Wednesday, May 30, 2012

Menunggu....

Huhuhu.... Pagi yang indah dicemari dengan rasa marah dan geram yang menggunung tinggi.... Ape reaksi korang semua kalau dari pukul 8.30 pagi menunggu untuk keluar last2 kul 11 lebih baru boleh kluar??? Marah x??? Sakit aty x??? Xtau la korang spesies ape klu korang xmarah...  Sebagai manusia biasa memang geram teramat sangat..... Hal ni sume berkaitan dengan cousin aku ( bukan Mr S ye).. Kate nak kuar pagi g JPJ tapi kejut dari pukul 8.30 pagi xbangun2.... Pkul 10 lebih baru bangun n gerak kuar kul 11 pagi....

Ape xpanas ke??? Aku baru start bace novel dah nak tamat pon menunggu dan terus menunggu... Mau x hangin satu badan... Tapi aku bersabar lagi.... Hari ni (30 Mei 2012) dalam sejarah aku control kemarahan aku.... Sebab dengan sepupu2... Malas nak bising2... Leceh tau diorang ni... Umur dah boleh tahap kahwin dah, tapi nak bangun pon susah.....  Sakit nye hati dan sanubari aku.... Tapi la kan, bukan aku je nak marah or sakit aty, dengan adik beradik die skali geram.... hohoho..... 

Then, dapat la bebas jalan kat Muar shopping dengan cousin2 pompuan aku untuk beli barang2 tanpa kehadiran  my uncle yg aku panggil 'abah'.... He is a policeman... A strict person... Memang dia x bagi aku n adik2 spupu ni nak jalan2 tanpa pengawasan dia... Ni la baru rasa bebas nak kenal bandar Muar... Selama aku trun n berada di Muar, memang inilah yg terjadi.... Nak cari kasut tggu abah, nak makan luar tggu abah n nak shopping tggu abah.... So, memang kna kuar dengan abah la....hehehe... He is too protective.. Tapi anak2 dalam kawalan..... Kan3??? Bagus la..... Klu x, anak liar keluar xtau g ane2... At least dia tahu.... Dalam kawalan dan pengawasan... So, aku yg memang selalu berdikari kluar bandar sendiri ble kat Kuantan, jadi xtau nak wat pe... Naseb bek aku ni layan novel2... Dan sepupu aku ni sorang kaki novel... So, ade la keje yg agak berfaedah untuk aku lakukan...hehehe..... 

Skang aku tengah menyibukkan diri untuk menghabiskan tugasan membaca novel Bila Hati Kata Sayang, penulis Marissa dan diterbitkan oleh Karya Seni Enterprise.... So, meh aku cter ckit pe yang terkandung dalam novel ni yang mampu menarik perhatian aku untuk terus melekat membaca dan berusaha menghabiskannya.... 

"Cter ni pasal heroin yang bernama Atiqah yang bertunang atas dasar pilihan kedua pak cik dan mak cik dia yang telah membesarkan dia setelah ayahnya meninggal dunia. Ibunya menghilang tanpa khabar berita. Yang menjadikan konflik pada awal cerita, si tunang Atiqah bernama Syed Adriz yang langsung xpernah diketahui atau dilihat oleh Atiqah ni merupakan VIP yang keras kepala serta hanya mahukan Atiqah yang mengemas bilik yang dia check-in di resort tempat Atiqah bekerja. Dia terus berusaha memastikan Atiqah jatuh cinta dengan dia dengan pelbagai cara. Si Atiqah ni pulak xabes2 risau menduakan tunang dia... Ha!!! Tak ke kesian Atiqah tu....  Berusaha menolak perasan sayang pada lelaki yang dirasakan 'misteri' pada pandangan Atiqah.  Padahal lelaki tu dah tau yang si perempuan yg hanya pengemas bilik tu tunangan dia.... Konflik berlaku bila Atiqah ni jatuh cinta pada Syed Adriz yang merupakan penginap tetap bilik VIP di resort tempat Atiqah bekerja....huhuhu... Lawak jugak si Adriz tu... A tiqah ni langsung xde clue pasal Adriz ni tunang dia... Bijak betul Adriz berlakon...hehehe..... Last2 Atiqah sangat terkejut saat Adriz ingin menyarungkan cincin, barulah dia perasan....hahahaha.... Ble hati dah sayang kan, perasaan sedih masa nak kahwin jadi terkejut yang amat...hehehe... Cian Atiqah.... Tapi ada bahagia saat itu menyaluti jiwanya"

Haaaa.... tu cter dari awal sampai pertengahan novel tu.... Yang len lom abes baca ag... So, jom same2 kita teruskan pembacaan....hehehe... Ok2... Selamat membaca... !!

Bila Hati Kata Sayang
Marissa


Hehehehe..... Ape yang aku suka cerita ni sebab macam biasa la yang lelaki sweeeeet sangat... Yang pompuan pulak sempoi2 n gelabah... Comeeey kan?? Eh, excited sorang2... Ok, pe ag yang best sebab heroin xsuka minum kopi macam aku...hehehe.... Agpon kejadian n latar tempat banyak berkisar di Kuantan.. Suke la aku ckit.... ckit je la....hehehe...


Jom berangan bersama saya!!! Ceyh!!! Ade hati ek.... hehehe..... Let's go.... Ok la, nak continue berangan.... Jom!!!!hehehe.....

^______________^



Monday, May 28, 2012

Apahal????

Ye!!! Itu persoalannye saat aku FAILED 3 penjuru mase test kereta........ Apa masalah aku sebenarnye.. Belajar bukan men canteeek je... Ble test ko xwat elok2..... Ko nyusahkan org dalam ko xsedar.... Ko sedar x?? Membazirkan duit orang.... Xleh ke ko gunakan duit org tu dgn bijak.... Aduh!!! Pe masalah dak Janna ni??????

Aaaaaaaaaaaarrrrgggghhhh!!!!! Ape masalahnye xkutemu jawapannye... Saat ini hanya ingin berdiam diri rasanya.... Xde mood langsung..... Nak nangis pon dalam diam...... Hanya Allah mendengar tangisan kudusku..... Ku mencari kekuatan dalam kesepian..... Nak berlari balik Kuantan rasanya saat ini.... 

Ok la..... Nak tidooooooo.... Makan pon xlalu langsung nak masuk perut.. Tekak tak terima... Klu kat Kuantan mahu aku kuar g lepas stress karaoke.... Ye la, selain mengadu pada Yang Esa... Aku xtau nak cakap kat sape... Sori la Mr. S saye terpaksa lepas kat awak jugak..... Dilema saye ni... Saya pendam je sebab xmau orang tau... Tapi awak memang selalu jd tempat saye mengadu... Sorry la ek....Sebab awak tempat kedua saya mengadu.... Allah Maha Mengetahui rasa ini...  Neway, thanx pada awak... Saya selalu ganggu dia... 

Ok2.... Nak melepaskan perasaan japppp!!!! huhuhu..... Salam muhibbah!! Apsal tetiba salam muhibbah... Ntah la... Jiwa kacau macam ni la jadinye....hhuhu.... Salam SEJAHTERA... C korang pon msti nampak betapa serabutnya aku saat ni... So, sebelum lebih serabut.. Better I go.....

Happy + happy + happy...

Alhamdulillah.... Xtergambar gembira hati ni..... Im too happy... It was one of our sweet memories together....  Ble bersama 'die' hati ni mcm kat taman bunga...kah3... control Janna.... Perumpamaan je tu...hehehe...

Ok la, ckit story pasal pertemuan yg dirancang last minute...hehehe... Memandangkan keberadaanku di bumi bersejarah Melaka... Kuusulkan kepada si die untuk bertemu.... Memang saya yg ajak die.. So??? Malu??? Ahh!! Malu melepas.... Ceyh!! Bukan men ag skang berani nmpak??? hehehehe... Skang la bru dapat kekuatan n keberanian tu.... heehehhe... Thanx a lot Ya Allah... Kau pertemukan juga aku dgn die hari itu (26 May 2012).... Thanx pada Ain my lovely rumate.... Dia jugak yang banyak mendengar luahan dan beri pendapat pada aku.... Ain banyak memberi idea untuk menjayakan pertemuan ini....Ye la, aku ni baru bertatih kan....hehehe..... Thanx a lot Ain n tak lupa pada family Ain.... I owed with U...

Melaka Sentral jadi saksi pertemuan kami.... Macam bese r, ble nak jmpe die nervous tu ade.. Tapi kali ni lain dari sebelum2 ni... Im too happy kot sampai xsempat nak nervous...kah3.... Rlex Janna... =) Sebenarnya, nervous gak la ckit....hehehe... Dah la muncul tiba2.. Thanx sayang.... Awak berjaya wat saya kelam-kabut....hahaha... Berderau darah tetiba je muncul belakang ayah Ain.....hahaha.....  Naseb depan family Ain, saye control... Klu depan Ain je... Rsa nak tumbuk2 awak tau... Awak tau la, sye memang suke jadikan awak punching bag saya....hehehe....

Aeon Bandaraya Melaka juga jadi saksi pertemuan kami... hehehe... Ade sweet memory there... Tgh2 jalan nak mencari surau, jmpe S & J Giftshop..... Dah la die nmpak lu.. Tersengih2 gelak sorang2... Saya memang geram ble awak gelak xajak saya..hehee... Ble dah saya nmpak.. Saya pon tergelak sama dgn awak... So, funny.. Kebetulan yg manis for both of us... Sempat jugak possing kat depan kedai tu... Tu pon curi2 sebab segan gak...hehee... Bese r, awak memang cameraman saya kan... So, awak memang xde gmbar...hahaha... Thanx 4 da picture....


S & J.....hehehe... Ini yang kami gelakkan...
Ihsan Encik Google je ni...hehehe.....




There I am....hehehe... Sempat aej possing jap kat situ....
Walau curi2 sebenarnye....hehehe
Thanx awak, my cameraman....

Snap......hehehe

   Then, gerak ke Melaka Sentral semula... Kelakarnye, berpusing2 tempat yg sama....hahaha.... Patot g kiri  tapi kami belok ke kanan... Dah lalu tempat yg same..... Padahal mudah je jalannya...hahahaha..... Syukur alhamdulillah... Tiket bas kul 4.30 pm.... Thanx tggu sampai bas saye naik gerak lu baru awak balik... Thanx a lot.... Jarang org tggu saye nek bas tau.... Ain n mak cik je yg selalu tggu saya naik bas bru diorang balik....  Bese la, saye ni org yang berdikari... Untong tau awak!!! kah4.... Masuk bakul angkat sendiri pulak...hehehe... Xkisah la ape pon.. Just kidding!!! Em, thanx a lot... Terubat rindu saya kat awak.. Sebab saya sendiri xtau bila lagi kte dapat jumpa lagi... Thanx a lot dear.... 


    Awak sampai dengan selamat juga hati saya rasa lega..... Alhamdulillah.... Doa ku dimakbulkan untuk jumpa awak hari sabtu tu.... Saya happy sangat... Tapi awak tau la kan saya ni xtau nak ungkap... Depan mata saya tumbuk2 je awak... Cakap saya banyak je... Tapi saya nak awak tau satu benda... Awak la yg saya sayang.... Awak jangan gelak pulak sebab saya jujur ngaku kat cnie....... Ye, terharu dan sangat happy ble awak kate awak boleh jmpe saya... Thanx sanggup trun dari KL ke Melaka.... Awak wat saye terharu... Xpe la, mungkin Lipis bukan destinasi yg sesuai untuk awak drive sejauh itu.... Saya tau, jarak itu memisahkan kte tapi bukan hati kita... Kan3??? I hope so.....


     Ckop la sampai cnie dulu.. Mata xngantok ag, tapi kna tdo awal coz esoknya de test kereta.. May Allah our relatinship....  Hope u r my destiny.... InsyaAllah Ya Allah!!! Hanya Kau tempatku mengadu... Kerna hanya Kau Yang Maha Mendengar...... Thanx Ya Allah....... Alhamdulillah kerna Kau yang akhirnya membuatkan rancangan kami berjaya... Thanx Ya Alah kerana Kau mempertemukan kami..... Aku terlalu bersyukur.... Alhamdulillah....... Aku bahagia Ya Allah...... Alhamdulillah... Kau mendengar ku.... 

^_____^


Cuti Sekolah Datang Lagi....

Alhamdulillah.... Its come again....hehehe... Cuti sekolah datang lagi (baca nada Tora datang lagi...).. Cuti sekolah ni pe lagi yang nak dibuat --->  Makan + Tidur + Tgk TV.... Itu lah kerja nye...hehehe... Trase best gler... Time utk menggemukkan badan..... Cuma jadual aku len ckit awal2 cuti ni coz kna amek kelas belajar keta.. Ye ler, org failed test JPJ...huhuhu....  Nak dapatkan lesen bukan semudah dijangka... Aduh!!! I hope I'll pass the test this coming 29th May 2012....

Ingatkan nak balik Kuantan awal...lepas test (29/5) tapi kna pulak teman pak cik n mak cik aku anta sepupu aku yg dapat masuk Kolej Universiti Islam Melaka (KUIM)... Melangut la aku nak tggu 4hb 6.....hahaha.. Im bored..  Nak jpe Ikram.... Then, balik Kuantan kna g Mersing pulak.... Banyak ag jalan yg bakal aku tempuh... Perjalanan yg panjang...hehehe....

Moga segala jalan yang ku tempuh dipermudahkan olehMu Ya Allah... Aku pohon redhaMu dalam segala hal kerna Kau yang menciptaku dan kau juga yang menetukan segalanya buat diriku yang kerdil ini........ InsyaAllah... Aminnn.

Wednesday, May 23, 2012

R+I+N+D+U = M+I+S+S

Rindu pada kak long, rindu Kak Ngah, Tok, Ma, Abg Chik n Ikram (paling dirindui.... si kecil nakal ni)
Memandangkan rasa rindu yang meluap-luap (amboi!!! dah xtau nak cakap ayat yang sesuai....hehehe...).. So tgk je la gmbr yg tertera.....huhuhu.... Miss them so much right now.... Klu de sayap, rasa nak terbang balik jap.... Lepas tu balik smula institut utk study for last paper..... Boleh x???
























:: Miss them so much!!!!

Awalnye....

Hehehehe.... Sangat seronok n girang hati ni jawab paper PJM 3112 Pengurusan dan Pentadbiran Pendidikan Jasmani dan Sukan..... Alhamdulillah..... Syukur ku panjatkan ke hadrat-Nya.... kerna sesungguhnya Dia memudahkan jalan yang aku lalui ini...... Siap kuar awal ag paper PJ...huhu.... Bali makan roti canai dengan dearest classmates - Miza, Ain, Wani n Diba...hehee.... Awal tau kuar....


 Cuma paper BI yang bakal tiba ni agak mencabar sanubari serta jiwa aku...hehehe... Bese r, BI ni aku suke ckp je, bab nak menulis mintak jauh la....huhuhu.... Hope paper last nnt dipermudahkan jua hendaknya.... Last paper for this Semester 5/2012..... Ade ag 3 semester nak kuar ke alam pekerjaan.....huhu.. Bantu aku Ya Allah..... 

Actually aty x berape nak tenteram bila abes je paper PJ dapat pulak berita my lovely sis masuk hospital coz darah tinggi.... U oll bayangkan 140/90....memang tggi ler...Normal blood pressure is 120/80.....So, think by yourself..... Ane aku yg jauh beribu batu ni x kerisauan memikirkan ibu yang mengandung berbadan dua..... Hope everything gonna be ok there..... Tggal last paper je ag... Sabar ye hati....

Last paper yang mencabar...  Hati ni dah separuh kat Kuantan... Nak balik Kuantan... Tapi perlu ditempuhi jugak hari2 di Muar...huhuhu... Sabar ye hatiku sayang.... Moga kuat menempuh dugaan dariNya.... Allah menguji seseorang mengikut kemampuannya... So, redha + tawakal setelah berusaha... Jangan lupe doa n istiqamah..... InsyaAllah, U can face it..... 


Tuesday, May 22, 2012

S.Y.U.K.U.R

Alhamdulillah..... Usai sudah peperiksaan SCE 3110... Selesai paper bagi subjek major umpama selesai semua paper exam.... Padahal exam BI ade lagi yg agak mencabar...huhuhu..... Leh la nak rest ckit... 2 papers more to go before holidays for 3 weeks.....

Pe nak wat sepanjang 3 minggu bercuti??? Any ideas??? Any suggestion??? Ok, 1st week im kinda bz coz attend driving class.... Hrpnye 'lepas' la ujian memandu kali ni... Nak balik Kuantan cepat..... Then, I dont know nak wat pe??? Tapi aty ni memang rasa xsabar sgt nak balik Kuantan...... Wait for me!!!! Skang malas nak plan pe sangat sebab klu plan besenye xjd.... Along dah sarat, nak ajak karaoke pon xberape elok... Tapi hope ade la teman2 yg sudi nak kuar dgn saye untuk mengisi cuti saye.....hehehehe....

So far, alhamdulillah sangat2 selesai 3 paper.....  Should be focus on 2 papers more..... PJM 3112  & ELE 3103....... Facebook yang telah di'activate' kan telah diaktifkan semula...hehehe.... Men2 ek Janna??? Em, bese r.... Jiwa muda...hik2.....

Ok la, got to go!!! Baju saye sebaldi minta dibasuh.... So, kna gerak dulu... Exam2 ni, baju jgn lupe dibasuh pulak...huhuhuhu..... Ok... C u all later....

^_____^

:: Klu buah hati duduk dekat, leh la ajak dating......huhuhu

Sunday, May 20, 2012

Terima Kasih

Aduh!!!! Study oh study..... Aku memang kurang ckit bab2 Biologi ni....hehehe.... So, cuak die memang teruk ckit la.....  Tapi berlagak cool je la..hehehe.... Dalam aty Allah je tau...

Ok la, walaupun cuak utk exam kian terasa.... Sebab kian hampir untuk jawab exam tu kan..... Dah la lkkasi mase menjawab langsung xstrategik.... Dok depan sekali memang aku elak....Tapi dapat plak kali ni.... Naseb2!!!!!

Saje je amek mase untuk post walaupun sebenanrnya xtau nak cter pasal ape untuk update kali ni...... Klu saye cter ckit pasal 'Mr. S' saye ok x??? huhuhu... Lantak la org nak kate saye ngade2 ke.... Sebab Mr. S tu kawan saya...hikhik...

Xtau nak describe camne.... Tapi boleh x saya nak cakap yg "awak tau x awak comel"..... Abes 2 subtopik saye study just nak jawab soalan killer dari awak tentang saya....hahahaha.... Bila saya fikir lain, awak pulak fikir lain.... Benda mudah jadi complicated... Awak buat saya tersenyum dan klu tak keterlaluan saya nak cakap yg awak buat saya ketawa terbahak-bahak tau.....hahahahahaaha...... Release ckit tension saya.... Kes sebab nak contact xcontact je.... Awak tanye macam soal siasat saye je tau....huhuhu....

Sampai saya speechless.... No words to describe and answer your questions... Sebab saya salahkan diri saya, awak pulak salahkan diri awak... Saya rasa mesti klu x disebabkan saya nak study, mesti berlarutan lagi sesi salah-menyalahkan diri yg berlangsung antara kita....hahahaha...... Ingat dah tutup kes, tapi x jugak...hahaha.... Seriously, awak memang 'comel' dengan stiap pertanyaan awak......Sampai sekarang, awak wat saya tersenyum.... Terima kasih awak!!!!! 

Ok la, memandangkan time study.... Xleh la nak update panjang2... Ckit je sudaaaa la dulu..... Nanti klu mase cuti, lagi panjang saya update....hehehe..... Got to go!!!! Bintang dan Galaksi Bima Sakti menanti saya untuk dibaca!!!! 

^______^
Terima Kasih, awak......
Mr.S yang kelakar......huhuhuhu
:p :p :p


Sekadar tatapan bersama.......


Friday, May 18, 2012

Saje

Tengah2 syok study, dengar lagu ni... Dah lame jugak xdengar.... Suka suara Safura..... Sharing is caring....

Jangan Menangis Sayang


Sampainya hati mu
Buatku tertunggu-tunggu
Kemana kau sayang
Tidur malam tak menentu
Rindu merindu selama ini
Ku takut kan menjadi kenangan

Aku menangis sayang
Bila kau tiada
Tak sanggup rasanya aku
Berjauhan dari mu
Resah hati ku

Jangan menangis sayang
Ku seperti dulu
Rindu ku hanya padamu
Cinta ku hanya untukmu
Buat selamanya

Kalau padi kata padi
Tidak aku tertampi-tampi
Kalau benci kata benci
Tidak aku nanti terus menanti

Berjanjilah kau sayang
Hanya aku di hati mu
Kerna ku dah berjanji ........hanya kau di hati

p/s: Walau jarak berjauhan, jangan awak buang saya dari hati awak..... ^___^

Just Sharing

Hai!!!! Is everybody out there ok?? hehehe.... Hope you all always all right with the rest of your family, works and also your beloved ones.....


Nak update pon xtau nak menulis pe.... Banyak yg xtertulis.... Tak tau nak luah ayat cmne...hehehe... Ye ler, memandangkan kesibukan study utk 3 more papers..... Terpaksa deactivate my facebook account because cannot focus....hehehe... Alasan je tu... De yang ag memaksa saye berbuat demikian... Xpe la sebab hanya saye je yg tau dan juga Allah Yang Maha Esa sebab dan musababnya........ X banyak yg nak share... Len2 nnt sye tulis masa lain je la.... Skang just nak share something yg saye baca... Selamat membaca....


Jarak Itu Menjaga Aku dan Dia

Semua insan dalam dunia ini pasti pernah merasai perasaan itu. Perasaan yang tidak asing lagi dalam jiwa kita sebagai manusia. Perasaan yang kadangkala hadirnya tanpa kita duga atau kita paksa.


Memang sudah menjadi fitrah kita sebagai manusia untuk merasai perasaan itu. Cuma mungkin bagaimana perasaan itu hadir dalam diri kita berbeza bagi setiap individu.
"Dijadikan indah pada (pandangan) manusia kecintaan kepada apa-apa yang diingini, yaitu: wanita-wanita, anak-anak, harta yang banyak dari jenis emas, perak, kuda pilihan, binatang-binatang ternak dan sawah ladang. Itulah kesenangan hidup di dunia, dan di sisi Allah-lah tempat kembali yang baik (syurga)."

[Ali 'Imran, 3:14]

Dalam diam, perasaan itu hadir di hatiku
Seperti insan lain, aku jua merasai perasaan itu. Perasaan yang bukan baru semalam berputik, tetapi telah hampir 5 tahun aku pendam. Aku sering tertanya-tanya salahkah untuk aku mempunyai perasaan yang bukan aku reka atau cipta, perasaan yang hadirnya tak pernah aku paksa, perasaan yang tak berubah sedikit pun walau banyak dugaan menimpa. Namun dalam aku melangkah menyusuri perasaan itu, aku sering dilanda rasa khuatir. Aku khuatir andainya rasa cinta ini melebihi rasa cintaku pada-Nya. Aku khuatir andai rindu yang aku pendam melebihi rinduku pada-Nya. Diri ku dan dia diikat dengan satu ikatan di dalam hati. Ikatan yang tak perlu aku dan dia lafaz melalui bicara kata.
Cukuplah rasa ini aku pendam dan dia juga memendam rasa yang sama. Jasad aku dan dia beribu batu terpisah. Hati aku dan dia juga beribu batu menjauh. Kini, wajahnya pun mungkin telah menjadi samar-samar di ingatanku. Suaranya seperti ku ingat-ingat lupa di telingaku. Rinduku padanya yang tidak menentu telah menjadi rindu yang ada hala tuju.
Saat aku dan dia menjauh
Pernah satu ketika dulu, aku kecewa dengan keadaan ini. Aku rasa seperti tidak sempurna dengan ketidakhadiran dia disisi. Namun kini, aku mengerti mengapa dia makin menjauh dari aku. Aku hormat keputusannya kerana aku tahu semua ini dia lakukan demi kebaikan aku dan dia.Teringat aku bicaranya tentang kisah kami. Kami dipertemukan dalam keadaan yang aneh sekali. Dalam keadaan saling tidak mengenali, perasaan yang tidak disangka-sangka hadir dalam diri kami. Sehingga kini, aku masih tidak mengerti bagaimana perasaan itu hadir dan bercambah sehingga ke saat ini.
Oleh itu, aku megerti mungkin pertemuan yang aneh ini harus jua dilalui dengan jalan yang aneh. Biarlah 'JARAK' ini menjadi penjaga bagi aku dan dia. Biarlah ingatanku tentang dia yang makin samar-samar di dalam hatiku menjadi penguat hubungan aku dengan ya-Rabb. Aku yakin dengan rencana yang telah tertulis untukku. Aku yakin jika tertulis jodoh antara kami, sejauh mana aku dan dia berlari menjauh, kami akan dipertemukan jua di garisan takdir antara kami nanti.
Jarak ini menjaga aku dan dia
Kini aku semakin mengerti, 'JARAK' ini bukan untuk menghukumku. Tetapi 'JARAK' ini untuk menjaga aku dan dia. Dengan 'JARAK' ini aku dan dia berjanji untuk berubah menjadi yang lebih baik. Dengan JARAK ini aku dan dia berjanji untuk memperbaiki cinta kepada Illahi.Dengan jarak ini aku dan dia berjanji untuk mencintai Pencipta kami lebih dari segalanya. Dengan JARAK ini aku dan dia berjanji untuk mendalami Islam hingga ke akar umbi. Dan Dengan JARAK ini jua aku dan dia yakin andai tiba saatnya nanti, aku dan dia akan lebih bersedia untuk melayari semua ini dengan jalan yang diredhai.
Terima kasih Ya Allah kerana memberi peluang kepadaku melalui jalan-Mu ini. Terima kasih kerana memberikan JARAK itu kepada aku dan dia.
"Ketahuilah hanya dengan mengingati Allah, hati akan menjadi tenang"

(Ar-Ra'd 13:28 )

Aku sedar, aku insan yang masih rapuh. Kadangkala hatiku goyah melihat keadaan sekeliling yang menekanku. Jika tidak kerana JARAK ini,mungkin aku akan mencari pelbagai alasan untuk bersama dia. Iman ku akan goyah saat terpandang wajahnya. Hatiku akan bertambah rindu saat mendengar suaranya. Moga hidayah yang diberi ini akan terus membajai hatiku. Aku yakin semua ini rencana Mu Ya Allah. Moga di akhir JARAK ini, Kau memberi kesudahan yang baik untuk aku dan dia....

InsyaAllah.....
Ku harap pengakhirannya manis wat kami.......
hehehe.... Sape???? Ttbe teringat seseorang....huhu..
Dia ingat saye ke??? Sudah2!!! Time to study....huhu
^_____^
Saya baca post ni pon kat blog iluvislam... Biasa lah, sebagai mengisi rohani yang minta diisi.... Mohon share ye...hehehe.... Continue membaca banyak lagi post2 berguna di sini...

Thursday, May 17, 2012

Tak Tentu Rasaku







Tak tentu rasaku saat menulis update ni....
Study2 pon hati xtol2 tenteram....
Pe jadi dengan family aku ni????
Aku redha dan tawakal untuk melihat kebahagian singgah bertapak dalam family aku...
Dah lama saat indah berkumpul ramai2 x kami rasa... 
Klu ade pon berkumpul, xsume kumpul mcam dulu....
Ade je yg kurang, yang missing.....
Aku sentiasa memanjatkan doa agar kesatuan yang kami capai dulu masih de peluang untuk kami capai lagi...
Klu dulu biar kami susah, kais pagi makan pagi kais petang makan petang, 
tapi bahagia itu kami rasa....
Biar air mata sedih berkongsi dirasai, bukan air mata sedih pilu mengenang insa yang disayang tiada di sisi....
Aku rindu kalian!!!!!!!!!!!!!
Tak mampu kuluah...
Sebab masing2 kini dengan langkah masing2....
Along dengan kehidupan dia dan suami, yang bakal menimang cahayamata... InsyaAllah dengan izinMu Ogos 2012...
Angah dengan kedegilan dia....
Aku???? Dengan kehidupan belajar aku...
Tok n Ma dah berhijrah ke Mersing....
Walau kini bahagia tu ade, tapi x same macam dulu Ya Allah.....
Ku harap bahagia itu mampu lagi ku rasa...

Saat ini, ape yg terfikir adalah:
"masihkah ade peluang untuk aku membahagiakan keluargaku??????"
Aku buntu kerana hanya Kau Yang Maha Mengetahui....... Ya Rabb!!!!

Wednesday, May 16, 2012

SCE 3109

Ok, fine!!! Janna memang tersangat lah stress selepas menjawab paper SCE 3109 Tenaga dalam Kimia.... Chemistry oh chemistry!!! I love U but why should U do like this to me..... Kesian kat saya... Saya selalu bersangka baik pd awak tau.... hukhukhuk.... Sdey teramat selepas settle jawab n kuar dewan peperiksaan.... Memang la ade yg kate, yang lepas biarkan lepas... But only me knew my mistakes.... Arrrrggghh!!! Stress!!!! Tapi nak wat cmne....... Redha + tawakal sekarang ni.....A fter exam memang ler... Rasa sangat tertekan... Tapi dah lepas kan.... Bukan leh baiki smule pe yg dah dijawab tu.... Kuserahkan segalanya pada Mu Ya Allah......
Sdey sangat smpai rumate n klasmate g mam KFC pon dah xde selera nak mkn.. Klu xdisebabkan perut yg minta diisi, memang x ler aku order Zinger burger kat Ain...... Lepak kat bilik layan 7 Petala Cinta yang bese2 je jalan cternye... Langsung xmenarik minat aku sebenarnya.. Tapi dah de tengok je la..... Then, study r beb.... 3 more papers to go!!!! Baru 2 paper berlalu... Xkan dah ilang semangat... Be rileks ler.... Ceyh!!! Kat hati hanya Allah Tahu ape yg aku rasa saat ini.....
 Anyone can help me!!!! I need a doctor's help............. =(
 Selamat tinggal SCE 3109... SCE 3110+ PJM 3112+ ELE 3103 menanti..... Chaiyok3!!!!

SCE 3109

Ok, fine!!! Janna memang tersangat lah stress selepas menjawab paper SCE 3109 Tenaga dalam Kimia.... Chemistry oh chemistry!!! I love U but why should U do like this to me..... Kesian kat saya... Saya selalu bersangka baik pd awak tau.... hukhukhuk.... Sdey teramat selepas settle jawab n kuar dewan peperiksaan.... Memang la ade yg kate, yang lepas biarkan lepas... But only me knew my mistakes.... Arrrrggghh!!! Stress!!!! Tapi nak wat cmne....... Redha + tawakal sekarang ni.....A fter exam memang ler... Rasa sangat tertekan... Tapi dah lepas kan.... Bukan leh baiki smule pe yg dah dijawab tu.... Kuserahkan segalanya pada Mu Ya Allah......
Sdey sangat smpai rumate n klasmate g mam KFC pon dah xde selera nak mkn.. Klu xdisebabkan perut yg minta diisi, memang x ler aku order Zinger burger kat Ain...... Lepak kat bilik layan 7 Petala Cinta yang bese2 je jalan cternye... Langsung xmenarik minat aku sebenarnya.. Tapi dah de tengok je la..... Then, study r beb.... 3 more papers to go!!!! Baru 2 paper berlalu... Xkan dah ilang semangat... Be rileks ler.... Ceyh!!! Kat hati hanya Allah Tahu ape yg aku rasa saat ini.....
 Anyone can help me!!!! I need a doctor's help............. =(

Monday, May 14, 2012

Keyakinan

Kenapa kadang kala kau terlalu merendah diri hingga meletakkan kau di tempat yang kau sendiri tak sangka.....
Bukan pintaku begini tapi keadaan memaksa...
Tak terluah oleh kata-kata...
Hanya bergema dalam diri...
Sendirian.......
Oh!!! Yakin lah pada dirimu.....
U should know that U can do your best in wat ever U face...
U can do it....
Slalu itu yang difikir, tapi lain juga yang datang...
Memang kau x dapat nak tetapkan coz Allah yang Merancang segalanya....
Kau hanya insan kerdil yang kadang kala tak tahu apa2....
Keyakinan ini sering lari meninggalkan jasad ini...
Menjadikan jasad ini kaku tanpa ada rasa yakin...
Oh, diri!! Janganlah begini... Kenapa rasa itu datang lagi saat hati sedang berbunga dan bahagia menjengah???
Yakinlah pada diri mu - Nurul Janna....
Walau siapa pon kau berhadapan, pasti kau tetap memiliki istimewanya menjadi dirimu....

Budaya dan Pembelajaran

Alhamdulillah, first paper for examination Semester 5 baru selesai.... Now, fokus perlu diberi pada paper major plak... Paper kimia.... Ok!!! Ble sebut kimia, sume org akan kate. "susahnya..." Kami yang mengadap kimia ni yang hanya tahu susah ke senang.... Eh, nak cter pasal 1st paper bukan paper kimia....


So far, alhamdulillah.... Paper EDU ni dah abes dengan jayanga... Hope result pon jaya la jugak... Macam ade peluang je..hik3... InsyaAllah... Ape yang dijangka keluar, ade yang keluar... So, x ke gumbira rasa hati ni...hehehe... Lebih2 plak..... Syukur x terhingga pd Mu Ya Allah sebab melapangkan dan memudahkan aku menjawab paper BDP ni... Hrpn menggunung utk 4 paper ag.. Moga permulaan mudah, perjalanan dan pengakhirannya juga mudah.. InsyaAllah.....

Ok, time untuk fokus pada paper seterusnya... SCE 3109 Tenaga dan Kimia.... Moga Kau permudahkan semuanya Ya Allah!!!! Amin Ya Rabbal A'lamin....

                 
SCE 3106 Budaya dan Pembelajaran.......
Bye!!!!
Tapi mesti kami perlukan kau juga kan......

Mungkin......

Mungkin awak xnampak sayang saye.........
Mungkin jarak ini menguji kita....
Mungkin saya xdapat baca hati awak....


Tapi ketahuilah bahawa saya juga rasa apa yang awak rasa....
Banyak atau sikit bukan permasalahannya...
Andai takdir itu milik kita....
Sayalah insan paling gembira dan syukur itu menggambarkan rasa saya...
Allah Lebih Mengetahui tentang ciptaanNya....
Saya hanya insan kerdil yang dianugerahkan sekeping hati yang merasai nikmat rindu itu.....
Saya hanya insan kerdil yang diciptakanNya untuk menjalani ujian ini.....
Pernah ditepis rasa itu, tapi penghujungnya rasa itu tetap hadir menemani jejak langkah pertambahan usia.....
Saya akui saya bukan insan yang hebat untuk meluahkan.... tapi saya tahu awak tahu apa yang saya rasa.....
May Allah bless us.......




Inilah pilihan yang saya pilih.....
Tiada paksaan atau arahan....
Rasa itu sekian lama bertandang....
Cuma baru kini terserlah.....
Terima kasih Ya Allah kerana memberi peluang diri kerdil ini merasai nikmatMu yang terindah ini.....
Moga segalanya menjanjikan sesuatu yang lebih indah....
Segalanya dengan izinMu Ya Rabb...
InsayAllah......
Ku tunggu saat itu...
Saat bunga yang mekar itu disunting pemiliknya........

^_____^