Sunday, January 30, 2011

Sakitnye aty

pernh x korg rse yg khadiran korg lgsung x diendahkan...alah kre cm ni la, klu korg ade xbermkna ape2 n klu korg xde pon xde hal la...klu time sek2 dulu aku prnh ingt pepatah Melayu - bagai melukut di tepian gantang....hah, kre cm 2 la..ade xpe xde pon xpe...

sakitnye aty saat korg berdiri d dpn manusia2 yg hebat berbncang tp korg cm x wujud...
kehadiran korg lgsung xdipedulikan..
xde pon xpe...
ide akorg ag la, x dpndang.....hah, pe korg nak wat????

ink at
argh!!!!!!!klu aku mcm2 aku rse - sdey ade, bnci ade....terhiris perasaan tau...tp memandangkan aku ni jnis yg nmpk kntal la knon dpn org..klu aku berada d tmpt 2, aku akn wat xtau tp smbil memerli.....sakit aty kan nye psal.....bg diorg berasap gak la...hehehe..bru diorg tau kewujudan kte.....hehehehe...

klu korg pe korg nk wat??? xkan just nk berlalu pergi cm korg ni sgt fhm la yg korg xdiperlukan..hehehe...klu cm 2..aku salute la kat korg coz aku mmg xleh la nk wat cm 2....thats not me but smtimes i always try my best 2 b da best among da best utk elakkan sesuatu pergaduhan berlaku....kdg aku cube utk just keep quiet.. tp slalunye berakhir sgn kegagalan..my mouth is not same as what i think at that moment...hahaha...

so, cmne nk wat????

*p/s; same2 la kte fikir kan yg terbaik..
* wat diri ini n sume yg sudi meluangkan mse mmbace ni, same2 la kte sdar ane ksilapan kte....mgkin kte silp tp xnk ngaku.. n de gak mnusia yg xnk org lbh dr die....so, aku pon msh mncari jawapan yg lom tau ag pghujungnya..........k nyte...

Saturday, January 29, 2011

penatnya....

fuh!!!!mmg syok dpt merebah kan badan stelah seharian berkemas brg2 utk pndh.....fuh!!mmg meletihkan...ni klu baring n tdo...kompom kna kerah bgn suboh..hehe...bese bgn sndiri tau..pnatnye sgt trase, naek lenguh kaki aku..n jari-jemari mulus ni dok angkat brg2...em, on da way blik dr kuala rompin ke kuantan aku tdo je spjg jln...ngantok n letih sgt beb..hehehe...kak long aku kate aku siap berdengkor ag..ah, lntak la diorg nk kate pe, jnji aku selesa...ade aku kisah????em, aku stuju dgn aiman kerana xkisah...hahaha...saje pnjm ayt 2...

sdari kecik dok kat umah yg lme 2..tup3, ble usia mnjangkau 21 thn, nk pndh....oh, mmg sdih..tp aku kna ikot kuarga kan...so, wat's the answer....only- ok, all right, yes, ye, ya....em, 2 je la..

k la, aku pon ltih sgt nk mnulis pjg2 berjela...mate mmg xngantok ble dh kna air..tp bdn ni trase sgt letih...klu letak kpale trus lena dbuai mimpi indah......hahaha...so, aku nk grak lu la utk beradu...hahaha...de mse aku cter pjg lebar ag psl pndh2 or story len...2 pon tgk la klu demse n ade idea k.....

~the end~
im so tired......nak rebah je rse ni.....
so, b4 aku mmbiarkan my lovely lappy berjage smpai pg akibat tak tutp2 coz aku terlena, bek aku shutdown  lu....hehehe....k la, time 2 go...

ni gmbr2 skadar hiasan wat tatapan mate k...xde kna mngena pon dgn perpindahan aku...


xde la smpai aku angkat umah k....


kami x la smpai thp memindahkan umah kami ke tapak baru.....ish2,cm 2 mudh la xyah la kmas brg2..hahaha


   

contoh je k....

klu cam ni kre ckit....
ni brg2 umah aku kna 2 trip..huhuhu...

Thursday, January 27, 2011

em, ready????

hahaha.....dh xsabar bnau nk blik ni..nnt la kberangkatan pulang cucunda n anakanda tercinta ni wahai nenda n bonda ku....hehehe...lbih2 lak..ye la korg ni, bese la excited dh 1 month xjejak umah...eleh, ko fikir ko je lame xblik kan janna...org len 2 berthn2 xblik ade kcoh cm ko...eh, 2 org len bukn aku..hehehe...thats my simple answer...

k la, mse utk bersiap n berangkat pulang kian tbe..so, jap je la mnulis n xleh tulis pjg2 nnt ketinggalan lak bas....aku xnk la plak ade event kejar-mengejar bas terjadi...sush nnt...

k la, msenye pon dh smpai..sblom aku dgr jeritan n laungan keramat klasmate aku si diba utk ajak trun (sory la diba, walau awak x mcm 2..hehehe) utk pick the cab n g bndar...hahaha....ayt aku kian power x skang ni..hahaha...

k la, hepy holiday wat teman2..selamt pulang n selamat kmbali ke institut smule..hehehe..perancangan msh byk yg tergendala sehingga kami kmbali smula ke institut.....
ah, aku xkisah la tergendala ke ape ke jnji aku dpt blik rini..huhuhu.....wait 4 me k u all...
ok, got 2 go now....k have nice n best holiday.....



~the end~ nk blik daa.......


ni la rupa bas yg aku tumpang (eh, byr tambang tau) utk blik kg...moge2 perjalananku slamat....

Tuesday, January 25, 2011

perubahan....

just nak ckp la yg aku bru tukar lagu utk blog aku..hehehe...2 pon nk cter...

em, aku ni jnis yg mudah n cpat bosan....xleh la nk stick pd sesuatu 2 pd kadar yg lme...
hah, thats my prob yg xpernh nk settle....
mslh slalu tmbul sbab mnda ni la...cpat bosan...so, maaf ler klu sape2 yg terase....
aku bukn nk kate aku berkawan n cpat bosan. 2 len la....persahabatan ni len ye...

aku xtau cmne nk ubah ek....anyone can help me solve my problem????
em, xtau nk wat cmne.....aku mmg xsuke mnda 2 lme2...so, aku akn try tukar.....kre mudah org kate aku ni jnis yg xsetia la..pe pon, aku xkisah...lantak la...ok, cthnya mudah je. besenye klu arrangement kat almari ke, susunan buku2 ke, fail ke, even tmpt tdo aku pon -  aku msti nk tukar....xleh lme2 pd satu bnda je..
so, korg akn tahu kan mslh yg aku hadapi klu asyik bosan n xleh nk stick pd smthg 2 lme2....
korg pkir la sndiri...(pnjm lak tagline si nabil)...bang bil saye pnjm jap yek...hehehehe..klu bang bil kate xleh pon, saye tetap nk guna...hahaha..truk x aku???hihihi...

* so, cmne klu aku kapel or khwin????bosan gak???wah, ni kre entry berani mati aku ni!!!!im speechless about that... aku sndiri xde jawapan utk pertanyaan 2.........klu korg ade, tlg la jwb kan utk aku, ape yg leh aku wat...thats me!!!insan kebuntuan....

PENGERTIAN......

em, pe yg aku nk cter ni xtau la de sangkut-paut dgn aku atau korg2 ke x....

cmni, mse mnyelongkar ke blog2 yg aku slalu selongkar ni, aku terbace psal smthg yg wat aku rasa sayu la...
aku simpati dgn naseb sesetgh org yg terlalu terkesan dgn perubahan ekonomi negara kte...fuyoo, ayt aku awat jd pelik ni...kre snang cter ayt die sbnrnye cmni - aku simpati dgn nseb org2 miskin or sush yg kais pagi mkn pagi kais ptg mkn ptg. 2 klu ikot istilah Melayu....cian tol kat diorg tau..

aku bersyukur la nseb aku mgkin xstruk yg mereka alami...
aku de bce psl ape yg blogger ni 2lis, memerihalkan ttg sorg pak cik yg risau memikirkan cmne nk blnje ari2 dlm musim kenaikan harga barang2 skang yg melanda negara kte....die hmpir nak soh ank die brhnti sek n keje bantu kuarga....kdg2 ble tgk dak2 brhnti sek n keje dlm usia yg msh muda, kte akn kate:

- apsal xsmbung pelajaran???
- alah, kan byk menda leh wat utk dpt duit, xyah la brhnti sek.
- klu xde ilmu susah la idop korg nnt.
- duit bukn sgalanya dlm idop ni.
- bantuan kan ade utk org2 sush.
* em, mgkin de ag la ayt2 yg kuar dr mulut kte2 ni.

       kdg2 kte lupe utk brfikir d tmpt org2 yg ditimpa mslh ni berfikir. mereka mempunyai fikiran yg berbeza dgn kte. klu org snang leh la nk wat pe yg diorg suke. tp x bg org2 yg sdar kesusahan yg diorg alami. tp aku xtau la bg mereka yg langsung x sdar diri yg diorg 2 susah tp berlagak cm org snang. em, kes cm 2 ag truk. mslh besar klu nk disettlekan. k berbalik pd cter aku td, klu waktu 2 kte sush, kte akan rela utk berhnti sekolah n cari keje. dh xkisah dh mse 2, ape org nk kate pd kte, kte akan just ignore n sanggup laluinya demi nk bantu kluarga la kan...bukn nk brhnti sek sbab dh mls. 2 kes len..

tol la org kate berat mata memandang berat ag bahu yg memikul. aku pon de terfikir yg mgkin aku pon akn wat menda yg same andai aku mghadapi situasi diorg. mgkin aku akn fikir, xpe aku keje lu n nnt dh de duit aku smbung pljaran ag. tp adakah kte tahu pe yg bakal terjadi n berlaku. Hanya Allah yang Maha Mengetahui. sape lah kte yg nk tau bnda2 2 kan. so, bersyukur lah dgn ape yg kte ade skang. walau sesusah ane pon kte mgkin msh ade yg ag sush dr kte. hargai setiap detik khidupan kte. ucapkan lah ALHAMDULILLAH kerna kte adalah kte........

*p/s dan ingatan dr kejauhan wat diri sendiri dan org yg mngerti ape itu kesusahan.....

Saturday, January 22, 2011

ape yg dilalui d rasa....

ok, straight 2 da point.....
ape yg kte lalui sehari - hari adalah berkait dgn apa yg kte rasai....aku xtau la klu korg xde perasaan kot..hehehe...maaf la klu agak kasar...em, cth, klu kte lalui sesuatu yg mampu mmbuatkan kte mrh, so kte akan rasa geram n nak marah...cm 2 je kes nye..ataupon, sesuatu yg kte lalui 2 mampu membuatkan kte menangis, so kte akan rasa sdih..hah, cm 2 la klu dringkas kan....
ok, cm ni sbnrnye...ari2 aku dikelilingi oleh sahabat handai, lptop, fb, blog, buku n also lecturers..hehehe...(ade la ag beberapa yg xperlu aku sbut kot....)..
cter aku ni berkaitan persahabatan...so klu ary2 yg kte lalui bersama mmber2 adalah yg mggembirakan, kte akn sntiasa ceria, gmbira dan juga senang aty...so, mslh yg kte lalui at least x la menjadi tekanan atau org putih kate pressure la kat kte.....mgkin kwn2 kte 2 x la mampu mnyelesaikan mslh yg kte hadapi tp mgkin dgn adenye diorg mampu mmbuatkan kte lupe jap mslh yg menjadikan idop kte tertekan...itu je aku nk ckp sbnrnye..hehehe...

* So, di kesempatan ni, aku nk tujukan video ni wat sume mmber2 aku yg aku sayangi. Antaranya

  • dak2 PISMP sains Afzan
  • dak2 Semsas - Noi, Tiek, Fizie, Nisa n Syira
  • dak2 SKLC - Iqa, Eila n B xlupe ejai, apeh n aidil (de bbrapa ag yg xprlu aku mntion...)
terimalah luahan aty dr sanubari yg mgkin tak terluah.........aku sntiasa ingat kat korg........





bosan????

pe yg aku nk wat ni...bosan???wawawa....gua nk blik umah la beb.....byk benda yg gua ktggalan ni sbnrnye...
byk menda yg family gua hadapi tp gua tiada d sisi mereka...gua nk gak brsama sush n snang..ni x...diorg bukn nk cter....tggu gak gua blik..dh la gua ni sush nk blik....alah, leceh la gini.....
next week (28hb ari jumaat)...gua bru dpt blik..2 pon klu slmt smpai umah...klu x, sape tau....
gua nak tau pe yg terjadi kat umah.....wah3x...nmpknye gua aje yg xtau ape perkembangan terkini kt umah nun jauh di sane.....dh la jauh....cter2 dlm fon xsronok sgt.........klu kat luar ag best...especially dgr mulut along yg x abes2 bercerita....tmbh muke abg long yg cm xde perasaan.....sampuk lak dr ibu yg sore serak2 basah ala2 penyanyi azie.....fuh..mmg happening....2 lom kre dgn lagak si mohd, alin n abg chik yg xkre umah pecah kna langgar garuda pon klu dpt maen, xkisah dh pe jd....yg ma lak xabes2 keje dapor die..mcm la kami ni wat serak..hahahaha.....tok ag yg byk cter n byk nk mrh2...abh yg gler2....huhuhu..(im sory korg, gua mngutuk kat cnie...)
thatsda beautiful scenery of my family......fuhh, mmg gmpak la klu dpt brkumpul.....bergegar umah cm gaduh dgn samseng..huhu....lom abes ag, klu bab kami gelak2 cter rmai2...hahahahahaha....hmpir pecah la prot ni..nk terburai pon ade rse...hehehe.....time pling best ble msg2 nk berckp..hah, pe ag..gaduh berebut sape nk cter lu...tp klu gaduh...fuh, part yg pling xleh nk blah.....mulut msg2 mmg sdap2 je memerli.......ni xbuke ag cter si angah  n wan  2....huhuhuhu....haru biru la jwbnye.....hahahaha......
xlme ag prubahan bsar yg aku xsure terjadi atau x akan berlaku mendadak dlm kluarga aku...ni wat aku xsabar2 nk blik ble dgr statement ibu....ape cter sensasi korg ek............nak sorok dr pengetahuan aku yek...xpe, tggu la gua blik beb........

angah n along...(wei, pe korg bork ats pelamin 2 woi????)


ma n abg pul.....


ibu n abh yg thn ni genap 15thn khwin


kak long n kak ngah


kak ngah, aku n alin

anak cine.....

mohd da naughty boy

aku n wan......

tok n kak jan (spupu aku)

abg chik dak dgil...

ibu n abh....epy sokmo ler..

along n hubby (abg long)....

ni bru ckit...lom ade sume...

* rndunyer time kumpol rmai2.........

saye ade kwn....

klu nak ikot carta n wat list la kan, dh berjuta agknye kwn2 yg aku jmpe n ade seumor idop aku yg x la tua sgt ni..hehehehe....
start idop kat dnia ni, mmbesar kat kg, sek rendah, sekolah menengah lak de dua...
matrik jap n skang kat IPGKTAA....oooppss, lupe lak PLKN (kang de yg mrh coz lupe mntion them..hehe)...
mmg penuh n lenguh la tgn nk mnulis. kpaler pning n mate pon hmpir juling coz nk mngingt sume mmber2 yg aku prnh knal (xkisah la lme ke jap je knal 2).....
tp kwn mmg rmai....cume sahabt je kte xtau sape....time sush atau senang....
ok, blik pd cter list kwn aku...mmg aku xla ingt sume, tp klu ikot yg dicongak2, kt tmpt2 atau progrm yg aku list ni mgkin aku ade tmbh kwn:

- Sekolah Kebangsaan Leban Chondong (drjh 1 -6)
xtau la brape rmai yg aku prnh knal dr start skul smpai drjh 6..ye la, mcm2 xtvt aku msok....hehehe..kre aktif la skul rendh ni....ye la, antara yg aku ingt aku msok bola jaring smpai daerah, pidato, genderang (mcm orkestra tp hanya alat muzik bese cm rekorder, melodian n percussion), hoki  g daerah gak, sukan cm lari2 pringkat daerah, program motivasi n de byk ag la xtvt yg aku xbrape ingt.....

- Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Rompin (tg. 1- 3)
mse ni zmn kegemilangan la gak bg aku.....epy gler la...ye la aku ni jenis yg ikot kpale aku..pe aku nk wat jgn sape bantah walau pon aku ni jnis yg baik la kit coz ikot peraturan..hehehe.....fmily aku pon jnis yg xkisah sgt mgkin sbab diorg mmg knal sgt aku ni cmne kan...hahaha...em, mse zmn ni, rmai gak la yg aku knal...de cm2 progrm yg aku sertai cth cam bola jaring (sukn yg xprnh aku tgglkan), kem motivasi ank2 yatim, kem bahasa inggeris n de ag la program yg aku xsbut..ye la dh lme tggl kan...

- SEMSAS (form 4-5)
yg pling lucu psal sejarah idop aku n SEMSAS ni adalah skul ni mmg xabes2 wujud dlm idop aku walhal aku dh buang die dlm lmbaran idop aku..korg nk tau nape...meh aku cter....mse form 1 aku dpt la msok skul ni coz UPSR result aku baik. nak jd cter yg pling lawak dlm idop aku, genap 3 buln kat cnie aku x abes2 mntk ibu (mk cik aku) n kak long (cousin aku) yg pling rapat 2 soh pndhkan aku blik ke sek yg dkat dgn kg....aku bukn xleh nk jauh atau renggang dgn fmily tp aku xleh nk adapt la care idop dak2 pndai ni...letih la...hehehehe....aku dpt la pndh mse 2 atas kekerasan aku...hehehe....tp cter 2 xabes takat 2 je coz mse form 4 ble dpt result PMR ok, aku dtawarkan ag msuk SEMSAS ni...masyaAllah..aku pon dh xtau nak kate ape..hahaha...puas aku lari, tp xmampu gak....hihi...cm2 ckgu2 n fmily aku kate kat aku..yg gelak smpai nk putus urat leher pon aku xtau la byk ane...yg pling aku ingt skali ckgu aku de prnh ckp 'bagai sirih pulang ke gagang'..huhuhu...mmg aku pon cm xcaye....bese org kate dh blacklist name andai aku tolak asrama pnuh...aku pon xtau la dlm kes aku ni.....
mse kat skul ni, rmai gak yg aku knal...walau aty aku bukn suke sgt idop kt cnie...sbab 2 kot result SPM aku xbrape baik coz aty xikhlas...ish3 janna ni pe la yg ko wat kan....walau aku lalui idop kat skul ni 2 thn tp slame 2 la aty aku xde kat c2..ntah la nape....maaf ler kwn2 yg terbace atau mmg nk bce ape yg aku tulis ni....tp aku kwn dgn korg ikhlas k......cume aku xsuke life kat sane.......

- PLKN Tasik Chini Resort
time mule2 dpt g mmg aku xrse cm best sgt...walau aku xla ckp aku xnak g coz dh mmg wajib kan...pkse la gak diri kna g....tp slame hmpir 3 buln kat sane mmg byk aku blajar...rmai aku knal mmber2 yg dtg dr Kuantan, Johor, KL n dak rompin sndiri....cm2 aku bljr ragam mnusia......suke duka idop kat PLKN aku rse....sush snang kami bersama2...andai dberi pilihan ag atau diulang mse, mmg aku nk jmpe ag kwn2 n ckgu2 mse aku g PLKN 2...syok beb...aku pon xtau la nape klasmate aku skang n rmai ag ckp PLKN 2 xbest, tp aku nye persepsi lak laen..alah, mmg la pnat n itam ble g plkn ni tp xtvt die mmg aku suke...rmai yg aku knal....slaku koperal wirawati charlie aku kre org pntg gak la (nk bgga jap)..hehehe...byk yg aku wat mse kat sane..aku ingt ag, mse ari last 2, mmg rmai yg nangis, xkre la laki ke pompuan...dh xpntg mse 2..ye la, walaupon just 3 buln kami bru knal, tp mmg syok abes la...Mis them all....

- Matrikulasi Melaka
hahahaha......nape aku start dgn gelak...k meh cnie aku cter...cter die cmni...mse dpt surt msuk mtrik, mmber2 SEMSAS de cntact aku tnye dpt ane, korg nak tau kan sbab aku gelak td, sbabnye mse aku skul lu aku de geng kre kamceng la...kami bertujuh (tp ble dkat2 abes SPM kot kami tggl berenam je coz de mslh dalaman kit..hehehe..gaduh la..)..hah, kami dpt same berlima klu xsilp aku....hehehehe...mmg havoc la mse 2....aku n noi(nme pggilan kwn aku yg sorg ni) same kuliah ...tiek (name timangan gak), die ni same blok kediaman dgn aku.....just nisa n syira je xsame dgn aku tp time mkn slalu same la....walau pon jap je kat cnie..tp de gak kenangan mnis kat mtrik....ye la, bese dok phg je skang kna blajar luar..hehehe...cm2 la knangannye......tp klu dh berkwn lme, dh knal aty budi msg2...mmg best....for noi, tiek, nisa, fizie n syira.....korg mmg sahabat la beb....

- IPGKTAA Kuala Lipis
em, yg ni kre terkini la...ag 2 thn lbey la krenye aku n mmber2 yg aku knal kat cnie utk blajar nk jd ckgu...huhuhu...kt cnie xyah ckp la..mmg terlalu byk kenangan yg aku lalui..kwn2 mmg best...ye la, walau beza mak n bapak tp kami mmg sokmo bersama..sush snang same2....ble elaun xmsok, pose same2..mkn same2, minum air teh same2...hahahaha....ye la, korg congak2 la..msti la kamceng kan dh 5 thn stgh bersama.....bukn satu tmpoh yg sgkat utk aku knal kwn2 aku k....diorg mmg best la...walau aku ni jnis yg agak kasar n keras la orgnye, tp diorg tetap tahan dgn aku..hehehe....(ye la, aku mmg dperlukn nak2 time angkat2 brg..hahahaha)....kuar bndar same2, jln g klas....fuh, mmg sweet la korg....gaduh2 pon kami tetap sahabat.... korg mmg da best list of frenz in my entire life...xkan aku lupe la beb.........

*fuh, pjg lebar aku mnulis utk kwn2 aku...letih dh mnda...berat dh mate....sakit tekak ni coz batuk k....hehehe....

korg anugerah dlm idop aku........

aku sntiasa ada utk sahabat2 ku...hopefully la....

gaduh2 pon tetap baik k..ikhlas dlm persahabatan....


  • This spesel appreciation wat sume mmber2 aku especially Noi, Tiek, Nisa, Fizie, Syira n pling aku xlupe mmber2 PISMP SAINS @ AFZAN.....Luv u ALL............thanx 4 being my frenz..maafkan aku coz aku sntiasa cube yg terbaik utk jd kwn terbaik korg.....

Friday, January 21, 2011

berpaling???

mampukah kte melarikan diri dari sesuatu yang sntiasa mengejar kte????
ke sane ke sini....
stop there!!!!!!mampukah kte mnjerit mnyatakannya.....
luahan bgitu mampu melukakan...
tegakah kte???
sanggupkah kte????
so....what you gonna do???
lari dan terus lari???
smpai ble????

Thursday, January 20, 2011

Nukilan rase........

my own - Rase yang Terpendam...

Saat jemari menari-nari memegang pena,
Mencoret nukilan gundah gulana,
Hati resah diam terpana,
Cuba membuang seribu sirna.

Rentak hati siapa yang tahu,
Terpendam kaku menyimpan syahdu,
Hanya sendiri menahan sendu,
Menyimpul rintih dan juga pilu.

Oh hati, 
Sampai bila harus begini,
Terpunduk sendiri,
Diam membisu bukan tuli.

Langkah dan fikiran tak sehaluan,
mencari ketenangan dalam kegusaran,
Walau seribu tahun perjalanan,
Tetap sukar memberi kepercayaan.

Rasa itu saling bertingkah,
Hiba dan pilu bersilang resah,
Kekuatan dikerah mengelak rebah,
Supaya tidak tersalah arah.

Saat hati disapa rindu, 
Kenapa bukan dia datang bertamu,
Menghijab pandangan di dalam kalbu,
Llau fikiran bersalut keliru. 





Terzahir rase dari pemikiran.......
Ilham mencurah saat2 bersendiri....
hahahaha......
ttbe je rse nak mnulis blik klas ganti td....
mgkin mluahkan pe yg terbuku.....
sape tau kan.....
just try2 la......
have time utk mnulis la ntah pe2.....
bace la korg yek.....
selamat!!!!!



Wednesday, January 19, 2011

persoalan....

soalan ku lontarkan tp msh lom terjawab.....
kusmpan persoalan demi persoalan utk truskan hidop walau belum terjawab....
its ok....
ia dtg dan pergi..
dtg silih berganti....
saat bertukar mnjadi minit, minit bergerak menyapa jam.......
dan jam berjaya mghampiri hari....
lalu hari beranjak mghampiri mggu dan mggu pula mndekati buln......
kmudian buln berlalu mninggalkan setiap kenangan utk meneruskan perjalanan bg menymbut kedtgn tahun.. begitu lah seterusnya selagi nadi blum terhenti nafas belum terhapus....
tp persoalan msh tetap di situ kekal terpahat sbg persoalan...

msh mnyimpan persoalan?????

andai msenye tbe, persoalan bakal terungkap dan terjawab....
penyelesaiannye terletak pd diri kte.....
sumber nye mgkin melalui pemerhatian....
sape tau ia juga dtg dr ilham suci melalui pengalaman.......
atau mlalui bantuan Yang Maha Esa.....
klu smpan terlalu lme pon setiap persoalan 2, leh jd sesuatu yg terpendam, kejap di sanubari.....
so, find or search 4 da solution........
have a great time 2 find it...try ur best....ur very best...only u know urself.......
carilah ketenangan dlm keserabutan.....
agar segala kecelaruan dan benang2 yg berselirat bakal terpisah dan kte terhindar dri seribu satu mslh......

Tuesday, January 18, 2011

ble die dan mereka kembali......

huhuhuhu......
kini die dan mereka telah kmbali smule dlm hidop aku..
aku sndiri xpasti samada suke atau duke bersarang jauh di benak ni....
buntu pon ade ble die dan mereka menyapa aku...
ceyh, die dan mereka bukn stakat menyapa aku je tau....tp lbh ag...
dulu aku mmg takot ble die dan mereka mule2 menapak masuk ke dlm idop aku...
cuak bercmpur berani...
was2 pon ade..
perasaan saling berperang....
kini die kmbali lagi bagi menghiasi kesuraman idop aku ni....
ntah la aku nk wat ape utk bersedia samada menerima atau just ignore...
tp die dan mereka sgt pntg wat aku skang.......
help me!!!!!!!!!!!!nak wat pe skang??????
buntu la......
panik ni!!!!!

pe yg leh aku wat...
klu diorg dh kmbali...aku kna trime je kot...klu x...ia bakal mngundang byk mslh yg mgkin aku xdpt selesaikan.....
mslh2!!!!!
aku harapkan kedatangan die dan mereka kali ini xkan membuat hidop aku jd horror ag.....
aku harap berlaku la perubahan ckit.....
tp pe penyelesaiannye..
aku xleh nak sekat khadiran die dan mereka dtg dlm idop aku ni.....
wah3......xkan aku nk nyanyi "die dtg...dgn lenggang lenggok nya"......


ada sape2 yg dpt mmbantu......klasmate2 aku cmne ek....mampu ke diorg mmbantu aku????
hope kami dpt bekerjasama.....
........................................................

* petunjuk: "die" adalah theorem pythagoras.........
dan "mereka" adalah 'cos' ,'tan' dan 'sin'.....
"mereka" juga adalah scalar and vector quantity..........aku kan kna bljar fizik sem ni....so, bertemu la lagi kami.....hehehehe.......saje je wat korg saspen.............





SO, PE AG......KTE ENJOY!!!!!!!!!!!!!!!!!
enjoy la sgt....(>_<)...('_').....wanna join me?????

Sunday, January 16, 2011

aku nampak 'die'.....cmne ek???

Jumaat ari 2 (14 Jan) aku kuar la g psr mlm dgn mmber2 aku, ttbe mse dok lpak2 smntara mennti van yg kami dh kol xsmpai2 gak walau dh ckup lme shbt aku kol pak cik van 2 stlh pnat mmbeli-belah (ceyh, mmbeli belah la knon..hahaha)…..yg pling aku geram n mnimbulkan kmarahan kat pk cik van ni ble kol kate dh nk smpai..tp byg pon xde….

Kejadian brlaku mse aku dok lpak kat blkg pndok polis kat bndr Lipis ni..... ttbe aku t'nmpk la 'die' ni dr jauh…dh lme kami x bersua….bukn rndu kat 'die' k…just concern je..hehehehehe…….

Aku ni just org tgh je dlm mslh kwn aku ni...mslh nye skang 'die' ni dh kwin…bukn kcik2 mslh tp its a big problem beb…klu la bini die tau…aku gak yg truk…..mmg cari psl..tp demi kwn aku xkisah la..agpon just nak smpaikan salam je…salam dr mkwe lme kan...hehehe....truk x aku????hehehe...ape pon jwpn korg, im fine la....

Nak djadikan cter, aku ni dh nmpk 'die' lalu, aku sengih la, nk lmbai kang kate ape lak….agpon aku malu gak..hehehe……tmbh2 'die' dgn mmber 'die' yg aku xprnh knal...bukn dgn yg bese 2..'Die' ni jln laju je dgn mmber 'die'…aku nk pggil cm x elok je aku rse….sgan gak beb!!! yg wat aku sengih kat die coz sbelah aku 2 ade la sorg mk cik ni, maybe 'die' knal kot.....aku ingt 'die' snyum kat aku...aduh, salah tfsir lak....hahahahaha....

Dh terkedu coz control malu, aku biar je la 'die' berlalu tanpa aku nk tgur 'die' tu....Dh jauh aku rse aku ptot kol 'die'..hehehe…pea g tgn ni laju capai fond lm poket….ble aku kol 'die' rupenye katenye 'die' lgsung xperasan kat aku…dlm aty aku….ooooo…ye ke???hehehehe…Then, 'die' dtg dkat kat aku….kami borak2 tp x lme…aku pon tau 'die' ni husband org, xelok la lme2 bork kan…..

Aku jmpe 'die' pon demi sahabat aku…….nk smpaikan salam sahabat aku kat 'die'…kekasih lame beb…… 
Hahahahahaha.......2 la cter nye......'die' sbg subjek utama dlm cter aku ni actually is my senior while I'm studying in form 3 at SMK Seri Rompin.......mse 2 'die' form 6......

Thursday, January 13, 2011

xtau nak kate ape......


hey..its raining!!!!!!!!!!!!
lebat gak wo....
dh la trun ttbe.....hihihi....

just sbg penambah cerita ni je.......

pe nk wat.....
terpaksa n dipaksa.........
ok lets straight 2 da point la kan..hehehe.....
ari ni aku pose ag la bersama2 rumate tersyg, Ain..ganti ler beb!!!!hehehe...
ari ni  cm ari2 bese je bg aku...nothing spesel pon....
tp ptg ni yg klakar sgt aku rse...
nk djadikan ceritera kami berdua.......
kami kna la trun gak amek mkanan utk klasmate kami 4 buka pose....
kami lak xtempah mkanan coz nak beli nasi kukus je kat kantin institut....
walao ape pon terjadi, kami kna gak la redah hujan yg sgt2 lebat n dgn pakej kilat skali...
takot pon ade gak beb coz korg msti tau kan payung dperbuat dr ape pemegang die 2????? takot la kilat beb.....

 Comey x???? hehehe....
                                                       gmbr skadar hiasan ler..


silap2 len jadinye....
wah3x..romantik la knon nye berdua berjln dlm ujan......ish3x....dgn rumate aku la beb...hahaha....
bukn dgn sape pon...

gambar sekadar hiasan  gak la.... 

mmg spjg jln kami dok gelak xabes.....nk men ujan tkot dmam lak....
tp aku akui la, mmg salah kami....
dh tau pose, kami lengah2 kan mse nak trun bli mkanan...
al-mklum la, x larat kate kan...hehehehe....(alasan semata2...)
dh ujan turun dgn lebat nye....
nk tmbh cter ag, dlm ujan yg lebat 2, mkanan yg kami bwk byk lak...huhu...
mcm mak bersusah payah utk nak make sure yg anak2 die dpt mkn...
2 yg menambah ag gelak kami.....

*pe pon....its must b our sweet memory...hahaha....
nice n memorable....
just wanna share.....hehehe.......
CREDITS 2 RINA coz bg pnjm payung die kat Ain....hehehehehehe..........

x la mcm ni aksi kami...hehehehe.....


Aku n rumate aku ler, Ain nama diberi......(bukn promote rumate k..)





Tuesday, January 11, 2011

ape yang betul????

bosan????





em, dh bese kot aku dgr n alami bnda ni...
padahal berlmbak la keje2 yg kna setel, wat xtau je...
ni la yg truk ttg aku..hehehe....xde motivasi kot...


aku rse aku msih d takuk lame (tau pon..)...aku sdar ttg 2..
tp ble nak berlaku perubahan aku sndiri xsure.....
terfikir gak, tp ntah la..kmbali smule kpd asalnya...huhuhu....
teruk la klu berterusan kan.......
ape yg aku nak wat..............
nak bersorak gmbira je sokmo.....
nak bersdih tnduk menahan pilu....
mgkin msih mncari kekuatan dlm keperitan...(pergh...ayat!!!!caya la...saje je ni...bosan kan..)
.......................................................

aduh!!!!!nak wat pe.....pehal ntah...bese aku la yg 'selak' sgt layan novel...
ntah nape mlm ni, aku teringat umah....
ape la tok n ma wat kan.....
dh la dok 2 org je...
moge Allah sentiasa mlindungi insan2 yg aku sayangi....
emo xtntu psl lak...
tp aku gak yg kna cheer up my life...
hope diorg ok......

xlupe wat adik aku yg skang ni bru berjinak2 dok asrama....
hope die berjaya dlm idopnye n jd insan yg berguna kpd agama, bangsa n negara.....
May Allah bless u k.....
"kak chik doakan abg chik berjaya".............
argh!!!!rndu nye dok umah....

hahaha....sengal ckit mse ni.....(aku la yg pkse..hehe).....


Monday, January 10, 2011

susah gak....

ttbe aku terpanggil nak tulis psl mnda ni...
ceyh, entry je lbh...
ok, actually(ceyh speak london lak), aku teingat psl de sorg lecturer aku de sebut psl 'think positive is the better way in life'....

die kate klu kte slalu berpndangan positf kat org, insyaAllah org akn pndg +ve gak kat kte.....
sjauh ane kesahihannye aku sndiri xmampu mntafsir dan memastikannya....
byk mslh dan tekanan dpt dselesaikan ble kte brpndgn +ve....
maybe tol gak, dh Islam pon de sbut gak yg kte jgn la buruk sangka kat org len...hah, 2 bukn ke dh same konsep dgn berpndangan +ve....ye la kot...

satu ag, aku teringat gak la ag satu psl "jgn sntiasa mahu mnuding jari pd ksalahan owg len tp tgk ksilapan kte walau sekecil ane pon..."...boleh ke???
mncuba xsalah kan.....
aku harap stiap hari utk sntiasa mmbtolkan ksilapan yg dh aku wat...
mampu ke x aku xtau ag.....just mnyimpan angan2 xsalah kan...tp kna la ade usaha gak....


sekadar hiasan penambah cerita.....


***************************************

     em, k la...aku pon nk ciap2 g klas....THINK POSITIVE!!!!!! hope today will be better than yesterday (ceyh, ye ke......kre ok je la...hehehehe).....hrp sume dpt mulakan hari anda dgn berfikiran positif......insyaAllah hari anda akan bermkna (maaf ler, aku xdpt pstikan itu........)..

Sunday, January 9, 2011

sorak sorai kehidupan....



ape yg leh aku wat...
sume dh tersurat...bukn hanya kebetulan.....
aku pon xpasti ane yg silap dan sape yg harus dpersalahkan.....
nape ia terjadi.....aku hanya termsuk dlm golongan org yg xtau pe2 k...
hanya doa mengiringi stiap ape yg berlaku....
agar ape yg terjadi kmbali normal dan balik pd asalnya....
sperti dulu2.....
.................................................

dulu kami same2 berkongsi rse...
same2 berkongsi cter suka dan kecewa....
dulu die tman ketawa...
die juga tman berdebat...
die juga tman bertengkar...
die juga tmpt aku mntak scebis nasihat......
andai 'die' msih ingat la....
nape 'die' dgil sgt?????aku pon degil gak...ntah la..sush nak ckp!!
..........................

aku xtau ape yg silap.....
sape yg silap.....
dr ane aku nak cari kesilapan nye aku pon xpasti.....
sudah suratan bukn kebetulan....
ianya terjadi dlm khidupan ini....
tiada sape yg harus dipersalahkan juga utk dilibatkan secara langsung...............
..............................

hanya ini yang dpt dilakukan...........skang ni la..

...................................................................................................................


doa mengiringi langkahnya........juga langkah kami..............
pncarian perlu dteruskan........
hanya mulut berkata2 mngeluarkan kata2 marah....
tp sape tau jiwanya sering mrindu saat2 bersama..........
andai dapat diundur mase...
dpr juga dibalikkan kmbali saat silam...
andai ada pluang dan ksempatan, akan kugagahkan diri ini mncari dan mmbetulkan ksilapan yg aku sndiri xtau bermula dr mane punca nye.....
berat mata memandang berat ag bahu yg memikul....
hanya doa menjadi sahabat utk trus tabah mgharungi cabaran mndtg....
smoge tabah dan sabar mnempuh hari2 dlm lembaran yg xpernah kte tahu ape yg mnanti dan mnunggu.........
...........................................................


= kutahu ini bukn silapku...bukn juga silap sape2......sudah tertulis ianya terjadi....
aku pasrah dan redha...tp doa takkan putus2 buat nya yg aku sndiri tak tau pe yg terjadi.........


kuharap masih ada sinar  dlm penantian yg  sgt mnyiksakan.......

bukn juga utk aku.tp utk  insan yg sgt2 m'merlukan...
aku kuat demi  mereka...
aku tabah demi mereka....
juga aku gagah demi mereka....
tp andai tanpa mereka....aku xtau ape yg terjadi....
mungkin tersasar di jalanmu.....(cm tajuk cter erma fatima lak)...
aku harap 'die' juga mengerti bahawa penantian itu  satu penyiksaan.......

ku harap masih ada esok utk kte....


*wat 'die'...marah bukn bererti kami benci....herdik juga bukn tanda kami xpeduli...
tp ketahuilah bahawa kami menanti dgn penuh debaran dr sehari ke sehari................
insafi perbuatan....same2 perbetulkan kesilapan.....manusia bukan sume sempurna......


Gambar sekadar hiasan...(xde kna mengena dgn sesape...)


***********************************************************



- mood '_' ..........lpas tgk anugerah juara lagu............xpuas aty le knon!!!!!ceyh ko sape hah?????
sudh la......yg terjadi tetap terjadi k.......bukan ade alat utk undur kan mse n putarkan blik mase silam!!!!!!!!!!!!!!!!!klu de doraemon ok gak!!!!hehehehe........(saje je nk kmbalikan mood)....

            

Gambar sekadar hiasan.....hehehe...xde kna mngena dgn topik sbenarnye..





# THE END.......
k la....nyte sume.....hope pe yg terjadi pd aku xterjadi lak kt kowg.......pe2 je la ek......adios!!


Saturday, January 8, 2011

help me!!!!!!!!!!!!!!


serba salah????
wow, mmg sush kan....
tension dan bosan...
klu aku leh lari dr mslh yg aku rse aku sndiri cipta....
penat la cm ni...
nape jd cm ni lak...
adoi, silp step la pulak..
tersepit dan tersekat tanpa langkahan yg sepatutnye dh lme aku teruskan....
dh terhantuk bru terngadah, ni la yg jd....
aku perlukan seseorg utk tlg aku tp sape yg faham aku??????
sape?????
......................................................

bermasalah dan bersalah????
dilema yg aku harap terhapus skian lme tp nmpk nye makin mnjadi2.....
aku lupe jap..tp ia tetap menjelma....
utk aku elak, mgkin sush.....
aku sndiri xfhm nape aku leh wat cm 2....
bese nabil kate lu pikir la sndiri, tp aku ni mgkin xikot kot nasihat si nabil 2...(sory la bang bil, guwa xikot ckp lu...hehehe)...
.........................................................

padahal dh terkena tp dgil gak.....terima la skang duhai insan degil cm aku ni...
tak fkir pjg la 2..jd cm ni...
so skang ko nak wat pe????
hah????
nak wat pe????
skang bru nak pikir????
dulu x nak!!!!!!!
trime la......
bersungut????
x guna dh beb......
ni la padah nye.......................
ko mmg cm ni kan............
huhuhu......so, ko gak yg tanggung!!!!!!!!!!!!!!!!
padan muke..........................
...........................................................

dlm ksjukan bumi Lipis ni, mgkin gak la fktor wat aku jd buntu kot utk berfikir....(hahaha....wat alasan beb!!!)
keras n beku otak aku terasa.....guwa nak blik la beb....
nk tggl jap mslh ni kat bumi lipis ni bg beku smntara....
nk blik bg generate otak ni utk berfikir n update jiwa kacau ni....
walau aku tau mslh xkan settle cm 2 je, tp skurang2 nye lupe jap.......
jiwa kacau, otak pon jd lembap....
mslh mmg tetap mslh...
xkan pernah nak lari, pergi satu dtg 10....
waduh3...merungut lak aku ni yek....saje nak meluahkan pe yg terbuku.....
at least ketulan2 yg bersarang dlm sanubari n otak 2 berkurang.....(klu berkurang...hehehe)....
...................................

sush la lidah terkelu ble nak ckp...
aku ni mmg cm ni...
bab len mmg pantas n efisyen..
bab ni satu aku kna amek kursus...(hehehe...ade ke kursus die)..
sush sgt nak amek tndakan.....takot ni la...risau 2 la...
adosh!!!!
last2 aku gak yg tersepit......
aku xtau nape....xfhm atau mmg xnak faham....
aku cam xfhm diri aku sndiri skang ni...
ah, mmg kacau!!!!!!!!!!!!!!
dalam dilema.......

nak wat cmne ni??????????

............................

time2 cm ni org bese ckp "sabar je la..."..
tenangkan jiwa yg kacau...
yg bese aku dgr org kate amek wuduk, bace Al-Quran bg tenang  ckit jiwa n snang berfikir...
tp aku mlm ni g layan lagu rock lak..hahaha.....ag kacau ke???
ah, lantak la.....skali skala....
...........................

pe yg aku melalut skang ni aku sndiri xsure...hahaha...
pjg lak aku mnulis  ari ni.....
jiwa kacau+ otak serabut = melalut......
nak jerit kang owg kate histeria lak...
xnak sushkan mmber2 aku r....
so, solutionnye aku tulis la pe2 kat cnie...
sape2 yg bace wat2 xtau je la.....hehehe....

                                           .............................


* maaf la pd pihak2 yg berwajib..........bukn niat aty ni..........im so SORRY!!!!xtau leh jd cm ni...