Monday, May 30, 2011

Lupe juga...

oooppss....lupe sbnrnye nk wish epy bezday or anniversary kat blog aku, ntah aku pon xtau ane yg lbih spesifik..hehehe...ari ni dh lewat 4 ari aku wish...26hb may last year lahir blog ni..mse 2 sgt gler nk tulis blog..n mse 2 gak la aku gler berfb...teruja saat my luvly rumate soh wat...die xsoh sgt smpai paksa2 ok...die just kate, rmai klasmate n mmber2 aku yg wat fb, so katenye klu ade ok gak...ye la, aku dok friendster n myspace je..haha...

ok la, 2 je nk ckp...coz ttbe terlintas td....moge lebih rjin mnulis..huhu...

Sunday, May 29, 2011

Perjalanan ku


alhamdulillah...bercuti sudah..wah3, dh berapa ari xberkesempatan nk online, ye la....bz sakan ke sana ke sni....skang aku kat umah pk cik aku...mmg sakan berjalan kat johor ni..dr segamaat ke muar, then ke kluang plak....

ok2, aku bukn nk cter psal perjalanan aku yg pjg smalam (28/5/2011)...tp aku nk cter mule2 nek train (27/5/2011)...ni kes mula2 jejak kaki kat coach tmpat aku kna duduk...aku nk gerak g segamat la ni....nak djadikan cter, masa aku nak naik tren ni, aku tgk ada beg n makanan atas seat tmpt aku nk dok...aku pon plik la..yg rumate n klasmate aku ni cpat2 soh aku dok c2...mntang2 la aku sorg je ke muar n diorg trun kat gemas..Dlm terpinga2 2, aku pon wat2 la cam xde pe2 ble dtg sorg mamat ni.....die tnye aku, nk dok belah tgkap ke sebelah luar....aku dgn cpat coz sgan, aku ckp la belah tgkap pon xpe la....coz aku pkir klu aku dok belah luar, die nk kuar msti susah n ag klu aku tertdo, susah la beb.....klu dok belah tgkap, aku ade gak faktor utk pndang kat luar 2....memuji2 keagungan ciptaan Allah ke...smbil bersyukur diberi pluang n kesempatan utk menikmati pemandangan yg hijau ni...huhuhu...korg tau x, ape aku nak tergelak sakan ni...ok, continue....cam ni, korg pernah x tgk cter "Dalam Mihrab Cinta"????ok, bg yg pernah tgk la....ade scene si hero ni tnye kat si heroin, same dialog cam aku n si mamat ni ckp td..huhu...berangan lak si janna ni....ye la, ustaz beb dok sebelah aku ni..mau tegak xtdo2 ler den nk smpai ke segamat ni...korg tau berapa jam???6 jam beb...hukhukhuk.....berangan jap je.....hahaha.....ble die bgn je, aku pon leh la grak2 ckit..ble die dtg nk dok smule, tegak n sopan smula...huhuu....nseb bek la nek train, klu nek bas..mak aih..mmg cramp aku jdnya....hehehe...dh jgn nk berangan lbih2 ok.....nseb bek dak lelaki ni same mktb dgn aku..hehe...xde la aku sgan sgt even die ustaz la....

cian gak aku....sejam je dpt tdo....len2 sume berjaga..aku tgk my lovely rumate n klasmate sorg 2, dh lena tdo....eih, korg ni mmg xaci tol tau!!!!!cian kat aku..hukhuk....smntara memenuhi mse dlm perjalanan 2, aku pon tgk2 la dunia luar walau byk ijau je yg aku nmpk.....tp alhamdulillah coz Allah msih mmberi kesempatan utk aku lihat n syukuri nkmat alam yg terbentang luas mghijau ni.....Alhamdulillah.......

smpai je kat sgamat dh agak lewat....mmg gram aku coz terlalu lme train berhnti kat Gemas, tp aku nk wat ape..just tggu je la...huhu...tp thanx pd seseorang yg sanggup mndgr luahan aku yg xabes2 xpuas aty..hakhakhak....bising je...thanx ye awak......

alhamdulillah, nothing bad happen....sume nye berjalan lncar...n aku selamat dijemput oleh my uncle kat Sgamat utk ke Muar......Thanx a lot 2 my uncle yg susah pyah dr johor ke muar n ke sgamat lak nk amek aku.....berape kilometer perjalanan pk cik ari 2....thanx a lot...

k la, nk cter mmg xabes2...so, now time 2 get rest coz semalam (28/5/2011) mmg seharian kuar....dh mgrib bru smpai smule ke rumah dr pd pagi kuar....hahaha.....so, time 2 go....

ni destinasi pertama aku....Kuala Lipis....
ni contoh je la..bukn train yg aku naik 2......

ni destinasi terakhir aku b4 dijemput oleh my uncle utk ke Muar......

*thanx again 2 encik google aku pnjam koleksi2 gmbr2..hehehe

Thursday, May 26, 2011

Rahsia

rahsia???secret???ah, same la 2..hehehe...ok, straight 2 da point la ek...bukn pe nk kmas ckit ag brg nk blik dah kan arini...hehehhee...sukenye die..msti ler kan....ok, berbalik pd tjuk kte...RAHSIA....ye, korg suke berahsia x???aku??aku slalu berhsia klu mmg aku perlu berhsia utk jaga sensitiviti seseorg n bnda 2 mmg perlu utk dirhsiakan......klu x, aku ni jnis bising, so aku lbh byk bercerita.....tp jgn risau n bmbang coz rhsia korg aku akn jaga klu seperlunya aku jaga..........dont worry, u can trust me...hehehe...promote diri lak...

ye, rhsia akn wat seseorg mgkin resah n gelisah..kte tgk pd 2 sudut...pertama sudut org yg smpan rhsia..org ni msti xselesa especially pd org yg dirhsiakan....mmg la kan..takot terlpas ckp je...hehe...kantoi lak nnt...dah jd mslh pulak....n 1 ag pd org yg dirhsiakan....org ni akn rse curiga n syak pd org yg merhsiakan.....akn la wujud rse xpuas aty n syak wasangka......so, msing2 akn jd xselesa....xselesa coz berahsia...huhu.....

so, jaga lah rhsia anda sebaiknya...huhu.....aku pon xreti sgt nk hurai pnjg2 psal rhsia...coz ade bnda kte kna rhsiakan utk jaga aty org....tp perlu ke bnda 2 dirhsiakan klu ia akn jd faktor pd org akn mrh kte....so, brani krana benar.....huhu.....terus terang je la....walau ia mmg mnyakitkan......

em, jap..sblum abes..ttbe je aku terlintas psal secret admire.....hah!!!cter ni mmg best kan klu nk share....tp maybe next entry...so, korg ingtkan ler....hehehehe.....chow!!!

Suka Lak....

hehe...msti la suke....Alhamdulillah...dh berape ary aku tggu saat ni..saat yg mana aku tulis post ble abes sume paper n tggu nk blik je....saat brg2 sudh ku kmas sblum kmbali ke destinasi yg aku tggu2.....mcm2 ade rse skang ni....rse lega, snang aty, puas aty, gmbira, duka ckit, n tenang.....fuh...mmg sgt menyeronokkan saat kuar dwan td lpas abes paper..rse bebas sbntar...walau ct 3 mggu ade xtvt yg perlu aku ikuti dgn pulang sbntar ke institut sblum start semester bru, aku gmbira krna itu tuntutan yg perlu aku pnuhi.....

wah3, esok akn tggalkn sbntar institut, tmpt yg mampu mmberi 1001 kenangan suka dan duka dlm pencarian ilmu utk bergelar guru...sblum berbakti kpd anak bgsa....

ok, klu post dulu de aku cter psal pe yg jd dlm idop n lingkungan perjalanan langkah ini...kali ni de jugak ckit aku nk share wat tatapan sume (yg sudi mmbaca la)..hehehe.....ok, bukn psal aku tp kata2 ni ditujukan kpd aku....ok, korg msti nk tau kan pe kata2 yg ditujukan kpd aku n sapa yg mnujukan kata2 itu pd aku.....kata2 ni nenek aku yg ckp kat aku la...."carilah org yg mncintai kte dan buknnya mncari cinta org yg kte cntai"...so, pe korg nk kata saat parents or org yg lbh tua dlm family ko kate mcm 2.....mmg la mgkin korg akn kata.."lmbt ag la", "insyaAllah", "ye la", "OK!!", atau juga "pasti"...tp mgkin mse 2, korg lom jmpe org yg korg2 tol2 suke atau cnta....tp ble dh jmpe...korg msti lupe kata2 tu kan......hahaha.....aku sndiri sukar utk menafikan kebenaran kata2 tu....atau juga aku mnolak dan menyangkal kata2 tersebut.....so, skang aku lontarkan kata2 ini utk korg fkir dan selami idop korg sama ada korg stuju atau x dgn kata2 tersebut.........(stuju ke x, aku xkan tahu..tp ckop lah skadar aku mnyuarakan dan mgharapa korg gerak ckit neuron2 yg ade dlm otak utk berfkir.....)hehehehe......

ok la, aku tggal kan persoalan utk korg jawab sndiri.........thanx...
*sebelum terlewat, selamat bercuti wat sume sahabat2 yg menuntut di Institut Pendidikan Guru sluruh Malaysia.............'balik kampung...oooo...blik kampung..aty girang..'..hahaha......^_^

Wednesday, May 25, 2011

GERAM...............

ok fine...aku mmg geram...marah????leh gak la.....pasal pe???xperlu kot aku ckp kan..ckop lah skadar aku dpt luahkan kemarahan aku yg bagai xlepas ni....aduh!!pnat pendam la...tp aku je rse.......geram, marah, sedih, sakit hati, xpuas hati.............................

k la, just nk ckp ckit je...cnie tmpat aku bercerita..so, xkisah la psal ape.......so, this time my hot temper had arise....
ye!!!! lbeh kurang la.........

klu leh nmpk la asap ni.....(nseb bek xnmpak...klu x, msti pelik lak my lovely rumate....) sorry Ain....hehe 

Pe Nak Buat....

ok....alhamdulillah pertamanya coz ari ni usai juge paper anatomi n fisiologi....1 paper left...2 pon kul 10 sok...ok ler...aku mmg la excited terlebih skang ni..teruja la perkataan yg lebih proper...bese r, sape x excited ble nk cuti...but saat pling malas adalah ble kna kmas brg2..adoi!!2 la ko nyer brg 2 kali ganda rumate ko nyer brg..hahaha..ni bru brape sem.. agak2 dh abes blajo kna bwk lori amek brg bwk balik..hahaha....wallahualam...ade 5 semester 2 go utk susah n senang bersama sahabat2 Science Afzan ni...

k, bukn 2 yg nk diceritakan sbnrnya....tp yg nak story mori ni berkaitan dgn pe yg jadi kebelakangan ni...fuh!!byk ke??x la kte petik stu scene je k..klu nk pjg2 kte wat entry len....

pe nak wat klu kte dh mmg terbiasa mcm 2...xleh nk ubah ttbe je kan???hanya diri sendiri yg leh ubah diri sendiri...mgkin org len boleh jd pengaruh pd kte scara xlangsung tp kte gak yg jd starting point utk berubah....so, klu rse diri kte ni truk sgt, try la ubah scara perlahan2 bukn scara serta merta..(utk diri sndiri gak).....kdg org xckp org xsuka kte..tp kte sndiri faham la kan, klu org dh xsuka 2..pe reaksi die stiap pe yg kte wat x memuaskan aty org..tp kte pon xleh la nk slalu puaskan aty org je, kte lak pe cer....sbab, kte xleh la nk puaskan aty sume org....mcm2 org yg ade dlm dunia skang ni....rmbut same itam tp aty len2....so, cube ubah diri kte utk suke org dulu sbab aty yg bersih akn wat seseorang 2 lbh mulia.......

ok la, malas gak sbnrnye nk tulis pjg2....pe ko ingt ko nk jd blogger tegar ye cik janna...ckop lah skadar utk luahan rasa aty yg terpendam terbuku d aty...susah utk diluah..tp tak terluah gak spenuhnya ble tulis blog coz msih mnjaga sensitiviti reader gak la....hehehe.....tp aku suke mnulis terutama saat2 sdey..mcm2 ayt kuar..hahaha.....puas n lega ble dpt mnulis coz at least tulisan2 ni jd medium aku lepaskan perasaan.....bukn dgn wat bnda2 yg xberfaedah or memudaratkan diri....so, hanya kte yg knal sape diri kte sbnrnya.....muhasabah diri n tafsir ape kekuatan kte.......so, kte akn lebih knal sape kte...fuh!!!dr nk abes td, de ag coretan akhir aku...maaf la...mmg cam ni ler bese2 terjadi..hehehe....ok, now full stop....!

jap3!!!!!!b4 abes, nk share ag pe yg aku pkir skang ni...hehehee.....
jom balik kampung....kte enjoy cuti!!!!!!

jom sape smpai umah dulu.......hahahaha....aku la yg pling akhir smpai umah...i know....!!
jom!!!cuti2 Malaysia.....

*ok, now tol2 abes........

Monday, May 23, 2011

Kembali L.E.G.A

wah3....x sdar diri ag padahal paper x abes2 ag.."2 more papers cik janna oi:...em, sori tereksited lbih lak...bukn pe, great battle is my killer subject....so, ble dah usai subjek 2...lega la ckit...ooooopsss, lupe lak nk say alhamdulillah.....everything blik pdNya juga....

terlebih gumbira aty ni ble nk abes exam...wah, planning dah bersusun (eleh, mcm la pnuh sgt ko nye planner janna oi...)..ase ct 3 mggu pon cam xckop...so, nk byk ane ag???dah2, ag byk nnt ag malas la ko nk start sem baru....eh, dh pkir sem baru???exam yg 2 paper ag 2 nk letak ane syg oi???soal diri sndiri je..hehe...

ok, dh terluah ckit kelegaan yg sdikit ni..klu abes sume paper bru la lega abes..hehe....btw, 3 days 2 go 4 holidays.......nk rest n rlex tol2..coz ble msuk sem bru, kesibukan bertambah walau aku rse my leisure or lepak2 time pon byk je....berpeleseran bersama teman2..wat marathon cter...nk2 time layan cter korea..masyaAllah, xingt dunia dah beb....(eh, xde la smpai xingt dnia..sdar ag diri ni) ..nak2 pulak...klu elaun bru je msuk akaun.....hah, planning bersusun nk ke ane..smpai argue nk tarikh ane n nk g ane...hahaha....mmg sronok time blajo ni...bebas nk ke ane pon..so, kte enjoy!!!!(ooppss...excited ag...maaf)

ok2...dah2...timing dh smpai utk cntinue study 4 next paper....Anatomi n fisiologi..fuh, bunyi mcm mncabar sgt2 n gempak je kan....hope xla mncabar sgt....ok, let's take a leave here...time 2 go....


All right!!!!before i left, lets share something......
 hahahaha....korang fkir..cam ni ke muke excited aku mse kuar dr dwan exam pas battle is over????maybe yes and maybe not..hahaha

comey lak aku tgk dak ni...hehhe....hiasan semata-mata..

* thanx again 2 encik google coz share gmbr2 ni...hehe...sharing is caring...so, let's stop here!!! 

Wednesday, May 18, 2011

Syukur alhamdulillah...........

first of all, mstilah syukur kupanjatkan ke hadrat Ilahi....fuhhh...walau lom lega spenuhnya dmam exam ni...tp at least lepas sudah debaran utk 1 paper...bru je abes 1 paper just now...but i have 4 more papers 2 go.....gud lark janna....ceyh, xde org nk bg smagt...aku bg smgt utk diri sendiri......

kelegaan utk paper ni dh berakhir......tp 4 paper ag...lom terjawab ag.....dmam nk blik kian terasa...dh terbyg2 umah la, nk wat pe mse cuti la, nk hang out dgn mmber2 la..nk dating xleh la...bf jauh beribu batu...huhu...ceyh, gatai hang no.....xde la just suke2.....huhuhu

em...msih lom settle perjuangan utk sem ni....hrp mudah la jwb hendaknya.....tenang aty nk jwb n perkara2 yg sme waktu dgn nye.....

chaiyok3....janna.....be the best among the best....huhu....lets continue study!!!!!

* all da best jugak kat sume yg bakal or sdang menduduki peperiksaan.....especially wat sume mmber2 n rkn baik dr unit sains d Afzan.......hope kte sume berjaya yek....

(thanx encik google image....songlap ckit..hehe)

Saturday, May 14, 2011

LEGA

korg sume msti tahu ape mkna L.E.G.A.......korg msti prnah alami n lalui or hadapi certain feeling like this....
skang dh bz exam.....mmg la perasaan lega tu x jugak kunjung tbe sbnrnye..tp pe yg jdi dlm dua tiga hari ni...at least dh wat aku lega ckit..bukn lega exam..tp lega coz ape yg berlaku dlm idop aku 2 la......
thanx 4 some one that always make me want 2 laugh.... all my friends that always be part of my life...and xlupe pd sume ahli kluarga yg mnyokong aku....walau d mana aku berada....love u all......
mmg xdpt dinafikan, ble perasaan lega 2 mncul n singgah walau sbntar dlm idop kte sume...kte akn rse snang aty ckit...xyah la nk serabut2 or kusut masai nk fkir bnda2 mcm 2 ag....life must go on....so..b epy...dont make ur life miserable......although there is a thing that need your commitment...........

so, fokus aku skang adalah   --------->  study...study....n study......thats my job right now......
c u all later.............(~_~)....(>_<)
hehehe....dont b (T_T)

Friday, May 6, 2011

Dekat or Jauh

wow!!!agk lme gak xpos entry baru.....nothing 2 say coz i enjoy too much in my life.....who knows this is my last post...hahahaha.....hah!!!only Allah knows better than us.....
ok let straight to the point....wah...speaking lak....ok, berbalik pd tajuk entry ni...dkat or jauh....bukn jarak actually tp perasaan kte......kdg kte rse org 2 jauh dr kte tp dkat d haty.....tp yg satu mslh ag, die mmg appear all the time right in front of our eyes and life, tp terlalu jauh rse kat aty....cmne?????pe pndapat korg???
ok, msing2 ade judgement or opinion sndiri....pd aku jwpn korg mmg xsalah as long as korg rasa ia btol....agpon aku pon xtau jawapan korg..hehehe.....
ntah la....sukar mentafsir sesuatu walau ia depan mata kita kerna mata kita banyak ditipu oleh helah yang tersembunyi.........

*sukar meluahkan ape yg terpendam......walau seseorang tu  nmpak happy je memanjang.....tp dalam aty dia, kita pon xtahu........