggal peringkat separuh akhir.....
peminat bola yang masih ada pasukan sokongan...bersorak gembira menanti pasukan pilihan mereka berentap.....
tp bagi yg dah balik bungkus barang2.....sedih ada....geram pon ada.....bercampur-baur perasaan masing2.....
tp bg penyokong yg terlalu fanatik......mcm2 kate2 dlepaskan.....
padahal kospirasi yg berlaku ade diorang ambik tau........

ape2 pon.....syabas buat pasukan Uruguay, Belanda, German dan Sepanyol yang berjaya melayakkan diri je peringkat separuh akhir.........
kite tggu je keputusan nnt k......
sokongan buat arena bola sepak.....
jgn terlalu fanatik.........

 Semi-finals:
Uruguayvs.Netherlands-7 Jul 2:30am
Germanyvs.Spain-8 Jul 2:30am 
































sama-sama kita nantikan debarannya yang kian hangat terasa ni.......

Monday, May 31, 2010

SamBUTan HaRi gUrU......

Saat ini...ku teringat saat2 di sekolah dulu......sgt manis jika diimbau.....kerna aku boleh d kategorikan sebagai budak yg ok lah.....prefect la katakan...hehehehe......
aku rndu sgt2 saat sambutan hari guru d sekolah ku.....especially kat SMK Seri Rompin.....sgt manis....
so sweet.....
aku rndu saat2 itu....
kini tiada lagi semua itu....
tp aku tetap menyambut sambutan hari guru.....kerna apa????


aku juga bakal menjadi seorang guru...hahaha




mengikut jejak guru2 ku sekalian......
yg paling aku ingt skali......sajak paling famous adalah 'sajak guru oh guru'.....
pernh aku diminta dan dberi tanggungjawab utk mendeklamasikan sajak berkenaan.....
aku pernh melihat tumpahnya air mata seorang insan bergelar guru saat n tika mendeklamasikan sajak tersebut....betapa besar erti kehidupan seorang guru diungkap n disingkap dlm tiap2 bait sajak berkenaan......


nilah sajak berkenaan:-
   GURU OH GURU

BERBURU ke padang datar
Dapat rusa belang kaki
Berguru kepala ajar
Ibarat bunga kembang tak jadi
(dedikasi kepada Hari Guru dan guruku tercinta)
Dialah pemberi paling setia
Tiap akar ilmu miliknya
Pelita dan lampu segala
Untuk manusia sebelum jadi dewasa.

Dialah ibu dialah bapa juga sahabat
Alur kesetiaan mengalirkan nasihat
Pemimpin yang ditauliahkan segala umat
Seribu tahun katanya menjadi hikmat.

Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang ulama yang mulia
Jika hari ini seorang peguam menang bicara
Jika hari ini seorang penulis terkemuka
Jika hari ini siapa sahaja menjadi dewasa;
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.

Di mana-mana dia berdiri di muka muridnya
Di sebuah sekolah mewah di Ibu Kota
Di bangunan tua sekolah Hulu Terengganu
Dia adalah guru mewakili seribu buku;
Semakin terpencil duduknya di ceruk desa
Semakin bererti tugasnya kepada negara.
Jadilah apa pun pada akhir kehidupanmu, guruku
Budi yang diapungkan di dulangi ilmu
Panggilan keramat "cikgu" kekal terpahat
Menjadi kenangan ke akhir hayat.



USMAN AWANG
1979

JaSaMu dIkEnAnG.........GURUKU

x
Tiba2 mlm ni aku terpanggil untuk menulis sebuah coretan ringkas buat insan bergelar guru....
Bagi aku...guru ku adalah insan paling penting dlm kamus hidop ku...
tnpa mereka aku x kan berada d mane tmpat aku berada skrang....
msih ku ingt d bangku sekolah.....
aku ibarat anak yg xtahu arah tujuan...tp guruku tekun memberi ptunjuk walau kadang2 aku tersasar di jalan yg terang....
aku masih ingt, di sekolah aku mmg cukup akrab dgn guru2ku.....
justeru kadang2 rakan2 ku mengatakan aku kaki bodek...tp tak pernah terlintas dlm diari hatiku utk membodek....
saat terbaca blog guru ku...aku turut terpanggil menulis coretan ini buat semua guru2 ku dr darjah 1 sehingga tingkatan 5.....
mereka tanpa jemu mengajar aku.....
kini setelah aku mninggalkan bangku sekolah yg penuh dgn rencah nyer....
aku akur bahawa aku kini bakal meniti perjalanan idop seperti guruku....
cuma aku kadang2 kala masih bingung....mampu kah aku mnjadi seperti guru2ku....
aku rndu saat dipggil ke bilik guru...berbual2 bersama guru d kantin...terutama di SMK Seri Rompin....
hayatku d sana x panjang....
setelah tamat tingkatan 3..aku maju setapak ag...ke Sek Men Sains Sultan Haji Ahmad Shah, Kuantan....tamat nyer persekolahanku d sane....
guru2 yg paling aku ingt d SMK Seri Rompin tentulah guru2 yg sgt akrab n rapat dgn ku.....
tinta ku terpanggil untuk mencoret sebuah nukilan kpd guru2 ku bahawa mereka sntiasa d sanubariku...
walau telah lame aku tgglkan suka duka d bangku sek....
saat manis x kn ku lupe.....n saat duka xkn juga ku lupa malah ku jadikan sbg peringatan saat diri ini terlupa n alpa....
aku hanya manusia biasa yg sering melakukan kesilapan.....
jika ada guru2 ku terbaca catatan yg x seberapa ni.....
ketahui lah bahawa kamu semua tersemat kukuh dlm lipatan memori ku walau ia usang d mamah usia.....


  • TERIMA KASIH ATAS SEGALA JASA dan BAKTI KALIAN KE ATAS SEORANG INSAN BERGELAR PELAJAR....



  • KETAHUILAH JUGA..ANAK DIDIKMU INI..BAKAL MENGIKUT JEJAK LANGKAH MU...MENJADI SEORANG PENDIDIK....
  • WALAU TIDAK SEDEDIKASI GURU2....HARAP BIARLAH SETABAH KALIAN......
  • TERIMA KASIH GURUKU.....................
ni lah sekolah2 yg pernah menjadi saksi guru2ku mengajr ku:
SEKOLAH KEBANGSAAN LEBAN CHONDONG (1997 - 2002)

SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN 
SERI ROMPIN (2003 - 2005)


SEKOLAH MENENGAH SAINS 
SULTAN HAJI AHMAD SHAH [SEMSAS] (2006- 2007)


  • Setiap memori masih kemas tersimpan......kadangkala memori dan sejarah lampau terkenang2 dan terpapar di tubir mata.......


Sunday, May 30, 2010

bosan nyer.......

stlah exam abes.....kebosanan mule menerjah sanubari hidop ku.....
nk balik xleyh ag...still de xtvt kat mktb....
kna la akur kn.......
update la blog ni jap...bukn update pe pon...just tukar background je....
bg smgt baru ckit......
heeeeee....
ni pon amek kat blok rumate aku.........
neway thanx my rumate...4 ur help n suggestion.....
k la...xtau nk tulis pe ag....nnt klu de pe2 yg mnarik...
aku tulis ag.....k daa......

Thursday, May 27, 2010

dh lame x update blog!!!!!!!

hahahah....memandangkn tugas ku sbg pelajar..byk mase dhabiskan ke arah mnuntut ilmu (walaupon bukn setiap mse, men pon byk gak)....hahaha
lme dh x tulis kat blog ni...pe cer la dgn blog aku...dh berlapok kot..ntah2 berkulat ye kot...tp mucor x nmpk lak.....
exam....dh abes...sume dak2 balik kg smpena hr wesak ni (28/5/10)....
aku x la balik coz g ikot rumate aku g umah cousin die khwin...bukn aku la yg khwin...amek berkat org kate....hehehe gatai lak.....
neway....
kepenatn study msih trase....so...dh abes kn...time 2 release tension....n njoy...tp de yg mmberi pesanan kpd ku...njoy 2 biar berpada2.....
aku msih ingt di mana bumi dipijak (lipis la)...di mana langit djunjung.....
dh la xtau nk tulis pe ag.....


p/s: kpd mmber2 aku yg balik 2...careful k...same2 la kite pulg smule ke mktb coz next week de sminggu ag kite d IPGKTAA ye....c u.....

Thursday, May 13, 2010

TIPS doa untuk Kekasih....

aku terbaca kat blog seorang hamba Allah.......ytentang....

DOA BUAT KEKASIH

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Ya Allah…
Seandainya telah Engkau catatkan…
Dia milikku tercipta buatku…
Satukanlah hatinya dengan hatiku…
Titipkanlah kebahagiaan antara kami…
Agar kemesraan itu abadi…



Ya Allah…
Ya Tuhanku yang Maha Mengasihani…
Seringkanlah kami melayari hidup ini…
Ketepian yang sejahtera dan abadi…
Maka jodohkanlah kami…

Tetapi Ya Allah…
Seandainya telah Engkau takdirkan
Dia bukan milikku…
Bawalah dia jauh daripada pandanganku…
Luputkanlah dia dari ingatanku…
Dan periharalah aku dari kekecewaan…



Ya Allah ya Tuhanku yang Maha Mengerti…
Berikanlah aku kekuatan…
Menolak bayangannya jauh ke dada langit…
Hilang bersama senja yang merah…
Agarku sentiasa tenang…
Walaupun tanpa bersama dengannya…



Ya Allah yang tercinta…
Pasrahkanlah aku dengan takdir-Mu…

Sesungguhnya apa yang telah Engkau takdirkan
Adalah yang terbaik untukku…
Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui…
Segala yang terbaik buat hamba-Mu ini…



Ya Allah…
Cukuplah Engkau sahaja yang menjadi pemeliharaku…
Di dunia dan akhirat…
Dengarkanlah rintihan daripada hamba-Mu yang daif ini…
Jangan Engkau biarkan aku sendirian…
Di dunia ini mahupun di akhirat…
Menjuruskan aku ke arah kamaksiatan dan kemungkaran…
Maka kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman…
Agar aku dan dia sama-sama dapat membina kesejahteraan hidup…
Ke jalan yang Engkau redhai…
Dan kurniakanlah kepadaku keturunan yang soleh dan solehah…



Ya Allah…
Berikanlah kami kebahagiaan di dunia dan akhirat…
Dan periharalah kami dari azab api Neraka…

Amin…amin…Ya rabbal ‘aalamin.

Wednesday, May 12, 2010

makan2 bersama para sahabat.......

first of all, nak ucap berbyk trime kasih tak terhingga pd cik halimah lecturer sains kami yg budiman kerana sudi blnje KFC pada kami semua dak2 sains ni......
diam2 x kami dh hampir 2 tahun bersama melayari bahtera kehidupan sebagai pelatih guru d IPG Kampus Tgku Ampuan Afzan.....pelbagai kerenah yg dtunjukkan.....
mcm2 perangai ade...kami trime i2 sbagai warna warni khidupan.....
sedangkan lidah lagi tergigit inikan pula kami yg berlainan bapa n mak......
suka duka, hilai tawa n sorak sorai kami kongsi bersama walau byk jurang perbezaan antara kami.....
inilah duniaku kini.....

mghabiskan waktu bersama mereka mmbuatkan aku lupa bahawa aku juga insan biasa.....
setiap kenangan yg kami cipta bersama buat aku lupa kedukaan yg aku tanggung dlm hidopku....
silaturrahim yg terbina mmbuatkan aku sntiasa bersyukur dgn keindahan yg tiada tara yg pernah n telah Allah kurniakan pd ku.....

aku bangga dgn mereka...aku sayang mereka....aku rindu mereka.....
mereka kadang kala buat aku geram.....
mereka kadangkala buat aku sedih...
mereka kadangkala buat aku gembira..hingga tak terkata....
mereka kadangkala buat aku nak menjerit.......

satu sem memimpin mereka sebagai penolong ketua unit....buat aku lebih faham mereka....
aku knal mereka...
hingga cara jalan, cara makan, cara duduk, gelak ketawa....dan x lupa cara bersin pon...dah ku hafal dlm benak ku....
mereka sangat dekat dgn ku...walau kami tiada pertalian darah yg mengalir dalam setiap pembuluh darahku.....
aku sentiasa bersyukur dgn anugerah Ilahi yg tak terhingga ini.....
hingga aku berdoa utk kami sama kekal bersama menempuh alam keguruan dalam susah payah bersama.....
melayari bahtera khidupan sbagai seorang pendidik yang berdedikasi dan penyayang......

ingatlah wahai sahabat2ku.....aku tak pernah rasa segembira ini kerana memiliki sahabat2 yang sangat hebat d mata ku.....walau berlaku perselisihan pendapat....kami tetap bersama....biasalah.....

aku doakan aku n kalian mampu bersama2 hingga ke garisan penamat menamatkan pembelajaran kita bersama......aku sntiasa berdoa moga kita semua sukses n cemerlang dlm kerjaya n khidupan......
aku sayang korang sume.......DAK2 SAINS IPGKTAA ambilan januari 2010........
korang memang da best................aku salute korg sume coz korg mmg paling best la...........
with luv...PKU PISMP Sains Sem 1 Ambilan Januari 2010/IPGKTAA


Friday, April 30, 2010

HAYATI.................

For The Rest Of my Life-Maher Zain

I praise Allah for sending me you my love
You found me home and sail with me
And I`m here with you
Now let me let you know
You`ve opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along
OOOOO
And theres a couple words I want to say
Chorus:
For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you.loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I…I`ll be there for you

I know that deep in my heart
I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You`re my wife and my friend and my strength
And I pray we`re together in Jannah
Now I find myself so strong
Everything was changed when you came along
OOOO
And theres a couple word I want to say
 

*Repeat Chorus
I know that deep in my heart now that you`re here
Infront of me I strongly feel love
And I have no doubt
And I`m singing loud that I`ll love you eternally

Repeat Chorus
I know that deep in my heart..

Lagu ni best sgt..hu2~


#sama2 kita hayati lagu ni....amek mkna dsebaliknya.....

pasti kita sedar bahawa hargailah insan yg berada dsamping kita slagi mereka ada......especially our parents.....bg yg dh xde...doakan kbhgiaan mereka d sana......

30 April 2010

setelah berpenat lelah n bertungkus lumus bersengkang mata utk menyiapkan eseimen yg tiap ari kna ant......
aku, miza, rina, asma, husna n kak ili...xlupe faiq n apih.....kuar g mkn kfc....njoy 2nite......
scene b4 g mkn2....driver van yg kami nak nek g kfc 2 dtg awal dr mase yg kami ckpkn....then pe ag..abg 2 mrh lah...kami terpinga-pinga...pe kes ni...ckp kul 8 die dtg 7.45....ps2 mrh2 lak...bese ble die lmbt xpe...ish3x manusia ni......
then, dh mkn2 kat kfc kami balik dgn prot yg knyang.........mate pon jd kecik je....rncgn yg pjg lebar b4 g kfc dbatalkan...nk kmas bilik la knon...eh....nnt2 r......

# kpd ain, diba n dila: behave urself...ane tau de mate2 mmndang utk jdkan mnantu...hehe.....balik la mktb dgn slamat......njoy whereever u r......

my favorite song......

Tropika (Tropika)

Cinta Pantai Merdeka

Telah bertahun lama
Tenggelam arus masa
Didalam ingatanku
Masih segar terasa

Terkadang aku sama
Mengancur bunga cinta
Keadaan aku memaksa
Kita terpisah jua

Andainya aku berdaya
Kan kucoretkan untukmu
Sebagai kenangan kita
Kan ku buktikan untukmu
Akan aku buktikan

( korus )
Kuukir namamu
Di awang Gunung Jerai
Disaksikan laut daun nyiur melambai
Jauh pandangan permai
Disitu tanjung dawai terkenang peristiwa
Cinta kita terurai

Oh! indahnya... peristiwa...
Cinta kita di Pantai Merdeka...
Oh... oh...

( 1 )
Masih ingatkah oh kekasih
Biarpun kini kau di mana
Namun dengarlah lagu ini
Cinta kita di Pantai Merdeka

( solo )

( ulang 1 & korus )

xtau knape aku suke sgt lagu ni...dr dulu hingga kini........
maybe coz lagu ni slow je......i like it.......... 

Saturday, April 24, 2010

LOVE CHOOSES YOU






If you find urself in luv with someone, n that someone does not luv u...be gentle 2 urself, there is nothing wrong with u...but luv just did not choose to rest in that someone's heart......

if u find someone in luv with u and u can't answer that luv...feel honoured that luv has come by and called on your door..but gently refuse the feeling you cant return, as luv did not choose to settle in ur heart.....

if u find urself in luv with someone and the luv return...it still can happen that luv chooses 2 leave....do not try 2 reclaim it and do not assess any blame....just let it go...
Despite the pain, there is a reason and meaning 2 dis....u cannot choose luv by urself.....but.....LUV CHOOSE URSELF!!!!!



= WARNA HATI MEEN ZULAIKHA: secerah mentari segemilang pelangi begitulah hangatnya hati kita yang bertaut........
best gak novel ni....carilah........

Saturday, April 17, 2010

ANNIVERSARY IBU N ABAH.....KE 14 TAHUN

mcm thun2 sblum ni...kami akan sambut anniversary mereka ni rmai2.....
tp thun ni agak berbeza ckit especially ble along dh bergelar isteri org....
kami wat awal ckit coz masing2 de komitmen keje yg mghalang utk kami smbut pd tarikh sbnr.....


after pulang dr Pej. Agama Daerah Rompin utk dftr khwin along, kami rncg nk smbut annversary mreka...
bli kek pon on da spot tau....ni la kek nyer....
kek yg dipilih tergesa-gesa....bukan warna kgemaran ibu atau abah....ikot daa....

kami plan nk sambut kat Area Seafood, kuantan....tp berubh rncangan ble abah kate nk mkn KFC...xpe jmat blnja....heeheehee.....
kami wat ringkas je coz sume pnat psal mjlis perkhwinan along.....




potong kek....


tarikh sbnar anniversary diorang jatuh pada 16 Mac .....tp wat awal pd 15 hb....nak wat cmne....
tp itulah ingatan kami yg mmpu kami wat utk ibu n abah.....

xpe next year maybe ibu n abh leyh sambut anniversary same2 dgn along...hehehe.....
gambar2 yg kami amek mse sambutan 2......


                                                             ala2 manje gitu.......suap2 lak.....


                                                               suap la elok2......



                                                                manje la konon.....


                                                                 along n her husband.........


                                                                   diorang plak yg lbih2......


                                                         time untuk mngenakan ibu.....huhuhu.....


                                                                        this is my family.......


                                                                   hepi family.......

hope next year kami dpt sambut ag.....beramai2.....hepi n ceria......


                                                        perancang majlis mlm 2.......hehehe......


Saturday, April 3, 2010

aLHAMDULILLAH.....................

  


syukur ke hadrat Allah....mjlis perkhwinan my lovely lady, Along berjlan lancar spt yg d rncang walaupun de sdkit mslh pd mule nyer......

 HARI PERNIKAHAN.....13 MAC 2010
tanggal 13/3/2010 pkul 10 lbey cm 2 r...along sah bergelar isteri kepada Mohd Ramli B. Jamal dgn 2 kali lafaz...
debar lbey kot sampai tersasul name isteri die..tertinggal binti...tak sabar r 2...




then, upacara sarung cincin or batal air sembhyang...kalakar nyer pngantin x sabo2...



 cincin untuk pengantin perempuan......



selesai mjlis pernikahan.....
dah selamat dan sah bergelar suami isteri....



HARI PERSANDINGAN....14 MAC 2010

pagi yang mulia 2...ujan trun lebat sgt...membimbangkan kami semua....
alhamdulillah...setlah jam mnunjukkan kul 8 lbey pagi...hujan berhenti walaupun matahari tetap masih tidak muncul mnyimbah kan cahaya....
hanya lbey kurg kul 10 ke 11 pg bru la cerah....
mjlis spatutnya berlangsung kul 12 tgh....terlewat ckit walaupun sbnrnyer pihak lelaki dah sampai kul 11 pg ag.....


mjlis bermula......

   
pengantin lelaki diarak dgn paluan kompang.....






pengantin pompuan di bawa bertemu dgn suami tercinta.....


diarak mesuk menuju ke pelamin yang tersergam indah....


seiring sejalan melangkah ke atas pelamin yang indah rona ungu dan putih menjadi pilihan pasangan pengantin....
debaran terasa bg pasangan ini yg dikelilingi sanak saudara dan rakan taulan....




saat2 menepung tawar.....


bapa pengantin lelaki...

bapa pengantin perempuan...

ibu pengantin perempuan...


upacara sterusnya....
mkn beradab.....pngantin sangt lapo.....
bace doa dolu....sabor.....

tadah tangan dulu.....

panjang lak bace doa ni...laporrrrr.....

jgn gelojoh2...pelan2 n slow2....

pelan-pelan.....takot tercekik je ayam pedas kat depan 2....
snyum ckit org amek gmbr 2.....huhuhu...


suap leklok....



THEN....
tukar baju len lak....persalinan istiadat di pdankan dgn gaun putih...
sama cantik sama padan......
upacara potong kek djalankan sekali....




potong kek...

aum......sedap nyer...



control beb....senyum ....


serba ungu keluarga pihak perempuan..........

kenangan yang terindah...


SETERUSNYA.......
dah potong kek.....tukar baju len lagi.......baju ke-3 la kire nyer....
warna ungu.....
amek gambar outdoor.....

gambar d taman gelora, kuantan.....



ala ala hindustan gitu......



merenung masa depan.....perjalanan hidup bersama baru bermula.....


walaupun sume penat...tp jelas terpancar kegembiraan kerana kesyukuran majlis berjalan lancar.......

semoga pasangan pengantin ini berbahagia dalam melayari bahtera rumahtangga yang dibina.....
moga Allah merahmati n memberkati hubungan ini....
moga hati2 mereka diikat kukuh untuk bersama....
semoga rumahtangga mereka kekal hingga ke akhir hayat.....
amin!!!!!