Sunday, October 30, 2011

Hebat!!!!

Sambil dok study...terbaca artikel ni......Selamat membaca, same2 kita berkongsi.....



FADHILAT PUASA WAJIB DAN SUNNAT SEPANJANG TAHUN

                        Ibadat puasa adalah ibadah dikerjakan dengan berlapar dan berdahaga sepanjang hari iaitu sejak terbitnya fajar sodiq (masuk waktu Subuh) hingga terbenamnya matahari (masuk waktu Maghrib). Antara hikmah dan faedah ibadat puasa ialah menginsafkan diri bahawa kita pada hakikatnya adalah makhluk yang dhaif yang perlu sentiasa menghampirkan diri dan beribadat kepada Allah s.w.t. serta mengharapkan limpah kurnia-Nya.
                        Firmah Allah s.w.t. menjelaskan tentang hikmah puasa Ramadhan yang bermaksud:
"Wahai orang-orang yang beriman, diwajibkan berpuasa atas kamu sebagaimana diwajibkan atas umat-umat yang terdahulu sebelum kamu, semoga kamu bertakwa" (Surah al-Baqarah:183)
                        Dengan puasa juga, kita akan memperolehi kesihatan jasmani dan rohani. Sabda Nabi Muhammad s.a.w. yang bermaksud: "Berpuasalah kamu, tentu kamu akan sihat." Sabda Baginda Rasulullah s.a.w. lagi: "Perut besar itu adalah sarang penyakit dan banyak makan itu punca segala penyakit."
                        Selain daripada itu, puasa juga mempunyai hikmah dan faedah seperti:
  • Tanda bersyukur kepada Allah s.w.t. atas limpah kurnia nikmatNya yang tidak terhingga
  • Mendidik nafsu ammarah (yang lebih banyak mengajak kepada keburukan) agar berubah menjadi nafsu lawwamah dan seterusnya meningkat kepada nafsu mutmainnah yakni nafsu yang tenang tenteram, bersedia menjunjung titah perintah Allah s.w.t.
  • Melatih dan mendidik jiwa supaya mempunyai sifat kasihan belas terhadap orang-orang yang susah menderita dan kurang bernasib baik kehidupan mereka
  • Membersihkan diri daripada sifat-sifat mazmumah (keji) seperti tamak, sombong, hasad dengki dan lain-lain lagi
  • Mendidik jiwa supaya bersifat sabar, tahan menanggung kesusahan dan pelbagai cabaran dalam menempuh perjuangan hidup
  • Memperolehi kecerdasan akal dan fikiran sebagaimana disebut dalam satu riwayat maksudnya: "Orang yang lapar perutnya itu tajamlah fikirannya dan teranglah hatinya."
                        Oleh kerana sangat besar faedah dan manfaatnya ibadah puasa kepada kita, maka selain puasa yang wajib pada bulan Ramadhan, ada lagi puasa-puasa sunat yang elok dilakukan sepanjang tahun iaitu seperti yang akan disebutkan nanti.
FADHILAT PUASA RAMADHAN
                        Puasa pada bulan Ramadhan difardhukan kepada setiap individu Muslim dan Muslimah yang telah 'aqil baligh dan ketiadaan uzur syar'i. Uzur puasa seperti sakit dan dalam perjalanan (musafir) sejauh 91km. atau lebih. Orang yang uzur boleh meninggalkan puasanya. tetapi wajib mengqadhanya pada hari dan bulan yang lain.
                        Puasa Ramadhan adalah menjadi salah satu rukun Islam yang kelima. Pahala melakukannya tersangat besar, sebagaimana sabda Nabi Muhammad s.a.w. yang bermaksud: "Sesiapa berpuasa pada bulan Ramadhan dalam keadaan beriman dan kerana menuntutkan keredhaan Allah s.w.t., nescaya diampunkan dosa-dosanya yang telah lalu." (Rujuk: Al-Targhib II:206)
                        Sabda Baginda Rasulullah s.a.w.: "Setiap amanalan anak Adam (manusia) itu digandakan satu kebaikan dengan sepuluh yang seumpamanya hingga kepada 700 kali ganda. FirmanAllah s.w.t. (maksudnya) :" Kecuali puasa yang dikerjakan untuk Ku, maka Aku-lah yang membalasnya. Dia menahan syahwatnya dan meninggalkan makan kerana Aku" Bagi orang yang puasa itu ada dua kegembiraan, iaitu gembira ketika berbuka (atau berhari raya) dan gembira ketika menemui Tuhannya kelak. Dan, demi bau mulut orang yang berpuasa itu lebih harum daripada bau kasturi." (Riwayat Muslim dari Abu Hurairah)
FADHILAT PUASA-PUASA SUNNAT SEPANJANG TAHUN
1.    Puasa enam hari dalam bulan Syawal
                        Fadhilat atau keutamaannya sangat besar sebagaimana sabda Nabi Muhammad s.a.w. yang bermaksud: "Sesiapa berpuasa Ramadhan, kemudian diiringi dengan puasa (sunnat) enam hari dalam bulan Syawal adalah seperti puasa selama setahun." (Riwayat Muslim)
                        Cara melakukannya yang terbaik (afdal) secara berturut-turut dan dimulakan pada hari kedua bulan Syawal, tetapi boleh dan sah dengan tidak berturut-turut, misalnya sehari puasa dua hari tidak, kemudian puasa lagi, asalkan genap enam hari didalam bulan Syawal. Malah sesetengah ulama mengharuskan puasa enam hari dalam bulan Syawal diniatkan berserta puasa qadhaRamadhan.
2.    Puasa hari 'Arafah (9 Zulhijjah)
                        Disunatkan kepada orang yang tidak melakukan ibadah haji. Fadhilatnya sangat besar sebagaimana dijelaskan menerusi hadith daripada Abi Qatadah r.a. ujurnya, Rasullullah s.a.w.telah ditanya oleh sahabat mengenai puasa hari 'Arafah, sabdanya bermaksud: "Ia menghapuskan dosa setahun yang lalu dan tahun-tahun kemudiannya." (Riwayatkan oleh Muslim dan al-Turmuzi)
                        Menerusi hadith daripada Abi Qatadah r.a. juga bahawa Rasullullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: "Puasa pada hari 'Arafah itu menghapuskan dosa dua tahun yang lalu dan tahun yang akan datanag." (Diriwayat oleh Muslim)
3.    Puasa pada bulan Muharram
                        Daripada Abi Hurairah r.a. katanya, telah bersabda Rasullullah s.a.w. yang maksudnya: "Seafdal-afdal puasa selepas Ramadhan ialah puasa pada bulan Allah iaitu bulan Muharram dan seafdal-afdal solat selepas solat fardhu ialah solat malam." (Riwayat Muslim)
                        Daripada Ibu 'Abbas r.a. katanya, telah bersabda Rasullullah s.a.w. maksudnya: "Sesiapa berpuasa pada hari 'Arafah nescaya terhapus dosanya dua tahun dan sesiapa berpuasa satu hari daripada bulan Muharram maka untuknya setiap sehari (mendapat pahala) 30 hari." (Dikeluarkan oleh al-Tabrani)
4.    Puasa pada hari 'Asyura (10 Muharram)
                        Daripada Abi Qatadah r.a. bahawasanya Rasullullah s.a.w. telah ditanya mengenai puasa hari 'Asyura (yakni hari ke-10 bulan Muharram) maka sabda Baginda s.a.w. yang bermaksud: "Ia akan menghapuskan dosa setahun yang lalu." (Riwayat Muslim)
5.    Puasa hari Tasu'a (Tanggal 9 Muharram)
                        Ia disunatkan, namun Rasullullah s.a.w. belum sempat mengerjakannya, bagaimanapun Baginda s.a.w. bersabda maksudnya: "Sesungguhnya jika aku hidup pada tahun hadapan, aku akan berpuasa pada 9 Muharra,." (Riwayat Ahmad dan Muslim)
PERINGATAN
Puasa sunnat pada hari ke-10 Muharram hendaklah digabungkan dengan hari sebelumnya iaitu pada hari ke-9 atau dengan hari selepasnya (yakni hari ke-11) dan lebih baik lagi dikerjakan tiga hari berturut-turut iaitu ke-9,ke-10 dan ke-11. Jika ditunggalkan 10 Muharram sahaja maka hukumnya makruh kerana menyerupai amalan orang Yahudi.
Sabda Nabi Muhammad s.a.w yang bermaksud: "Berpuasalah pada hari 'Asyura (10 Muharram) dan jangalah menyamai perbuatan orang Yahudi; oleh itu berpuasalah sehari sebelum dan sehari sesudahnya." (Riwayat Imam Ahmad)
6.    Puasa bulan Sya'aban
                        Daripada Usamah bin Zaid r.a. katanya, aku berkata: "Wahai Rasullullah, tidak saya lihat tuan hamba berpuasa satu bulan daripada bulan-bulan (dalam setahun selain Ramadhan) seperti tuan berpuasa pada bulan Sya'aban." Sabda Rasullullah s.a.w."Bulan ini (yakni bulan Sya'aban) ialah bulan yang manusia lalai padanya antara Rajab dan Ramadhan, pada hal ia (yakni bulan Sya'aban) adalah bulan diangkat amalan kepada Tuhan seru sekelian alam, maka aku suka amalanku diangkat dan aku berpuasa." (Riwayat al-Nasai)
                        Ummu Salamah r.a. pula berkata: "Tidak pernah aku lihat Rasullullah s.a.w. berpuasa dua bulan berturut-turut melainkan pada bulan Sya'aban dan Ramadhan." (Riwayat al-Turmuzi)
7.    Puasa pada hari Isnin dan Khamis
                        Daripada Abi Hurairah r.a. daripada Rasullullah s.a.w. sabdanya: "Diperlihatkan (kehadrat Allah s.w.t.) segala amalan itu pada hari Isnin dan Khamis, justeru saya suka ketika diperlihatkan amalan-amalanku itu sedang aku berpuasa." (Riwayat al-Turmuzi)
                        Menurut riwayat Muslim diterima daripada Abu Qatadah, pernah ditanyakan kepada Rasullullah sa.w. tentang puasa pada hari Isnin, maka Baginda s.a.w. menjawab dengan sabdanya yang bermaksud: Itulah hari yang padanya aku dilahirkan, padanya aku dibangkitkan menajdi Rasul dan padanya Al-Quran diturunkan kepadaku." (Subul al-Salam)
8.    Puasa hari Rabu, Khamis dan Jumaat
                        Daripada 'Ubaid bin Muslim al-Qurasyi daripada bapanya r.a. ujurnya, aku bertanya atau ditanya oleh Baginda Rasullullah s.a.w. mengenai puasa dahar (sepanjang tahun), maka Baginda Rasullullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: Tidak (maksudnya tidak dibenarkan puasa tersebut), kerana sesungguhnya untuk keluargamu atas dirimu ada hak. Oleh itu berpuasalah pada bulan Ramadhan dan yang mengikutinya (enam hari dalam bulan Syawal), dan pada setiap hari Rabu dan Khamis, maka anda sungguh telah (mendapat pahala) puasa sepanjang tahun dan anda juga telah berbuka." (Riwayat Abu Dawud, al-Nasai dan al-Turmuzi)
                        Daripada Anas bin Malik r.a. bahawa beliau telah mendengar Rasullullah s.a.w. bersabda bermaksud: Sesiapa berpuasa pada hari Rabu, Khamis dan Jumaat, nescaya Allah s.w.t.membina untuknya sebuah istana disyurga daripada permata, yaqut dan zabarzad dan dicatat baginya bebas dari api neraka>" (Riwayat al-Tabrani)
                        Menerusi riwayat daripada Ibnu Umar r.a., Nabi Muhammad s.a.w. bersabda yang bermaksud: "Sesiapa berpuasa pada hari Rabu, Khamis dan Jumaat, kemudian bersedekah pada hari Jumaat sedikit atau banyak, nescaya diampunkan semua dosanya hingga menjadi seperti bayi yang baru dilahirkan oleh ibunya, bersih daripada segala dosa." (Dikeluarkan oleh al-Tabrani)
9.    Puasa pada hari Putih (13,14 dan 15 bulan Islam)
                        Diriwayatkan daripada Jarir r.a. daripada Nabi Muhammad s.a.w. yang bermaksud: "Berpuasa tiga hari pada setiap bulan adalah puasa sepanjang tahun iaitu puasa pada hari-hari putih - pada hari 13,14 dan 15 (bulan Qamariyah)." (Riwayat al-Nasai dengan sanad yang sohih)
10.   Puasa tiga hari pada setiap bulan
                       Diriwayatkan oleh Muslim daripada Abi Qatadah, bahawasanya Baginda Rasullullah s.a.w. bersabda maksudnya: "Puasa tiga hari pada setiap bulan, Ramadhan ke Ramadhan itulah puasa sepanjang masa."
                        Mengenai berpuasa tiga hari pada setiap bulan, ada beberapa pendapat Ulama. Antaranya dikatakan puasa tiga hari itu ialah puasa pada 13,14 dan 15. Inilah pendapat kebanyakkan Ulama, antara lain Umar, Ibnu Mas'ud, Abu Zar, al-Syafi'i, Abu Hanifah, Ahmad dan Ishaq.
                        Sementara al-Nakha'i berpendapat ialah puasa tiga hari pada akhir bulan.
11.    Puasa selang-seli (sehari puasa sehari tidak)
                        Hadith daripada Abdullah bin 'Amru ibnu al-'As r.a. bahawasanya Nabi Muhammad s.a.w. bersabda yang bermaksud: "Telah sampai berita kepadaku bahawa anda berpuasa pada waktu siang dan berjaga (kerana beribadah) waktu malam. Jangan buat demikian kerana untuk jasadmu atas dirimu ada habuan, untuk matamu atas dirimu ada habuan dan untuk isterimu ada habuan. Puasalah dan berbukalah. Puasa tiga hari pada setiap bulan, maka dengan demikian anda mendapat pahala sepanjang tahun." Aku berkata: " Wahai Rasullullah, aku mempunyai kekuatan (keupayaan untuk berpuasa). Sabda Baginda Rasullullah s.a.w. "Maka berpuasalah puasa NabiDaud a.s. iaitu berpuasalah sehari dan berbuka sehari." (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)
                        Daripada Abdullah bin 'Amru ibnu al'As katanya, telah bersabda Rasullullah sa.w. bermaksud: "Puasa yang paling disukai oleh Allah s.w.t. ialah puasa Nabi Daud dan solat yang paling disukai Allah s.w.t. ialah solat Nabi Daud, baginda tidur separuh malam dan bangun beribadah sepertiga malam dan tidur seperempat malam dan baginda berpuasa sehari dan berbuka sehari." (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)
PERINGATAN
1.    Dalam mencari pahala puasa sunnat, janga tersalah hari-hari yang diharamkan berpuasa iaitu:
  • TANGGAL 1 SYAWAL (HARI RAYA AIDIL FITRI)
  • 10 ZULHIJJAH (HARI RAYA AIDIL ADHA)HARI-HARI TASYRIQ: 11, 12 DAN 13 ZULHIJJAH
  • HARI SYAK MUNGKIN HARI MULA BERPUASA (30 SYA'ABAN)
  • SELEPAS 15 SYA'ABAN JIKA BUKAN PUASA QADHA ATAU NAZAR ATAU TIADA HUBUNGAN DENGAN PUASA PADA HARI SEBELUMNYA, ATAU BUKAN HARI YANG BIASA BERPUASA
  • PUASA SUNNAT BAGI WANITA TANPA IZIN SUAMI (JIKA SUAMI BERMUKIM YAKNI TAK MUSAFIR ATAU BERPERGIAN JAUH)
2.    JANGAN PULA BERPUASA PADA HARI-HARI YANG DIMAKRUHKAN:
  • PUASA ORANG YANG SAKIT BERSANGATAN
  • PUASA ORANG YANG SANGAT TUA
  • PUASA WANITA YANG HAMIL
  • PUASA ORANG YANG MUSAFIR
  • PUASA PADA HARI 'ARAFAH BAGI ORANG YANG MENGERJAKAN HAJI
  • PUASA PADA HARI SABTU SAHAJA (DITUNGGALKAN)
  • PUASA PADA HARI JUMAAT SAHAJA (DITUNGGALKAN)
  • PUASA ASALNYA SUNNAT DIKERJAKAN OLEH ORANG YANG MENANGGUNG PUASA QADHA
  • PUASA SEPANJANG TAHUN (SEPANJANG MASA)
3.    ORANG YANG MENGERJAKAN PUASA WAJIB DIKEHENDAKI BERNIAT PUASA PADA WAKTU MALAM. ADAPUN PUASA SUNNAT BOLEH BERNIAT PADA PAGI HARI SEBELUM TERGELINCIR MATAHARI (BELUM MASUK WAKTU ZUHUR) DENGAN SYARAT BELUM MELAKUKAN PERKARA-PERKARA YANG MEMBATALKAN PUASA
4.    NIAT PUASA TIDAK SEMESTINYA DENGAN MELAFAZKAN DALAM BAHASA ARAB, MEMADAI MELINTASKAN DIDALAM HATI DENGAN APA-APA  JUGA BAHASA YANG KITA FAHAMI, IAITU BAHAWA KITA HENDAK MELAKUKAN PUASA (SEBUT JENIS PUASANYA) PADA HARI ESOK (JIKA NIAT PADA WAKTU MALAM) ATAU PADA HARI INI (JIKA BERNIAT PADA WAKTU DINIHARI ATAU WAKTU SAHUR ATAU PADA SEBELAH PAGI SELEPAS SUBUH JIKA PUASA SUNNAT)

credits to http://tanbihul_ghafilin.tripod.com/fadhilatpuasawajibdansunnat.htm kerana perkongsian yg penuh makna....

Saturday, October 29, 2011

Jom picnic!!!!!

Cuti yg ade xdiabeskan begitu saja.....So, jom kte wat xtvt yg berfaedah.... Memandangkan rmai berstuju utk g picnic, maka jadi jugalah kami berpicnic 23 Oktober 2011 yg lalu (ceyh, mcm nak wat laporan sukan tahunan lak ase..hehehhee)...
Memang best sakan men air, bakar ayam n ikan yg fresh..huhuhu...seronok coz dah lme x g picnic dgn family rmai2...tp kurang seronok coz my beloved sister n brother, kak long n abang long xdpt nak join kami sbab keletihan membersihkan rumah baru...baru pindah la katekan..hehehe.....
So, ibu aku ajak gak la mmber2 rapat die join....yg best last minit sepupu aku pon join walau lewat ckit die tbe d tempat kejadian......Nak cter pnjang lebar pon dah xde idea nak menaip, so lets straight 2 da sweet moments there....

Abah as leader.....

Yap, bajet hero malaya ler tewww!!!!

Baju ijau yg dudok 2 is my close cousin....

my little close cousin..yg blakang 2 yek..hehehe...
Njoy sakan smpai merah mata mase balik umah...

Tangan ibu yang busy membakar ikan...hehehe...
kami tukang makan jew....
tapi part ayam, aku jd tukang bakarnye...huhuhu

Bese la, dak kecik mmg sakan ler....

Mereka lagi!!!!

Diorang jugak!!! huhuhu....
Xpe, mmg datang tukang amek gambo kan...hik3


Dah xde orang maek gambo...
Pose sendiri, snap sendiri....hehehehe

Kereta2 yg join picnic ni.....

Jejaka2 hot la knon...except abah yg berbaju itam..hehehe

Amek gambo sendiri ag...huhuhu...
Muka control sejuk lepas berendam....hehehe

Ibu!!!! Wat pe 2???? hehehe

Indahnye zaman kanak-kanak!!!!!

Makan laju...bakar malas!!!!! 

Bersama Kak Illa..... She is very friendly....

Sesi bergambar selepas mandi manda sebelum pulang...hehehe....

Diapit 4 jejaka.....

My cousins - Yap (bju coklat) n Wan (bju maroon)

Posing ler dlu b4 balik...hehehehe

Nak gak dak ni berposing....huhuhu

Posing ag...huhuhu


Memang dah lme xabeskan mase rmai2 cam ni...tp klu kak long n abang long dpt join kami, mesti ag best...=(
Tapi xpe la, nak wat cmne..maybe next time.....hehehehe.......
On da way balik, jap je nak sampai umah coz racing...huhuhu...berlumba2 masing-masing nak ke depan...huhuhu.....nenek aku smpai bising2 dok dalam van...hehehe...tapi last2 diam je die...huhuhu...
Njoy time with family.......lupekan sebentar keserabutan yg ada....heheheh......

Setelah sekian lama

Wah3!!!! Tajuk post bukan men gempak ag ble dibaca....huhuhu.....
Ok la, straight to the basic point, sebenarnya saje je nak bercerita yg aku dah lme x menjalankan xtvt edit blog, ni sume disebabkan broadband yg disekat penggunaannya....hak3!!! padan muke kan???? klu tidak, on9 je 24jam...heheheheheheeeeeee...tersengih aku sambil menaip coz sedar perbuatan aku...huhu...

Actually 2 je point nak disampaikan setakat ni.....de point len kte cter dalam post len ek...coz kesesuaian dgn tajuk perlu diambil kire...hahahaha....

Sunday, October 16, 2011

Salah ke perempuan beremosi????

Klu nak bercerita masalah emosi xstabil sang wanita ni, mmg xkan abes.... Ada je xkna.... korang bernama lelaki mesti sokong statement aku, kan3???? Ye, aku tau korang akan sokong.....xkisah la sokong ke x..... tapi 4 all da information utk insan bernama lelaki, perempuan ni aty die lembut mudah tersentuh even die 2 nampak keras tahap gaban mcm aty batu pon...Klu dah name wanita@ perempuan, die memang lembut..... Nak perhatian kononnya...... Thats da most big problem pd wanita..... Korang nak perhatian, de ke lelaki nak bagi full attention 2 u all...diorang pon nek menyampah kot klu nak beremosi je...ceyh!!!! klu lelaki-lelaki kat luar baca post berani aku ni, msti kutuk aku sbab aku ni wanita tapi cakap mcm 2 lak pasal wanita..... aku xde niat nak kutuk wanita, tapi memang itulah kenyataan pd insan bergelar wanita....... Nak perhatian n de orang nak dengar masalah die.... Pendam-pendam pon die nak gak luah...Hanya insan terpilih la tempat die luahkan.... bila xterluah emosi jadi xstabil.. kadang2 perempuan ni saje je nak emosi, tarik perhatian la knon...tapi yg kesiannya, langsung orang xperasan yg die nak tarik perhatian orang especially orang yg tersayang...Baru padan muka kau jahhh!!! hahaha....

Ok, aku pon dah mengarut ntah ape2 k....Ni cara aku nak meluahkan selain meratap kesilapan diri sendirian..... Medium terbaik selain Allah sebagai tempat mengadu....daripada wat keje bodoh n gila.....


Wednesday, October 12, 2011

Excited terlebih

Ye, aku akui la aku x sebaik kawan-kawan aku......Aku garang, suke marah2, tengking sane tengking sini.....klu bab excited, mmg aku selalu excited...... Aku suke benda 2 so xsalah kalau aku nak xcited..... Sorry la kalau korang memang xsuke...... Mungkin aku ter'over' excited pd satu2 bnda...bukan taksub tapi just suke-suke.... Aku xkisah la orang nak cakap ape, nak kate ape....Persepsi masing2.... Aku just sdey ckit ler..

Ye, aku sedih sebab korang nampak aku memang terima je kutukan yg dilemparkan.....tapi ade korang pernah tanya aku..... janna ok??? janna xpe ke??? Xpe la....pe pon korang nak kate aku memang xkisah.....Aku terime dgn aty terbuka sbab aku tahu mgkin ade silap aku....

Sorry 4 being too excited ye kengkawan...... Aku cube xtunjuk la pas ni yg aku excited pd sesuatu benda....Bior aku je yg memang TAKSUB pd something..... Sebab aku suke... Aku eppy.... Lantak la korang xsuke...... Maaf la, dah lame x terase aty coz aku jenis xkisah pe orang nak kate...... Tapi kali ni dah banyak kali n kali ni ntah kali ke berapa aku dilontarkan cakap2 mcm 2....

 So, janna.......lantak la pe orang nak kate..... Being yourself..... Ok, fine!!!!! Ade aku kisah kalau korang xsuke.... Sori la klu korang rasa aku kasar kali ni..... Lembut pon, aku kna gak.....pe persepsi korang pon, aku xleh nak kate pe2.... Korang tetap dengan pendapat korang.... So, teruskan....... Pe korang nak kate, nak cakap, nak bisik, nak jerit, nak pe pon.....  I DONT CARE..... aku tetap akan teruskan!!!!!

Mungkin xseteruk ni kot..... hahaha..

Tuesday, October 11, 2011

Is it a problem????


Is it a big problem????
 Memang sukar la klu asyik memendam rasa.....
Sakit aty sendiri tanggung, sendiri sedih, sendiri rasa, sendiri selesai....
Sebab susah la nak share dgn org....
Bior la orang tengok kite ok, cam xde masalah.... 
Tapi kadang-kadang, ada jugak insan terpilih yang menjadi pendengar setia mendengar masalah yg kita hadapi......

Bila dapat bercerita, kadang rasa epy dan lega....
Especially yg banyak cakap (macam aku ke??? hahaha..)
Orang nampak bagi mereka yang banyak cakap ni, macam xde masalah yang dihadapi....
Tapi sebenarnya mereka lah yang bermasalah sebab kadang-kadang xtau itu masalah atau ape....
Kes ni boleh disamakan dengan orang yang selalu bagi nasihat pada orang lain, kre macam motivator la....... die nasihat orang len boleh, tapi ble die menghadapi benda yang sama, mereka sendiri xleh nak nasihat diri sendiri...
Aku xcakap n point pada sape2..just my opinion coz I myself is one of the person like that.....
Nak tolong fikir penyelesaian masalah orang boleh.... Tapi bila kna batang idung sendiri, amek kau.... Terdiam seribu bahasa......
Well, lain orang lain caranya......
Persepsi korang tentang ape aku tulis juga mgkin berbeza....
So, thats my opinion.....

Monday, October 10, 2011

A little bit worry...

Aku xtau nak luah pada sape.....Sape yg nak dgr.....Nak ckp kat family, aku takot diorg pon turut same risau, korang tau la org tua ni mudah risau n fikir advance dari kte....Aku memang xgemar nak risaukan family....everything is on my shoulder......on my behalf......Aku xnak n harap xkan pernah nak menyusahkan mereka coz dah terlalu banyak perkara yang mereka lalui...Aku nak mereka sentiasa epy....I love them so much..... Klu leh setiap bnda aku wat utk diorg especially wat Tok n Ma yang sememangnya dah terlalu banyak berkorban utk membesarkan aku hingga aku dah besar pnjang cam ni......

Memang aku akui aku memang agak degil dalam kalangan cucu-cucu yang nenek aku jaga.... tapi degil aku xpernah menyusahkan die....xpernah terdetik nak tengok diorg bersedih.....Sume yg aku wat nak tgk diorg gembira....... Everything for them......Thanx la kat blog ni coz aku boleh luahkan apa saja yang xterluah selama ni.....Aku ada media utk lepaskan tekanan, release tension.......sebab aku sendiri xtau cara mana ag sesuai utk aku luahkan...... Masalah dtg silih berganti, tapi insan yg menghadapinya adalah insan yang sama.....yg ntah sampai bila kekuatannya disalurkan utk terus bertahan.....Dan aku mohon kekuatanku dipanjangkan utk melawan setiap pe yg terjadi....Amin Ya Rabb....PadaMu ku memohon, moge semuanya selamat dan terpelihara dari mara bahaya!!!! Amin Ya Rabb....

I only had them....

Aku dan kak long.....

Along n angah

giler2 pengantin!!! (pengantin ler sgt...kah3)


Andai ade peluang utk aku bahagiakan mereka...izinkanlah Ya Allah!!!!!

Boleh ke???? @____@

Exam....UAK.....study......preparation.....revision.....
Sume bermain dalam kotak fikiran...ane satu nak fokus...Ni la yg bese terjadi ble saat2 semester bakal berakhir......Peperiksaan 2 dah mnjadi satu kewajipan kepada sume yg belajar......Time utk uji semula ape yg dah dipelajari......

So, now!!!bukan mase berpeleseran ag....time utk fokus dah pon tiba.....hahaha....time gelak n bersuke-ria perlu dihentikan buat sementara waktu.....Tapi boleh ke????hahaha.... This semester, I should sit for 4 papers.....so, mase perlu diubah, jadual perlu disusun.......Nak ke xnak je cik janna....

Ok, kte tgk je la..pe cik janna kte ni wat utk atasi time puncak dalam setiap semester....... Wish me all da best in my journey of life...... Berdoa dan terus berdoa...kerana pengharapan kepada Nya adalah lebih utama.....

Friday, October 7, 2011

Ganjaran kpd diri.....

Ok!!! Firstly, alhamdulillah........Aku excited sgt2 skang coz da last eseimen have been submitted today...hehehehe...So, njoy ler b4 bermula utk study n test.... Utk menggembirakan dan memberi ganjaran pd diri aku yg dah penat n dah lme x g jalan2, sok (8/10/2011) aku nak g la teman my lovely rumate ke Cameron Highlands......untong la die, bf nak ajak g jalan2...hehehe....mine???? hahahaha......Em, no komen....pe2 la kan....bukan 2 yg aku nak cter, tapi just nak cter yg aku sgt seronok..xmau sdey2..hehhee....hope dapat ler hirup udara segar kat Cameron nnt kan...

I love nature...So that is why Im excited 2 go there....free from kebosanan dan timbunan buku2 dan masalah yg melanda diri kerdil ni......Sebab balik je dr Cameron, bertimbun aku kna fikir ag......There should be the time we spend for ourself.......beri ganjaran sbab diri kte dah terlalu banyak menghadapi perkara yg mungkin membosankan, menyedihkan, membebankan, memenatkan, meletihkan atau mungkin  kesulitan yang tak dapat kte elak.... Give yourself time to rest la maksudnya...hehehhee....

Ok la, dapat berehat cm ni mmg best...tp bosan pon de gak....Tapi sementara dalam kebosanan aku wat la keje2 yg patot.... pe keje yg patot aku??? hahahahaha..... Aku edit gambo, tgk gambo2 lame, edit blog, post kat blog, berfb semestinya xlupe men game........
Aku skang xcited men Need for Speed.... its about racing..huhuhu....Aku memang dah lme mencari game cam ni......sukeeeee sgt2.....release my stress.....rasa aku yg drive tol2 even lesen memang xde ag..hahhaa....

Ni pon rest jap sambil mengunyah coklat...hehhee...Jap ag nak continue ag, mmg addicted dah ni.....So, memandangkan mase berehat dah hampir tamat, aku nak grak lu ler......My story continues cause it does not end here...... kecuali sudah sampai masenye aku dijemput olehNya......sape tahu kan???kan3???

Ok!!!pe2 pon.... Kte enjoy...hahaha....

Wednesday, October 5, 2011

Susah untuk dimengerti

I hate you but I do love U..............

Haish!!!berat gak cmni ek???
hehehe..ntah la..aku pon susah nak cakap..
Sebab sememangnya perasaan ini memang sukar untuk diterjemah.......
Walau perit tapi ia tetap ditelan kerna ia perlu ditempuhi...
So, whether its ok or not....life must go on...

Sememangnya perasaan sendiri pon sukar untuk dimngertikan...
Pandai2 la orang len menterjemah pe yang tersurat atau tersurat...
Just wait until I can wait......

Monday, October 3, 2011

Jadi la diri anda..


Ye, sape pon yang anda mahu jadi atau anda fikirkan.....terimalah kenyataan bahawa anda adalah diri ANDA....terima kenyataan dan redha....
aik???apsal lak ttbe je janna wat ayat sdey ptg2 ari ni???hehehe....emosi terganggu sbab kepenatan melalui xtvt2 rutin.....

Actually, cik janna kte ni de problem ckit ler.....Pe die???? Huh!! Sape nak tau...angkat tgn ckit.....hahahhaa...sape nak angkat tgn utk kau janna....org  bukn knal ko pon..huhu...
ok2!!!fine!!! xpe2...sdar diri ni sape kan.......=(

Continue cter td....
Your level of confidence is down!!!!thats da big problem. Sbab masalah kte yg paling bsar adalah diri kte sndiri..Apa yg kte fikir adalah apa yg akan jadi. Kte yg menentukan sape diri kte....  Eleh!!!kau berckap mcm sume tau...hahaha...

Ok la.....camne nak hadapi masalah ni ek...Masalah dalaman gak ni....adakah janna sakit jiwa??? Oh, no!!!!  Rasa down ble fikirkan org len yg lbh dr diri die. Thats da problem..... Ntah la....Sukar dimengerti perasaan ni sbnarnya............

Ble de org lebih dr die, ilang ler fokus 2.....Anyone outside can help me!!!!!!

Nak tulis pos pon dah xde smgt......Someone has come across my mind and take my confidence away right now.....Who is he/she???? 
 I dont know......I just think she has more than me....Thats is why Janna is like this Now.........

Sukarnya mncari keyakinan di kala anda merasa diri anda xsetaraf org lain???? Em, de sape2 nak tlg Janna settle problem ni???? Please do help me......... 

Now: Im still searching for da best answer.....How to make me calm??? How 2 make me strong??? How 2 throw away this feeling coz I do hate this feeling whenever it comes across my mind......... I dont know how???? 


Sambil melayan perasaan yg ntah ape2 tu....mntak belas ihsan encik google...


Xde la level confidence aku down smpai tahap mcm ni..huhuhu..
Haru biru lak jdnye....

Mencari keyakinan dalam diri....

Is it the problem????

Sunday, October 2, 2011

who????

I have story that I kept in myself.....
I dont know who I want 2 share....
want 2 listen....
want 2 keep it secret...
so!!!I kept it myself......

who should I tell???
who want 2 listen???
r they listen or just ignore???
or maybe laugh???
thats why Im afraid!!!
so!!!I kept it myself.....tightly....

Saturday, October 1, 2011

Nak wat cmne.....

Mood sdey coz kna tggal n xdpt nak join klasmates aku g jln2 kat cameron highlands.....=(
kerana tanggungjawab, aku terpaksa balik utk tolong kak long aku kmas brg2 die yg akan berpindah...
walaupon sdey mmg la ade, tp aku bersyukur coz dpt bantu kak long aku......
sbab i love kak long so much.....
aku bersyukur dpt tunaikan tugas n tanggungjawab serta ade saat insan2 aku sayang memerlukan aku...
bukan aku nak cakap pe la, asal kerja2 berat mmg aku gak yg ade...hahaha
mmg dari kcik mcm 2....
oooppsss!!!!astagfirullah, ni bukan riak ek....jgn salah tafsir....hehehehe

sdikit imbasan zmn2 muda...hahaa....mcm tua sgt..huhu..
byk keje kat umah aku yg wat.....cer korang sume fikirkan sbntar......
dalam family yg sumenye pmpuan, sape yg perlu bertndak jd lelaki????? cer ckp!!!!
k fine, aku wat la...aku xkisah coz aku suke xtvt lasak2 ni...
           - panjat pokok,
           - tukar n baiki lampu yg terbakar (padahal try n error je...),
           - ternak ayam (segala keperluan ayam aku sdiakan except duit nak beli
              makanan la, xkeje   lagi kan...hahahhaa),
           - siram pokok (yg ni keje kak ngah aku yg byk, aku just tlg sambung
              getah paip je..huhu),
           - bertukang lantai umah tercabut
           - n de la keje2 yg mgkin aku lupe dah....

huh, b4 terlupe...korg bayangkan panjat pokok nak tebang pokok nangka bercabang sbab ganggu kawasan pon aku kna panjat... n tebang....(ni de cter kelakar, nnt de kesempatan aku cter dlm post len..hahahaha)
tp bab ke kdai mmg aku paling xsuke...except nek basikal keliling kampung......
byk gak cter ek, nnt la kte cter dlm len post je la..
hahahaha..klu aku ingt n imbas smule..mmg klakar...
tgn ni dah xde makna calar or luka....dah adapt n bese dah......
eh2..nak cter2 or imbas kisah mse kcik2 len post la....
dah lari topik ni..huhuu
ni nak cter kesedihan ditinggalkan mmber2 atau nak imbas kisah idop....
hahahahahahahahaha....ok2, continue cter kesedihan ditinggalkan....

best la klasmtes aku g percutian bajet...hehehe
untonglaaaaaa korang!!!!!!
aku xde la kisah sgt...
tp de la gram gak...hahaha....
korg jgn kisah kat aku ni.....
bese la, org kna tggal emosi kurang stabil ckit..huhuhuhuhuhu

tapi the other side lak, aku sgt bersyukur..
aku ada saat insan2 aku syg perlukan aku...
idop aku xde makna klu xdpt bantu org especially mereka yg aku sayang....
mereka yg mmberi nilai dlm khidupan aku......

xpe la korang!!!!
aku mmg sdey la ckit..tp dah ok pon....
sbab aku dapat siapkan keje umah (eseimen) yg bertimbun n urgent perlu disiapkan, 
dan xlupe dapat bantu kak long aku pindah umah n kmas brg2 die...
Alhamdulillah.......sbab aku balik kali ni pon lom tentu dapat balik ag...
sape tau kan, umo xpnjg.....
neway, im hepy with my life....