Wednesday, March 30, 2011

Kasihnya Ibu membawa ke syurga, Kasihny ayah membawa bahagia...

ttbe mlm yg hening msh dlm suasana eseimen yg bertimbun2, aku terklik la satu artikel atau cerpen kat iluvislam ni....tjuk die "diari sang ayah"....yup, after the moment bace artikel 2, trus dtg satu perasaan gram n marah pd sang anak yg wat mak n ayah diorang mcm 2....xde ke perasaan belas pd kedua ibu bapa????walau kte mgkin berada di pihak yg kurang ksih syg, aku mgkin leh consider...tp sejahat mana n seteruk ane pon mereka....wajib kte taati selagi ia xbercanggah dgn kewajipan kte.....walau kte pernah dibuang tanpa palingan belas or kasih syg, tp jgn la ade bnci dlm jiwa kte terhdp mereka.......

bnci n dendam hanya akn merosakkan idop kte kerna dgn adenye perasaan cm 2 dlm aty kte, kte akn jd letih n penat.....kerna ia mnuntut kte utk sntiasa berfkir akn keburukan yg die lakukan.....kasihkan ibu sygkan ayah....xde ke belas terhadap mereka????masyaAllah.....xde ke rse syg ckit pon smpai sanggup wat kat mak n ayh kte spt mereka bukn org yg begitu pntg dlm hidop kte..tanpa mereka kte xkan berada di mana kte berada skang......bagi mereka yg masih ada ibu n ayh..hargailah mereka slagi anda mampu mghargai mereka kerna bile mereka dijempot olehNya...kte xkan dpt memutarkan smule mse bersama.....

bersyukur kerna kte dikurniai anugerah itu...anugerah kedua ibu bapa..anggap ia sbg anugerah n nikmat yg perlu kte hargai, syukuri dan juga disayangi......mgkin aku sdikit emosional ble terbace artikel atau cerpen 2 coz nseb aku agak berbeza dgn nseb org lain....tp aku sgt bersyukur kerna nseb aku mgkin lbh baik drpd nseb org2 yg xsenasib dgn ku....Alhamdulillah, walau xpernh sekelumit syg ayh itu aku trima dlm lmbaran memori idop ini, tp aku msh ade nenek, mak, ibu, kak long n sdara2 yg sgt mghargai kewujudan aku....

aku tahu aku bukn anak yg slalu ikot ckp kluarga kerna aku jnis yg dgil...tp skurang2 nya aku msh ade aty n perasaan utk wat teruk2 pd mereka...tanpa mereka, aku xde kekuatan utk menjalani hidop ini.....Alhamdulillah dan syukur ats anugerah ini Ya Allah....
aku sayu saat memikirkan de anak yg buang or anta ibu bapa ke umah org tua2.....lupekah mereka jasa ibu n ayah?????masyaAllah, aku berkata2 utk ingatan diri ini yg serba kekurangan dan juga wat rakan2 yg mgkin kdg2 alpa....sayangilah kedua ibu bapa anda slagi mereka masih bernyawa, kerna andai mereka pergi, tiada yg dpt menggantikannya.........

Sayangi dan hargai mereka....

doa mengiringi kedua ibu bapa kte......walau di mana mereka....doa anak yg soleh mampu melindungi mereka......


* wat ma, acik akui acik bukn anak yg baik utk ma...tp acik sntiasa cuba utk tidak melukakan perasaanmu, Ma......walau sekeras ane pon acik, acik cuba utk tidak meninggi suara pd ma skang, sbab mse kcik mmg acik akui, acik slalu wat ma riso, wat ma nangis n wat ma trase.......maafkan semua kesilapan acik kerna hayat ini xtau ble akan dijemput.......acik cuba utk mnjadi anak solehah utk ma kerna hanya acik yg ada utk mnyelamatkan ma....acik kdg2 tersilap......maafkan acik......maafkan acik ma..........................

Thursday, March 24, 2011

Beringatlah!!!!!

fuh.....ni bru de mse jap utk mnyambung pncritaan khidupan aku....ble bz cam ni..ttbe aku terfkir:


          “Rebutlah lima perkara sebelum datang lima perkara lain, yaitu masa muda engkau sebelum datangnya hari tua, masa sehat engkau sebelum dilanda sakit, masa kaya engkau sebelum masa miskinmu, masa lapang engkau sebelum datangnya waktu sibuk, dan masa hidup engkau sebelum datangnya saat kematian.” (Hadith Riwayat Muslim dan Tirmizi dari Amru bin Maimun r.a.)


mmg terlalu byk mse lapang aku....leh tdo ptg la, men game kat my lovly lappy, tgk movie xkisah la online ke atau amek dgn mmber2......terlalu byk mse aku terluang smpai xtau nk wat pe2..hahaha..kini mse bz aku tibe ag....mmg pnat tp aku sdar, aku sndiri yg xnak n xreti nak amek inisiatif guna mse yg ade utk wat sume keje2 yg prlu.....drpd mlepak ber'fb' memanjang kan..bek aku setel all my work..tp ble nak anta la aku de idea nak setel sume 2...huhuhuhu..thats me....malu nk ngaku tp itu la klemahan yg aku sndiri xmampu nak upgrade diri ni ag.....
ble lcturer soh anta, mule la lmbt tdo berjaga nk setel keje......so, kualiti keje ntah ke ane..yg pntg siap je.......

*hahaha......sdar diri xpe la kan....yup!!!i know that...tp bese r....hehehe...

* got 2 go 2 settle all my works......hehehe....take time utk berubah...tp ble msenye ntah ble.....(terfikir dan berfikir: pernahkan Allah perlukan mse utk bagi pahala pd kte?????wallahualam...)




aku juga bukn insan sempurna.............

Thursday, March 17, 2011

semalam yang berlalu

wah, buke mata dh tibe ari ni.....pe cer dgn smlm yg berlalu??????syukur alhamdulillah dipanjatkan kepada Maha Pencipta kerna masih mmberi peluang bernafas memnjam segala banyak nikmat yang sementara ini......
mmg semalam yang berlalu berganti dgn hari ini yang ntah ape yg bakal menjengah......tp kudrat dikuatkan utk meneruskan sisa hidop ini.........

wah, mukadimah cam sedey je....saje je..hehehe......actually terlalu byk cter nk dituliskan kat cnie.....kte g satu persatu setelah dirumuskan keseluruhannya.....:
1. Pengalaman Berasaskan Sekolah (PBS)
- ini kali ke-3 aku brsama batch aku kuar PBS. kali ni aku wat PBS kat SK Fakeh Abd. Samad Bt. 8 Kuantan. aku wat dgn my luvly rumate, Ain. mmg sgt kelakar la asenye PBS kali ni.....bahaya utk aku coretkan d cnie..hahahaha.......xprnh ag aku wat cm ni..tp kali ni la ia terjadi...hahaha...ape yg terjadi hanya rhsia aku n Ain.......pe2 pon, ckgu2 die sgt happy-go-lucky........hampir2 jatuh aty kat sorg ustaz ni...pergh, 1st tgk dh mampu meruntun hati beb......tp aku wat ignore je.....bese r 2.....em, tgglkan kisah 2, kte fokus kat dak2 kat sek ni..mmg diorg ni ok (mmg la, aku g sesi pg darjah 4-6)....yg paling kelakar, mse last day nk amek gmbar...amboi, berebut2 diorg..kami ni jln kat kaki lima dh ase cam model....hahahaha......sntiasa diperhati...(wah3, ayt baejt lak kuar.....heeeeee)...

2. Cuti- cuti Malaysia
- cuti kali ni mmg sgt memenatkan tp mmg best gler...aku ikot la ibu (my aunty) g blik perak kat umah mother-in-law die, mmg jln2 ct sek....planningnye just nak blik perak je..tup2, smpai la kami lak ke penang.....wah, sakan berjalan...mandi kat Pantai Shamrock kat Feringgi...wah, merase la naik jambatan Pulau Pinang.....g men bowling kat Megamall Pinang....dh la ni first time men, at least x la tercorot..hahahha...no. 4 orait la...hehehehe......shopping bju pon kat c2.....dpt gak pluang g kat pameran dinotrek kat Jusco Taman Perda....pergh, mmg syok la....walau singkat ase xnak kuar...hehehe....
on da way back, abah singgah Cameron Highlands....just singgah jap je tanpa sempat nak jalan2 coz perjalanan masih jauh..ni percubaan pertama nk lalu jln ni blik dr perak ke ktn...rmai kate jimat mase...tp aku n fmily ase la, ag jauh...bukn jimat mse tp tmbah mase.....never lalu c2 ag la pas ni...hehehehe....tp sempat la beli2 ckit brg2...tp xseberapa..just grab n pay....xlme pon memeilih...but i like shopping!!!hehehhee...ane ckop mse klu sekejap2 ni........next time i will be there...hahaha....insyaAllah.....

ape yg aku xleh lupe adalah mse on da way...de perkara yg pling mengejutkan aku..sesuatu yg langsung x  aku jangkan berlaku...waduh3, parah asenye........tp xmampu utk aku luahkan kat cnie...ckop la skadar lontarannya terpantul semule pd aku......hanya aku yg tau.......hahaha...saje wat persoalan......korg nak bace ke x..it always depends on you....aku dgn cara aku..........

k la, stelah lme x menulis..ni la cter aku....ni pon dh diringkaskan..byk yg ditapis utk menjage sensitiviti byk pihak.......so, i will end here.......c u all soon.....

*any related picture will be add soon..hahaha...(gara2 malas nk upload...)

Saturday, March 5, 2011

Insan Biasa

layakkah aku utk memilih???????sape aku???tp salahkah aku menolak????aku juga manusia biasa yg punya aty n naluri tp bukn begini.......maafkan aku kerna mungkin kelihatan kejam tp ketahuilah bahawa aku xnak mewujudkan satu kisah yg aku sndiri harap xkan berlaku..........aku rimas utk trus begini...puas aku elak utk tidak berlaku...tp sape aku????aku hanya biasa yg mampu menerima segala pmberianNya dgn tabah......aku harap aku akn tabah n cekal hadapi sgalanya......maaf kan aku sahabat kerna berlaku kejam...mmg aku tidak layak memilih...tp aku hanya mengelak dr disakiti atau menyekiti...biarlah kesakitan itu dirasai skrang dr berlnjutan hingga mnjadi luka yg xmampu diubati..............aku buknlah sape2 utk berkate 'tidak'...tp dr berkata 'ya' dan trus mnipu diri sndiri n org lain, that totally not me................

waduh2, mggu ni bercampur baur perasaan ni....aku dlm dilema...sumenye dtg bertalu2 tanpa aku sangka...aku hanay mampu mengelak tp yg len lak dtg...............mampukah aku melarikan diri sdangkan aku hanya mampu bertapak di situ tanpa melangkah meninggalkan mslh itu d situ...sumenye tetap sama........satu yg aku lari, 2 lak yg dtg menerpa......bagaiman????????aaaaaaaarrrrrgggggghhhhhh!!!im stress right now.....sape aku utk puaskan aty sume org..aku xmampu.....maafkan aku shbt kerna bertndak sedemikian, mgkin ia klihatan agak kejam tp ketahuilah sbabnya..aku punya alasan tersendiri utk mnjawabnya tp aku xmampu mnyatakan ape2 hanya "tidak".

++ ya Allah, berikanlah aku kekuatan utk meneruskan perjuanag yg aku sndiri xtau ble akn berhnti++

aku bukn sorang insan yg kejam tanpa langsung mahu memeikirkan perihal org lain...tp sbab terlalu memikirkan org la aku slalu bgini....................maafkan aku utk kesekian kalinya...........

Wednesday, March 2, 2011

HARAPAN

pernahkah anda mengharap pd sesuatu????msti byk kali kan....de mse kte terlalu mgharapkan sesuatu yg ntah akan muncul atau x....aku juga manusia biasa yg selalu melalui perkara2 yg mcm 2......sape la kte untuk mengetahui sesuatu 2 kecuali terbuke hijab olehNya........ye, mmg mcm2 akn kte rasa semasa dlm proses menanti...ye PENANTIAN SATU PENYIKSAAN....aku rimas utk terus begini juga letih utk trus begini...tp hanya kekuatan dan kecekalan mmbuatkan perjalanan dlm penantian ini lbh bermakna........

mmg la saat kte mmbiarkan masa berlalu semntara mgharapkan kemunculan sesuatu itu dgn pnuh pgharapan, kte juga perlu lebih bersedia saat ia xkan pernh muncul.... coz kemungkinan yg besar ia xkan pernh muncul spt yg kte harapkan adalah sesuatu yg x mustahil berlaku....aduh!!!mmg sgt mmbebankan......tp yg mmbebankan itulah yg mmbuatkan kte trus buat......nak seribu daya xnak seribu dalih...mungkin de yg bakal berkata2 demikian utk mmbalas serangan yg menujah diri.....tp smpai ble nak menunggu klu sudh de tanda2 ia xkan muncul.....tp bagaimana pula klu ada tnda2 ia bakal mncul, tp xtau masanya dgn tepat......aduh...tggu la slagi mampu.......klu x, mgkin langkah PASRAH adalah lbih baik kot......

++mampukah kte utk terus menggu sesuatu yg blom tntu kepastiannya walau ia berada betul2 depan mata?????++

* kutinggal persoalan utk dijawab oleh kalian kerna aku sndiri punya jawapan tesndiri......wallahualam......
- thanx wat 'sesuatu' yg mmbuatkan kte menunggu.....harap ia bakal mnjadi pasti...