Tuesday, February 22, 2011

Salah pendapat.........

ok, ni mslh yg slalu wujud kat ane2 pon........kali ni aku nak cter pasal kalsmates aku yg slalu berbeza pndapat...gaudh2 utk tegakkan pndapat masing2...org ni kate len, org yg satu ag kate len.....hah, then berdebat la...mmg bising.....

rini dak2 klas aku bertekak psl binatang dlm cter ninja boy yg digelar "hemo hemo"......de yg kate hemo hemo 2 adalah seekor kucing tp de gak yg kate anjing...so bertekak smapi mntak bantuan encik 'google'....

encik 'google image' lak paparkan imej kucing n de gak la atas ihsan pnulis blog2 rmai yg kate hemo hemo adalah kucing......so, skang aku msh mmbuat beberapa pncarian utk buktikan yg apakah hemo hemo 2 sbnrnya.....hikhikhik....2 la kwn2 aku....mcm2 aksi n gaya dpt dilihat n diperhatikan......mmg xpuas gelak kdg2 smpai trase sakit urat perut dok tahan gelak dgn aksi diorg............

* xpe, nnt aku pastikan dulu hemo hemo 2 ape...........
* thanx u all, korg mnceriakan idop aku!!!!LUV u ALL........

gambar2 skadar hiasan penguat jalan cerita...hehehe.....HEMO HEMO!!!!!!

ni la yg jd isu dlm kelas aku td......


Ninja Boy

aku suke gak layan cter ni....release tension tgk aksi diorg yg cute ni....


: : korang pon leh la bantu aku menjawab sama ada hemo hemo ni kucing ke anjing.....

Keadaan

kdg2 keadaan memaksa seseorang mnjadi apa yg x boleh seseorang itu jadi....keadaan juga membuatkan seseorang itu sukar mnjangkakan apa yang bakal berlaku seterusnya...keadaan kdg kala mengaburi pandangan mata....sesuatu keadaan yg terjadi memang kte xtahu ia akan berlaku, tp kte juga yg menentukan sesuatu itu utk ia terjadi.....

melalui pengalaman yg xberape tebal sgt ni n dlm proses mnimba ilmu, byk keadaan yg berlaku yg kdg2 buat aku jd rimas n sukar mnjawab.......kdg2 aku xmampu memonopoli keadaan itu utk dikawal.....antaranya:
- nak tegur kawan atau sahabat kte yang die 2 salah.......
- keadaan yg buat emosi kte terusik atau menggamit simpati kte tp kte xboleh mempamerkan simpati kte pd masa tersebut.
- keadaan yg memerlukan kte membuat keputusan pd masa itu juga...
- keadaan yg memerlukan kte mnyembunyikan keadaan sebenar utk mengelakkan sesuatu ag parah...
- keadaan di mana kte berada di antara dua pihak yg bertelagah yg kedua-duanya memerlukan bantuan kte utk menyelesaikannya....
- keadaan yang mana kte x bersalah tapi dipersalahkan....

*mungkin de ag keadaan2 yg runcing yg menguji tahap emosi kte.....


em, 2 antara keadaan2 yg mmg merunsingkan kte yg 100% mmenguji kesabaran serta kemampuan kte mengurus emosi kte.....ceyh, mntang2 la dh blajar psl pengurusan emosi...tp blajo tggi ane pon, tiap org tetap berbeza caranya utk mngawal emosi mereka.........cara masing2 la utk mntafsir dan menyelesaikan masalah utk handle keadaan2 tersebut......hope aku n kwn2 sume berjaya utk mnguruskan emosi masing2....chaiyok3.....

Sunday, February 20, 2011

Sabtu yang rajin......

em, bese la kan...ari2 cuti especially sabtu n ahad..aku n rumate akan bgn mmg la average kul 10 or 11 lbh ....tp pas solat subuh la kami tdo smule...hikhikhik....mmg xbrape snonoh.....tp itulah rutin klu mse ujung mggu especially mse xde eseimen...klu x, jgn arap la mak minah oi.......eseimen bertimbun2, ane de la ko nak tdo n bgn lewat, maka xsiap ler keje2 yg dh sdia bertimbun.......

k merujuk la pd tajuk entry kali ni.....agak rjin la this week.....aku dgn rumate ksyangan aku mmg bz berkemas..ane de kami rjin sgt cam ni...kre mmg sesuai dh wat calom menantu pilihan...hahaha....ke situ lak..k2, kmbali kte ke perbncgn asal ye....mmg nak jadi cter, abes la habuk2 xberani nak singgah n hinggap kat meja kami..hakhakhak....pekena febreze ag tau....mmg meletop la..hahahaha....berkilat meja......meja kosong n kemas tersusn segala buku n brg2 yg ada......ni bru sem 3 ijazah.....fail dh xmuat kat meja...hahahaha...klu dh abes aku xtau la nak ckp cmne.....kna bwk lori agaknya amek sgala brg2 cam buku n fail....2 bru cter bab fail2 n buku....xcter ag bju2.....hehehe...xpe la, len kali je kte buke cter 2 ye....

nak jd cter, abes sume bnda la aku nak sorok kan...coz xnak tgk la bnda cam fail n buku dpan mata...srabut wat penuh meja je..ganggu aku je..hehehhe......em, de la kes yg paling wat aku nak gelak sampai saat ni adalah aku g la gntung extension socket (alah, soket yg pjg n byk plug 2) kat board kat meja ni...mule2 ok la.....nmpk cam tahan n boleh digunakan dgn selamat...hehehe...aku pon epy coz cam kurang ckit bebanan n ruang pon jimat la kan....ok, everything gonna b ok n smoothly work.....tp ape yg mnyakitkan aty aku, ble nak tdo mlm 2, extension yg aku lekatkan n gntung kat board 2, jatuh beb....adoi.....punah n rosak program la..hehehe......mmg xleh la nk jimat ruang..hakhakhak...kmbali la pd asal letak atas meja gak...em, nak wat cmne....

kmas punyer kmas smpai tghari, mse 2 dh dkat kul 1...kahkahkah...mmg cipta rekod la kami kmas2 blik lme2..bese wat ane yg ptot je..pe yg asas je coz malas je kan...agpon mse xde...ni dh terlnjur dok goyang kaki stelah keje2 dibereskan, wat2 la rajin....wh, wat2 lak..mmg rajin k..hehehe....siap kmas mse 2 dh msuk zohor....ptg 2, punyer la letih knonnye, smpai tertdo tau pas solat....huhuhu..mcm kna wat keje tgh panas lak..eleh, aku tau korg msti pkir, ni alasan je semata2 padahal kuat tdo..em, lntak la pe pon...jnji aku dpt lena dibuai mimpi indah.......huhuhu........

*em, rajin2 kan la diri 2 berkemas ye...hehehehe...pesanan dr penaja.....


ni la antara brg2 yg dikemas.......



macam2 ada!!!!!



ni bru ckit....hehehe...wat bukti je...

Saturday, February 19, 2011

Segalanya.....

aku pasrah ape berlaku..aku redha dgn ketentuanMu....aku bukan lari dari mslah...tp aku cube mnyelesaikannya.....cuma mungkin dgn cara aku sendiri..............segalanya pilihanku.....Aku terpksa akur bahawa aku sgt kerdil dgn Ya Allah......aku cuba bertenang dan bersabar serta cekal mghadapi ujianMu....tp aku silap kerna aku xla sekuat yg rmai sangkakan......aku juga mnusia biasa yg sering diuji dan diuji.....sering punya rasa yg ingin dikotakan tp kdg2 xberdaya utk truskan pe yg aku impikan....impian kdg2 terkubur dan tak terlaksana..........aku kdg2 pura2 tabah utk trus mnjadi cekal di hadapan sume org..tp smpai ble kerna aku mnusia biasa yg punya tahap2 tertentu dalam idop ni.....cube utk kelihatan tabah n kuat..tp aku hanya mampu berselindung di sebalik wajah ini utk mnjadi kuat....dalam hati hanya Allah dan aku yg tahu.......

* Ya Allah, kuatkanlah aku, tabahkanlah aku...cekalkan hati ini dalam mghadapi ujian2 Mu pd ari2 mndtg....keredhaan dan keberkatan drMu yg aku impikan.......agar aku x tersasar di jalan yg lurus....agar aku sntiasa mngingatiMu Ya Allah.......

Thursday, February 17, 2011

Kenangan

Kenangan itu terlalu indah untuk diungkit juga terlalu bermakna untuk dilupakan begitu sahaja......ble diimbas membuat kutersenyum sendiri kerna kenangan itu menyimpan terlalu banyak memori yg indah dan istimewa buat tatapan jiwa yang merindu......masa berganti dan sangat pantas meninggalkan kenangan itu di situ tanpa mahu membawanya bersama ke masa depan, berlalu meninggalkan kenangan tersebut di tapak sama tanpa sebarang perubahan...ble diungkap dengan kata2, ia terlalu manis kedengaran di cuping telinga kerna lunak bicara mampu merubah ia mnjadi  sebuah penghadang antara yg benar dan muslihat.........
kenangan itu terlalu utuh utk disingkirkan mnjadi debu yg bakal hilang ditiup dan disapu angin petang yang mendamaikan pelusuk jiwa.....jiwa yg sirna dek kerna kenangan itu....kenangan itu terlalu manis utk dilupakan atau terhapus dek kerana peristiwa kini yg bakal menghapus kenangan semalam......



*nukilan bicara hati.....

Wednesday, February 16, 2011

Tak Mampu Disangkal



ape yg xmampu kte sangkal dlm idop ni mungkin byk...tp kat cnie n kali ni aku just nak ckp psl smthing yg aku rse kte sume akan rasainya....
ok straight 2 da point...biasanya dalam idop kte ni, kte akan lalui byk bnda yg menyakitkan..tp kebiasaannya ble kte fkirkan bnda itu mnyakitkan kte akn rasa sakitnya...btol x????simply says that, ble kte rasa bnda 2 sakit so kte akn rasa sakit.tp ble kte xfkir bnda 2 mnyakitkan, kte akn lalui idop ni mcm biasa.......ble terfkir2 sgt pon ia mampu mmberi effect atau kesan kat idop kte....cth mudah aku bg ble tgn atau jari kte de luka, kte akn rsa sakitnya ble kte terperasan yg jari kte luka, tp b4 2 klu kte xperasan yg jari kte luka, kte xkan rasa sakitnya sgt.....sama gak dgn luka kat aty.....ble dh dilukai, kte akn terasa lukanya...tp ble kte lupakan sementara, kte mungkin tak terasa sgt sakitnya...ble dingat2 dan slalu diimbas dlm memori, kte pasti akan rasa sakitnye menusuk sanubari.......aku bercakap mungkin sedikit dr pengalaman n lbihnya adalah pemerhatian.....

k la, kata2 ni just terlintas b4 tdo stelah kmbali dari menonton n mnyaksikan teater 3 Tun hasil usaha rakan2 guru pelatih mktab aku........syabas buat mereka kerana mampu menghasilkan garapan cerita yg bagi aku sush utk dilaksanakan tanpa usaha yg gigih...syabas buat Gabungan Insan Teater Afzan (GITA)....All da best 4 u all.......

* selamat berfikir dan terus berfikir kerana beza insan yg hidop dgn si mati adalah mereka yg hidop akn terus berfkir untuk meneruskan khidupan xkire la ape yg difikirkan 2....hargai dan bersyukur dengan anugerah fikiran yang waras kerana berapa ramai yang Allah dah tarik amugerah itu............same goes 2 me!!!!alhmdulillah 4 everything......


Berfikir dan terus berfikir!!!!!!!!!!!!!!!



Berfikir untuk menyelesaikan sesuatu masalah.....


Berfikir selagi kita mampu berfikir........

Monday, February 14, 2011

Em.....Speechless...

hah!!!!mmg aku sgt xsuke ble berada dlm keadaan tersepit yg memerlukan aku kna wat kputusan......aku tak suke keadaan terhimpit...rimas n lemas la........bikin aku jd nervous pon ade......
saat pmilihan utk calon JPP maktb dibuat oleh clasmates aku...aku sgt terkjut apsal lak nama aku tercalon utk dicalonkan...layakkah aku?????
adoi...lom msenye kot aku ase.....aku lom bersdia n aku rse aku xmampu kot mghadapi situasi utk berhadapan dgn org.....apsal la korg plih aku????pe la yg korg nmpk daya kepimpinan dlm diri aku?????

im speechless la korg...cuak r beb nk hadap2 dak2 mktb ni....msh kurg ilmu didada utk dibandingkan dgn org lain......aku tak tau la, aku rse sgt rndah diri...aku xyakin...maafkan aku la korg yek(dak2 sains sem 3 afzan)...aku msh lom mampu n xsanggup nk hadapinya ag......im SOOOOO SOOORYYYY!!!!!!
sory coz msh xmampu nk pikul tggungjawab yg korg bg kat aku...mmg la aku lom kompom ag dipilih jd JPP...tp klu mmg aku terpilih.....mmg la mse 2 korg akan kate "dh mmg Allah pilih aku utk jd pemimpin...."..ye lantak la korg nak kate aku pengecut coz xnak trime cabaran kali ni..k fine...i accept it!!!yes, aku jd kecut perut la korg ble fkir nak jd JPP...xprnh terlintas ag dlm benak n fkiran aku utk melagkah ke tahap jd JPP......

im so speechless td.....mau xnyer..terkejut yg amat beb......aku ane la reti nk manifesto2 ni.....cuak je...ckp dpn clasmates pon aku xbrape yakin ag...ni kan lak nk conduct dak2 mktb..mak aih...mati kutu aku......

by da way...aku mntk maaf sgt2 kat korg wei......aku lom bersdia utk memegang amanah 2......im so sory!!!!

Perjalanan di Hujung Minggu

wah3, korg nak tau pe yg janna wat ari sabtu mggu ni...g KL beb..jln2 buang duit la, pe ag..hehehe....
perjalanan dimulakan seawal kul 8 dr stesen anggerik terminal bas kuala lipis....
ni cter b4 g KL:
wow, bgn ckit nye awal.....bese klu sabtu n ahad sblum2 ni, msti la lpas je subuh aku tdo smule, kul 10 lbh2 bru bgn smule...2 la khidupan ujung mggu dh hmpir 3 thn  aku mnginap d blok kdiaman kat mktb ni....mmg kedengarannye agak truk la kan, anak dara bgn lewat, tp nak wat cmne..dh kebiasaan...kat umah x lak cm 2...nak kna jerit bg pecah gegendang telinga ke???hahahaha.....
ari sbtu 2, mmg awal kami kuar blik....nak g kuliah pon x seaal 2 tau...hehehe....kantoi lak...alah, aku akui la kan....korg pon msti pernh lmbt gak kan...eleh, jgn la ckp x..bese la klu idop sndiri ni..kna urus mse sndiri..pndai2 ler nk idop kan???

smpai KL dlm kul 11 lbey....trus beli tket monorel ke bukit bntang....aku ni ikot je..ane tau sgt selok-belok kat KL 2..mau sesat klu sorg2..hikhik...malu lak nk ckp yg 2 la 1st time aku nek monorel....kantoi ag..malu lak..tp itulah kenyataannya..hehehe....LRT prnh la...tp konsepnye sme je kan...hahaha..lbey kurg la...laluan je beza...
ok, trun kat bukit bntang, jln ikot klasmate aku yg mmg pakar la (aku salute n tabik spring la kat diorg) ke lowyat....g tman mmber2 aku n aku gak la nk g bli brg2 cam headfon, mouse, n de ag la brg2 utk lappy kami n kegunaan kami....

Then, kami grak g Times Square...ni la destinasi yg mmg kami nk tuju sgt2 seawal plan kami ag.....tmpt yg ditunggu2 adalah Cosmo's World Theme Park atau Times Square Theme Park...huhu...itulah pertama kalinya aku mnjejakkan kaki kat theme park 2....bese tahap2 men funfair je..hikhikhik.....cter dan juga mse aku n mmber2 byk diabeskan kat tmpt ni..ye la, lbey 3 jam 'berkurung' berkampung kat c2 utk melepaskan gian keinginan nk rse men2 bnda alah yg ada kat situ.....
wow, mmg mnyeronokkan...xsdar mse berlalu pntas kat c2....alhamdulillah, aku dpt rse gak la...pnyer la excited smpai nek supersonic odessey yg rollercoster dua kali...mmg best la...klu dpt kuar cmni dgn family ag best asenyer...njoy sgt la ari 2....

abes je 3 jam lbeh kat theme park 2, aku n mmber2 aku grak g shopping brg2 cm kasut n beg....sbyak2 kdai2 yg ade aku dpt la beli beg sebuah...kasut lak lgsung xmenepati ctarasa aku....nak kata aku ni cerewet, xjugak..tp bab kasut aku mmg agak memilih la ckit....hehehe....

abes mmbeli-belah (beli byr tau, bukn bla je..hehehe), aku n mmber2 grak cari monorel utk blik ke pekeliling smule 2 get back 2 lipis.....alhmdulillah, sume berjalan lncar...kami x la terkejar2 utk dptkan bas blik Lipis coz smpai kat pekeliling awal la dr mse yg spatotnya........

wah3, ari tersebut mmg meletihkan....tp enjoy with all my frenz there.........klu de pluang nrezki aku x tolak utk g ag...hehehe...de sape2 nak blanja....sila angkat tgn cam saye..hehehe.....

Smpai kat mktb lpas mkn kat bndar baru lipis, mmg lepak abes la....aku nyer kaki sgt lenguh...nseb bek ade cik yusmira.....leh la berbkti pd aku mlm 2.....klu x maybe xleh tdo kot, lenguh sgt...hah, sape suruh g KL pkai high heel..hahahaha...padan muke ko!!!thanx 2 cik yusmira.....(losyen yusmira pati halia 2 la, bukn sape2 pon..hahaha)........

mmg lawak la.....seharian di abeskan kat KL...tp mmg best....njoy n have fun with u all la - adilah, asma, ain n zairul (all my beloved classmates).......tanpa korg aku x jejak la kaki sorg2 kat KL beb......thanx again.......

ni antara gmbr yg smpat  snap mse kat KL:

sebelum berpusing2.....hehehe......we want more!!!!!

xkisah la org nk kate cam dak2 ke...hehehehe.....njoy!!!!

aku n ain....peace!!


ni b4 berentap lumba kereta.....fight!!!

bukti keberadaan kami di Cosmo's World Theme Park Times Square

ni la muke stelah abes 3 jam kat theme park 2........we love it!!!!

*de rezki insyaAllah aku g ag..mmg best......
* blik dr shopping2, mmg best tp yg xbestnyer jumlh duit berkurg...hahaha..pasni kna berjimat ckit la...hehehehe...........i love it!!!!!!

Thursday, February 10, 2011

tangan ku gatal......

hahahaha....tgnku gatal..cm tau2 je ....hakhakhak.....slalunye la, bukn aku caye sgt la...its da sign yg mksudnye duit nk kuar atau abes...hehehehe......so, reti2 la...aku je fhm aku kan....
ckp psl duit abes..mmg la..dh jd fenomena bese kat ane2, dpt je duit mmg byk menda lak kna fkir utk dibayar...so, mmg tol la kate kak long aku "byk dpt, byk abes"...hehehe.....
byk yg msuk, maka byk juga yg nak kuar.....itu perkara bese la...mse elaun lom msuk, sume muke mcm ayam berak kapor, ag truk pon ade..mcm2 disuarakan rse ketidakpuasan ati...tp ble elaun dh msuk, rungutan tetap kedengaran ble saat byk byaran kna wat n ble pemiutang dh tuntut byran....hahahaha...fhm2 ler ble siren2 bndahari berbunyi mase mnuntut utang2 yg perlu.....

aty berbunga riang saat elaun dikreditkan ke akaun...cm2 kpale ni fkir nak wat....antara perkara2 yg bese terlibat msuk ke dlm list yg perlu adalah:
- kasut baru
- beg baru
- baju baru
- nk jln2
- nak mkn yg sdap2
# n de la ag la yg mgkin aku xsnaraikan...tp aku pasti msti ade ag.....hehehe...especially kaum hawa la...x ketinggalan jugak bg kaum adam k...(ingt korg terlepas ye...)

tp ble utang-piutang dituntut, muke jugak berkerut...hahaha...sgala yg difkir n disenaraikan mcm xmampu dilaksanakan coz utang perlu dilangsaikan...hahaha....ape leh wat.....2 lom ag nak enjoy lbh2 xleh coz takot lari bajet lak...adoyai.....cmne yek...

DUIT OH DUIT......

Aku Terbaca n Aku Menulis

ni mnulis b4 start study anatomi 4 da quiz on da next day (esok la...hehehe)...td aku de la bce 2 blog yg aku follow - sorg my teacher 4 eva n eva n sorg ag klasmate aku....

k ni cter pertama:
    ckgu aku ni de cter n ckp psl wat kputusan yg tepat n bijak dlm idop....aku pon terfkir la, mmg sush nak wat kputusan dlm satu2 hal kan????ag2 klu ia mlibatkan mse yg ckop sgkat utk kte beri jawapan....mse 2 la ase mcm2, letih, sesak, buntu, n de ag la perasaan2 lain yg same waktu dgnnya..hehehe..korg pon sntiasa mngalami nya kan, so korg ag tau..xyah la aku nak tulis n korg bace berjela2 pnjangnya....
sememangnya mmg kte yg bertggungjawab atas diri kte...SEPENUHNYA...salah ke btol kte gak yg akan merasai dan menanggungnya......
aku mmg pling xsuke ble disoal dan kna wat kputusan...aku mmg jnis yg buntu ble saat kna wat kputusan on da time....aku jd cuak la beb....nak fkir sesuatu dlm mse yg singkat.....especially bab yg melibatkan perasaan org len...aduh...aku fail la bab ni...aku surrender beb......kdg2 kte xsdar yg kte mlukakan aty org......tp kdg2 tu kte sdar tp kte terpaksa n de kes len lak, kte sdar tp kte xtau nak wat cmne.....kputusan mmg memeningkan........
smpai ke ketika n saat ini aku sndiri mmg xsuke ble kna wat kputusan.....tp dlm idop byk menda kte kna hadapi yg memerlukan kte utk wat kputusan.....every day n every moments kte kna wat kputusan utk idop n our life....so, it depends pd diri kte sndiri.....ceyh, ble berckp mmg power kan...ble mlaksana, aku sndiri ketaq lutot mcm kate oghang utara....hehehe.......

ni lak cter kedua:
  ni aku bce kat blog mmber aku.....merujuk pd gmbr yg beliau upload la...aku terpggil utk mmbace n mnulis berkenaan kate2 yg berbunyi:
" Dear heart, fall in love only when you're ready...not when you're lonely"
aku terfkir, bnarkah kata hati....sbab aku relate dgn "ikot kata hati mati, ikot rasa binasa".....so???cmne nak wat????mmg plik kan???n bnarkah juga dikatakan kata hati slalu mnipu......aku jugak berfkir, ape gunanya akal????akal utk berfikir kan???so??depends la pd kte ane satu yg kte nak ikot....
ok, rujuk pd kate2 yg aku quote kat ats td, bolehkah kte mmberi arahan sesukenye pd hati utk jatuh cnta saat kte tol2 bersdia bukn mse kte rasa kesepian...mmg sukarkan...saat pntu hati kte diketuk, xsmestinya mse 2 kte dh bersdia...klu x, xde la wujud cnta monyet lak kan...secara logik la...kdg2 cnta itu hadir mse kte rasa berseorangan or kesepian n kte rsa mcm nak seseorang utk kte luahkan...n mse 2 de la hamba Allah yg cuba mndekati, mgkin kte rse die sesuai utk kte..tp ble lpas beberapa ketika n saatnya, kte rasa yg org 2 mcm xperlu utk kte....pernah x korg alami??????waduh, mmg sulit ble berbicara soal hati..kan????aku xtau la korg..aku ni merujuk pd pengalaman yg sdikit yg aku ade n berdasarkan pemerhatian yg aku smpat wat...mmg sgt sukar ble memperkatakan soal hati serta melibatkan perasaan.......so, aku juga pernah mnjadi buntu saat hadirnya seseorang dlm idop aku.......
adakah aku bnar2 jujur dlm soal hati????adakah aku berfikir panjang dlm mmberi kputusan..(mlibatkan persoalan kat atas td)....arrrrrrrrggghhhhhhh!!!!mmg aku bnci ble aku terfkir bnda2 mcm ni....runsing coz takot aku melukakan aty org...tp aku rsa mcm aku hampir2 melukakan aty org n pernh melukakan aty org...............ape aku nak wat...kebuntuan bersarang di sanubari.........ble ia nak terlepas bebas..aku sndiri belum pasti...........masih berteka-teka mcm main silang kata.....permasalahan sntiasa melonjak2 meminta penyelesaian.....kdg2 kbuntuan lagi besar drpd bijaknya melontar kata menyelesai mslh yg hadir....soal hati mmg merumitkan bg aku...dr dulu smpai kini dan aku rasa akn berpanjangan mnjadi selamanya........

waduh2...ag pjg aku mnulis ag byk yg aku mngarut...so, mood anatomi aku dh generate ni...so, time 2 go........c u all next time......HOPE SGALA MSLH AKAN SELESAI JUGA HENDAKNYA.....
adios!!!!!

*kredits to:
- Asma: dear heart
n my beloved teacher 4 eva n eva, mr. Ahmad Sazili b. Mohd Noor: Pilih dan buatlah keputusan yang bijak

Wednesday, February 9, 2011

stiap org berbeza

fuh....berape ari aku xbuke atau update my blog....xbersawang ag la asenye..hehehe....
now im in a good mood after watching awan dania musim 3 episode 12....aku suke sgt drama awan dania especially musim 3 ni.....how sweet they r....hehehe.....aku lak yg excited terlebih saat mnonton drama ni walau dok sorg2..hehehe...sory la my rumate, ain ek..aku ter'over' lak.....ntah la, suke sgt smpai tergelak n terbahak-bahak sorg2......hehe.....luv their style - benjy n dania..hehehe...hero n heroin dlm cter 2 la....

dlm episod 12 ni, diorg de wat babak psl padlocks???it looks so sweet 4 me..hehee...de jiwa pompuan gak la aku ni kan...im touching la tgk babak 2..hahahahaha.......suke tgk style diorg...4 me, diorg sweeeeeeetttttt sgt!!!! pas tgk je drama 2 (lewat dr tarikh asal coz tgk on9 kan..hahaha), aku terfikir pasal "love padlocks"...ok ckit cter psl love padlocks ni yg aku bace info ni kat en wikipedia....


wow, tgk mcm keje gler gak kan...ye ke klu kte gntung love padlocks tu sbg bukti cnta kte dgn pasangan kte, leh caye ke.....sume org leh ckp cm 2 n wat pe pon...it seems funny...tp klu dh aty same2 suke mse wat 2 lantak la org kate ape pon kan..... mcm gak de kate2 sanggup berenang lautan api atau belahlah dada sbg bukti cnta sejati......ntah la, aku sndiri no komen...xreti nk kate gak..kdg2 kte leh kate klu kte xberada kat situasi org len...n ble kte kat situasi cm tu, len lak kte kate.........dlm dnia ni mcm2 leh terjadi....yg xdisangka pon mungkin akan terjadi..bersedia atau x, sape kte utk menentukannya......eh, dh lari cter lak...kmbali kat part love padlocks td kan, itu just sbg simbol cnta sejati la kan..bg sesetgh org yg percaya pd bnda2 mcm tu la......as for me la kan, sume tu depends pd kte...cmne kte handle n kte rasa....so, ape pon yg kte nk tunjuk sbg bukti yg kte cnta kan seseorang, it depends on one another........setiap org berbeza......

macam2 jenis, rupa dan bentuk love padlocks yang ada.....

believe it or not......

*jodoh itu ketentuan Allah.........moge kte same2 bertemu dgn jodoh yang Allah tentukan itu....ammmmiiiinnn...Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui....(ceyh, ni mengingatkan aku pd diskusi klasmates aku sejak dua menjak ni....hahahaha)

Friday, February 4, 2011

kata-kata tanpa suara

sabar aku ada batasnya.....smpai ble?????mmg aku tau aku ni x la baik sgt...aku tau aku degil, keras kepala, xdengar kate, tp pe cer dgn yg ag degil...degil aku msh sudi mempertimbangkan ape yang baik untuk keluarga.....tp msh ade yg wat hal mcm kluarga x amek berat......

aku tau aku lebih suke ikot kate aty....maybe org akan kate aku xsyg diorg.....family la beb....tp aku msh ingat diorg........pe salah aku?????salahkah aku dilahirkan begini?????aku xminta k....aku hanya insan biasa yang punya hati..................kdg2 malas nak fikir.....aku lebih suke idop dlm dunia aku....tp aku tau Allah dh ciptakan manusia itu utk saling berhubung...klu x, xkan Allah ciptakan manusia itu ramai dalam satu komuniti...aku tau itu...tp xleh ke diorg faham ckit......xleh ke??????

aku tau aku klu bercakap men lepas je....tp aku ckp benda yg betul.....aku tau aku xcukup umur utk menegur, masih mentah kate mereka........mulut je tau, aku xlalui pe2 ag...tp umur kah penentu kematangan??????musykil ku dalam mencari pengertian yang aku rasa msh samar-samar penghujungnya......

sabar????ye sbagai manusia, aku juga punye limitationnya...smapi bila?????
"sabar ye...."
"biarkan je la......bukan slalu jumpe...."
"beralah la, kte kan ag muda..."
ye, kate2 itu slalu berkumandang jelas di corong telinga yang membuatkan koklea aku gatal....wah3x, aku juga ade aty...........smpai masa aku ade gak rasa mcm nak pecah jantung ni kerana terlalu laju jantung ini memecut menahan kemarahan yang ditahan-tahan......aku bertahan mencari sumber kekuatan utk terus bersabar dengan karenah manusia............mampukah aku???????
aaaaaaaaaaaaarrrrrrrrrrrrrrrrggggggggggggggghhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!!!!!!

batin ini menjaerit menahan kesedihan, kemarahan, kekesalan.......hanya mampu menyembunyikan dari penglihatan....kerana jeritan aku hanya kedengaran jauh di lubuk hati yang masih sedar siapa diri ini...kebuntuan bersarang di lubuk sanubari, mencari2 jalan atau garisan penamat dalam kegelapan yang langsung tidak bertemu sumber cahaya......jiwa tersiksa, siapa yang tahu..kutahan kegusaran ini.....
tapi sampai bila????
???????????????????????????????????????????????
gugur jua manik2 halus menitis gugur mencari tapak untuk singgah.....
ye, kuasa graviti x mampu disangkal ag...
gugur jua manik2 halus menyembah dan menyerap di celah2 fabrik ciptaan manusia....
sebelum sempat bertapak di bumi ciptaan Yang Maha Esa...
aaaaarrrrrrrrrrrggggggggggghhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!!!

jiwa ini terkurung...jeritan hanya kedengaran sayup2 dalam kemelut yang tak berpenghujung......
aku akur..kuasa siapa yang mampu aku sangkal????
siapa aku????
aku siapa????
persoalannya tetap di situ xmampu terungkap walau seribu atau sejuta perbahasan yang menunjang  persoalan itu......
aku juga yang hanya perlu menjawabnya..kerna hanya aku yang kenal aku........
aku tahu tentang itu..............
aaaaaaaaaaarrrrrrrrrrrgggggggggghhhhhhhhhhhhhh..................
terlalu perit untuk diluahkan......
terkumpul dan terselit kemas dalam pundak yang berkonkrit..........
ah, aku tau aku mngarut untuk melunaskan kepedihan yang bersarang di sanubari yang bagai menyocok-nyocok tangkai hati ni....
aaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh..................
bertahan wahai insan kerdil bernama NURULJANNA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
tggu je la, kebenaran akan terserlah jua..................
bertahan lah dalam kemelut ini.....
walau ia bukan sementara tp ia bakal berhenti seketika dan aku akan bertemu lagi dengan kegusaran yang aku tahu aku akan berjumpa ag...kerana aku adalah AKU!!!!!!!!!!!!!!
aku mencari sumber kekuatan yang dikumpul bersama kesabaran yang menggunung tinggi....
kekuatan dikumpul dalam jiwa dalam usaha mencari inspirasi menyelesaikannya walau disulam kedukaan.........


* maaf mencarut dan mengarut ntah ape2 kat atas 2......mungkin ia lebih baik dalam menanggung krisis jiwa yang bersarang dalam lubuk hati ni skarang.....................

Thursday, February 3, 2011

Yang Terzahir bukan REALITI.....

aku terpanggil utk mengutarakan sesuatu:  
         "yang terzahir bukan yang sebenarnya berlaku"

aku xtau laa...ttbe je terfikir coz kdg2 aku pon mengalami benda ni...kte kdg2 xmampu utk meluahkan sesuatu kerana takut mengguris perasaan seseorang walau kita sendiri terluka dan terseksa menanggung perasaan melara sendiri....tp siapalah kita untuk memastikan sesuatu itu tidak berlaku......

************
tapi sampai bila yang tersembunyi itu mampu disorok dan ditutup kerana suatu masa ia akan terzahir ke alam realiti yang memerlukan pentafsiran yang cekap dengan minda yang aktif....REALITI?????kdg2 ia tersembunyi seribu kemusykilan yang bertaut di sangkar hati dan tak mampu dibongkar walau sejuta muslihat dilaksanakan...kerana semuanya perlulah kembali kepada Pencipta Yang Maha Agung, ALLAH S.W.T....tanpaNya kita tidak akan mampu membuka hijab yang menyelubungi sangkar hati dan pemikiran yang menutup sebuah kebenaran kerana kata2 juga mampu diseleweng menjadi sebuah penipuan yang kita sendiri tidak sedar yang ianya adalah sebuah pembohongan yang menyangkal kesahihan yang sebenar-benarnya....mampukah kita mengelak????aku mengingatkan diri sendiri dan para sahabat...kepura-puraan tidak akan berpanjangan kerana kebenaran itu terlalu suci untuk diperkotak-katikkan......Allah Maha Mengetahui.....
siapalah kita untuk menghijab sebuah pembohongan walaupun ia bertunjangkan kebenaran.....akhirnya akan terbongkar jua.....aku insaf dalam redhaMu Ya Allah........

*terpanggil mencoret berdasarkan pemerhatian dan pengalaman.......just for thinking session kerana cuti2 cmni badan penat otak malas untuk berfikir.....

my journey....

wow, mmg ct kali ni memenatkan dan memerlukan stamina yg tinggi wat aku...hahaha...cm la pnat sgt...tp mmg penat...byk misi yg perlu diselesaikan....alhmdulillah sumenye berjalan lancar seperti ape yg dirancang.....aku hanya pengikut iaitu pelaksana yg sntiasa obey je pd ibu n along...hehehe....tp aku suke coz kdg2 diorg mntak gak pndapat aku yg kdg2 xleh pkai ni..hehehe.....kdg2 ley pkai gak..
aku rse byk menda yg terjadi dlm family aku..sape tau sempena kedatangan tahun arnab ni mmberi seribu makna dalam keberkatan hidop ni....i wish evrything gonna b all right...harap thn ni lebih membahagiakan kami semua....ku harap air mata yg menemani hari2 in my fmily bakal terhapus.....adakah ia hanya satu impian yg tiada titik noktah????
ntah la....
yg sdey sgt2 aku xdpt hadir reunion yg pertama kali mmber2 aku wat (3.2.2011).....dh la ari 2 mmber2 aku Noi, Nisa n Tiek ajk kuar xleh coz aku tgh angkat brg2....sori la korg ek, skang aku dh dkat dgn korg...leh la kuar...hihihihi......

fuh, mmg byk yg aku perhatikan mse cuti ni sepanjang perjalanan dan perkitaran hidup yg sntiasa ligat berputar pd edarannya...otak ligat berfikir ttg kemusykilan yg bersarang d sanubari..tp kdg kala ade yg xmampu diselesaikan dgn hanya memerhati dan berfikir....byk bnda dlm idop ni yg kte xjangka dan xmampu mengelak...sume dh ditakdirkan berlaku...tp sbg manusia yg dianugerahkan akal utk berfikir, aku sntiasa berfikir...ye la, nk mnyangkal xmampu..hehehe....tp aku byk belajar dr pemerhatian.....coz observation juga melibatkan sume sneses bukn hanya penglihatan.......ia mungkin mampu mematangkan seseorang....aku sntiasa cuba untk mperbykkan membuat pemerhatian drpd byk berkata2 yg tidak berfaedah....aku sntiasa cuba.....