Tuesday, August 16, 2011

Jom balik!!!!

Entry ni dibuat saat aku n sume klasmtes aku bz nak wat preparation nak balik umah...ye la, balik awal sape xsuke kan.....aku je pelik sibuk je nak wat SBE kat umah org...org len berebut2 nak balik umah....ntah la, kondisi aku berbeza dgn mereka...hanya aku yg mengerti...xpe2, jgn pkir masalah yg len....skang aku nak epy2 sbab dpt balik....aku balik gak umah b4 g umah rumate aku utk PBS....hope everything gonna b smooth n ok.....

saat entry ni ditaip, aku bz dok berkemas brg2 nak  bawak balik...aku jugak bz dok nak kurangkan kuantiti barangan yg nak dbawa balik...adoi!!!!aku paling xsuke nak berkemas2 ni....nak balik je trus ase..hahaha...

neway, aku nak ucap SELAMAT HARI RAYA kpd sume umat islam especially wat sume yg mengenali diri ini.....special wish 2 all members of Science Crew Society Afzan......maaf andai ade terkasar bahasa, terambil tanpa pengetahuan n halalkan ape yg terambil or termakan....maafkan andai ade kesalahan tutur bicara yg mengguris tanpa sedar.....aku hanya insan biasa yg sering cube memuaskan aty sume org walau aku sendiri terseksa n terkepit dgn situasi.....thanx korang jadi kawan ku....

SELAMAT HARI RAYA
MAAF ZAHIR & BATIN

moge ramadhan yg ade lebih kurang 2 minggu nak ditinggalkan punya makna n memberi keberkatan dalam idop kte sume...n harap dapat bertemu lagi ramadhan akan datang...........

Ni aktiviti hari ni...bergambar b4 balik beraya n SBE.....

Muke bahagia nak balik umah......^_^

snap jap kat gerko lpas anta soalan Pandu Puteri...
walau kepenatan..

mcm2 aksi ade...hehehe

sempat aje....

walau berpanas....masih sempat memberikan senyuman manis..
hehehe...
kepenatan lepas kelas PJ tapi gembira nak balik...


Monday, August 15, 2011

Ramadhan ke-11

Ni entry kisah yg lmbat diceritakan....nak menunjukkan aku bz sgt la knonnye smpai ni dah ramadhan ke-16 bru nak cter kisah basi wat mee kari pd ramadhan ke-11....byk sgt agenda ler...huhu

Al-kisahnye kmis lpas selepas klas Teknologi dlm Pendidikan (TDP), rancangan nak wat mee kari yg dah diambil alih oleh bubur jagung telah menjadi nyata...hahaha....aku, Ain n sorang ag klasmate telah kuar membeli la brg2 keperluan nak memasak....

sementara mencari brg2, de la sebuah dua buah kisah yg mencuit hati berlaku, yg mgkin menjadi kenangan dlm idop kami.......antaranya:
1. Ain jatuhkan pintu kaca fridge kat pasaraya Aktif
- sgt segan ble pntu kaca 2 jatuh, sume org pndang kat kami bertiga yg memang keras xbergerak..mcm men game sape jadi patung lak...hahaha...klu ingt skang pon aku nak tergelak....lpas 2, de lak pekerja kat c2 dok jerit kat supervisor die yg muke bengis tahap mcm diktator(ko tau ke muke diktator cm ne???hehehe), ckap pntu jatuh...hahahaha...tambah kecut perut kami bertiga.....kisahnya padahal nak g amek daun sup n daun bawang kat dlm fridge 2....padahal ade kat tmpat len yg lebih mudah...nak gak wat memori yek ko Ain..hahahaha...xpe2, aku xkisah...

2. Nak beli lesung kat kedai Rm2 Lipis
- punye la lawak (bg aku la, bg korang xtau la plak....hehehe), lom cter aku dah tersengih2...hakhakhak....ok2, continue...cternye mcm ni: kami bertiga nak ler beli lesung, nak wat tumbok2 bawang utk masak mee kari 2, ttbe pekerja kdai 2 ckp xde lesung, yg ade hanya alu lesung....Koang bayangkan, cmne nak tumbok bawang xde lesung....ibu ade, anak xde...hahahaha.....ok2, korang bayang n gelak sendiri la k...(klu nak gelak la).....ahahahahaahahahaha.......aku memang xleh lupe, memang nak tergelak ble cter balik...even kak long aku pon sakan dok gelak kat aku...tapi alhamdulillah, mee kari tetap mnjadi......sbab dari alu lesung digunakan utk menumbok, dah jadi utk menggiling..bayangkan, aku kna giling bawang utk wat mee kari....wah!!dah mcm masak tradisional beb...hahahahaha...ok2, dah2 gelak batal pose kang......hehehehe...

2 je la dulu kisah2 lawak masa nak wat mee kari..Mgkin de ag, tapi aku malas nak cter pnjg lebar sbab misi utama aku bukn nak cter pasal kejadian2 lawak yg terjadi tapi nak cter pasal mee kari yg menjadi buatan kami yg xseberapa ni..hahaha...cume sdey ckit aku xdpt nak tunjuk gmbr real hasil mee kari akhir yg dah jadi, sbab rumate aku lupe nak snap gmbr yg last 2, mgkin excited sgt kot...hahahaha...sori Ain...pe2 pon bleh la..jnji dpt mkn mee kari yg dah dirancang........

Sebenarnya, pencetusan idea nak wat mee kari dtg dari best frenz aku si Mentos Mint (Faizal Jamen @Ejai)...thanx a lot 2 him coz bagi resepi kat aku...die yg bg resepi nak wat mee kari hgga mnjadi cetusan idea aku n Ain nak wat.....idea disampaikan lak kpd klasmate aku, Mel...hahaha.....lastly, jadi la mee kari yg dpt dimakan oleh dak2 klas aku utk berbuke pose...alhamdulillah syukur......aku memang suke makan ramai2..sronok n slera ckit menjamu selera ramai...........rezeki n berkat dikongsi bersama......alhamdulillah.....
yang sempat diambil gmbr adalah bahan2 utk wat mee kari.....aku upload je la, bagi mgharhai hasil keje rumate aku, Ain....hehehehe....taaaaraaaaa!!!ni adelah antara koleksi gmbrnye:

Jangan tiru aksi ini d rumah!!!!!ni la alat2 yg digunakan pd masa dahulu untuk menggiling...hahaha...dah2 jgn caye...ni yg aku guna...

Ni antara bahan2 yg dperlukan.....

Fishball sebanyak ane yg anda mahu...

Fishcake pon sebanyak ane yg anda mahukan....

telur n daun sup juga daun bawang just sebagai penyeri dan penyedap juga aksesori tambahan...hehehee

Taugeh juga aksesori bukn isi dalam kuah ye...

Ni bawang goreng, penambah rasa....sape suke letak byk2 mcm aku, leh la isi byk ane anda mahu....

Ni santan, bahan utama la..klu x, xkan jasi kuah kari....

yang ni pon bahan utama nak wat kuah..klu x, xjadi la kuah karinye...nnt putih je....(bnda ni la yg last kami beli sbab xtulis dlm senarai..nasi bek...)

utk tumis je....jgn byk2....ckit sudah..

ni juga bahan utama mnjadikan mee kari...klu x, org xpanggil mee kari lak...

Ni bahan penghias n penyeri penambah rasa..hehehe

maaf la, hasil akhir xde gambar....huhu...xpe2, janji sume mkn sedap...kan2???hehehe.....thanx korang....nnt kte masak ag...de 2 kali je ag kte nak rasa pose same2....2 pon klu pnjang umo....

Friday, August 12, 2011

Al-kisah bubur jagung

lambat ckit update da latest...tapi aku rasa x la lmbt sgt....hehe...ni kisah aku, my luvly rumate (Ain) n sorang ag klasmate aku wat plan nak wat bubur jagung.....idea dtg selepas kebosanan dlm klass SDP actually...maafr la encik!!!!hehehe....lpas je SDP ptg Rabu 2, aku, klasmate aku yg cute tu n rumate aku kuar g bazar n pasaraya aktif yg masyhur d Kuala Lipis especially 2 dak2 institut tmpt aku blajar ni.......grak g mmbeli juadah berbuka n bahan2 nak wat bubur jagung la.....

walau dah terase lewat la balik dr mmbeli-belah, tapi kami still teruskan plan nak wat bubur jagung..bukn pe, aku takot klasmate aku ni kempunan je....sori mel!!!!em, setelah berusaha membeli brg, tbe mase berusaha wat bubur jagungnya.....ni la pengalaman pertama aku wat bubur kacang tanpa nenek aku...hukhuk...aku try je la....jadi ke x, kami mkn je..hahaha.....

Alhamdulillah......mule2 nervous gak nak wat, takot x mnjadi....so far alhamdulillah, bubur jagung yg dinanti2 n dihajati telah siap.....n rasa die pon alhamdulillah bleh dimakan n best la bg mereka yg baru mncuba resepi ni...hikhikhik...ko gelak ngada ye anne????xde la, sbab sume puji ok...so, aku pon suka la....thanx 2 all my frenz......korg klu sakit perut aku mntak maap la!!!hehehehe...........

aku xsempat nak amek gmbr bubur jagung yg kami wat.....T_T .....len kali cube aku amek gmbr..insyaAllah.....

Thursday, August 11, 2011

Ramadhan ke-10

Huhuhu.....ari ni kelas memang sgt membosankan....Dahsyat!!!!Aku xpernah rasa semalas ni.....4 jam kelas Teknologi dlm Pendidikan (tdp) pon, xseteruk yg aku lalui 4 jam dlm kelas Seni dlm Pendidikan (SDP)....aku xleh nak salahkan pensyarah mengajar, tapi mgkin aku yg memang xnak cuba perbaiki persepsi kemalasan aku hari ni.....2 jam berlalu mcm xde pe2 yg masuk dlm neuron2 aku utk dihantar ke dlm otak utk dikemaskini dan disimpan...mgkin maklumat2 yg masuk hanya menjadi isian dlm folder ingatan jangka pendek je sbab ia xmemberi ape2 kesan yg bermakna dlm idop aku.....

Sampailah kul 12.30, kelas abes...ase 2 jam berlalu dgn saat2 yg sgt memeritkan bagi aku...hahaha....kenapa la aku ni jd mcm ni....hei!!!camni ke bakal guru yg akan dilahirkan......klu mcm ni, ape la jd pd murid2 aku akan datang....huhuhu...think it deeply la Anne.....

Em, ok......klas SDP sebelah ptang juga berlalu selama 2 jam.....dah la tukar lecturer....huhu....ntah la, aku xtahu pe perasaan aku ble tukar....xsuke sbab lcturer sblum ni, best n dah pernah ngajar aku xtahu.....tapi klu lcturer yg baru...lcturer tu lbh berpengalaman ajar subjek ni, ketua jabatan ag...so, msti lebih seronok..tapi aku xtahu ape yg aku rasa....xsuke ke suke...just msa klas 2 aku bosan yg amat.....huhuhu...

Tapi sebelah petangnya...aku ok je la walau ntah ke mana semangat aku melayang...tenaga dah berkurang....tapi still join xtvt yg lcturer 2 wat..petang 2, aku blajar nak wat kotak......eleh, mcm guna byk sgt tenaga smpai berkurang tenaga, padahal wat kotak je..tapi kotak ni klu bg org2 yg sgt kreatif...kotak ni sgt cantik hasilnye..tapi 4 da klas ptg 2, just tahu cmne nak wat..thats all........

Petang 2, berkejar ke bazar ramadhan n ke aktif (pasaraya yg popular dlm kalangan dak2 institut pend guru kampus tgku ampuan afzan..hehehehe) utk beli brg2 nak memasak...pe yg aku nak wat.....my classmate nak mntak aku watkan bubur jagung...so, g beli barang wat la....heheheeheheh.....

Mgkin entry or post len aku akan cter cmne
k la...ni la cter ramadhan ke-10 aku.....

Monday, August 8, 2011

Ramadhan ke-8

Nak cter ckit je xtvt aku arini...full klas beb even bulan pose.....ni sume sbab nak balik awal next week...
Hope berjaya la niat kami nak balik awl umah.......nak buke pose dgn family gak...huhuhuuu
Klas aku  full 8.00 sampai 5.30 ptg........bertahan dan menguap beberapa kali dah.....
muka sorang2 dak klas aku, bosan ade, puas, moody...muke pose la knon...hahaha....
aku xngantok sgt, just bosan.......

Skang ni klas teknologi dlm pendidikan...aduh, de 4 grup presentation....tadah je la tlinga ni..mata pon tak pndang sgt pon dpan..sesekali je pandang depan.....kna pndai berlakon..huhu...aku tau la aku jahat la arini.....xmampu nak bertahan la 3 jam setengah nk fokus sepnjang masa...

Ok ler dulu...kang kantoi lak tulis blog..nak menaip ni pon mata kna berjaga2 n awas je kat encik lecturer yg kat depan 2...dah la dalam lab comp ni sejuk....Adoi!!!!

Selamat Berbuka.....(tggu masa ler..hiihihihi)

Sunday, August 7, 2011

Wajah Baru


Em, bosan2 lepas sahur...ni ler keje aku..."EDIT BLOG".....tapi nak update new entry, eden mntak maaf laa, penyakit malas dh datang...hehehee....keje malas nak wat ye anne....haish!!!!!
Welcome 2 my new look....ntah berape lme bertahan...aku pon xdpt nak pastikan......nnt aku bosan, aku tukar ag...tp tgk masa n keadaan gak...hehehe......

Ok2, nak cter new entry tp cam malas lak nak mengarang ayt power...hahaha...idea ade ni, tp nnt ler sbab penyakit malas berleluasa....nnt ble level kerajinan aku tinggi, aku post entry baru ye (padahal ade org kisah ke ko update ke x...)..hehehe.......

K la, got to go.....thanx 4 being here.................
"PE PON BOLEH SYG"

Thursday, August 4, 2011

Saat Indah Bersama

Alhamdulillah......Memang seronok dpt berkumpul dgn mmber2 yg memang 'sekepala' la ibaratnya......happening n njoy being with them although there is only 2 days n 1 nyte.....thanx u all....I've enjoy the sweet moments with u all.....sape yg pernah baca entry aku sebelum ni mesti tahu sape mmber2 aku 2, just xckop sorg ler (cter member2 aku)...si cik fiziey je berada jauh nun di bumi sarawak....cuti sem kan....

ni la ape yg kami wat ble dah bertemu.....aku cter dari mula smpai la kami berpisah.....jom continue!!!!!

Firstly, perjalanan aku bermula dari institut di Lipis, nek keta klasmate aku nak ke Kuantan ptg jumaat (29 Julai 2011).....pe yg xbestnye mmber2 aku si Nynee, Tiek n Nisa dah kuar awal2 pagi ag g menjamu selera di Tutti Fruiti yg baru buke kat Teluk Cempedak...adush!!!ni wat aku gram ni..hehehe..kna tggal je aku ni..alhamdulillah, perjalanan aku bersama klasmate aku 2 lancar je....so, aku dpt la jmpe si Noi, Tiek n Nisa awal...

Tempat bertemu.....Pasaraya Besar Giant, Kuantan

Kami bertemu d Giant Kuantan, then gerak ke rumah Noi kat Felcra Seri Makmur.....smpai kat umah Noi pon dah hampir maghrib, so lepas salam2 dgn parents Noi yg sporting n cute (Noi jgn perasan ye, parents ko yg cute bukn ko..hehehe), g la masuk bilik.  Fuh!!!umah Noi ni antara one of da homestay in Felcra Seri Makmur, ag plak ayah Noi ni adalah ketua kampung kat situ...kre beruntung la kami...hehehe....bilik de air-cond dan berhias cantik ag....aku n Tiek xlepaskan peluang bergambar.......hehehe....bukan tak pernah jumpe tapi xselalu jumpa...hehehe........kan3 Tiek????kte je mengerti..hikhik...

Ni la umah Noi......Homestay Felcra Seri Makmur

Ni hiasan bilik yg kami dok...special gitu..hehehe


Malam 2 makan nasi lauk Patin masak tempoyak...fuh!!marvellous beb...mmg bertambah le kami sume nasi..hehe...tp abes la beras ko Noi yek.....kami tolong meriahkan umah ko je...hehehe.....Lepas makan, lepak2 tengok album gambar Noi n family die..pe ag, sesi kutuk mengutuk bermula la...hahaha...Noi mmg jadi mangsa kutukan kami bertiga la.....sambil 2 Noi n Tiek (aku n Nisa skali la) bz mencuba/testing awning tudung yg baru diorg beli kat Giant petang td..hehehe...test la jgn x test yek......then, kami masuk bilik utk tdo, tapi xtdo gak ag....borak2 n bergelak ketawa...hahahaha.....hihihi....(maaf la pd parents Noi, msti xleh nak tdo coz kami ketawa kuat..hehehe..).....akhirnya tdo gak coz nak bgn awal la kononnye nak g cari buah salak b4 g Bukit Gambang Water Park esok pg.....(ape pon xde....tdo smule lpas subuh..hahaha)

Hari kedua, selepas bersarapan pagi, menu mee hoon buatan mak Noi mmg best...bertambah ag kami sume.......xleh mkn byk2 takot tenggelam xtimbul2 men air nnt...hakhakhak.....Perjalanan x la amek masa lama dari umah Noi nak ke Bukit Gambang....excited kami nak sampai kat sane...Nisa sbg pemandu cube berlagak cool sbab xleh nak bergalak sgt sbab drive kan...hehehe....Noi cm ari sblom 2 dok dpn, manakala aku n Tiek jd penumpang belakang je...hehehehe.....2 pon setelah sesi bergambar sakan kat depan umah Noi, sebagai kenag-kenangan kami....ye la first time sampai umah Noi...hehehehhe......

Ok, ni nak cter men air kat Bukit Gambang Water Park........
Noi n Nisa g beli tiket nak masuk.......dah tukar baju sume, kami gerak ler men air dgn muke masing2 excited especially si Tiek yg first time jejak kaki kat tempat ni...hahahaha.....sory Tiek...aku tau ko excited..hehehehe......gambar xdpt dirakamkan sbab nak men air kami kna smpan je kamera kat dlm locker...sebagai langkah keselamatan sbab ari ni adalah mggu terakhir b4 sambut ramadhan, mmg ramai sgt beb.......naik pelampung smpai berlaga2 kat Coco Beach n Glacier River(Penguin Island).....rmai sgt kan......ish!!!masa ni la nak skodeng lebih ckit....hahaha...xgitu Noi, Tiek n Nisa????......bf xde, single la mase ni...hehehe......(gatai lak.....^_^)
Bukit Gambang Water Park, Kuantan here we come!!!!!


Noi n Nisa g beli tiket nak masuk...kang kna halau je klu xbeli..hehehe


B4 bermain air.....


Gambar dulu, b4 mandi.....


On da way g tukar baju....


Mmg best r, njoy dgn mmber2.....so lucky dpt abeskan masa dgn diorg...having fun there.....yg paling best masa naik Family Raft Ride, menjerit ler masing2...release tension gak ler....nek Crystal Slide n Canopy Slide pon pe kurangnye, mampu menguji kelantangan suara2 kami...hahahaha.....mmg seronok!!!cume penat nak naik tangga banyak2 ke atas nak naik slide2 yg ade. Smpai xsempat dah nak naik Galaxy Slide yg gelap 2,sbab perut dah berkeruncung menyanyi lagu mintak diisi.....so, cari makanan ler....lepak makan kat sebelah kids slide sambil borak2.....


Ble perut dah penuh, kami lepak kat tempat kanak2...bukn men mcm dak2, just lepak nak rasa tujahan air yg jatuh dr mulut ikan yg kat atas menara area child's fantasy..memang sakit beb kna air yg jatuh laju dr mulut ikan yg ternganga...hahaha...naseb bek xbengkak mata aku..heheheh.....dah ilang kenyang, trun men air semule kat Penguin Island....ape yg best kat cnie, kte leh dok lepak  relax atas pelampung, sambil pelampung bergerak mengeliling Penguin Island sambil terbuai2 dipukul ombak tiruan...memang best!!!!!aku n Tiek manakala Noi n Nisa nek double pelampung.....dah letih2 2, kami lepak lak kat Coco Beach, sambil belajar berenang dgn Nisa...mmg aku, Tiek n Noi xpass ler...hahaha...org soh tahan nafas timbul, kami ni tenggelam...bak kate Noi,"level of confident rendah la..hahahaha".....

Ni antara gambar ihsan dari galeri Bukit Gambang Water Park (kami ane sempat amek gmbr sendiri utk koleksi..hehehe.....):













Syok men air sambil bergelak ketawa....at da same time, njoy men air dgn sorg cute gurl yg mmg berani, masih kecil dalam usia 2 thn, tapi sgt seronok men air...berani tol die....comel lak 2...ayah die sgt sporting ble kami ajak this cute gurl men dgn kami....seronok tgk die njoy men air...hehehe......very brave gurl.....

Dah penat men air, kami pon nak grak balik ler.....masing2 nak balik umah pelak......tapi b4 anta pelampung, kami jumpe dgn Black..ye Black Mentor 2..hehehe....xde la nak mntak autograf, just pndang2 jeling2 je...hehehe....

Usai tukar baju, sesi bergambar kenangan bermula....mcm2 aksi ade....hehehe.....aku sebagai kamerawomen yg xprofesional bz fokus2 n kilik kamera snap gambar2 diorg...sesekali masuk ler gak gmbr aku..hehehe.....

posing sane sini....1,2 ,3!!!!smile!!!!^_^














Gerak dari BGWP, kami terus ke Kuantan Parade untuk mkn abeskan duit yg kami kumpul b4 masuk BGWP td.....nak mkn KFC kat KP xjadi coz branches KFC ni tutup la plak......So, disebabkan Noi nak cpat balik utk kejar bas, kami wat keputusan mkn je la kat Pizza Hut KP 2.......masyaAllah, mmg menguji kesabaran tol menunggu amek order..........sangat ramai, mgkin sbab masa 2 adalah sehari sebelum seluruh umat Islam menyambut Ramadhan Al-Mubarak...hehehe...so, sabo je la....pe ag, sambil menunggu, byk ag ler gmbar2 yg di'snap'.....snap sane, snap cnie...bru ler dpt order. 2 bru order, nak tggu makanan sampai....borak2 ag ler.....sambil gelak2 walau de la ckit rasa geram sbab kami sume  kelaparan...heheheheheh.........


 Snap sane snap sini...hehehehe:















Lepas makan, kami berpisah kat parking depan Kuantan Parade....Nisa n Tiek balik ke Sg. Lembing, aku lak tumpang Noi nak balik umah dgn abang die.....so, cter kami abes d cnie utk lembaran kali ni.......plan2 len menyusul ag....so, next time xtau ag la kat ne nak berkumpul abeskan masa bersama...hehehehe....

*release tension with them...luv u all.....