Tuesday, January 25, 2011

perubahan....

just nak ckp la yg aku bru tukar lagu utk blog aku..hehehe...2 pon nk cter...

em, aku ni jnis yg mudah n cpat bosan....xleh la nk stick pd sesuatu 2 pd kadar yg lme...
hah, thats my prob yg xpernh nk settle....
mslh slalu tmbul sbab mnda ni la...cpat bosan...so, maaf ler klu sape2 yg terase....
aku bukn nk kate aku berkawan n cpat bosan. 2 len la....persahabatan ni len ye...

aku xtau cmne nk ubah ek....anyone can help me solve my problem????
em, xtau nk wat cmne.....aku mmg xsuke mnda 2 lme2...so, aku akn try tukar.....kre mudah org kate aku ni jnis yg xsetia la..pe pon, aku xkisah...lantak la...ok, cthnya mudah je. besenye klu arrangement kat almari ke, susunan buku2 ke, fail ke, even tmpt tdo aku pon -  aku msti nk tukar....xleh lme2 pd satu bnda je..
so, korg akn tahu kan mslh yg aku hadapi klu asyik bosan n xleh nk stick pd smthg 2 lme2....
korg pkir la sndiri...(pnjm lak tagline si nabil)...bang bil saye pnjm jap yek...hehehehe..klu bang bil kate xleh pon, saye tetap nk guna...hahaha..truk x aku???hihihi...

* so, cmne klu aku kapel or khwin????bosan gak???wah, ni kre entry berani mati aku ni!!!!im speechless about that... aku sndiri xde jawapan utk pertanyaan 2.........klu korg ade, tlg la jwb kan utk aku, ape yg leh aku wat...thats me!!!insan kebuntuan....

PENGERTIAN......

em, pe yg aku nk cter ni xtau la de sangkut-paut dgn aku atau korg2 ke x....

cmni, mse mnyelongkar ke blog2 yg aku slalu selongkar ni, aku terbace psal smthg yg wat aku rasa sayu la...
aku simpati dgn naseb sesetgh org yg terlalu terkesan dgn perubahan ekonomi negara kte...fuyoo, ayt aku awat jd pelik ni...kre snang cter ayt die sbnrnye cmni - aku simpati dgn nseb org2 miskin or sush yg kais pagi mkn pagi kais ptg mkn ptg. 2 klu ikot istilah Melayu....cian tol kat diorg tau..

aku bersyukur la nseb aku mgkin xstruk yg mereka alami...
aku de bce psl ape yg blogger ni 2lis, memerihalkan ttg sorg pak cik yg risau memikirkan cmne nk blnje ari2 dlm musim kenaikan harga barang2 skang yg melanda negara kte....die hmpir nak soh ank die brhnti sek n keje bantu kuarga....kdg2 ble tgk dak2 brhnti sek n keje dlm usia yg msh muda, kte akn kate:

- apsal xsmbung pelajaran???
- alah, kan byk menda leh wat utk dpt duit, xyah la brhnti sek.
- klu xde ilmu susah la idop korg nnt.
- duit bukn sgalanya dlm idop ni.
- bantuan kan ade utk org2 sush.
* em, mgkin de ag la ayt2 yg kuar dr mulut kte2 ni.

       kdg2 kte lupe utk brfikir d tmpt org2 yg ditimpa mslh ni berfikir. mereka mempunyai fikiran yg berbeza dgn kte. klu org snang leh la nk wat pe yg diorg suke. tp x bg org2 yg sdar kesusahan yg diorg alami. tp aku xtau la bg mereka yg langsung x sdar diri yg diorg 2 susah tp berlagak cm org snang. em, kes cm 2 ag truk. mslh besar klu nk disettlekan. k berbalik pd cter aku td, klu waktu 2 kte sush, kte akan rela utk berhnti sekolah n cari keje. dh xkisah dh mse 2, ape org nk kate pd kte, kte akan just ignore n sanggup laluinya demi nk bantu kluarga la kan...bukn nk brhnti sek sbab dh mls. 2 kes len..

tol la org kate berat mata memandang berat ag bahu yg memikul. aku pon de terfikir yg mgkin aku pon akn wat menda yg same andai aku mghadapi situasi diorg. mgkin aku akn fikir, xpe aku keje lu n nnt dh de duit aku smbung pljaran ag. tp adakah kte tahu pe yg bakal terjadi n berlaku. Hanya Allah yang Maha Mengetahui. sape lah kte yg nk tau bnda2 2 kan. so, bersyukur lah dgn ape yg kte ade skang. walau sesusah ane pon kte mgkin msh ade yg ag sush dr kte. hargai setiap detik khidupan kte. ucapkan lah ALHAMDULILLAH kerna kte adalah kte........

*p/s dan ingatan dr kejauhan wat diri sendiri dan org yg mngerti ape itu kesusahan.....