Wednesday, June 29, 2011

Kesilapan....

Memang sebagai seorang insan biasa kte memang sering melakukan kesalahan dan kesilapan sama ada kte sedari atau x...bila dah berlaku barulah kte nak menyesal....tapi bagi yg ada kesedaran utk menyesal n cuba utk berubah, its fine n bgus la....tp klu dah yg xfhm2 gak bahasa....xreti2 nak mnyesal n sdar diri...alamak, susah la beb.....

Macam2 kesilapan yg sering kte lakukan baik secara sengaja atau tidak....Bila kesilapan itu sangat terkesan pada kte, ia kdg2 mampu menghantui seluruh kehidupan kte..berpanjangan dan xtahu ble akan berakhir.....lagi2 bila kesilapan itu menyebabkan atau mengakibatkan orang lain. Rasa bersalah menyesakkan fikiran dan benak kte.....

Ok, ape yg aku perkatakan ni sgt hampir dgn aku...sebagai manusia biasa yg xsempurna, aku sering wat silap..Bila dah besar cam ni, byk yg aku fikirkan kesilapan yg telah aku lakukan....dari aku boleh ingt la...klu dah masa menyusu kecik2 ane aku nak ingt...hahaha.....nmpak benar aku wat kenyataan xlogik...xtau la klu de yg ingt....memang hebat la....

Muhasabah diri antara perkara yg sering orang wat untuk mengesan dan mentafsir kesilapan2 yg telah dilakukan.....klu baik, ade mmber2 yg rapat 2, try tnye ape perkara yg menjelikkan yg telah kte lakukan..kawan yg baik xkan berselindung untuk kebaikan kawannya...perubahan perlu dilakukan...xkira la mintak maaf dgn org yg terlibat atau juga berubah tidak melakukan perkara tersebut lagi......

Ape2 pon, diri kte, dalaman dan kehendak kte yg mampu merubah kte......dalaman kte kna kuat....kna kuat semangat utk membenarkan atau mengakui kesilapan yg telah kte lakukan..nak mntak maaf dgn org yg kte wat silap 2, bukn suatu perkara yg remeh dan mudah dilakukan.....banyak perkara perlu diambil tumpuan.....SO, jgn trus g mintak maaf andai anda xkuat menghadapi kemungkinan yg berlaku........................

ok la, time 2 go....bantal dah memanggil2 utk aku tdo..ye la, sok klas pagi2 ag.....ok, kesilapan yg kte lakukan akan terus dilakukan tanpa kesedaran dari diri kte sendiri.......

Monday, June 27, 2011

Maafkan......

Fuh!!!!Mmg mudah ungkapan maafkan disebut ble kesalahan telah dilakukan. Memaafkan sememangnya nampak mudah dan senang disebut. Tapi bagi insan yang terluka, ia sesuatu yang sukar dan teramat susah. Amat perit melupakan kesalahan yang telah dilakukan andai ia melibatkan perasaan yang terguris dan meninggalkan kesan yang sukar untuk diubati.....Analoginya cukup mudah. Sebatang paku diketuk pada sebuah dinding dan bila kita mencabut paku tersebut semestinya terdapat kesan pada dinding tersebut. walau telah lama paku itu dicabut, tapi kesannya tetap kelihatan. Jadi, memafkan bukan sesuatu yang mudah.

Bagi aku pon, kemaafan memang mudah dipohon tapi sukar diberi.....sekali dilukakan memang kita perlu beringat coz takut kejadian yang sama berulang sekali lagi.....aik, apsal len macam je post kali ni...hehehe....serius lak...ane ade...ni sbnarnya tajuk motivasi pagi iaitu aktiviti wajib kelas aku.....kre nak memotivasikan bakal-bakal guru yang akan dilahirkan....nak melahirkan guru yyang sememangnya boleh digurui bukan sesuatu perkara mudah...Jadi, banyak perkara perlu dititikberat bukan sahaja menyediakan guru yang berilmu pengetahuan luas dalam bidangnya sahaja, tapi juga mempunyai pengetahuan dalam  banyak bidang. Mempunyai emosi yang stabil juga adalah contoh guru yang baik........

Pandangan aku pulak pasal tajuk ni?????pe ek???jap nak pkir....hehehehe......Ok2, kemaafan memang mudah dipinta tapi bagi yg memberi dan menghulurkan kata maaf, memang amat payah.........reflek jugak pd diri aku yg mungkin banyak wat salah, aku sndiri sedar memang sukar nak memberi kemaafan tapi setiap hari sekurang-kurangnya kita perlu cuba memaafkan......semua orang tidak sempurna....tapi cakap memang mudah tapi bila kna pd diri sendiri memang susah......So, semua bergantung pada diri masing-masing....for me, it is all depends on us...on me especially.......so think deeply before any action u take......


Saturday, June 25, 2011

Ape Pon Boleh...

"Ape pon boleh" -----> aku suke ayat ni......hehe....hanya aku tahu knape aku suka ayt ni...hehe....just 4 intro...

Dh lme gak aku sepi xmnulis kat blog...bukan pe, bz dgn xtvt seharian yg menuntut pengorbanan masa n tenaga aku...so, yg utama perlu diutamakan.....bz menguruskan pelajar baru atau guru pelatih baru yg masuk ke institut yg aku belajar ni...terlanjur 2 aku nak wish "Selamat datang kepada semua dak2 baru dan selamat menjalani kehidupan di bumi Afzan yg tercinta"........ye bumi Afzan, memang banyak menyaksikan suka duka tawa dan air mata dalam kehidupan aku....biarlah kisah sendu tawa riang gembira menjadi memori yang xmungkin aku lupakan dalam sejarah dan lipatan hidup aku........

Arini aku hanya dok kat bilik.....men game n tgk movie.....ok fine, mmg sweet time la coz starting sem ni, ni je la yg bese terjadi, padahal kerja dah menunggu utk disiapkan.....bru je abes tonton cter Cun lakonan Maya Karin,  Remy Ishak dan beberapa lagi la pelakon yg terkenal di Malaysia.....Bagi aku cter 2 mmg lawak n best.....aku suka suasana keluarga yg happening n happy go lucky...having fun with our beloved ones, mmg adalah saat paling indah yg aku rasakan....tgk cter 2, buat aku jadi sebak....buat air mata ni mcm nak ngalir je...tp aku cuba tahan...ntah la kenape...cter 2 kelakar tp bagi aku tersimpan maksud yg masing2 perlu tafsir sendiri.......aku rindu kluarga aku, rindu org2 yg aku sayang.....aduh!!!pe hal touching lak ni?????aku xsuke ble mood aku mcm ni......

Btol ble org kate "jauh d mata dkat d hati"...ble dkat nak gaduh, ade je yg xkena....tp ble jauh, sume 2 jd kenangan yg pling indah utk dikenang.......cuma mgkin keadaan nye berbeza bg aku...dan hanya aku yg tahu ape yg terjadi...........
Always wanted 2 b strong..........yes, forever stand strong......but no one knows what actuallly happen.......sbab prinsip aku mudah.........berusaha menggembirakan org lain dan berusaha utk memudahkan pekerjaan org lain....I always try my hard 2 help others......thats me...

* ok la, title post sbnrnye xde link dgn post yg aku tulis......tp ape pon boleh!!!!!!kre boleh je la.......dh lme xtulis blog n kdg2 buntu gak...maaf ler......  

Thursday, June 16, 2011

Ada Suka Ada Duka

huhuhuhuhu.....hahahahaha.....izinkan aku nak gelak dulu..terasa nak gelak guling2 ble ingt balik or reflek ape jadi utk seharian ni dlm khidupan aku...macam2 jadi....mgkin sume ni ujian utk aku....ujian dalam hidup aku....tapi aku cube think positif n trime ketentuan takdirNya........

ok la, aku nak wat ranking....bukn ranking kesusahan atau kesenangan ape yg aku hadapi...tapi ranking turutan kejadian yg berlaku dr pagi smpai ke malam........kre ikot kronologi la ni ek....hehehehe

1) Teman n bawak nenek aku g bank
- yg ni cam bese je.......tp ble aku bawak nenek aku ke bank utk keluarkan duit utk kegunaan nenek aku, aku sokmo rase mcm ade mata memerhati n wat andaian yg aku ni mesti wat baik kat nenek aku sbab nak duit.....itu ble aku fikir negatif pndgn org pd aku...tp ble fikir positif nye lak, msti ade orang fkir, bgusnye la cucu die ni...hahaha...bangga ckit...masyaAllah, timbul lak riak..hehe..xde la, just terfkir n berfikir....

2) Bawak nenek aku g klinik
- Kali ke-2 pergi klinik, klinik tu tutup pula...adoi!!!!balik smule rumah........pergi smule pukul 3 petang...alhamdulillah, klinik buka n leh la bawak nenek aku g check...

3) Kereta tak boleh hidup
- Adoi!!!!lpas je kuar klinik selesai check nenek aku, semangat la naik kereta...tetiba kereta x boleh nak 'start'.....mak aih, dah la pnas...satu ag, kawasan 2 kawasan perniagaan India...so, aku terpksa la jugak mntak tolong sorg mamat india ni yg tgh jual bunga.....tp die xleh nak wat..tgh2 tggu xtahu nak wat pe, ttbe sebuah lori dtg, ckp kat kami tolong undur kereta sbab diorg nak turunkan barang2...adoi!!!!kami pon ckp la sbab sbnrnya...Alhamdulillah, die tolong la gak...kelakarnye, tolak ke depan n tolak ke belakang, tp kereta tetap xnak idop....so, solution yang kami ambil telefon anak tiri mk cik aku tolong tengok2 kan......punyer la berpanas aku menunggu, ble si mamat anak tiri mak cik aku sampai je, die sentuh ckit je kat bahagian bawah stereng, trus keta boleh hidup.....aduh3....aku xtahu nak kate pe mse 2....tergelak2 aku dibuatnya...ujian tol..mnguji aku dok berpanas....dah la hampir dingorat oleh mamat India yang aku mntak tolong tgkkan kereta 2...hahahaha....lawak2....

4)termakan lalat
-Adoi..nak djadikan cter...balik je dr anta nenek aku setelah menunggu keta xidop 2, semangat la nak mkn tghari...ttbe minum air termakan lalat...siap gigit beb!!!aku muntah2 dibuatnye....eeeeeeeeeeeeeeeeeeeyark!!!!!xtau nak kate cam ne ag.....adudududududdudu!!!!!!ilang selera aku kjap...tp kejap je..hikhikhik....dah dpt title "minah lalat"......haish!!mcm la aku ni xsuke mandi...xsnonoh diorang ni....truk3...

5)Kuar g tgk KL Gangster
- Pergh!!!!g date dgn anak tiri mk cik aku...huhuhu..berdua je la....tgk plak cter KL Gangster....haha...dh la skandal dgn mamat ni, g lak dating...(maaf la buah hatiku...tp dikau tetap di hati..hehehehe).....saje je kuar, dh bosan kan...amek la mse kuar jap......kuar megamall abes movie, ujan lebat lak...nak g Teluk Cempedak pon xsyok coz ujan...so, pusing se'round', n trus balik umah....huhuhu......

*Suka duka dalam idop...yg baik jadikan pengajaran n yg buruk jadikan sempadan.......aku pon trima ape yg berlaku deadanya...cuba berlagak sool....yg penting bagaimana kita mengawal emosi kte masa berlakunya sesuatu kejadian..setakat ni aku masih n sering mencuba untuk yg terbaik dalam idop ku......cuba dan terus mencuba.......xsalah mencari kesempurnaan kerana kte memang xsempurna.....

Monday, June 13, 2011

Akademi Fantasia.....

semalam 12 jun 2011, maka berlabuh la tirai AF setelah 9 siri menghiburkan dan menghasilkan penyanyi2 bagi menghiasi persada seni negara. Setelah 9 siri menjanjikan debaran buat penonton especially malam final cam semalam......byk yg boleh dijangka tp kadang kala di luar kawalan juga........

Selama ni, aku memang x mengikuti sangat la Akademi Fantasia ni...tp ntah camne terlibat jugak utk kali terakhir dalam AF9 ni menyokong bakal2 artis or penghibur yang bakal dilahirkan.....huhuhu!!!kali ni gler2 mnyokong beb...ni sume sbab Hazama..huhuhu...ye, aku sokong hazama.....mmg sakan la, sbab mase awal2 AF9, mcm hambar je aku rse, tp ble dah pihak astro wat kemasukan baru, baru la nmpk ckit persaingan.......
tup2!!!! aku dgr hazama, pergh!!!xtau la ttbe je nk mnyokong coz aku rse usaha Hazama ni perlu dicontohi..ye la, dh 5 thn bru die dpt msuk n jd juara ag beb...wa salute sama lu Hazama....AF4 die kuar, then AF9 mnjanjikan kemenangan besar wat Hazama.......memang salute la......

sakan aku n family pk cik aku sokong n alhamdulillah, Hazama menang juga......memang debar gak la...tp aku memang yakin la die boleh menang.....congratulation wat Hazama.......menyinar juga dlm AF ye kamu..hehehe....
semoga jgn la lupe diri n bawak la diri dalam dunia seni dgn sebaiknya...ceyh, beriya ko tulis janna oi..bukn nye si Hazama tu baca blog ko ni....jgn perasan k.....(ish. nak tulis je ape aku nak cakap...luahan dari hati yg ikhlas ler.....)hehehhee.....

still mencari n meminta ihsan encik google image:

Trofi terakhir dlm sejarah Akademi Fantasia milik Hazama.......congratz Hazama....

Hazama....sempoi....Kautim!!!!!

Stylo Hazama........

Wah3.....hebat la....suke persembahan Hazama.....dah la, starting die gempak beb...hehehe....suke10x...
Lagu Pukau.....memang terpukau...hehehehe

Aksi Hazama sebelum melabuhkan tirai finalis AF9.......suke lagu baru die Cinta Teragung.....love that song very much.......

wah2...cik janna oi....pjg lebar bercter pasal Hazama ek....hehehe.....nsib baik masih ingat si buah hati nun jauh d mata..hehehe......dah2 la ek dulu....


Sunday, June 12, 2011

ALAM

Ciptaan terindah, anugerah yang tidak ternilai..............wah, starting ayat nmpak da boom gitu..hehehehe....ni cter pagi 12 Jun 2011......

ALAM!!!!
indah permai terbentangnya ciptaan yang agung ini...kehadirannya membuatkan kte perlu mensyukuri nikmat Maha Pencipta....aku memang suka alam..nak tahu kenapa????korang pon leh jawab sendiri, masing2 ada jawapan tersendiri.meh cnie aku cter kenapa aku suka alam.....bagi aku alam sangat bernilai harganya. alam sangat dekat dengan jiwa aku, ia mendamaikan dan juga menenteramkan. Hijau, tenang dan sejuk mata memandang....alam mampu wat aku lupe sekejap masalah2 yg aku hadapi, kepala yg tengah brserabut ponjadi tenang walau masalah tuxde la selesai lagi tapi mungkin boleh selesai coz aty lebih tenang utk cari jalan penyelesaiaannya.
Kadang bila terfikir yang alam sentiasa bertasbih dan memuji-muji kebesarannya, aku jadi malu sendiri.Aku yang diciptakan sebaik-baik kejadian pon kadang lupe kepadaNya. Dengan alam, aku jadi diri aku sendiri. Bila berinteraksi dengan alam, aku jadi teruja, excited terlebih, jiwa yang kasar dan aty yg keras jadi lembut dan mendamaikan. Alam leh natu aku muhasabah diri.
Kalau diberi pilihan aku nak jadi ape dalam komuniti alam, aku nak jadi pepohon yang menghijau...nak tau nape???mai cnie aku cter. Pepohon hijau membekalkan oksigen pd kehidupan lain. Aku mahu hidup yang sementara ni bermanfaat kepada makhluk lain kerana aku mampu tersenyum riang, puas dan bangga kerana aku berjaya memberi sesuatu buat makhluk atau orang lain...........

= Gambar2 adalah ihsan dari enci ggogle image.....
]



oh, yang ni view Tasik Chini dari ats bukit dalam ladang sawit...semasa PLKN...

* ni la jadi bila bosan dok dalam bas 3 jam lebih dari Jerantut ke Kuantan........

Ratapan Tanpa Suara

Hanya aku yg bisa mndengar ratapan itu, bisu dan sepi tanpa suara....
Hanya jiwa itu yg mengerti, sebak meratap nasib sendiri....
Kenapa air mata jernih itu mengalir lagi, rasa itu hadir kini, memenuhi ruang kekosongan ini....
Oh, jiwa.....tabahkah mghadapi hidup ini dgn sejarah yg tidak bisa dipadam???

Gusar menerjah lubuk nurani, bimbang pula menguasai diri,
Siapa aku yang kerdil ini?
Yang mengharap kisah ini sampai di sini, menghilang lenyap terus menyepi,
dalam kesuraman dan kepastian hakiki......

Kisah itu perlu dinoktah supaya berhenti kisah duka,
Kisah yg menjadi igauan pemiliknya,
Supaya kekuatan mengiringi langkahnya untuk terus teguh berdiri menongkah arus kehidupan dan mencipta sejarah dan lembaran baru dalam kamus hidupnya.

Sesekali ratapan itu kedengaran lagi, mungkin mengimbau kepahitan dan kedukaan semalam,
Tapi tanpa kisah semalam, seseorang itu tidak akan menjadi seperti mana dia hari ini.
Syabas kerna masih teguh berdiri meniti hidup yang mencabar, bukan apa bimbang kecundang di tengah perjalanan menuju ke destinasi yang abadi.
Setiap persimpangan ditempuh dengan keberanian, keyakinan dan ketekalan.
Hanya dia yang bisa mengetahui potensi diri yang ada dalam menyusun strategi menggegar dunia.

Keperitan itu sendiri yang menanggung, Walau lukanya keperitan terasa ngilu mencengkam sanubari tapi lahiriahnya terasa seperti tidak ada apa-apa. Jiwa itu tetap tegar tersenyum menyembunyi kedukaan yang bersarang jauh di lubuk hati. Ada insan yang tahu?? Ah, siapa jua yang mahu peduli?
Biarlah sendiri menanggung lara memendam sendu mengusung rindu, selagi masih kuat jasad ini berdiri jiwa itu tersembunyi, selagi itu kisah duka itu terpendam tak diketahui..........Kerana senyuman mampu menyimpan rahsia yang tersendiri..........Tersenyumlah dan berheni menangisi kisah duka kehidupan kerana setiap insan ada kisah hidup masing-masing, suka atau duka, tawa atau sendu itu memang ketentuanNya.......bersyukurlah...

Sekadar hiasan pinjam kat en. google...hehehehe
*mengarut mencoret menaip 13 Jun 2011 di rumah my lovely grandmum.......

Wednesday, June 8, 2011

Gua Kena Beb!!!!

ari ni xde bnda nak wat...melepak n baca novel - Cinta Kau dan Aku karya Siti Rosmizah....aku mmg suke baca novel..hehehe....leh la tergolong dlm kalangann org2 yg jiwang...tp jiwang bertmpat la...hikhik...ish, gelak ngada lak aku ni...maaf la, aku ni bese r klu dgn novel agak teruja ckit.....hehehe..

sbnarnya de cter len aku nk cter..bukan pasal novel yg aku baca 2....kjadian ni berlaku masa aku tgh lepak2 kat kdai mak cik aku.....ok, straight 2 da point..mak cik aku ni tgh menunggu wakil dr lembaga hasil(klu x silap aku la). sdang menunggu, ade la calling msuk tnye kat ane kdai mk cik aku...nk djadikan cerita, pd waktu yg sama ade la sbuah kereta kncil warna putih dh beberapa kali lalu-lalang n berpusing2 kat area kdai mk cik aku dan turut pegang fon n tgh berckap telefon......sambil bercakap telefon, mkcik aku pon bingkas dan melambai-lambai la tgn kat mamat yg dalam keta kncil  tu. aku dgar mkcik aku kata "ni akak tgh lambai awak, awak pusing la ke cnie..ni akak yg tgh berdiri ni...cer pusing keta 2 ke cnie..ni je kdainya..."...tp kami tgk mamat dlm keta kncil 2 lgsung x bg respon kat mkcik aku....pkcik aku soh la mk cik aku tnye diorang naik keta pe.......tetiba kami dgr,"lah, pajero merah ke????", kata mkcik aku sambil dah tergelak besar......huhuhu.....yg lawaknya ag, si mamat ygt naik keta kancil td dah turun n berhenti kat kdai mkcik aku dan tetiba berhenti. then, die melambai kat seseorang kat seberang jln kdai mkcik aku...pergh!!!mak cik aku pe ag, terasa malu la..hehehehe....hahaha...nak guling2 ase gelak ble tgk wajah reaksi mkcik aku masa mamat 2 trun keta...hahahahahahah....sdapnya janna gelakkan orang..

walau dah mntak maaf dgn mamat kancil putih 2, mkcik aku still cakap,"malunya aku"....sambil kami sume tergelak besar....huhuhu...macam2 leh jadi kan.......lawak sangat ble ingt balik yg makcik aku ni bersungguh-sungguh lambai kat mamat keta kancil 2....rupe2 nya, die bukan wakil yg nak jmpe mak cik aku 2...
hahahaha...gua kna beb!!!!!!

sakit perut gelak kat mkcik aku...hehehe...mamat keta kncil 2, mule2 trun cam nk minum tp ble jmpe mmber die, die trus blah....orait gak, klu x msti mkcik aku ag ler segannya......hehehehe.......
*moral of da story: ble cakap tetefon jgn lah abes tangan2 sume naik macam bercakap real dgn org 2.....hahahahaha........it makes me laugh although it is only outside me.........Allah Knows......=)

Friday, June 3, 2011

Secret Admire

wah3...entry ni aku jnji agak lme sbnrnye dh terpndam di sanubari n tersmpan di benak ni....cuma mse je xde nak ditulis berkaitannya.....ni entry yg de ckit ler sbut psal secret admire ni...alah, part yg aku jnji soh korg ingtkan..de ke korg ingt???hahahaha ----> Rahsia ........

ok, jom cntinue....korg pernah x trime surat2 cnta..msti ade kan.....nak2 bg yg famous n hot gitu..aku bukn la nk kate aku hot or cantik.....tidak terlintas sama skali....wktu sekolah dulu2, aku ni garang terlampau kot....dak2 klas aku x kan sah klu xdgr suara aku jerit dlm sehari....agak pelik la kot klu xdgr suara aku...especially sek rendah n sek men rendah (form 1-3).....mmg mse 2, trasa idop sgt seronok......bebas ler nk wat pe pon sbab aku ni agak keras aty ckit dulu2 la....(skang dah baik ok....hahaha....)..ok, ditakdirkan la aku berpindah dr sebuah sekolah SBP ke sekolah harian biasa....sbab aku ni terlalu berkeras nak kuar dari salah sebuah sekolah asrama penuh mse form 1, aku dibawa kuar la dr sek 2 n diuruskan oleh my lovely sister, along....bersusah payah la die uruskan perpindahan aku dr SBP ke sekolah biasa....aku pon sndiri xtahu ape sbab aku berkeras sgt nk kuar dr sek 2...nak kate aku kna buli tidak....kna ejek or ditindas, tidak jugak....smpai skang aku pon xfaham nape aku sibuk sgt berkeras nak kuar....tp kat c2 jugak aku tamatkan sesi persekolahan aku ble form 4 aku msuk sekolah 2 smule..hehehe...mcm lawak je...n mcm ikot suke aty aku je nk kuar msuk ek...hahahaha.....msti ade yg tahu sekolah ane yg aku mksudkan..hehehe....dan di situ jugak byk kenangan yg tertulis dlm idop ni.....hehehe.....Alhamdulillah, Ya Allah....aku reda dgn ketentuanMu......

ooopppss...ok, lari topik lak....lpas je aku pndah dr SBP 2, aku g la kat sek menengah kat area umah aku gak...tp mse 2 SMK Seri Rompin msih menumpang di blok Sekolah Kebangsaan Leban Chondong....so, dah la mse sek rendah byk kenangan kat c2...cmpur lak dgn form 1 aku kat c2...x ke byk memori pahit n manis kat c2....xkan aku lupekan....hehehe.....

utk mnjaga sensitiviti byk pihak..aku guna la 'Mr. M' n 'Mr. A' utk dua watak yg aku nk berkongsi ni......mse 2 bru nak jejak zaman remaja dr zaman kanak- kanak yg msih hingusan walau aku x la berhingus ok..hahaha....otak nk bercinta xde ag mse 2....terkejut saat org luahkan perasaan kat aku.....buntu campur xtahu nk wat pe...nseb bek la ade kakak2 ku yg sudi mmbantu.....family aku sume tahu coz aku bukn perahsia yg tegar ok..ehehehe...kisah bermula dgn Mr. M cuba utk memancing undi..haha..undi pe bnda lak dak ni..ok2..serius....Mr. M sgt baik la bg aku....kat sek mse 2, die leh dikategorikan dak2 baik la....beza umur kami adalah dua tahun....aku form 1 n die form 3....so, disebabkan sekolah 2 x la rmai studentnye, aku leh knal la diorg sume tmbahan pulak die n mmber2 die adalah senior sekolah rendah aku jugak a.k.a dak2 kampung aku jugak.......sekolah mse 2 adalah sesi ptg...so, byk la sesi skodeng- menyekodeng berlaku...hahaha..dh la nak g surau solat asar.....n pe yg aku suka kat die ni...die slalu gak la jd imam..alhamdulillah.......selalu nmpk die snyum je kat aku..mmber2 aku ni yg ane tahu  masyaAllah.....dok usik je...tp sebab niat aku adalah belajar n aku pndah dr SBP 2 bukn utk bercnta..aku x terima dia..maaf sgt2 kat die......die sgt baik pd hemat aku......nak tau ape yg sweet sgt tentang Mr. M ni..die sanggup bg duit blnja mkn utk aku pd stiap ari jumaat coz every friday, kat kantin sekolah ada special food ckit iaitu nasi ayam Kak Mek..hehehe..mmg terbaeeeekkkk!!!smpai saat ni aku suke sgt nasi ayam 2.....nak dijadikan cter gak, spupu aku jugak adalah posmen yg xterlatih dan mnjadi org tgh..hahaha...die pon best gak la, dpt upah ler......tp aku xleh nak trima la coz die pon mak bapak die bg duit 2....thanx la ye awak....hehe.....tiap ary2 aku cam agak malas ke kntin sbab xnak terserempak la dgn die.....tp time solat asar, mmg aku akn dgr la suara die jd imam...fuh!!lega ckit dgr..hehe.....aku agak segan la ckit dgn die.........maaf la yek.....em, aku pon xtahu cter nye cmne smpai la form 2 kami pndah ke tapak bangunan baru n xmenumpang di SKLC ag....kejadian 2 snyap mcm 2 je ble abes kes aku dipanggil ke bilik kaunseling utk kes kapel..hakhakhak....aku pon terpana buat seketika utk tuduhan yg aku xbuat...mmg nak tergelak pon ade klu diimbas kejadian 7 thun lpas.....hehehe.....sweet memories in SMK Seri Rompin....bsmpai skang aku pon xtahu la kes 2 snyap mcm 2 je..hahaha...n aku mmg sgt malu utk bersua muka dgn die......

ok, continue lak utk kisah Mr. A....Mr. A ni umah die dkat je dgn aku..kakak die pon kwn pd kakak aku, Kak Ngah....hehehe...die ni pon sgt la pndiamnye...tp die ni agak low profile ckit.....spupu aku jugak jd org tgh utk penyampai surat2 layang yg aku terima...ye, aku msih smpan ag la surat2 tu..hehehe....bukn pe, kenangan zmn kanak2 bg aku....ye la, form 1 ag mse tu la......dr nenek, mak n kakak2 ku tahu tentang Mr. A ni...dah dkat kan umah nye....die mmg sgt pemalu smpai kan saat ni, xpernah sepatah pon perkataan kluar dr mulut dia walau aku n nenek aku g jln2 umah die...hakhakhak.....lawak la awak ni....die ni pon tergolong dlm golongan yg baik la bg aku...snyap je kat sekolah....susah n xpernah la aku dgr suara die..hahaha......len la mcm Mr. M, aku pernah ler berckp dgn die......tp Mr. A ni sgt malu....dpt la aku rse ABC yg kakak die jual..hahaha..posmen nye still spupu aku.....kenyang ler die dpt ABC sokmo...ye la, tiap ptg die dpt ABC ble nak pass surat layang kat aku...aku xnak la ungkit sgt coz Mr. A ni skang dah pon kwin n dah ade anak.....hehehe..moga berbahagia n berkekalan ke akhir hayat....masih kuingat la surat layang die yg de lagu utk ditujukan pd aku....oooopppss, maaf la aku pon dah lupe la lagu 2..nnt blik umah aku cari blik surat 2 nak tgk lagu pe..hehehe..gatai hang no...xde la....just nak tgk lagu pe....tp xperlu diimbas kot..biar la berlalu mnjadi sejarah dlm lipatan idopku........hehehe.......ok, for me la Mr. M n Mr. A ni sgt ler baik orgnye......hingga saat ni, korang mmg baik la....

suka duka tawa sendu jadi hiasan dalam idop ni kan......sukar mnjangka ape terjadi hingga kte kdg2 kegusaran ag besar dr keyakinan............Kampung Leban Chondong mnyimpan sejarah manis tersendiri dalam kamus hidup aku...........jatuh bgn aku di sana hingga mmbawa aku ke mana tmpat aku berdiri kini.....
Ni lah Sekolah Kebangsaan Leban Chondong yg mnyimpan terlalu banyak kenangan manis dlm idop aku....love this school very much!!!!


Ni pulak adalah masjid yg jadi tempat aku n kwn2 SMK Seri Rompin utk solat asar pd masa kami bersekolah di Sek Keb Leban Chondongn sblum berpindah ke tapak sebenar SMK Seri Rompin........(byk gak ler skodeng2 kat cnie..hehehe.....nakal gak yek kamu ni!!!huhuhu...bese r....)

*hahaha...andai diimbas kembali zaman kanak2 n awal remaja..mmg sgt manis kan???..
*maaf klu ade mane2 pihak yg terasa ble aku tulis pos ni....im so sorry!!!

Thursday, June 2, 2011

Bowling

fuyoooo!!!!!men bowling ye kau, cik janna oi....hehehe....ni kali ke-2 sbnrnye men bowling kat tmpt ni....kali ni alhamdulillah....menang gak kali ni...walau menang tipis dgn dak2 kenit ni...kre ok la, not so bad...hahaha.....Alhamdulillah, dpt tunjuk ajar dr coach2 yg hebat dan berpengalaman -----> my lovely uncle, aunty n cousins.....memanangkan aku bukn dilahirkan utk idop di bandar..so, bowling ke wayang ke, not so familiar 2 me.....dh besar2 ni la bru nk terlepas sane cnie..hahaha...bukn la terlepas, tp lebih bebas bergerak......syukur cuti kali ni aku berpluang mncuba game yg leh dikatakan dh jd hobi my uncle's family..ye la, ape x nye...diorg siap ade bowling ball n shoes sndiri.....hak milik sndiri....nseb bek xde bowling pins sndiri....aku ni lak bru nk berjinak2..leh kre la dgn jari korg brape kali je aku men bowling...hahaha...xpe2, korg leh la nak gelak ke ape ke kat aku ni.....but this is me..huhuhu.....jari tgn kanan korg xkan abes diguna utk kre brape kali je aku trun men bowling......hahaha...cian kan kat aku....hehehe....

ok, ni nk cter first game mlm smlm (1/6/2011)......
- aku lbh bersemangat la ble nk men game mlm ni coz dh kalah teruk 2 mlm sblumnya...dgn smgt yg berkobar2 aku truskan game 2...hahahahahahaha...gelak2 dulu...kalah beb...aku ingt ag, hanya 42 pin je yg jatuh...mak aih..truk x prestasi aku......ok what utk dak2 bru blajar........kalah lak dgn dak2 yg xckop umor..hahaha...xde la xckop umo..hehe...maaf ye my cousins...diorg ni dh bese men kan...pakar gak la bg aku yg bru berjinak2.....nak kate aku jiwa kacau, x jugak...bese r..epy je kan.....cuti kan..rlease la sume tnsion yg bersrabut dlm benak ni.......

ni lak cter next game..game ke-2 la...
- pergh!!!!kali ni lbh bersmgt la...coach rmai kan....lebih berkeyakinan la knonnye.....this game alhamdulillah sgt ler...kemenangan berpihak kpdku....walau xsehebat ane nk dbndingkan dgn profesional2 yg ada or nak bnding dgn coach2 aku, kre alhamdulillah la......lpas ni kre cube tambah ag la...game ni aku just dpt 82...so, kre mningkat la....syukur la....

so, 2 la antara agenda yg aku wat dlm cuti yg ada ni....thanx a lot pd my lovely uncle's family...diorg sgt sporting......u all mmg da best la..cayang korg.....thanx a lot......

oooopppsss..lupe lak nk ckp..aku n kluarga pkcik aku ni men n blajr bowling kat Muar Perfect Bowling Centre kat Jalan Bakri Muar, klu aku xsilap la...hehe....aku mmg sronok sgt..njoy this holiday very much....tp aku xberkesempatan nk amek gmbr byk2 coz fon murah kan......de problem dgn kamera...xleh la nk amek gmbr....sdey ckit la..bese r, aku ni kan agak giler gmbr ckit, 2 yg agak rse sdey...but im so epy being here with my uncle's family......thanx a lot u all!!!!

* ni aku mntak gmbr dgn encik google image......

Ni contoh bowling je..hehehe

ni contoh je la bowling ball yg bese ade...tp ni mcm high class ckit..aku men yg bese je..hehehe..ikot kemampuan kate coach aku...hahaha

lane bowling.....jgn bola xmsuk berguling kat lane ni, korg lak yg tergolek kat lane ni.....x ke haru beb..hehehe

contoh aksi coach aku la...aku x la gaya mcm ni....x pro kan....hehehehe

Ni suasana kat Muar Perfect Bowling Centre....(ni xde org la...hehehe)

*ok....as long as kte epy dgn cara kte..keep it up....blah dulu!!!