Monday, December 26, 2011

Sweet 21

First of all, nak wish epy bezday to my sweetheart...ececece....hehehe... HAPPY BIRTHDAY MR. S...... Semoga ape yg dihajatkan n diimpikan terlaksana dengan jayanya.... Semoga keberkatan mengiringi langkahmu. May Allah bless u.....

~ Doaku untukmu ~

Yang paling aku suke adalah part die tua dari aku walaupon sebanarnya xde la jauh pon bezanya..kah4.... 3 ari je kot...tapi saje je.... hehehe.... Awak dah 21 thn dulu dari sye...hehee.... Aku xberniat nak melakar coretan yang panjang lebar.....Just a simple wishes 4 my Mr. S.......

Have a very HAPPY BIRTHDAY......


No cake la coz jarak kami jauh....telekomunikasi mendekatkan jarak kami.....Tu je la pengubat rindu......
Last but not least....Sweet 21 pok cik!!!!!hehehehe

Nak cake len kali yek..hehehehe
^_____^

Wednesday, December 21, 2011

Saat Sukar.....

Susahnye nak wat keputusan kan..... Cmne nak wat kputusan saat aty anda terbahagi dua??? Keputusan perlu diambil segera.... Siapa yg menjadi pilihan mnjadi persoalan.... Mcm2 difikirkan, buruk dan baik pilihan tersebut.. Ya Allah, saat ini bantuanMu amat2 diperlukan....(ble saat2 sukar bru ingat Allah ye...).... The best man will win....Tapi sape antara dua masih lom dapat dipastikan.......

Sukarnye kan nak wat keputusan...Nak menolak secara baik n menerima adalah dua perkara yg perlu dilakukan seperti menarik rambut dalam tepung...xmau la de insan yg terluka..... Moge petunjuknya diperolehi utk membuat pilihan yang sukar ni..... Moge Allah memberkati pilihan yg dibuat kelak........

Wednesday, December 14, 2011

Fall in Love

Aduh!!!!Memang berat klu dah jatuh hati n cinta ni kan.....Haish!!! Jgn wat spekulasi awal....Aku bukan nak cter pasal aku jatuh cnta dgn someone ke....tapi aku nak cter yg aku memang dah jatuh hati pada instrumen bernama 'piano'... 


I dont know why i love piano so much..Mungkin sebab mse kat sekolah rendah aku dah diberi pendedahan tentang alat2 muzik, cume xberpeluang la nak bljar secara terperinci. Paling aku suke ialah piano...memang dari start blajo dan diperkenalkan dgn alat2 muzik, aku suke piano the most la.... Tapi mse kat sekolah rendah dlu, just dapat men keyboard je....Rezki la jugak dapat men kan.....ckit2 leh le...huhu... 


Klu diberi pluang utk blajo, mmg aku suke sgt.... Klu dah jatuh cinta n sayang, memang korang xkan jemu kan...hehehe....Cam 2 la aku, agak2 dah keje aku beli kot satu piano letak kat umah...hehehehe.... Suke bebenor.... Lagu2 instrumental piano pon memang aku layan la.... Love the piano, love the song.....
Contohnye:


Hafiz & Adira - Ombak Rindu....
Njoy it......
^_____^

Tuesday, December 13, 2011

Sweet ^___^

Time cuti ujung thn adalah rehat yg panjang bagi aku..hehe...Kemalasan bermaharajalela.... Kali ni masa aku abeskan di Muar utk dapatkan lesen keta.... Alhamdulillah, everything is allright.... Sepanjang mghabiskan masa cuti sekolah yg pnjg ni, aku byk manfaatkan utk baca novel... Bermanfaat ke??hehehe.. So, entry kali ni berkaitan dgn satu babak dalam novel yg aku baca..... Take time utk berangan jap ble baca novel tu...

Actually, dah lme kot aku berangan ade orang men gitar n nyanyi utk aku....Oh!!! Mesti sweet kan?? hehehehe....Berangan je cik janna ni...Haish!!!! Ade ke org nak men2 gitar n nyanyi utk ko... Kang kna sumbang ke pe plak??? Ah, sumbang tu len cter la....romantik pe...hehehe....Ok, enough!!! Now time 2 cntinue, ckit ag nak abes novel AD + IZ oleh Eury Athena..... tke cre...

Wednesday, December 7, 2011

Settle.....

Alhamdulillah.......
Settle gak test komputer yg aku tggu dah berapa ari 
smpai niat nak abeskan baca novel Bicara Hati xjugak kesampaian....hehehe..
(novel ane leh tiggal, letak tepi jap je..huhu)
Alhamdulillah, LULUS dgn cemerlang...
Walau ade ckit xpuas aty coz xbtol sume (49/50), tapi aku bersyukur
coz masih rmai yg dok repeat nak dptkan 42/50.
Aku bersyukur sgt2.....
Aku perlu wat sehabis baik coz aku xnak my uncle kecewa dgn aku...
Dia watak utama dalam memastikan aku dapat lesen ni...
Thanx pak cik....
Tak mampu aku balas jasa beliau dalam masa terdekat ni..
Klu panjang umur, insyaAllah la.... 2 pon klu aku masih xlupe sape yg memang
berjasa sepanjang perjalanan idop aku....

Neway, alhamdulillah skali ag....
Now, aku leh sambung wat xtvt yg paling aku suke - baca novel...hehe
BICARA HATI yang xlame ag akan ditayangkan di Astro Prima (Disember 2011)
Abeskan cuti yg tinggal berapa ari ag xsampai sebulan..... 

Monday, December 5, 2011

Lesen oh lesen!!!

Alhamdulillah.......Walau x la lega sepenuhnya untuk dapat lesen sbab byk ag yg perlu diabeskan dan ditempuhi, but at least aku dah selangkah menjejakkan kaki utk dapatkan lesen memandu....huhuhu... Xsabar ase ni..hehe...Aku pon baru abeskan step pertama yang berkaitan kursus kurikulum pendidikan pemandu (KPP) selama 5 jam...aduhhh, lenguh leher dok menahan 5 jam nye kursus.....Baru abes kursus, lepas 2 kna amek test komputer lak..yg part ni aku cuak n nervous lbeh ckit..hahaha....cam nak amek periksa kat maktab lak..huhuhu...

Ade beberapa ari ag aku nak baca before menduduki test komputer...Hope lulus la dgn sekali cubaan.... Aku perlu usaha lbeh coz xnak hampakan pak cik aku yg dah abeskan duit utk pastikan aku dapat lesen memandu.... Than x a lot 2 pakcik n family....

Bosan gak abeskan cuti dgn xwat pe2...Aduuuhhh!!!! Bgn pagi - tgk tv -  sidai baju - masak- makan - tidur... 2 je la stakat ni xtvt harian aku....Memang membosankan...Walaupun dok kat Kuantan memenatkan, tapi epy coz ade keje aku leh wat...Not the same things everyday..... Nak balik tapi masih ade bnda yg lom di'settle'kan di Muar ni....
Wish me all da best n gud luck u olls.... 

p/s: Senyuman di bibir xkan membawa maksud yang sama dengan gundah d hati....... Im bored waiting 4 that day 2 come....

Thursday, December 1, 2011

Think Positive!!!!!

Wah3.....tajuk entry pon bukan men ag yek....Ape hal lak minah sorang ni  kan???? Ok, let straight 2 da point... Aku de terbaca satu artikel yg mungkin de kaitan ckit la dgn apa yg aku rasa ---> CEMBURU...huuhu...sejak bila cik janna ni pndai nak cmburu2 ni??? hahahaha...nmpaknye ape yg paling ditakuti dah dirasai skang kan.....
Tapi ade kata2 dalam artikel yg aku baca tu wat hati aku ni jadi lega ckit....

"Berfikiran positif dalam membina perhubungan, kalaulah ada jodoh itu tidak kemana, jika DIRINYA dah ditakdirkan untuk kita, sejauh manapun dia pergi, dia akan tetap kembali hidup bersama kita YAKINLAH!.."

So, aku pon berfikiran positif la..... Wat pe bodoh nak marah2.... Itu hak die kan.... Im always want to be profesional..... Cuma aku xsuka ditipu..... Aku cuba bersabar je skang ni.... Aku rasa die mungkin xkisah tentang apa yg aku rasa, sebab tu die wat cm 2.... Nak diluahkan aku xnak aku jadi penyebab die membenci.... Jadi, diam seribu bahasa..... Die pon bukan kisah pon!!!!!! So, langkah yang mungkin terbaik bagi aku adalah berdiam diri..... This is my choice... So sorry 4 everything..... Thanx gak sebab mungkin nak jage hati aku.....

Wednesday, November 30, 2011

Sampai Aty

Susah kan nak diungkap ape yg difikir, dirasa dan dilalui dengan kata2.....
Tak terluah dengan hanya luahan kata2...
Terlekat dan tersangkut dikerongkong.....
Aaaaarrrrgggghhh!!!!! Nak menjerit tapi tak kluar lak jeritan ni....
Help me!!!! Please help me!!!
Janna tak keruan skang ni....
Tak tau kat sape nak diluah....
Terpendam ntah ble akan terungkap melalui kata2...
Pedih kan klu terbuku dalam aty tapi tak mampu untuk diluahkan....
Nak nangis pon xmampu rasanya...
Apa lagi yang mampu...
Diam seribu bahasa...
Yang tahu hanya Allah Yang Maha Berkuasa....
Aku pasrah andai itu takdirnya....
Tapi bukan begini caranya....
>_____<

p/s: Wish me luck to handle my feelings.....

Friday, November 25, 2011

Macam2

Sama macam title la, 'macam- macam'... Ye, macam2 jd dalam arini je in my life... Ade suke dan juga duka... Nak cter satu persatu mungkin de yg terlepas...tapi aku cter gak la serba sdikit yg terjadi arini ikot kronologi ye...hehehe....

1. Bangun pagi dengan terkejut
    Nak dijadikan cerita, aku dah bgn solat Subuh cam bese kul 6.20 pagi. Bese r, cuti sekolah kan.....Lepas aku solat, aku g la men dgn my little nephew, Ikram....Main punya main aku yg terlelap bukan si budak kecik 2... hahaha...Last2 kak ngah aku yg bg die tdo...huhuhu...Cmne nak jd ibu ni??? Kah4....=)
    Ble dah syok tdo semula, aku dikejutkan dgn teriakan sepupu aku, Azleen yg panggil aku utk tolong Ibu kat kdai... Ibu dpt order nasi lemak last minute utk dak2 SBPI Kuantan... Aku dgn terkejut bergegas g mndi.. huhu...sejuk beb!!!! Tibai je la....tapi x ler mndi kerbau lak...huhu.. Settle bersiap terus bergegas ke kdai utk tolong Ibu siapkan makanan utk2 budak2 SBPIK.....

2. Ke Segamat on the spot
    Em, lpas je tolong Ibu settle bungkus sume tempahan...Aku dok la rlex2 n bersantai smbil tolong masak n cuci pinggan.... Ttbe je Ibu ajak aku teman die g Felda Pemanis untuk anta Tok aku g berubat, dah la g dgn Yap....Aduh!!!Situasi yg aku x berape gemor ye teman2..... Tapi nak wat cmne dah kehendak Ibu, aku ikot la jugak..... Aku bukan gaduh pon dgn Yap...Xmau ungkit cter lame...huhu...Die n aku berbeza; die pon dah ade awek dan aku dah ade Mr. S....Cume sesekali terusik jugak perasaan ni sbab dah die dpan mata kan....huhu. MasyaAllah!!!! Selalu kutepis perasaan yg langsung tak pernah wujud untuk wujud dan singgah menguasai diri ini.... Aku hanya anggap dia seorang abang dgn adiknya saja...Dah dari umor aku 6 thn aku knal die yg mase tu umo 10thn...So, korang kira sendiri la berapa lame aku knal die klu umo die skarang dah 25thn...huhu...Ni bukan kuiz maths ye...hehehe

3. Cermin berkecai depan mata
    Firstly, aku sangat2 bersyukur coz aku, Yap, Ibu n Tok yg dalam keta tu xde pe2, just terkejut je.... Em, nak dijadikan cter, cermin depan keta yg Yap bawak retak sejuta la aku klasifikasikan...Kejadian berlaku sangat pantas sekelip mata je...Dah la depan mate aku je aku rasa hentakan batu yg tak la sebesar ane menghentam cermin depan tu... cepat gler effect hentaman batu tu pada cermin keta Yap....Aku yg dok sebelah Yap ni, cuak gak ler rasa takot berkecai kna muka....Dah la agak jauh gak nak smapi ke umah or tempat yg bese Yap tukar cermin..... Tapi menurut kate Ibu, tempat yg sama je dah dua kali kejadian yg hampir serupa jadi pd Ibu n Yap...Cermin van n lori pon berkecai kat tempat yg sama.....Dah naseb nak kna kan......Padahal jauh gak la jarak keta Yap dgn lori pasir tu....Tapi dah nak kena.. Cume aku sangat bersyukur coz de lapisan plastic 'tinted' (ntah tol ke tak ejaan die...huhu), xde la cermin yg dah retak sejuta siap de corak2 ag tu terus berkecai dan hentam muka aku n Yap... Alhamdulillah.....Kami selamat gak sampai kat kedai utk ganti cermin baru....

4. Makan udang galah Rompin
    Alhamdulillah, rezeki kurniaanNya.... Abang Long bawak balik sekilo utk isteri tersayang yg mengidam nak udang galah, tapi Along ane pernah mkn sorok2 jadi rezeki bersama la..hahahaha....kongsi2 la bnda ckit kan...Tapi alhamdulillah la dah lme xrasa udang galah rompin..huhu.....Yang paling best sebab makanan dikongsi bersama, makan rmai2.....Suasana mmg hingar-bingar ler td mcm kat pasar dgn suara masing2 yg nak kuat dari yg lain..hahaha... Si Ikram sampai nanges2 ble Yap tunjuk 'sesungut' udang yg besar dpn die..huhu...Puas gak Ibu pujuk die...hahaha....Opah kna pujuk la sbab yg len sume tengah makan...hahaha.... Alhamdulillqah sbab dah lme family aku xmcm ni..kumpul rmai2 n dok sekali borak2...mmg bising tapi itulah saat yg paling membahagiakan..... Alhamdulillah Ya Allah!!!!!!!

Ok la, de ag sebenarnya nak cter...tp ckop la dulu smpai situ, kna tdo awal nak tolong Ibu lak......De pe2 ag, nnt kte cter dlm post yg akan datang ye........ Ni pon dah nak pejam mate sesangat coz nnt kna bangun kul 5 pagi...huhuu....Nyte all..

^______^
   


-This is my beloved family yg terkandung suka duka dalam mencari keredhaanNya-
-I love them so muccchhh-
>____<

Monday, November 21, 2011

Oooops!!Lupe lak....

Huhuhuhu.....
Firstly, as usual nak kupanjatkan kesyukuran ke hadrat Ilahi coz selesai dan tamat sudah perjalanan duri ranjau sepanjang semester 4...
Wait 4 me semester 5...
2 YEARS TO GO...
BERSEDIAKAH AKU BERGELAR SEORANG GURU???
Waduh2!!!! Baru skang nak persoalkan bersedia ke tak...
hehehe... Saje je terfikir semula persoalan mcm 2...
Cabaran tetap ada kat ane2....
Belajar lain cabarannya, bekerja pulak lain cabarannya...
Moge aku berjaya menghadapi cabaran - cabaran yang mendatang.....
Chaiyok2 Janna....
InsyaAllah.... You can do it!!! 
If u can't, who else can help u????




Lub dub lub dub!!!!

Debarannya mmg sgt terase...
Walau pon sorg2 mulenye menyaksikan kebangkitan Harimau Muda, akhirnya membuahkan hasil yg dinanti-nanti sekian lama....
Alhamdulillah...Syukur dipanjatkan ke hadrat Ilahi atas anugerah ini...
Alhamdulillah!!!!!
 By the way, congratz sgt pd sume pemain2 skuad bwh 23 Malaysia kerna berjaya membuatkan jutaan rakyat Malaysia terdiam kaku di bumi sendiri...
Tahniah pd sume pemain walau ade yg injured tetap berusaha utk menjadi kebanggan sume rkyat Malaysia....
Berjaya juga kte menundukkan Garuda Muda.....
Alhamdulillah....
Wah2!!!! Naik sakit tekak menjerit..naseb bek la tgk sorang2 mulenye, then Kak Long aku pon join skali waktu mase tambahan.....
Macam2 aksi aku tonjolkan..kah4!!!
Malu lak..tapi sebab xde orang, ade aku kisah!!!huhuhu
Siap terlompat2 memberi sokongan padu...
huhuhu
Jom celebrate!!!!
Moge usaha n kejayaan bola sepak Malaysia xberhenti di sini.....
Masih banyak peluang utk kte kejar...
Go Malaysia go!!!!!

My favourite player is Baddrol Bakhtiar!!!!
Suke tgk muke die...
Aku xtau nape sbab tgk muke die aku ingat pd seseorang tapi aku sendiri xsure sape yg aku nak ingat 2..
hehehehe...
nothing more...
just as a fan je.....
Tapi die memang mengingatkan aku pd seseorang.....
Special n humble congratulations to Baddrol Bakhtiar....
Berjaya juga membawa Malaysia menggondol emas yg sume rakyat Malaysia nanti-nantikan...
Tdo mimpi Baddrol leh x mlm ni???hehehehe.. (Sorry, Mr. S dont worry coz u're still in my heart, Baddrol Bakhtiar pnjam jap je...leh kan???huhu)
Syabas wat skuad Harimau Muda skali ag....



Tak lupe juga pd Kontinjen Malaysia yg beraksi cemerlang di Sukan Sea ke-26 2011 yg diadakan di Indonesia yg menutup tirai esok (22/11/2011)......
Teruskan kecemerlangan anda!!!!!
^_______________^







Wednesday, November 16, 2011

Alhamdulillah.......

Syukur kupanjatkan ke hadrat Ilahi kerna masih mmberi kesempatan utk aku rasa nikmat nye lepas abes exam...Ye la, dah pnat study 4 da whole 2 weeks....(study beriya sgt ke??).. Paper last mg mncabar gler.... sampai aku tdo kul 4.30 pg, padahal paper kul 8.30 pg... Naseb baik la xtertdo mse jawab....Siap pesan kat mmber blkg aku, klu tgk aku lntok sila tendang kerusi aku ye...hahaha

Tp alhamdulillah, everything goes smoothly walau berkerut2 gak la nak jawab last paper, ELE 3102 Principles of English Teaching... Memang kaw2 la study..huhu...ane pernah mlm exam tdo lmbat gler...kah3...rasakan.. Siap minum kopi yg I hate the most semata2 nak make sure xtdo utk study BI... Lecturer aku ptot salute kot...hahahaha...(padahal sebab last minute study)..huhuhu

Tapi sume dah lepas....Hope resultnye jugak baik...huhu
Skang, preparation 4 balik umah 4 da next day... Tapi aku malasnye nak kmas barang2... Anyone outside there wanna help me to pack all my stuffs....hahaha... Msti korang pon xsanggup...
Ok fine....aku gak kna kmas... Ni pe ag, dok melayan drama Soffiya b4 kmas barang2.... Amek mood lu...Ceyh!!!!
Ok la...c u in the next post....
Hope rjin la jap ag nak berkemas.....

Just wanna wish Happy Holidays pd sume rakan guru pelatih yg akan balik ke rumah....
Cu all next year k.....
Cuti pnjg beb!!!!
Hooorayyyyy......
Hope nice holiday waiting 4 us....
^_____^

Tuesday, November 15, 2011

2 more

Setiap ari aku rjin gler update blog countdown utk abes paper....
Actually, aku countdown nak blik cuti...
hip2hooray!!!! Cuti panjang kot...huhu...
Hope ape yg aku hajati tercapai sepanjang cuti sekolah ni....
Em, 2 papers more 2 go...
This is real battle...huhu
Hope I'll be one of the person that will be success!!! 
Tadi bru abes paper major....paper elektif xabes ag....
tp cam ase nak balik umah sgt2 dah ni....
hehehe...
Sabo ye Cik Janna.....
No matter what it is, InsyaAllah kau akan balik umah gak.....except len yg smpai umah...ooppss!!
em, k la....nak njoy2 before start study paper PJM 3110 Pendidikan Jasmani...
Wish me good luck dear frenz......
^______^

Monday, November 14, 2011

3 more!!!

Congratz dear Janna.....
hahahaha...lom pe2 ko dah nak thniah sane cnie yek...
huhuhu....saje je la....
padahal 3 more papers 2 go b4 starting my holidays....
itu yg saye nanti2kan ...
Rasa berdebar2 tggu 3 paper ag ilang saat memikirkan cuti yg xlame ag akan menjengah..hahaha
Gud luck Janna....!!!
Ceyh!!! Macam xde org nak wish yek...padahal ade je..
Thanx pd sume yg wish especially 4 my Mr S.....
Thanx ea awak!!!!!
K la, skang kna study ag utk paper ke-3.....
wah3!!!!
Menyempat ag layan sofiyya jap..hahhaa
Haish3!!!!!
Now!!!study time....
Wish me luck u olls......


Semoga usaha kte membuahkan hasil!!!!InsyaAllah......
^_____^

Friday, November 11, 2011

Istimewa ke?????

Wah, cantik tarikh arini : 11.11.11
pd yg sambut bezday arini aku nak wish epy bezday la.....
bukan senang nak dapat tarikh cantik ni kan, bertuah la korang...hehehe
Bagi sesape yg memilih tarikh bertuah ni utk melangsungkan perkahwinan lak, aku nak ucap selamat pengantin baru la....
Nothing more 2 comments coz im still studying...hehehehe
Just take a moment 2 wish n remeber this beautiful date in my life...
coz it comes once in a lifetime.....
Tapi ade fakta gak mengatakan tarikh ni adelah tarikh kesukaan Yahudi
coz kebangkitan anak satan n dajjal....
So????
Aku pon xtau nak kate.......
Now, continue studying....hehehehe..
Chaiyok3!!!! Janna
11.11.11 in memories
^________^

Thursday, November 10, 2011

Redha

Before start study, aku dengar lagu.... de la terdengar lagu ni lak....Em, best utk didengar.....redha je ler...


Let's enjoy the song......
Hanya Allah yang Lebih Mengetahui apa yang terbaik untuk kte......

Baru Satu!!!

Aidiladha berlalu sudah.....Alhamdulillah, sambutan kali ni meriah la coz ibu de wat open house... Tapi skang aku xnak cter pasal pe yg jd sepanjang open house n sambutan Aidiladha kali ni, maybe next post or anytime la yek coz mok cik bz ckit ler...hehehe....Bukan bz pe, nak fokus utk exam...biorkan jap sesi upload mengupload gmbo2 rye 2 ye..hehe... 

Ni baru abes 1 paper, EDU 3105 Teknologi dalam Pendidikan....Wah! ckgu2 pon kna tau pasal tknologi utk ajar dak2 tau...hahahaha....Ok, now time 2 fokus 4 da next coming 4 papers...dah ler straight sepanjang mggu depan...huhuhu..... Nak rlex pon ble lepas sume paper coz holidays is just around da corner.... yg 2 yang aku dok nanti n tggu2 coz ade agenda penting utk diselesaikan dlm cuti....hik3

So far, alhamdulillah utk paper EDU td....4 paper ag ntah la... So nervous waiting 4 them..hehehe...Ok, la got 2 go coz bertimbun ag notes ekosistem lom aku 'date'...hehehehe....Wish me luck k...

Friday, November 4, 2011

Sukarnya...

Memang payah kan.....
Susah sangat.....
Susah nak percaya orang..
Rambut same itam, tapi aty len2...
Luaran len, dalaman berbeza....
Takot la!!!!!

Kte ye2 la percaya kat orang tp kte dipergunakan....
Aduh!!! Sukar utk diungkap ble kte diperlakukan sebegitu..
Cam tajuk post la, sukarnya...
Sukar untuk diungkap!!!!
Sukar untuk ditafsir!!!!
Sukar untuk mempercayai!!!!
Sume bnda skang nak bukti.....
Bru la leh nak trun nek court n menang kes.....
Ckop bukti insyaAllah mudah n settle la.....
So, cari la bukti n maklumat yg bersesuaian untuk membantu anda.....
Semoga kte bukan dalam golongan yg tertindas dan tertipu.....
InsyaAllah......semoga Allah mendengar doaku..............amin~~~~~

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA 1432H

Alhamdulillah.....kini hampir tiba detiknya.....tapi kebiasaannya untuk Hari Raya Aidiladha rmai xmenyambut secara meriah x macam sambutan Aidilfitri.....Tapi de jugak sdikit berbeza la dgn negeri Kelantan yang agak meriah jugak sambutan Aidiladhanya.....

Bagi aku dan keluarga, sambutan tahun2 sebelum ni macam biasa je....Pagi raya ada la makan2, then lpas 2 dok ngadap TV coz Astro kan byk siaran n cter2 menarik...mase ni la nak diabeskan sepenuhnya bersama family....aku pon ingat ag kami bergelimpangan kat ruang tamu dok ngadap cter Pontianak Harum Sundal Malam (aku xingta tahun ble..hehehe)....mmg best r..bergelak ketawa dgn gurauan sume orang.....
Tapi skang dah xmcm dulu...tempatnya dah berbeza coz kami dah pndah umah baru.....So, its different.....tapi aku tetap bersyukur coz kami still beraya n dapat berkumpul rmai2 mcm dulu cume situasinya ade sdikit berbeza......dulu ade Kak Long, Angah, aku, Wan, Abg Chik, Alin, Ibu, Ma, Tok, Abah n Abg Pul...tp skang mungkin de pertambahan ble Kak Long dah kwin....Skang ade Abang Long...n xlupe anak tiri Ibu, Yap.....

Tahun ni mungkin agak berbeza sambutan Aidiladha coz Ibu rancang nak wat open house...InsyaAllah, klu de mase n kelapangan aku upload gmbar2 open house 2 klu jadi...hehehehe.....

K la, nak study lak coz esoknya aku nak spent mase wat kueh raya utk open house Ibu...hehehhee.....rjin x aku???huhu....demi family, aku korbankan juga mase utk mereka walau ade tuntutan len iaitu study.... Love olls.....^_______^

SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILADHA 1432H UNTUK SELURUH UMAT ISLAM ESPECIALLY WAT FAMILY TERSAYANG, MY BELOVED, KLASMATES & YG MNGENALI DIRI INI ......


Thursday, November 3, 2011

Tak tau nak cter cmne

Geram tol......tapi nak wat cmne...mulut bising pot pet pot pet pon..tgn tetap mnaip utk siapkan keje org....Adoyai....dah naseb bdan ni kot.....Wat baik salah, wat jahat dah kompom salah...huhuhu....

Yang geram sangat, wat kte ni mcm dak kecik yg leh disuapkan dgn hadiah atau sogokan n diam la....pergh!!! mcm 2 ke mentaliti org pd kami....Cis!!!!sampainya hatimu.....

Nak dijadikan cter, 4/11/2011 dgn bersungguh la aku n mmber2 ni g nak ke klas, ingat de la soklan spot ke, klas tmbahan revise utk exam ke....Last2 kna tolong ag lecturer sorg yg baik aty ni wat keje die....Kah4!!!memang terbaeeeekk la... Xbenarkan kami balik awal, padahal dah bersusun dak2 maktab balik, dgn de yg xjejak kaki lgsung mase study week kat maktab....2 cmne lak??? de die kisah... huh....
Wat RPH utk revision knon...tp silibus sekolah menengah..nak menipu bior ler bertempat ckit...kami dah besar utk berfikir dgn waras...bukan dak2 kcik tadika yg ble bagi gula2 diam x kate pe....tapi dak2 skang pon dah pndai demand, xnak gula2 murah..nak coklat cadbury....wah3!!!banyak cantik..hehehe....

Xkcian ke pd kami ni...dipergunakan ag ade la...Ye la, pe x nye, mulut ni bising memberontak tapi tolong tetap tolong, wat keje tetap wat keje...dah cmne???? haish!!! 2 r pasal tajuk aku xtau nak cter, ditelan mati mak, diluah mati bapak (eh, tol ke peribahasa aku....hentam je la labu...hehehehe).....Dah la study time ni....cmne la nak wat keje orang len yg xde kena mengena dgn silibus or proforma kurusus....ish3!!! naseb bdn ler ko jahhh!!!

So, xmau cter pnjg..Now!!mood aku nak study dah ilang....lpas bce ekosistem td, update blog jap.... then kmas brg sok nak balik utk rye aji.... Ikram!!!!tggu mummy ye..hehehee...first rye bersama anak...Ceyh!!! (Amboi!! xsabo benor ko ye janna....bwk2 ler bertenang..hehehehehe...)...

Haish!!!! Nak g kemas bju la...berangan je lbeh..hehehehe....Enough!!!Stop it janna...udah2 ler....hehehee..C u olls len kali lak yek....

 Ok la, got 2 go...Buah hati kuar mkn lak...hehehe...So, layan Angels in the sky; Insania b4 off lappy kesayanganku.....tata titi tutu... *______*

Wednesday, November 2, 2011

Nak mengarut jap b4 continue study...huhuu

Ttbe je teringat pasal lagu Fauziah Latif yg satu ni.....Jom layan jap!!!hehehe.....

DIA

Fauziah Latif



Dia insan pertama yang bertahta
Dia insan pertama yang ku cinta
Dia pernah membuat ku bahagia
Dia yang mengajarku
Tentang erti rindu

Dia yang dulu pernah ku sanjungi
Pergi sehingga kini tak berganti
Hilang dari pandangan hidup ini
Membawa luka pedih tak terperi

Tiada ku duga
Permulaan yang jernih
Menjadi keruh dengan tiba-tiba
Bisa rintangan antaraku dan dia
Cinta terlarang oleh orang tua

Kini terkilan sungguh rasa hati
Dia tak pernah lagi ku temui
Dia ku abadikan dalam jiwa
Terima kasih atas segalanya



p/s: saje je teringat pasal lagu ni then pos la....xde kena mngena antara idop dgn yg sudah meninggal dunia.......skang time study sbnarnye tapi ade kan jugak mse nak edit blog jap...huhu....Now!!!study time....njoy da song!!! ^_____^



Dedication to my dear frenz : Nisa!!!!!

Wat tatapan sahabat tersayang:

Tahniah wat sahabatku, Nisa....... atas convocation yg baru berlalu (29/10/2011)
Sekalung penghargaan dari aku, Naini, Tiek n tak lupa si kecil Fizie...hehehe...
Semoga kau lebih tenang n fokus utk masa depan....
Masalah tetap datang tapi masa n cara ia datang mungkin berbeza....juga cara kita menangani masalah membuatkan kita berbeza dari individu lain....
Setiap orang ada kelebihan juga kekurangan...... 
All da best in ur future undertakings dear......
Frenz 4 eva ^_^
Tahniah sekali ag....
>_<    (",) 









^_______^
sweeeeet...... >___<


p/s: tahniah!!!! sori xdpt join ari bhgia ko....doa dari jauh je ler....hehehehe




Sunday, October 30, 2011

Hebat!!!!

Sambil dok study...terbaca artikel ni......Selamat membaca, same2 kita berkongsi.....



FADHILAT PUASA WAJIB DAN SUNNAT SEPANJANG TAHUN

                        Ibadat puasa adalah ibadah dikerjakan dengan berlapar dan berdahaga sepanjang hari iaitu sejak terbitnya fajar sodiq (masuk waktu Subuh) hingga terbenamnya matahari (masuk waktu Maghrib). Antara hikmah dan faedah ibadat puasa ialah menginsafkan diri bahawa kita pada hakikatnya adalah makhluk yang dhaif yang perlu sentiasa menghampirkan diri dan beribadat kepada Allah s.w.t. serta mengharapkan limpah kurnia-Nya.
                        Firmah Allah s.w.t. menjelaskan tentang hikmah puasa Ramadhan yang bermaksud:
"Wahai orang-orang yang beriman, diwajibkan berpuasa atas kamu sebagaimana diwajibkan atas umat-umat yang terdahulu sebelum kamu, semoga kamu bertakwa" (Surah al-Baqarah:183)
                        Dengan puasa juga, kita akan memperolehi kesihatan jasmani dan rohani. Sabda Nabi Muhammad s.a.w. yang bermaksud: "Berpuasalah kamu, tentu kamu akan sihat." Sabda Baginda Rasulullah s.a.w. lagi: "Perut besar itu adalah sarang penyakit dan banyak makan itu punca segala penyakit."
                        Selain daripada itu, puasa juga mempunyai hikmah dan faedah seperti:
  • Tanda bersyukur kepada Allah s.w.t. atas limpah kurnia nikmatNya yang tidak terhingga
  • Mendidik nafsu ammarah (yang lebih banyak mengajak kepada keburukan) agar berubah menjadi nafsu lawwamah dan seterusnya meningkat kepada nafsu mutmainnah yakni nafsu yang tenang tenteram, bersedia menjunjung titah perintah Allah s.w.t.
  • Melatih dan mendidik jiwa supaya mempunyai sifat kasihan belas terhadap orang-orang yang susah menderita dan kurang bernasib baik kehidupan mereka
  • Membersihkan diri daripada sifat-sifat mazmumah (keji) seperti tamak, sombong, hasad dengki dan lain-lain lagi
  • Mendidik jiwa supaya bersifat sabar, tahan menanggung kesusahan dan pelbagai cabaran dalam menempuh perjuangan hidup
  • Memperolehi kecerdasan akal dan fikiran sebagaimana disebut dalam satu riwayat maksudnya: "Orang yang lapar perutnya itu tajamlah fikirannya dan teranglah hatinya."
                        Oleh kerana sangat besar faedah dan manfaatnya ibadah puasa kepada kita, maka selain puasa yang wajib pada bulan Ramadhan, ada lagi puasa-puasa sunat yang elok dilakukan sepanjang tahun iaitu seperti yang akan disebutkan nanti.
FADHILAT PUASA RAMADHAN
                        Puasa pada bulan Ramadhan difardhukan kepada setiap individu Muslim dan Muslimah yang telah 'aqil baligh dan ketiadaan uzur syar'i. Uzur puasa seperti sakit dan dalam perjalanan (musafir) sejauh 91km. atau lebih. Orang yang uzur boleh meninggalkan puasanya. tetapi wajib mengqadhanya pada hari dan bulan yang lain.
                        Puasa Ramadhan adalah menjadi salah satu rukun Islam yang kelima. Pahala melakukannya tersangat besar, sebagaimana sabda Nabi Muhammad s.a.w. yang bermaksud: "Sesiapa berpuasa pada bulan Ramadhan dalam keadaan beriman dan kerana menuntutkan keredhaan Allah s.w.t., nescaya diampunkan dosa-dosanya yang telah lalu." (Rujuk: Al-Targhib II:206)
                        Sabda Baginda Rasulullah s.a.w.: "Setiap amanalan anak Adam (manusia) itu digandakan satu kebaikan dengan sepuluh yang seumpamanya hingga kepada 700 kali ganda. FirmanAllah s.w.t. (maksudnya) :" Kecuali puasa yang dikerjakan untuk Ku, maka Aku-lah yang membalasnya. Dia menahan syahwatnya dan meninggalkan makan kerana Aku" Bagi orang yang puasa itu ada dua kegembiraan, iaitu gembira ketika berbuka (atau berhari raya) dan gembira ketika menemui Tuhannya kelak. Dan, demi bau mulut orang yang berpuasa itu lebih harum daripada bau kasturi." (Riwayat Muslim dari Abu Hurairah)
FADHILAT PUASA-PUASA SUNNAT SEPANJANG TAHUN
1.    Puasa enam hari dalam bulan Syawal
                        Fadhilat atau keutamaannya sangat besar sebagaimana sabda Nabi Muhammad s.a.w. yang bermaksud: "Sesiapa berpuasa Ramadhan, kemudian diiringi dengan puasa (sunnat) enam hari dalam bulan Syawal adalah seperti puasa selama setahun." (Riwayat Muslim)
                        Cara melakukannya yang terbaik (afdal) secara berturut-turut dan dimulakan pada hari kedua bulan Syawal, tetapi boleh dan sah dengan tidak berturut-turut, misalnya sehari puasa dua hari tidak, kemudian puasa lagi, asalkan genap enam hari didalam bulan Syawal. Malah sesetengah ulama mengharuskan puasa enam hari dalam bulan Syawal diniatkan berserta puasa qadhaRamadhan.
2.    Puasa hari 'Arafah (9 Zulhijjah)
                        Disunatkan kepada orang yang tidak melakukan ibadah haji. Fadhilatnya sangat besar sebagaimana dijelaskan menerusi hadith daripada Abi Qatadah r.a. ujurnya, Rasullullah s.a.w.telah ditanya oleh sahabat mengenai puasa hari 'Arafah, sabdanya bermaksud: "Ia menghapuskan dosa setahun yang lalu dan tahun-tahun kemudiannya." (Riwayatkan oleh Muslim dan al-Turmuzi)
                        Menerusi hadith daripada Abi Qatadah r.a. juga bahawa Rasullullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: "Puasa pada hari 'Arafah itu menghapuskan dosa dua tahun yang lalu dan tahun yang akan datanag." (Diriwayat oleh Muslim)
3.    Puasa pada bulan Muharram
                        Daripada Abi Hurairah r.a. katanya, telah bersabda Rasullullah s.a.w. yang maksudnya: "Seafdal-afdal puasa selepas Ramadhan ialah puasa pada bulan Allah iaitu bulan Muharram dan seafdal-afdal solat selepas solat fardhu ialah solat malam." (Riwayat Muslim)
                        Daripada Ibu 'Abbas r.a. katanya, telah bersabda Rasullullah s.a.w. maksudnya: "Sesiapa berpuasa pada hari 'Arafah nescaya terhapus dosanya dua tahun dan sesiapa berpuasa satu hari daripada bulan Muharram maka untuknya setiap sehari (mendapat pahala) 30 hari." (Dikeluarkan oleh al-Tabrani)
4.    Puasa pada hari 'Asyura (10 Muharram)
                        Daripada Abi Qatadah r.a. bahawasanya Rasullullah s.a.w. telah ditanya mengenai puasa hari 'Asyura (yakni hari ke-10 bulan Muharram) maka sabda Baginda s.a.w. yang bermaksud: "Ia akan menghapuskan dosa setahun yang lalu." (Riwayat Muslim)
5.    Puasa hari Tasu'a (Tanggal 9 Muharram)
                        Ia disunatkan, namun Rasullullah s.a.w. belum sempat mengerjakannya, bagaimanapun Baginda s.a.w. bersabda maksudnya: "Sesungguhnya jika aku hidup pada tahun hadapan, aku akan berpuasa pada 9 Muharra,." (Riwayat Ahmad dan Muslim)
PERINGATAN
Puasa sunnat pada hari ke-10 Muharram hendaklah digabungkan dengan hari sebelumnya iaitu pada hari ke-9 atau dengan hari selepasnya (yakni hari ke-11) dan lebih baik lagi dikerjakan tiga hari berturut-turut iaitu ke-9,ke-10 dan ke-11. Jika ditunggalkan 10 Muharram sahaja maka hukumnya makruh kerana menyerupai amalan orang Yahudi.
Sabda Nabi Muhammad s.a.w yang bermaksud: "Berpuasalah pada hari 'Asyura (10 Muharram) dan jangalah menyamai perbuatan orang Yahudi; oleh itu berpuasalah sehari sebelum dan sehari sesudahnya." (Riwayat Imam Ahmad)
6.    Puasa bulan Sya'aban
                        Daripada Usamah bin Zaid r.a. katanya, aku berkata: "Wahai Rasullullah, tidak saya lihat tuan hamba berpuasa satu bulan daripada bulan-bulan (dalam setahun selain Ramadhan) seperti tuan berpuasa pada bulan Sya'aban." Sabda Rasullullah s.a.w."Bulan ini (yakni bulan Sya'aban) ialah bulan yang manusia lalai padanya antara Rajab dan Ramadhan, pada hal ia (yakni bulan Sya'aban) adalah bulan diangkat amalan kepada Tuhan seru sekelian alam, maka aku suka amalanku diangkat dan aku berpuasa." (Riwayat al-Nasai)
                        Ummu Salamah r.a. pula berkata: "Tidak pernah aku lihat Rasullullah s.a.w. berpuasa dua bulan berturut-turut melainkan pada bulan Sya'aban dan Ramadhan." (Riwayat al-Turmuzi)
7.    Puasa pada hari Isnin dan Khamis
                        Daripada Abi Hurairah r.a. daripada Rasullullah s.a.w. sabdanya: "Diperlihatkan (kehadrat Allah s.w.t.) segala amalan itu pada hari Isnin dan Khamis, justeru saya suka ketika diperlihatkan amalan-amalanku itu sedang aku berpuasa." (Riwayat al-Turmuzi)
                        Menurut riwayat Muslim diterima daripada Abu Qatadah, pernah ditanyakan kepada Rasullullah sa.w. tentang puasa pada hari Isnin, maka Baginda s.a.w. menjawab dengan sabdanya yang bermaksud: Itulah hari yang padanya aku dilahirkan, padanya aku dibangkitkan menajdi Rasul dan padanya Al-Quran diturunkan kepadaku." (Subul al-Salam)
8.    Puasa hari Rabu, Khamis dan Jumaat
                        Daripada 'Ubaid bin Muslim al-Qurasyi daripada bapanya r.a. ujurnya, aku bertanya atau ditanya oleh Baginda Rasullullah s.a.w. mengenai puasa dahar (sepanjang tahun), maka Baginda Rasullullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: Tidak (maksudnya tidak dibenarkan puasa tersebut), kerana sesungguhnya untuk keluargamu atas dirimu ada hak. Oleh itu berpuasalah pada bulan Ramadhan dan yang mengikutinya (enam hari dalam bulan Syawal), dan pada setiap hari Rabu dan Khamis, maka anda sungguh telah (mendapat pahala) puasa sepanjang tahun dan anda juga telah berbuka." (Riwayat Abu Dawud, al-Nasai dan al-Turmuzi)
                        Daripada Anas bin Malik r.a. bahawa beliau telah mendengar Rasullullah s.a.w. bersabda bermaksud: Sesiapa berpuasa pada hari Rabu, Khamis dan Jumaat, nescaya Allah s.w.t.membina untuknya sebuah istana disyurga daripada permata, yaqut dan zabarzad dan dicatat baginya bebas dari api neraka>" (Riwayat al-Tabrani)
                        Menerusi riwayat daripada Ibnu Umar r.a., Nabi Muhammad s.a.w. bersabda yang bermaksud: "Sesiapa berpuasa pada hari Rabu, Khamis dan Jumaat, kemudian bersedekah pada hari Jumaat sedikit atau banyak, nescaya diampunkan semua dosanya hingga menjadi seperti bayi yang baru dilahirkan oleh ibunya, bersih daripada segala dosa." (Dikeluarkan oleh al-Tabrani)
9.    Puasa pada hari Putih (13,14 dan 15 bulan Islam)
                        Diriwayatkan daripada Jarir r.a. daripada Nabi Muhammad s.a.w. yang bermaksud: "Berpuasa tiga hari pada setiap bulan adalah puasa sepanjang tahun iaitu puasa pada hari-hari putih - pada hari 13,14 dan 15 (bulan Qamariyah)." (Riwayat al-Nasai dengan sanad yang sohih)
10.   Puasa tiga hari pada setiap bulan
                       Diriwayatkan oleh Muslim daripada Abi Qatadah, bahawasanya Baginda Rasullullah s.a.w. bersabda maksudnya: "Puasa tiga hari pada setiap bulan, Ramadhan ke Ramadhan itulah puasa sepanjang masa."
                        Mengenai berpuasa tiga hari pada setiap bulan, ada beberapa pendapat Ulama. Antaranya dikatakan puasa tiga hari itu ialah puasa pada 13,14 dan 15. Inilah pendapat kebanyakkan Ulama, antara lain Umar, Ibnu Mas'ud, Abu Zar, al-Syafi'i, Abu Hanifah, Ahmad dan Ishaq.
                        Sementara al-Nakha'i berpendapat ialah puasa tiga hari pada akhir bulan.
11.    Puasa selang-seli (sehari puasa sehari tidak)
                        Hadith daripada Abdullah bin 'Amru ibnu al-'As r.a. bahawasanya Nabi Muhammad s.a.w. bersabda yang bermaksud: "Telah sampai berita kepadaku bahawa anda berpuasa pada waktu siang dan berjaga (kerana beribadah) waktu malam. Jangan buat demikian kerana untuk jasadmu atas dirimu ada habuan, untuk matamu atas dirimu ada habuan dan untuk isterimu ada habuan. Puasalah dan berbukalah. Puasa tiga hari pada setiap bulan, maka dengan demikian anda mendapat pahala sepanjang tahun." Aku berkata: " Wahai Rasullullah, aku mempunyai kekuatan (keupayaan untuk berpuasa). Sabda Baginda Rasullullah s.a.w. "Maka berpuasalah puasa NabiDaud a.s. iaitu berpuasalah sehari dan berbuka sehari." (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)
                        Daripada Abdullah bin 'Amru ibnu al'As katanya, telah bersabda Rasullullah sa.w. bermaksud: "Puasa yang paling disukai oleh Allah s.w.t. ialah puasa Nabi Daud dan solat yang paling disukai Allah s.w.t. ialah solat Nabi Daud, baginda tidur separuh malam dan bangun beribadah sepertiga malam dan tidur seperempat malam dan baginda berpuasa sehari dan berbuka sehari." (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)
PERINGATAN
1.    Dalam mencari pahala puasa sunnat, janga tersalah hari-hari yang diharamkan berpuasa iaitu:
  • TANGGAL 1 SYAWAL (HARI RAYA AIDIL FITRI)
  • 10 ZULHIJJAH (HARI RAYA AIDIL ADHA)HARI-HARI TASYRIQ: 11, 12 DAN 13 ZULHIJJAH
  • HARI SYAK MUNGKIN HARI MULA BERPUASA (30 SYA'ABAN)
  • SELEPAS 15 SYA'ABAN JIKA BUKAN PUASA QADHA ATAU NAZAR ATAU TIADA HUBUNGAN DENGAN PUASA PADA HARI SEBELUMNYA, ATAU BUKAN HARI YANG BIASA BERPUASA
  • PUASA SUNNAT BAGI WANITA TANPA IZIN SUAMI (JIKA SUAMI BERMUKIM YAKNI TAK MUSAFIR ATAU BERPERGIAN JAUH)
2.    JANGAN PULA BERPUASA PADA HARI-HARI YANG DIMAKRUHKAN:
  • PUASA ORANG YANG SAKIT BERSANGATAN
  • PUASA ORANG YANG SANGAT TUA
  • PUASA WANITA YANG HAMIL
  • PUASA ORANG YANG MUSAFIR
  • PUASA PADA HARI 'ARAFAH BAGI ORANG YANG MENGERJAKAN HAJI
  • PUASA PADA HARI SABTU SAHAJA (DITUNGGALKAN)
  • PUASA PADA HARI JUMAAT SAHAJA (DITUNGGALKAN)
  • PUASA ASALNYA SUNNAT DIKERJAKAN OLEH ORANG YANG MENANGGUNG PUASA QADHA
  • PUASA SEPANJANG TAHUN (SEPANJANG MASA)
3.    ORANG YANG MENGERJAKAN PUASA WAJIB DIKEHENDAKI BERNIAT PUASA PADA WAKTU MALAM. ADAPUN PUASA SUNNAT BOLEH BERNIAT PADA PAGI HARI SEBELUM TERGELINCIR MATAHARI (BELUM MASUK WAKTU ZUHUR) DENGAN SYARAT BELUM MELAKUKAN PERKARA-PERKARA YANG MEMBATALKAN PUASA
4.    NIAT PUASA TIDAK SEMESTINYA DENGAN MELAFAZKAN DALAM BAHASA ARAB, MEMADAI MELINTASKAN DIDALAM HATI DENGAN APA-APA  JUGA BAHASA YANG KITA FAHAMI, IAITU BAHAWA KITA HENDAK MELAKUKAN PUASA (SEBUT JENIS PUASANYA) PADA HARI ESOK (JIKA NIAT PADA WAKTU MALAM) ATAU PADA HARI INI (JIKA BERNIAT PADA WAKTU DINIHARI ATAU WAKTU SAHUR ATAU PADA SEBELAH PAGI SELEPAS SUBUH JIKA PUASA SUNNAT)

credits to http://tanbihul_ghafilin.tripod.com/fadhilatpuasawajibdansunnat.htm kerana perkongsian yg penuh makna....