Monday, August 15, 2011

Ramadhan ke-11

Ni entry kisah yg lmbat diceritakan....nak menunjukkan aku bz sgt la knonnye smpai ni dah ramadhan ke-16 bru nak cter kisah basi wat mee kari pd ramadhan ke-11....byk sgt agenda ler...huhu

Al-kisahnye kmis lpas selepas klas Teknologi dlm Pendidikan (TDP), rancangan nak wat mee kari yg dah diambil alih oleh bubur jagung telah menjadi nyata...hahaha....aku, Ain n sorang ag klasmate telah kuar membeli la brg2 keperluan nak memasak....

sementara mencari brg2, de la sebuah dua buah kisah yg mencuit hati berlaku, yg mgkin menjadi kenangan dlm idop kami.......antaranya:
1. Ain jatuhkan pintu kaca fridge kat pasaraya Aktif
- sgt segan ble pntu kaca 2 jatuh, sume org pndang kat kami bertiga yg memang keras xbergerak..mcm men game sape jadi patung lak...hahaha...klu ingt skang pon aku nak tergelak....lpas 2, de lak pekerja kat c2 dok jerit kat supervisor die yg muke bengis tahap mcm diktator(ko tau ke muke diktator cm ne???hehehe), ckap pntu jatuh...hahahaha...tambah kecut perut kami bertiga.....kisahnya padahal nak g amek daun sup n daun bawang kat dlm fridge 2....padahal ade kat tmpat len yg lebih mudah...nak gak wat memori yek ko Ain..hahahaha...xpe2, aku xkisah...

2. Nak beli lesung kat kedai Rm2 Lipis
- punye la lawak (bg aku la, bg korang xtau la plak....hehehe), lom cter aku dah tersengih2...hakhakhak....ok2, continue...cternye mcm ni: kami bertiga nak ler beli lesung, nak wat tumbok2 bawang utk masak mee kari 2, ttbe pekerja kdai 2 ckp xde lesung, yg ade hanya alu lesung....Koang bayangkan, cmne nak tumbok bawang xde lesung....ibu ade, anak xde...hahahaha.....ok2, korang bayang n gelak sendiri la k...(klu nak gelak la).....ahahahahaahahahaha.......aku memang xleh lupe, memang nak tergelak ble cter balik...even kak long aku pon sakan dok gelak kat aku...tapi alhamdulillah, mee kari tetap mnjadi......sbab dari alu lesung digunakan utk menumbok, dah jadi utk menggiling..bayangkan, aku kna giling bawang utk wat mee kari....wah!!dah mcm masak tradisional beb...hahahahaha...ok2, dah2 gelak batal pose kang......hehehehe...

2 je la dulu kisah2 lawak masa nak wat mee kari..Mgkin de ag, tapi aku malas nak cter pnjg lebar sbab misi utama aku bukn nak cter pasal kejadian2 lawak yg terjadi tapi nak cter pasal mee kari yg menjadi buatan kami yg xseberapa ni..hahaha...cume sdey ckit aku xdpt nak tunjuk gmbr real hasil mee kari akhir yg dah jadi, sbab rumate aku lupe nak snap gmbr yg last 2, mgkin excited sgt kot...hahahaha...sori Ain...pe2 pon bleh la..jnji dpt mkn mee kari yg dah dirancang........

Sebenarnya, pencetusan idea nak wat mee kari dtg dari best frenz aku si Mentos Mint (Faizal Jamen @Ejai)...thanx a lot 2 him coz bagi resepi kat aku...die yg bg resepi nak wat mee kari hgga mnjadi cetusan idea aku n Ain nak wat.....idea disampaikan lak kpd klasmate aku, Mel...hahaha.....lastly, jadi la mee kari yg dpt dimakan oleh dak2 klas aku utk berbuke pose...alhamdulillah syukur......aku memang suke makan ramai2..sronok n slera ckit menjamu selera ramai...........rezeki n berkat dikongsi bersama......alhamdulillah.....
yang sempat diambil gmbr adalah bahan2 utk wat mee kari.....aku upload je la, bagi mgharhai hasil keje rumate aku, Ain....hehehehe....taaaaraaaaa!!!ni adelah antara koleksi gmbrnye:

Jangan tiru aksi ini d rumah!!!!!ni la alat2 yg digunakan pd masa dahulu untuk menggiling...hahaha...dah2 jgn caye...ni yg aku guna...

Ni antara bahan2 yg dperlukan.....

Fishball sebanyak ane yg anda mahu...

Fishcake pon sebanyak ane yg anda mahukan....

telur n daun sup juga daun bawang just sebagai penyeri dan penyedap juga aksesori tambahan...hehehee

Taugeh juga aksesori bukn isi dalam kuah ye...

Ni bawang goreng, penambah rasa....sape suke letak byk2 mcm aku, leh la isi byk ane anda mahu....

Ni santan, bahan utama la..klu x, xkan jasi kuah kari....

yang ni pon bahan utama nak wat kuah..klu x, xjadi la kuah karinye...nnt putih je....(bnda ni la yg last kami beli sbab xtulis dlm senarai..nasi bek...)

utk tumis je....jgn byk2....ckit sudah..

ni juga bahan utama mnjadikan mee kari...klu x, org xpanggil mee kari lak...

Ni bahan penghias n penyeri penambah rasa..hehehe

maaf la, hasil akhir xde gambar....huhu...xpe2, janji sume mkn sedap...kan2???hehehe.....thanx korang....nnt kte masak ag...de 2 kali je ag kte nak rasa pose same2....2 pon klu pnjang umo....

2 comments:

  1. knape mst ade ksah mmalukan ak..haha..
    ak ingt nk jtuhkn lagi la pntu kce tu..
    kasi pkrja kt aktif tu brgrak sket..hahahahaha...

    ReplyDelete
  2. leh gak ain...maybe lpas raye kte leh wat ag...eh, ko leh wat ag..hahaha

    ReplyDelete